'Planten willen
niet gegeten
worden'
Natuurlijk doen morgen alle flexitariërs, vegetariërs en veganisten
mee met Eet Geen Dierendag. Maar dat geldt niet voor de twintigers
en dertigers die het carnivoordieet omarmen en groenten en fruit
hebben ingeruild voor maaltijden met bijna alleen maar vlees. „Dankzij
dit dieet zijn mijn sombere gevoelens verdwenen.''
Terwijl voedingsdeskundigen om
het hardst roepen te matigen met rood vlees
en vooral veel groente, fruit en vezels te
eten, is er een groeiende groep mensen
die zweert bij een dieet van louter vlees,
aangevuld met wat kaas en eieren. Zoek
machine Google signaleerde onlangs dat
de zoekterm 'carnivoordieet' vaker wordt
gebruikt dan de plantaardige tegenhanger,
het 'vegan dieet'. Ook in de Verenigde
Staten is het vleesdieet populair. Beroemd
heden als tv-ster Jack Osborne, YouTuber
Joe Rogan, psycholoog Jordan Peters en
actrice Megan Fox vertellen hoe goed het
met ze gaat sinds ze geen broccoli, sla en
sinaasappels meer eten.
Bij de Facebookgroep 'Carnivoor Neder
land' wisselen honderden vleeseters infor
matie met elkaar uit over hun dieet waar
geen plant aan te pas komt. Binnen de
groep vertellen ze wat ze zoal eten - drie
eieren met kaas, worst en bacon als ontbijt,
vis als lunch, gedroogd vlees als tussen
doorsnack en een enorme ribeye van 300
gram als avondmaal. Ook delen ze met
elkaar de beste adresjes om hun inkopen
te doen. Vaak gaat de voorkeur uit naar
vlees waarmee niet is geknoeid. Vooral de
wild- en vleespakketten, waarbij vrijwel
alle onderdelen van het dier zijn verwerkt,
zijn populair.
De Amerikaanse 'voedingspsychiater' en
bioloog Georgia Ede van de universiteit van
Harvard is een pleitbezorger van het carni
voordieet. Ede betoogt dat onze hersenen
specifieke hoeveelheden voedingsstoffen
nodig hebben, zoals vitaminen, proteïnen,
ijzer, zink en jodium. Door weinig vlees
te eten, ontstaan er tekorten, wat ervoor
zorgt dat het systeem uit balans raakt en er
klachten als migraine, adhd, schizofrenie,
chronische vermoeidheid en depressies
kunnen ontstaan. Bovendien, zegt ze in een
van haar populaire lezingen die online zijn
te vinden, maakt het eten van veel groenten
de darmen kwetsbaar. ,,Planten willen
niet gegeten worden en verdedigen zich
er met hand en tand tegen. Ze bijten niet,
ze nemen je niet op de hoorns zoals een
koe, maar in je darmen staan ze hun man
netje. Ze slopen - langzaam - je verterings
systeem. Een koe heeft vier magen om
gras klein te krijgen, wij hebben er één
en in verhouding weinig darm. Kortom,
wij mensen hebben geen schijn van kans
tegen een portie prei.''
Voorstanders van het carnivoordieet
mijden groenten en granen vooral vanwege
de aanwezigheid van antinutriënten. Dat
zijn stoffen als lectine, fytinezuur, oxaal
zuur en solanine, die de opname van
voedingsstoffen bij mensen zouden
kunnen verstoren. Over het feit dat anti
nutriënten bestaan is geen discussie, wel
over de mate waarin ze schadelijk zijn.
Fytinezuur, wat bijvoorbeeld in volkoren
brood zit, heeft als positief effect dat het
de cholesterol en bloedsuikerspiegel regu
leert. Toch nemen carnivoren geen enkel
risico; ze beperken zich tot vlees want dat
bevat geen antinutriënten.
Enkele uitzonderingen daargelaten, kan
het carnivoordieet op weinig applaus reke
nen in wetenschappelijke kringen. Ellen
Blaak, hoogleraar humane biologie aan de
Universiteit van Maastricht, denkt dat het
net zo'n voorbijgaande hype zou kunnen
zijn als het paleo-, keto- of glutenvrije dieet.
Een dieet dat volledig bestaat uit dierlijke
producten lijkt haar ongezond. ,,Volgens
het wetenschappelijk bewijs waarop de
richtlijnen voor goede voeding van de
Gezondheidsraad zijn gebaseerd, heeft een
overwegend plantaardig dieet de voorkeur.''
Dat mensen zich beter zeggen te voelen
met een dieet van voornamelijk vlees, is
voor Blaak geen bewijs dat het ook gezond
is. ,,Mensen kunnen denken dat ze zich
beter voelen'', zegt ze, ,,maar er is overtui
gend bewijs dat alleen vlees eten op de
lange termijn ongezond is.''
16
MEAT DE
CARN IVOOR
TEKST NICOLETTE VAN DER WERFF FOTO'S HARMEN DE JONG