8
Meijer Potato continue bezig met ontwikkelen van nieuwe rassen
Focus op aardappelveredeling
MEIJER POTATO HONDERD JAAR
zaamheid nog een wereld te win
nen. Niet alleen door rassen te ont
wikkelen die nog minder water en
mest nodig hebben. ,,De helft van
alle geteelde aardappelen gaat er
gens in de keten verloren. Een groot
deel ook omdat het niet wordt opge
geten, bijvoorbeeld in de restau
rants."
Overigens is smaak en gemak
minstens zo belangrijk als duur
zaamheid. ,,De Jazzy is mijn favo
riete aardappel, en ook die van mijn
zoons. Het mooie is dat het kleine
aardappeltjes zijn die je kunt eten
met de schil en maar tien minuten
hoeft te koken." Het paradepaardje
is nu zo'n tien jaar op de markt. Be
halve dat het ras aan populariteit
wint in de supermarkt, lopen boe
ren volgens Den Daas er ook mee
weg. ,,Kijk", zegt ze, terwijl ze trots
een foto laat zien van een akker waar
de rijen tot bijna aan de rand gevuld
zijn met Jazzy's. ,,Daar wordt een te
ler héél blij van."
Je zou denken dat de aardappel na al
die eeuwen wel is uitontwikkeld,
maar niks is minder waar. ,,Er is nog
zoveel te ontdekken om betere ras
sen te maken. Rassen die resistent
zijn tegen ziekten en plagen, die kli
maatuitdagingen aankunnen. En
die ook nog eens lekker zijn, goed
verwerkt kunnen worden en lang
bewaard kunnen blijven", somt Den
Daas op. ,,In totaal werken we met
wel vijftig criteria om tot een goed
ras te komen."
Complicerende factor is dat de
ene wens tegengesteld kan zijn aan
een andere wens. Een nieuw ras is
bijvoorbeeld goed bestand tegen een
kwaadaardig wormpje, maar dat
gaat dan wel ten koste van de op
brengst bij de teler. ,,Bovendien is
de aardappel een ingewikkeld ras
om te veredelen", vertelt Den Daas.
,,Dat gebeurt door twee planten te
kruisen. De bessen van de moeder
plant bevatten zaadjes van het
nieuwe ras. Je moet veel weten van
de genetica van een aardappel om
goede keuzes te maken tussen welke
vader en moeder j e kiest in een krui
sing."
Bij Meijer Potato werken niet al
leen knappe koppen met verstand
van biologie. Het bedrijf doet zaken
met meer dan zestig landen en
houdt nauwgezet in de gaten aan
welke aardappel boeren en consu
menten in alle windstreken nu en in
de toekomst behoefte hebben. Vol
gens Den Daas is het essentieel om
blijvende trends van
weer snel voorbijvlie
gende hypes te onderschei
den „Want de ontwikke
ling van een
nieuw ras duurt
tien tot vijftien
jaar."
Den Daas ziet een
grote toekomst
voor de aardappel wegge
legd. De pieper is niet voor
niets aan een grote opmars
bezig in China, waar
wereldwijd de
meeste kilo's aard
appelen worden
geteeld én gege
ten. „Ik ben in
China en India
geweest en je
komt aardappelen
echt in allerlei ge
rechten tegen. Dat is
het leuke van aardap
pelen, er zijn zo
on
waarschijnlijk veel toepassingen. Je
kunt het zo gek niet bedenken."
Het is geen toeval dat Chinezen
vaker aardappelen op tafel zetten.
„De overheid heeft bewust beleid
ingezet om de bevolking meer aard
appelen te laten eten. Dat doen ze
omdat het een veel efficiënter gewas
is om te telen dan bijvoorbeeld rijst,
waar heel veel water voor nodig is."
Door betere rassen te ontwikkelen,
kunnen met minder grond meer
monden worden gevoed. Dat lukt
aardig, volgens Den Daas. „Wereld
wijd is het areaal aardappelen afge
nomen, maar de opbrengst geste
gen!"
De helft wordt niet
opgegeten
Meijer Potato draagt dus, in tij
den dat steeds meer monden
- gevoed moeten worden,
een steentje bij aan een
betere planeet. Toch valt
op het gebied van duur-
zaterdag 3 oktober 2020
GO
In Rilland maken ze met piepers
de wereld een beetje beter
De aardappel. Het lijkt een sim
pele knol, maar bij Meijer Potato
in Rilland weten ze wel beter.
Het bedrijf dat dit jaar haar 100-
jarig bestaan viert, is continue
bezig met het ontwikkelen van
nieuwe rassen. Voor op tafel,
maar ook voor fabrikanten van
chips en friet. En dat is nog best
ingewikkeld, weet directeur
Erika den Daas.
A Erik in het
laboratorium
van Meijer Po
tato. Het ver
edelen van
aardappelen is
een ingewik
kelde aangele
genheid.
FOTO'S MEIJER POTATO
Joeri Wisse
Rilland
De naam Meijer is op Zuid-Be
veland onlosmakelijk verbon
den met de aardappel. Grond
legger Kees Meijer senior
begon 20 september 1920 met
de handel in aardappelen. Di
recteur Erika den Daas: ,,In de
loop van de jaren is er sprake
geweest van diversifiëring. Mei
jer Potato heeft vijftien jaar gele
den afscheid genomen van de
handel en het verpakken van
consumptieaardappelen."
Vestigingen in Oosterland en
Swifterbant werden gesloten en
in Rilland werd in 2011 een nieuw
kantoor gebouwd. Het bedrijf
richtte zich sindsdien volledig op
de aardappelveredeling, een
markt waar het bedrijf sinds de
jaren tachtig actief is. Meijer Po
tato heeft ook locaties in de
Noord-Oostpolder, Frankrijk, En
geland, Polen, Turkije en Spanje
waar in totaal zo'n 85 mensen
werken.
Momenteel verkoopt Meijer Po-
tato 21 zelfontwikkelde rassen.
De rassen voor de chips- en
frietfabrikant beginnen allemaal
met 'Lady'. De zogeheten tafel
rassen die bij de groenteboer en
supermarkt liggen, zijn te her
kennen aan muzikale namen als
Jazzy, Rock en Melody.
De fritesfabriek in Kruiningen
heeft dezelfde grondlegger als
Meijer Potato, maar beide bedrij
ven staan qua bedrijfsvoering
los van elkaar. Den Daas: ,,Lamb
Weston/Meijer is, net als andere
aardappelverwerkende bedrij
ven, een goede klant van ons."
Onder het grote publiek is Meijer
Potato (tot voort kort werd de
handelsnaam C. Meijer B.V. ge
bruikt) een stuk minder bekend.
Den Daas wil daar graag veran
dering in brengen; onder meer
met een open dag ter gelegen
heid van het 100-jarig jubileum.
Maar door de corona-uitbraak is
het nog onzeker wanneer die
kan plaatsvinden.
De Jazzy, één van de paradepaardjes van Meijer Potato, kan met
schil gegeten worden.
Directeur Erika
den Daas: „Het
leuke is dat
aardappelen
onwaar
schijnlijk
veel toepas
singen ken
nen. Je kunt
het zo gek
niet beden
ken."