10 ZEELAND Voor onvervalst Spaans eten hoef je niet naar Spanje. Dat vind je ook in het nieuwe restaurant El Mosquito in de Sint Janstraat in Middelburg. Niet alleen de gerechten komen van het Iberisch schiereiland, ook de voertaal in de keuken is Spaans. ETEN OP EEN ANDERE TOER afael, onze chef-kok komt uit Malaga'', zegt restauranteigenaar I Barry ten Berge. ,,Als jonge jon gen kwam hij bij zijn vader in de bodega. Daar heeft hij zijn koks- i opleiding gehad. Dat proefje te rug in de gerechten die hij maakt.'' Ook Barry werkte in zijn jonge jaren in de horeca, hij had een eetcafé in Den Haag. ,,Daarna ben ik de it-kant opgegaan, maar de ho reca bleef trekken. Dus toen in mei dit pand voor bijkwam, ben ik erin gestapt. Omdat ik een paar jaar in Spanje heb gewoond, heb ik gekozen voor de Spaanse keuken.'' Normaal gesproken waren we spontaan een keer aangeschoven in El Mosquito. Drankje, wat tapas en tapitas, misschien nóg een drankje. Aan waaien en maar zien wanneer je weer opstapt, zoals gebruikelijk in Spanje. Met de nu geldende coronamaatregelen moeten gasten reserveren. ,,Desondanks zijn de avonden erg gezellig'', zegt de restauranteigenaar. ,,Het loopt lekker. Vanaf dag één zitten we vol. We hebben er zelfs twee koks extra bij.'' De naam El Mosquito verwijst gelukkig niet naar de grootte van de gerechten. Het is een knip oog naar het voormalige restaurant De Mug aan de Vlasmarkt. Volgens Barry een gemis voor veel Middelburgers. Om de ongedwongen, warme Spaanse sfeer binnen te halen, hangen op de koningsblauwe muren afbeeldingen van Maria, kruisbeelden en wijntonnen. Tussen de tafels staat een 28 maan den gerijpte Spaanse Iberico ham in een houder. Met een loeischerp mes snijdt Barry daar zelf por ties af. ,,Erg populair. Elke twee, drie weken zet ten we een nieuwe ham neer.'' De tuin achter het pand kreeg net als het interieur een opknapbeurt. Met de bloedrode staldeuren en het weelderige groen waan je je op de binnenplaats van een Zuid Spaanse hacienda. Je krijgt vanzelf zin in patatas bravas (7 euro), calamares fritos almejas al vino (8 euro), verse venusschelpjes met knoflook, witte wijn en citroen (12 euro) of een ensalada tem- plada de langostinos y aquacate (14 euro): lan goustinesalade met advocaat. Een delicatesse van de kaart is de presa Ibérica (24 euro), varkensnek. Of, voor visliefhebbers, de lobo en salsa verde con patatas a lo pobre (19 euro), in de pan gebakken zeewolf met een groene saus en venusschelpjes, gegaarde aardap pel, paprika en ui. ,,Over een paar weken komt de winterkaart met wat minder bekende gerechten, zoals een Spaanse risotto met langzaam gegaarde Ibéricowang, varkenswang", zegt Barry. ,,Uiter- aard blijven de paella en de zarzuela staan.'' Vis, vlees en groente betrekt Barry zoveel mo gelijk van leveranciers uit de regio. ,,Vis uit Yer- seke, vlees van lokale boeren via het Zeeuws Vleeshuis. Ham, worst, kaas, koffie, olijven, li keurtjes en tomaten haal ik ergens anders. Die ko men uiteraard uit Spanje.'' vrijdag 9 oktober 2020 GO Pablo, Guillermo, Rafael, Alejandra, Amalia en eige naar Barry ten Berge (vlnr) in El Mosquito. FOTO'S DIRK-JAN GJELTEMA In hartje Middelburg waan je je op een Spaanse hacienda Elian van 't Westeinde Een gerecht met langoustines. In de zaak staat een 28 maan den gerijpte Iberico ham.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 38