Da Silvano brengt
het ware Italië
Herfst
Lekkere Zeeuwse wijnen
gemaakt op Duitse wijze
Panino ontmoet
pinot noir
MARGOT
ZEELAND 11
li
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
Het was even wennen de afgelopen dagen;
het begin van de herfst. Nou, daar had ik
nu even echt helemaal geen zin in. Maar er
zit niets anders op, ik weet het. Toch vind ik de
overgang naar de herfst de lastigste van het wis
selen van de jaargetijden, zeker omdat de nazo
mer nog zo warm en heerlijk was en nog maar zo
pasgeleden.
Deze herfst had nog een zwaardere start door
alle coronaperikelen. Ook geen zin in, maar hier
geldt dat wanneer iedereen zich aan de regels
houdt, we wellicht een nieuwe lockdown kun
nen voorkomen. Ik blijf wel regelmatig uit eten
gaan voor lunch en diner, om de horeca te steu
nen. Het allerbelangrijkste is namelijk wel om
niet bang te zijn. Angst is een slechte raadgever
en van angst krijg je stress. Stress maakt weer dat
je immuunsysteem onder druk komt te staan,
terwijl je dat nu juist zo goed mogelijk op peil
moet zien te houden. Aanraking, sociale contac
ten en zonlicht geven je weerstand ook een boost,
en gezond eten is natuurlijk heel belangrijk. De
afgelopen weken leefde ik in een rollercoaster
met de zorgen rondom mijn ouders. Dan is het
best heel moeilijk wanneer je vrienden je niet
mogen omhelzen. Gek dat je dit echt kunt mis
sen, terwijl je dat juist zo nodig hebt. Tevens las
tig dat ik mijn ouders niet mag knuffelen en vast
houden, terwijl ik dat het allerliefste zou doen.
Zij hebben daar, merk ik, veel behoefte aan.
Ik maakte iets lekkers om dat een beetje te
compenseren; zoete aardappelcake. Kook 250
blokjes zoete aardappel gaar, giet af en pureer tot
een gladde puree. Doe daar 175 milliliter zonne
bloemolie en 160 gram suiker en wat zout bij.
Meng er 185 gram bloem, 160 gram suiker, 2 thee
lepels kaneelpoeder, nootmuskaat, 2 theelepels
bakpoeder, 1/2 theelepel baksoda en wat zout
doorheen en doe er een voor een 3 eieren bij en
wat geraspte sinaasappelschil. Bak 50 minuten in
de oven op 180 graden. Van iets lekkers kun je
toch weer een beetje blij worden.
Angst is een slechte raadgever en
van angst krijg je stress
WATERLANDKERKJE Oktober
wijnmaand. En aangezien er di
verse wijngaarden in Zeeland
zijn die op professionele manier
wijn maken, besteden we daar
komende maand extra aandacht
aan. Om te beginnen met de wij
nen van de Catharinahoeve uit
Waterlandkerkje die onder de
naam 'Elmare' wijnen op Duitse
wijze maken.
,,Elmare was een zeearm van
de Schelde in Zeeuws-Vlaande-
ren. Aan de voormalige oevers is
nu de Catharinahoeve gevestigd,
en een zijarm van de Elmare slin
gert nog over ons land", zegt Rina
Oosterling. Samen met Edwin
Kleijn vertelt ze graag over hun
wijnen. ,,We hebben 1,5 hectare
wijnstokken staan, naast dat we
hier een gemengd bedrijfhebben
en een zorgboerderij." Aandacht
voor mens en dier staan hier cen
traal en dat blijkt wel uit hun ver
haal. ,,We hebben nu driedui
zend wijnstokken. Daar maken
we we vier- a vijfduizend flessen
mee", zegt Oosterling. ,,Het was
een grote hobby van mijn man en
ik deed mee. We begonnen klein
en nadat hij overleed kon ik,
doordat ik ook de kennis had op
gedaan, hiermee doorgaan."
Ze namen een wijnmaker in
dienst en maakten een plan zodat
ook de zorgboerderij kon aanslui
ten. ,,Ze plukken bijvoorbeeld de
druiven en etiketteren de fles
sen", vult Kleijn aan.
