Werken bij Orionis in coronatijd
3
De coronacrisis hakt er bij iedereen in.
Maar bij de mensen van het werkleerbedrijf
van Orionis Walcheren nog net een beetje
meer. Sommigen durven nog steeds niet naar
hun werk. Een reportage vanaf de werkvloer in
Vlissingen.
'In die lockdown
ontdekten we
ook dat veel van
onze mensen niet
meer warm aten'
MAURITS SEP
Acht keer per dag wast
Natasja den Toom op
het werk haar han
den. ,,Als ik om
kwart voor acht bin
nenkom, voor én na de ochtend
pauze, de lunchpauze en de mid
dagpauze en voordat ik naar huis
ga." Mark Rutte en Diederik
Gommers zullen tevreden zijn.
,,Maar zo deed ik het ook al toen
corona nog niet bestond hoor",
glimlacht de Souburgse.
Natasja den Toom (45) werkt in
het werkleerbedrijf van Orionis
Walcheren in Vlissingen op de af
deling verpakken met open voed
sel. Babbelaars, bonbons en gefri
tuurde groenten gaan door haar
handen, dus hygiëne is erg be
langrijk. Daar wordt vanwege co
rona nog strenger op gelet.
Boven de wastafels hangt nu
uitleg over hoe je je handen goed
kunt wassen. Zomaar in- en uitlo
pen is er ook niet meer bij. Het
hele gebouw is voorzien van gele
pijlen op de vloeren die de ver
plichte looproutes aangeven. Het
voelt juist door die wegwijzers af
en toe als een doolhof.
De afdeling verpakken moet je
binnen door de ene deur en ver-
laat je via de andere. Dat is van
wege de coronamaatregelen al
maanden zo, maar het blijft lastig.
,,Ik vergis me nog steeds wel
eens", bekent werkbegeleider
Remco Felius (34). ,,Dan word ik
meteen gecorrigeerd door de me
dewerkers."
Regels zijn regels en zeker op
een werkleerbedrijf tellen die
zwaar. Daar werken mensen die
niet zomaar bij een gewoon be
drijf aan de slag kunnen door li
chamelijke of geestelijke beper-
GO ZATERDAG 3 OKTOBER 2020
Terug naar het
werk was nog
lastiger dan
de lockdown
Henk Guise, directeur Orionis
LEES VERDER OP PAGINA 4
Gilbert Suurmond en Patricia Langeveld aan het werk op de ver
pakkingsafdeling. FOTO DIRK-JAN GJELTEMA