8 Meijer Potato continue bezig met ontwikkelen van nieuwe rassen Focus op aardappelveredeling MEIJER POTATO HONDERD JAAR zaamheid nog een wereld te win nen. Niet alleen door rassen te ont wikkelen die nog minder water en mest nodig hebben. ,,De helft van alle geteelde aardappelen gaat er gens in de keten verloren. Een groot deel ook omdat het niet wordt opge geten, bijvoorbeeld in de restau rants." Overigens is smaak en gemak minstens zo belangrijk als duur zaamheid. ,,De Jazzy is mijn favo riete aardappel, en ook die van mijn zoons. Het mooie is dat het kleine aardappeltjes zijn die je kunt eten met de schil en maar tien minuten hoeft te koken." Het paradepaardje is nu zo'n tien jaar op de markt. Be halve dat het ras aan populariteit wint in de supermarkt, lopen boe ren volgens Den Daas er ook mee weg. ,,Kijk", zegt ze, terwijl ze trots een foto laat zien van een akker waar de rijen tot bijna aan de rand gevuld zijn met Jazzy's. ,,Daar wordt een te ler héél blij van." Je zou denken dat de aardappel na al die eeuwen wel is uitontwikkeld, maar niks is minder waar. ,,Er is nog zoveel te ontdekken om betere ras sen te maken. Rassen die resistent zijn tegen ziekten en plagen, die kli maatuitdagingen aankunnen. En die ook nog eens lekker zijn, goed verwerkt kunnen worden en lang bewaard kunnen blijven", somt Den Daas op. ,,In totaal werken we met wel vijftig criteria om tot een goed ras te komen." Complicerende factor is dat de ene wens tegengesteld kan zijn aan een andere wens. Een nieuw ras is bijvoorbeeld goed bestand tegen een kwaadaardig wormpje, maar dat gaat dan wel ten koste van de op brengst bij de teler. ,,Bovendien is de aardappel een ingewikkeld ras om te veredelen", vertelt Den Daas. ,,Dat gebeurt door twee planten te kruisen. De bessen van de moeder plant bevatten zaadjes van het nieuwe ras. Je moet veel weten van de genetica van een aardappel om goede keuzes te maken tussen welke vader en moeder j e kiest in een krui sing." Bij Meijer Potato werken niet al leen knappe koppen met verstand van biologie. Het bedrijf doet zaken met meer dan zestig landen en houdt nauwgezet in de gaten aan welke aardappel boeren en consu menten in alle windstreken nu en in de toekomst behoefte hebben. Vol gens Den Daas is het essentieel om blijvende trends van weer snel voorbijvlie gende hypes te onderschei den „Want de ontwikke ling van een nieuw ras duurt tien tot vijftien jaar." Den Daas ziet een grote toekomst voor de aardappel wegge legd. De pieper is niet voor niets aan een grote opmars bezig in China, waar wereldwijd de meeste kilo's aard appelen worden geteeld én gege ten. „Ik ben in China en India geweest en je komt aardappelen echt in allerlei ge rechten tegen. Dat is het leuke van aardap pelen, er zijn zo on waarschijnlijk veel toepassingen. Je kunt het zo gek niet bedenken." Het is geen toeval dat Chinezen vaker aardappelen op tafel zetten. „De overheid heeft bewust beleid ingezet om de bevolking meer aard appelen te laten eten. Dat doen ze omdat het een veel efficiënter gewas is om te telen dan bijvoorbeeld rijst, waar heel veel water voor nodig is." Door betere rassen te ontwikkelen, kunnen met minder grond meer monden worden gevoed. Dat lukt aardig, volgens Den Daas. „Wereld wijd is het areaal aardappelen afge nomen, maar de opbrengst geste gen!" De helft wordt niet opgegeten Meijer Potato draagt dus, in tij den dat steeds meer monden - gevoed moeten worden, een steentje bij aan een betere planeet. Toch valt op het gebied van duur- zaterdag 3 oktober 2020 GO In Rilland maken ze met piepers de wereld een beetje beter De aardappel. Het lijkt een sim pele knol, maar bij Meijer Potato in Rilland weten ze wel beter. Het bedrijf dat dit jaar haar 100- jarig bestaan viert, is continue bezig met het ontwikkelen van nieuwe rassen. Voor op tafel, maar ook voor fabrikanten van chips en friet. En dat is nog best ingewikkeld, weet directeur Erika den Daas. A Erik in het laboratorium van Meijer Po tato. Het ver edelen van aardappelen is een ingewik kelde aangele genheid. FOTO'S MEIJER POTATO Joeri Wisse Rilland De naam Meijer is op Zuid-Be veland onlosmakelijk verbon den met de aardappel. Grond legger Kees Meijer senior begon 20 september 1920 met de handel in aardappelen. Di recteur Erika den Daas: ,,In de loop van de jaren is er sprake geweest van diversifiëring. Mei jer Potato heeft vijftien jaar gele den afscheid genomen van de handel en het verpakken van consumptieaardappelen." Vestigingen in Oosterland en Swifterbant werden gesloten en in Rilland werd in 2011 een nieuw kantoor gebouwd. Het bedrijf richtte zich sindsdien volledig op de aardappelveredeling, een markt waar het bedrijf sinds de jaren tachtig actief is. Meijer Po tato heeft ook locaties in de Noord-Oostpolder, Frankrijk, En geland, Polen, Turkije en Spanje waar in totaal zo'n 85 mensen werken. Momenteel verkoopt Meijer Po- tato 21 zelfontwikkelde rassen. De rassen voor de chips- en frietfabrikant beginnen allemaal met 'Lady'. De zogeheten tafel rassen die bij de groenteboer en supermarkt liggen, zijn te her kennen aan muzikale namen als Jazzy, Rock en Melody. De fritesfabriek in Kruiningen heeft dezelfde grondlegger als Meijer Potato, maar beide bedrij ven staan qua bedrijfsvoering los van elkaar. Den Daas: ,,Lamb Weston/Meijer is, net als andere aardappelverwerkende bedrij ven, een goede klant van ons." Onder het grote publiek is Meijer Potato (tot voort kort werd de handelsnaam C. Meijer B.V. ge bruikt) een stuk minder bekend. Den Daas wil daar graag veran dering in brengen; onder meer met een open dag ter gelegen heid van het 100-jarig jubileum. Maar door de corona-uitbraak is het nog onzeker wanneer die kan plaatsvinden. De Jazzy, één van de paradepaardjes van Meijer Potato, kan met schil gegeten worden. Directeur Erika den Daas: „Het leuke is dat aardappelen onwaar schijnlijk veel toepas singen ken nen. Je kunt het zo gek niet beden ken."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 36