10 ZEELAND
Voor onvervalst
Spaans eten
hoef je niet naar
Spanje. Dat vind je
ook in het nieuwe
restaurant El
Mosquito in de
Sint Janstraat in
Middelburg. Niet
alleen de
gerechten komen
van het Iberisch
schiereiland, ook
de voertaal in de
keuken is Spaans.
ETEN OP EEN ANDERE TOER
afael, onze chef-kok komt uit
Malaga'', zegt restauranteigenaar
I Barry ten Berge. ,,Als jonge jon
gen kwam hij bij zijn vader in de
bodega. Daar heeft hij zijn koks-
i opleiding gehad. Dat proefje te
rug in de gerechten die hij
maakt.'' Ook Barry werkte in zijn jonge jaren in
de horeca, hij had een eetcafé in Den Haag.
,,Daarna ben ik de it-kant opgegaan, maar de ho
reca bleef trekken. Dus toen in mei dit pand voor
bijkwam, ben ik erin gestapt. Omdat ik een paar
jaar in Spanje heb gewoond, heb ik gekozen voor
de Spaanse keuken.''
Normaal gesproken waren we spontaan een
keer aangeschoven in El Mosquito. Drankje, wat
tapas en tapitas, misschien nóg een drankje. Aan
waaien en maar zien wanneer je weer opstapt,
zoals gebruikelijk in Spanje. Met de nu geldende
coronamaatregelen moeten gasten reserveren.
,,Desondanks zijn de avonden erg gezellig'', zegt
de restauranteigenaar. ,,Het loopt lekker. Vanaf
dag één zitten we vol. We hebben er zelfs twee
koks extra bij.''
De naam El Mosquito verwijst gelukkig niet
naar de grootte van de gerechten. Het is een knip
oog naar het voormalige restaurant De Mug aan
de Vlasmarkt. Volgens Barry een gemis voor veel
Middelburgers.
Om de ongedwongen, warme Spaanse sfeer
binnen te halen, hangen op de koningsblauwe
muren afbeeldingen van Maria, kruisbeelden en
wijntonnen. Tussen de tafels staat een 28 maan
den gerijpte Spaanse Iberico ham in een houder.
Met een loeischerp mes snijdt Barry daar zelf por
ties af. ,,Erg populair. Elke twee, drie weken zet
ten we een nieuwe ham neer.'' De tuin achter het
pand kreeg net als het interieur een opknapbeurt.
Met de bloedrode staldeuren en het weelderige
groen waan je je op de binnenplaats van een Zuid
Spaanse hacienda. Je krijgt vanzelf zin in patatas
bravas (7 euro), calamares fritos almejas al vino (8
euro), verse venusschelpjes met knoflook, witte
wijn en citroen (12 euro) of een ensalada tem-
plada de langostinos y aquacate (14 euro): lan
goustinesalade met advocaat.
Een delicatesse van de kaart is de presa Ibérica
(24 euro), varkensnek. Of, voor visliefhebbers, de
lobo en salsa verde con patatas a lo pobre (19
euro), in de pan gebakken zeewolf met een
groene saus en venusschelpjes, gegaarde aardap
pel, paprika en ui. ,,Over een paar weken komt de
winterkaart met wat minder bekende gerechten,
zoals een Spaanse risotto met langzaam gegaarde
Ibéricowang, varkenswang", zegt Barry. ,,Uiter-
aard blijven de paella en de zarzuela staan.''
Vis, vlees en groente betrekt Barry zoveel mo
gelijk van leveranciers uit de regio. ,,Vis uit Yer-
seke, vlees van lokale boeren via het Zeeuws
Vleeshuis. Ham, worst, kaas, koffie, olijven, li
keurtjes en tomaten haal ik ergens anders. Die ko
men uiteraard uit Spanje.''
vrijdag 9 oktober 2020
GO
Pablo, Guillermo,
Rafael, Alejandra,
Amalia en eige
naar Barry ten
Berge (vlnr) in El
Mosquito.
FOTO'S DIRK-JAN GJELTEMA
In hartje Middelburg waan je
je op een Spaanse hacienda
Elian van 't Westeinde
Een gerecht met langoustines.
In de zaak staat een 28 maan
den gerijpte Iberico ham.