Halfjaar na besmetting nog vermoeid en kortademig
3
HORECA REGELS AANGESCHERPT
De Nederlandse restaurants houden
zich in grote meerderheid aan de nieuwe
coronaregel van maximaal vier personen
per tafel. Deze krant belde met tachtig
restaurants en vroeg om een tafel voor zes.
Lid Raad
van Toezicht
A fgelopen maandag kreeg
de horeca een nieuwe klap
te verwerken. Er was
woede, onbegrip. De grote
\vraag was, na enkele da
gen, of de nieuwe coronamaatregel
zou worden afgevolgd. Om de proef
op de som te nemen belden we met
tachtig restaurants met de vraag
'Kunnen we een tafel reserveren voor
zes personen?' Het resultaat: een
grote meerderheid (58 restaurants)
houdt zich aan de aangescherpte re
gels van maximaal vier personen aan
een tafel. ,,Met z'n zessen en niet uit
één huishouden? Dat gaat niet luk
ken. We willen geen boete krijgen'',
reageert een medewerker van een
restaurant uit Uithuizen stellig. Een
collega uit Goor: „Uitgesloten. Als je
geen familie bent, mag je niet bij el
kaar zitten''
Bij ruim een kwart (22 restaurants)
bleek het wél mogelijk om met een
gezelschap van zes te tafelen. Vijftien
daarvan gaven - nadat we ons had
den bekendgemaakt als journalist -
Wij mogen niet
controleren of een
groep gasten uit een
huishouden komt, zo
kan het alsnog misgaan
aan dat ze nog niet goed op de hoogte
waren van de nieuwe coronaregels.
Sinds dinsdag mogen maximaal
dertig gasten binnen verblijven, aan
één tafel mogen niet meer dan vier
personen zitten die niet uit hetzelfde
huishouden komen, en om 22.00 uur
gaan de deuren dicht.
De meeste uitbaters geven aan dat
ons gezelschap van zes welkom is,
maar dat we wel aan meerdere tafel
tjes met voldoende tussenruimte
worden geplaatst. ,,Ik ga de regels
niet overtreden, het risico dat je
wordt gecontroleerd is veel te groot.
Zeker na de aanscherping", zegt
Luuk Willems, eigenaar van restau
rant De Moriaan in Roosendaal.
Sluitingstijd
Volgens Jitske Plugge van brasserie
De Kaoie in Zierikzee hebben de
meeste gasten begrip voor de situatie.
Sluiten om 22.00 uur is nog de groot
ste uitdaging. ,,Zit je net lekker, moet
je alweer naar buiten. Heel vervelend
voor de gasten en voor ons, maar het
is helaas even niet anders.'' Ook veel
andere uitbaters geven aan dat de
huidige sluitingstijd zorgt voor een
race tegen de klok. Een deel van de
restaurants gaat daarom eerder open.
Opvallend is dat vier restaurants
uit de grensregio met België geen
moeite hebben met het plaatsen van
zes personen aan een tafel en dus de
regels omzeilen. ,,Ik denk dat het
vooral te maken heeft met de vele
Belgische gasten die we ontvangen.
Zij mogen in hun land met maximaal
tien mensen aan dezelfde tafel. Dat
maakt het hele verhaal nogal gecom-
pliceerd'', aldus een uitbater van een
restaurant uit Sluis.
Wat het voor de horeca ook lastig
maakt, is het gegeven dat sommige
gezelschappen aangeven dat ze onder
één dak wonen, terwijl dat waar
schijnlijk niet zo is. ,,Zo kan het als
nog misgaan'', zegt een medewerker
van een Amersfoorts restaurant.
,,Wij mogen dat niet controleren,
dus heeft dinsdag een groep van
zeven nog bij elkaar gezeten.''
Een horeca-exploitant uit Soest
vindt de nieuwe richtlijnen 'niet te
doen'. ,,Er zijn mogelijkheden om in
te kleuren, maar wat zijn de lijntjes?
Ik bedoel: je mag toch ook met z'n
allen in een kerk zitten? Misschien
moeten we van het restaurant maar
een geloofsgemeenschap maken.''
Koninklijke Horeca Nederland (KHN)
laat in een reactie weten dat horeca
ondernemers nog met veel vragen
zitten. ,,Afgelopen week ontvingen
we ruim tweeduizend telefoontjes
van onze leden over de richtlijnen.
