Halfjaar na besmetting nog vermoeid en kortademig 3 HORECA REGELS AANGESCHERPT De Nederlandse restaurants houden zich in grote meerderheid aan de nieuwe coronaregel van maximaal vier personen per tafel. Deze krant belde met tachtig restaurants en vroeg om een tafel voor zes. Lid Raad van Toezicht A fgelopen maandag kreeg de horeca een nieuwe klap te verwerken. Er was woede, onbegrip. De grote \vraag was, na enkele da gen, of de nieuwe coronamaatregel zou worden afgevolgd. Om de proef op de som te nemen belden we met tachtig restaurants met de vraag 'Kunnen we een tafel reserveren voor zes personen?' Het resultaat: een grote meerderheid (58 restaurants) houdt zich aan de aangescherpte re gels van maximaal vier personen aan een tafel. ,,Met z'n zessen en niet uit één huishouden? Dat gaat niet luk ken. We willen geen boete krijgen'', reageert een medewerker van een restaurant uit Uithuizen stellig. Een collega uit Goor: „Uitgesloten. Als je geen familie bent, mag je niet bij el kaar zitten'' Bij ruim een kwart (22 restaurants) bleek het wél mogelijk om met een gezelschap van zes te tafelen. Vijftien daarvan gaven - nadat we ons had den bekendgemaakt als journalist - Wij mogen niet controleren of een groep gasten uit een huishouden komt, zo kan het alsnog misgaan aan dat ze nog niet goed op de hoogte waren van de nieuwe coronaregels. Sinds dinsdag mogen maximaal dertig gasten binnen verblijven, aan één tafel mogen niet meer dan vier personen zitten die niet uit hetzelfde huishouden komen, en om 22.00 uur gaan de deuren dicht. De meeste uitbaters geven aan dat ons gezelschap van zes welkom is, maar dat we wel aan meerdere tafel tjes met voldoende tussenruimte worden geplaatst. ,,Ik ga de regels niet overtreden, het risico dat je wordt gecontroleerd is veel te groot. Zeker na de aanscherping", zegt Luuk Willems, eigenaar van restau rant De Moriaan in Roosendaal. Sluitingstijd Volgens Jitske Plugge van brasserie De Kaoie in Zierikzee hebben de meeste gasten begrip voor de situatie. Sluiten om 22.00 uur is nog de groot ste uitdaging. ,,Zit je net lekker, moet je alweer naar buiten. Heel vervelend voor de gasten en voor ons, maar het is helaas even niet anders.'' Ook veel andere uitbaters geven aan dat de huidige sluitingstijd zorgt voor een race tegen de klok. Een deel van de restaurants gaat daarom eerder open. Opvallend is dat vier restaurants uit de grensregio met België geen moeite hebben met het plaatsen van zes personen aan een tafel en dus de regels omzeilen. ,,Ik denk dat het vooral te maken heeft met de vele Belgische gasten die we ontvangen. Zij mogen in hun land met maximaal tien mensen aan dezelfde tafel. Dat maakt het hele verhaal nogal gecom- pliceerd'', aldus een uitbater van een restaurant uit Sluis. Wat het voor de horeca ook lastig maakt, is het gegeven dat sommige gezelschappen aangeven dat ze onder één dak wonen, terwijl dat waar schijnlijk niet zo is. ,,Zo kan het als nog misgaan'', zegt een medewerker van een Amersfoorts restaurant. ,,Wij mogen dat niet controleren, dus heeft dinsdag een groep van zeven nog bij elkaar gezeten.'' Een horeca-exploitant uit Soest vindt de nieuwe richtlijnen 'niet te doen'. ,,Er zijn mogelijkheden om in te kleuren, maar wat zijn de lijntjes? Ik bedoel: je mag toch ook met z'n allen in een kerk zitten? Misschien moeten we van het restaurant maar een geloofsgemeenschap maken.'' Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat in een reactie weten dat horeca ondernemers nog met veel vragen zitten. ,,Afgelopen week ontvingen we ruim tweeduizend telefoontjes van onze leden over de richtlijnen. Een publiekscampagne vanuit de overheid zou zeer welkom zijn.'' Volgens KHN heerst er ook veel onbegrip: ,,Horecaondernemers wor den opnieuw de dupe, terwijl het ge drag van de samenleving nauwelijks verandert. Ons kaarsje brandt in rap tempo op.'' Veel bedrijven kunnen volgens de brancheorganisatie op een verantwoorde manier veel meer gas ten verwelkomen, maar daar wordt niet naar gekeken. ,,Kijken naar het aantal gasten per vierkante meter is al een veel intelligentere manier.'' Dat blijkt uit het eerste grootscha lige onderzoek naar patiënten met 'milde klachten', dat is uitgevoerd door het Longfonds, de universitei ten van Maastricht en Hasselt en kennis- en behandelcentrum Ciro. Dit zijn bijna allemaal coronapa tiënten die niet in het ziekenhuis belandden, maar thuis zijn uitge ziekt. Veruit de meesten van hen (86 procent) zeggen dat hun ge zondheid vóór de corona-infectie goed was. 86 procent van de ruim duizend coronapatiënten die meewerkten aan het onderzoek verklaart bijna een halfjaar na de eerste sympto men nog steeds vermoeid te zijn. 59 procent van de patiënten is nog kortademig. Ruim een derde heeft nog steeds last van druk op de borst (36 procent) en hoofdpijn (35 pro cent). Het gaat om relatief jonge patiënten: hun gemiddelde leeftijd is 48 jaar. Opvallend is dat het percentage mensen dat aangeeft spierpijn te hebben (40 procent), licht is geste gen ten opzichte van een eerder on derzoek dat in juni is gedaan naar deze patiëntengroep. ,,Dit onder zoek maakt duidelijk hoe groot de gezondheidsgevolgen zijn van dit virus'', zegt Longfondsdirecteur Michael Rutgers. ,,Wij hadden ge hoopt dat de situatie van deze groep sneller zou verbeteren, maar dat is dus helemaal niet zo.'' De dagelijkse besmettingscijfers, die zijn gestegen tot rond de 3800, zijn volgens de voorman van het Longfonds 'zeer zorgwekkend'. ,,De klachten van de coronapatiënten gaan niet weg. Een deel van hen houdt dus langdurig klachten, toont dit onderzoek aan. Ook voor fitte, jonge, gezonde mensen - die zich nu misschien nog onaantast baar wanen - kan dit betekenen dat zij maanden of misschien zelfs ja ren met klachten kampen.'' Dat ook gezonde mensen worden getroffen, komt volgens huisarts en hoogleraar Niels Chavannes van het Leids Universitair Medisch Centrum doordat Covid-19 bij een deel van de patiënten het immuun systeem aanvalt. ,,Tot nu toe is er - terecht - vooral veel aandacht uit gegaan naar mensen die stierven of op sterven na dood waren. We moeten nu een stem geven aan de groeiende groep die langdurig klachten houdt. Het gaat waar schijnlijk om tienduizenden men sen in Nederland.'' De hoogleraar pleit voor gedegen begeleiding: ,,Er is geen wonderpilletje dat dit in één klap oplost.'' P7 zaterdag 3 oktober 2020 GO 'Een tafel voor zes personen? Dat kan niet, we willen geen boete' Sanne Schelfaut Roosendaal - Restaurantmedewerker In restaurant De Moriaan in Roosendaal is het plaatsen van grotere groepen sowieso al lastig. FOTO ARIE KIEVIT Genezen coronapatiënten blijken een halfjaar na hun infec tie nog met talrijke klachten te kampen. Van de patiënten die de ziekte thuis doormaakten, heeft de meerderheid zes of meer klachten. Slechts 5 procent van de Covid-patiënten verklaart geheel klachtenvrij te zijn. Marcia Nieuwenhuis Amersfoort Van de meer dan duizend genezen coronapatiënten zegt 59 procent zes maanden na de be smetting nog last te hebben van kort ademigheid. Scalda zoekt een met onderwijsprofiel Meer informatie scalda.nl/lidrvt

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 3