'Planten willen niet gegeten worden' Natuurlijk doen morgen alle flexitariërs, vegetariërs en veganisten mee met Eet Geen Dierendag. Maar dat geldt niet voor de twintigers en dertigers die het carnivoordieet omarmen en groenten en fruit hebben ingeruild voor maaltijden met bijna alleen maar vlees. „Dankzij dit dieet zijn mijn sombere gevoelens verdwenen.'' Terwijl voedingsdeskundigen om het hardst roepen te matigen met rood vlees en vooral veel groente, fruit en vezels te eten, is er een groeiende groep mensen die zweert bij een dieet van louter vlees, aangevuld met wat kaas en eieren. Zoek machine Google signaleerde onlangs dat de zoekterm 'carnivoordieet' vaker wordt gebruikt dan de plantaardige tegenhanger, het 'vegan dieet'. Ook in de Verenigde Staten is het vleesdieet populair. Beroemd heden als tv-ster Jack Osborne, YouTuber Joe Rogan, psycholoog Jordan Peters en actrice Megan Fox vertellen hoe goed het met ze gaat sinds ze geen broccoli, sla en sinaasappels meer eten. Bij de Facebookgroep 'Carnivoor Neder land' wisselen honderden vleeseters infor matie met elkaar uit over hun dieet waar geen plant aan te pas komt. Binnen de groep vertellen ze wat ze zoal eten - drie eieren met kaas, worst en bacon als ontbijt, vis als lunch, gedroogd vlees als tussen doorsnack en een enorme ribeye van 300 gram als avondmaal. Ook delen ze met elkaar de beste adresjes om hun inkopen te doen. Vaak gaat de voorkeur uit naar vlees waarmee niet is geknoeid. Vooral de wild- en vleespakketten, waarbij vrijwel alle onderdelen van het dier zijn verwerkt, zijn populair. De Amerikaanse 'voedingspsychiater' en bioloog Georgia Ede van de universiteit van Harvard is een pleitbezorger van het carni voordieet. Ede betoogt dat onze hersenen specifieke hoeveelheden voedingsstoffen nodig hebben, zoals vitaminen, proteïnen, ijzer, zink en jodium. Door weinig vlees te eten, ontstaan er tekorten, wat ervoor zorgt dat het systeem uit balans raakt en er klachten als migraine, adhd, schizofrenie, chronische vermoeidheid en depressies kunnen ontstaan. Bovendien, zegt ze in een van haar populaire lezingen die online zijn te vinden, maakt het eten van veel groenten de darmen kwetsbaar. ,,Planten willen niet gegeten worden en verdedigen zich er met hand en tand tegen. Ze bijten niet, ze nemen je niet op de hoorns zoals een koe, maar in je darmen staan ze hun man netje. Ze slopen - langzaam - je verterings systeem. Een koe heeft vier magen om gras klein te krijgen, wij hebben er één en in verhouding weinig darm. Kortom, wij mensen hebben geen schijn van kans tegen een portie prei.'' Voorstanders van het carnivoordieet mijden groenten en granen vooral vanwege de aanwezigheid van antinutriënten. Dat zijn stoffen als lectine, fytinezuur, oxaal zuur en solanine, die de opname van voedingsstoffen bij mensen zouden kunnen verstoren. Over het feit dat anti nutriënten bestaan is geen discussie, wel over de mate waarin ze schadelijk zijn. Fytinezuur, wat bijvoorbeeld in volkoren brood zit, heeft als positief effect dat het de cholesterol en bloedsuikerspiegel regu leert. Toch nemen carnivoren geen enkel risico; ze beperken zich tot vlees want dat bevat geen antinutriënten. Enkele uitzonderingen daargelaten, kan het carnivoordieet op weinig applaus reke nen in wetenschappelijke kringen. Ellen Blaak, hoogleraar humane biologie aan de Universiteit van Maastricht, denkt dat het net zo'n voorbijgaande hype zou kunnen zijn als het paleo-, keto- of glutenvrije dieet. Een dieet dat volledig bestaat uit dierlijke producten lijkt haar ongezond. ,,Volgens het wetenschappelijk bewijs waarop de richtlijnen voor goede voeding van de Gezondheidsraad zijn gebaseerd, heeft een overwegend plantaardig dieet de voorkeur.'' Dat mensen zich beter zeggen te voelen met een dieet van voornamelijk vlees, is voor Blaak geen bewijs dat het ook gezond is. ,,Mensen kunnen denken dat ze zich beter voelen'', zegt ze, ,,maar er is overtui gend bewijs dat alleen vlees eten op de lange termijn ongezond is.'' 16 MEAT DE CARN IVOOR TEKST NICOLETTE VAN DER WERFF FOTO'S HARMEN DE JONG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 96