Een publiekscampagne vanuit de
overheid zou zeer welkom zijn.''
Volgens KHN heerst er ook veel
onbegrip: ,,Horecaondernemers wor
den opnieuw de dupe, terwijl het ge
drag van de samenleving nauwelijks
verandert. Ons kaarsje brandt in rap
tempo op.'' Veel bedrijven kunnen
volgens de brancheorganisatie op een
verantwoorde manier veel meer gas
ten verwelkomen, maar daar wordt
niet naar gekeken. ,,Kijken naar het
aantal gasten per vierkante meter is
al een veel intelligentere manier.''
Dat blijkt uit het eerste grootscha
lige onderzoek naar patiënten met
'milde klachten', dat is uitgevoerd
door het Longfonds, de universitei
ten van Maastricht en Hasselt en
kennis- en behandelcentrum Ciro.
Dit zijn bijna allemaal coronapa
tiënten die niet in het ziekenhuis
belandden, maar thuis zijn uitge
ziekt. Veruit de meesten van hen
(86 procent) zeggen dat hun ge
zondheid vóór de corona-infectie
goed was.
86 procent van de ruim duizend
coronapatiënten die meewerkten
aan het onderzoek verklaart bijna
een halfjaar na de eerste sympto
men nog steeds vermoeid te zijn.
59 procent van de patiënten is nog
kortademig. Ruim een derde heeft
nog steeds last van druk op de borst
(36 procent) en hoofdpijn (35 pro
cent). Het gaat om relatief jonge
patiënten: hun gemiddelde leeftijd
is 48 jaar.
Opvallend is dat het percentage
mensen dat aangeeft spierpijn te
hebben (40 procent), licht is geste
gen ten opzichte van een eerder on
derzoek dat in juni is gedaan naar
deze patiëntengroep. ,,Dit onder
zoek maakt duidelijk hoe groot de
gezondheidsgevolgen zijn van dit
virus'', zegt Longfondsdirecteur
Michael Rutgers. ,,Wij hadden ge
hoopt dat de situatie van deze groep
sneller zou verbeteren, maar dat is
dus helemaal niet zo.''
De dagelijkse besmettingscijfers,
die zijn gestegen tot rond de 3800,
zijn volgens de voorman van het
Longfonds 'zeer zorgwekkend'. ,,De
klachten van de coronapatiënten
gaan niet weg. Een deel van hen
houdt dus langdurig klachten,
toont dit onderzoek aan. Ook voor
fitte, jonge, gezonde mensen - die
zich nu misschien nog onaantast
baar wanen - kan dit betekenen dat
zij maanden of misschien zelfs ja
ren met klachten kampen.''
Dat ook gezonde mensen worden
getroffen, komt volgens huisarts en
hoogleraar Niels Chavannes van
het Leids Universitair Medisch
Centrum doordat Covid-19 bij een
deel van de patiënten het immuun
systeem aanvalt. ,,Tot nu toe is er
- terecht - vooral veel aandacht uit
gegaan naar mensen die stierven
of op sterven na dood waren. We
moeten nu een stem geven aan de
groeiende groep die langdurig
klachten houdt. Het gaat waar
schijnlijk om tienduizenden men
sen in Nederland.'' De hoogleraar
pleit voor gedegen begeleiding:
,,Er is geen wonderpilletje dat dit
in één klap oplost.'' P7
zaterdag 3 oktober 2020
GO
'Een tafel voor zes personen?
Dat kan niet, we willen geen boete'
Sanne Schelfaut
Roosendaal
- Restaurantmedewerker
In restaurant
De Moriaan in
Roosendaal is het
plaatsen van grotere
groepen sowieso al
lastig. FOTO ARIE KIEVIT
Genezen coronapatiënten
blijken een halfjaar na hun infec
tie nog met talrijke klachten te
kampen. Van de patiënten die de
ziekte thuis doormaakten, heeft
de meerderheid zes of meer
klachten. Slechts 5 procent van
de Covid-patiënten verklaart
geheel klachtenvrij te zijn.
Marcia Nieuwenhuis
Amersfoort
Van de meer dan
duizend genezen
coronapatiënten
zegt 59 procent zes
maanden na de be
smetting nog last te
hebben van kort
ademigheid.
Scalda zoekt een
met onderwijsprofiel
Meer informatie
scalda.nl/lidrvt