Winkeltje
,,In het Slijkstraatje te Groede
hebben we een winkeltje waar
we onze producten als jams,
chutneys en wijnen verkopen.
We hebben Dornfelder, Johanni-
ter, Regent, Rondo, Sauvigner
Gris en Salomédruiven. Deze zijn
meeldauwbestendig en we ma
ken hier wijn van onder de na
men Zonne en Sterre, beide witte
wijnen; Wolke, een rosé en Ma-
one en Rondo Regent zijn de rode
wijnen. Ons uitgangspunt is als
we dan toch wijn maken, dan
willen we goede wijn maken. We
weten nu dat dit zo is, maar of ie
dereen die lekker vindt, dat moet
je maar afwachten", lacht Oos
terling.
DE WIJNTIP
vrijdag 2 oktober 2020
GO
Kom bij Silvan Claassens niet
aan met de Hollandse water-
bom. Alleen échte producten
komen zijn Italiaanse traiteur
en delicatessenzaak Da Sil
vano binnen. ,,Ik gebruik toma
ten uit Sicilië. Klanten willen
kwaliteit en niet genept wor
den."
Claassens verhuisde in juni naar
een grotere stek aan de Lange
Noordstraat in Middelburg. Daar
bestiert hij een trattoria en
maakt hij lunches en diners voor
thuis. Broodjes, pasta's en com
plete menu's zijn te bestellen. ,,Ik
gebruik alleen pure producten
van kleine producenten en boe
ren uit Italië. Je kunt wel iets bij
de groothandel halen, maar dan
zie je niet hoe het verbouwd is.
Ook werk ik met de seizoenen
mee. Alleen zo proef je het ware
Italië." Nu de bladeren van de
bomen vallen, liggen bijvoor
beeld bospaddenstoelen vaker
in de pan.
Italiaans is een van de populair
ste keukens ter wereld. Wie
maakt er niet iedere week pasta
thuis? En toch raken we allesbe
halve verzadigd. ,,Er is altijd iets
nieuws te vinden in de Italiaanse
keuken", zegt Claassens. ,,Daar
ben ik ook altijd naar op zoek.
Binnenkort krijg ik een truffel
product binnen, ga ik daar iets
mee doen." Hij moet zich ook al
snel bezighouden met panet-
tone, het kerstbrood uit Pie-
monte. Klanten moeten die nu al
bestellen. ,,Het duurt twee
maanden om ze te maken. Ik heb
ze met vulling van koffie, peer,
chocolade en pistache." Ook het
kerstmenu is al rond. Daarin zit
onder meer antipasto als voor
gerecht, pasta gevuld met gei
tenkaas en citroen en kalfsfilet
in marsalasaus.
De menu's zijn een publiekstrek
ker, net als de panino Da Silvano.
Met parmaham, mozzarella, truf
fel en basilicum. ,,Dat is echt de
nummer één."
Rina Oosterling en Edwin Kleijn tussen de druiven in hun
wijngaard in Waterlandkerkje. foto peter nicolai
Silvan Claassens van traiteur en delicatessenwinkel Da Sil
vano in Middelburg. foto boaz timmermans
Pinot Kom
Wit en rood, het kan allebei bij een
broodje met parmaham, mozza
rella, basilicum en crema tartufo.
De zwarte truffel in de crème met
paddenstoelen is leidend. De aardse
smaak vraagt om gerijpt wit, zoals
een op eikenhout opgevoede witte
Bourgogne of een stevigere wijn van
de Falanghina-druif uit Campanië, de
prachtige streek rond Napels. Maar
een aardse rode wijn past misschien
nog beter. Dan kom je al gauw uit op
pinot noir. Rode Bourgognes zijn
nauwelijks nog te betalen, dus zoe
ken we er eentje in Chili. De Right
Wave Pinot Noir uit Leyda Valley zit
boordevol rood fruit - cassis, kers,
frambozen - gevolgd door vanille,
mokka en eikenhout. Ook wat rokerig
en aards, wat mooi combineert met
de truffel. Panino en pinot, dat wordt
een gelukkig huwelijk!