Da Silvano brengt het ware Italië Herfst Lekkere Zeeuwse wijnen gemaakt op Duitse wijze Panino ontmoet pinot noir MARGOT ZEELAND 11 li Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland Het was even wennen de afgelopen dagen; het begin van de herfst. Nou, daar had ik nu even echt helemaal geen zin in. Maar er zit niets anders op, ik weet het. Toch vind ik de overgang naar de herfst de lastigste van het wis selen van de jaargetijden, zeker omdat de nazo mer nog zo warm en heerlijk was en nog maar zo pasgeleden. Deze herfst had nog een zwaardere start door alle coronaperikelen. Ook geen zin in, maar hier geldt dat wanneer iedereen zich aan de regels houdt, we wellicht een nieuwe lockdown kun nen voorkomen. Ik blijf wel regelmatig uit eten gaan voor lunch en diner, om de horeca te steu nen. Het allerbelangrijkste is namelijk wel om niet bang te zijn. Angst is een slechte raadgever en van angst krijg je stress. Stress maakt weer dat je immuunsysteem onder druk komt te staan, terwijl je dat nu juist zo goed mogelijk op peil moet zien te houden. Aanraking, sociale contac ten en zonlicht geven je weerstand ook een boost, en gezond eten is natuurlijk heel belangrijk. De afgelopen weken leefde ik in een rollercoaster met de zorgen rondom mijn ouders. Dan is het best heel moeilijk wanneer je vrienden je niet mogen omhelzen. Gek dat je dit echt kunt mis sen, terwijl je dat juist zo nodig hebt. Tevens las tig dat ik mijn ouders niet mag knuffelen en vast houden, terwijl ik dat het allerliefste zou doen. Zij hebben daar, merk ik, veel behoefte aan. Ik maakte iets lekkers om dat een beetje te compenseren; zoete aardappelcake. Kook 250 blokjes zoete aardappel gaar, giet af en pureer tot een gladde puree. Doe daar 175 milliliter zonne bloemolie en 160 gram suiker en wat zout bij. Meng er 185 gram bloem, 160 gram suiker, 2 thee lepels kaneelpoeder, nootmuskaat, 2 theelepels bakpoeder, 1/2 theelepel baksoda en wat zout doorheen en doe er een voor een 3 eieren bij en wat geraspte sinaasappelschil. Bak 50 minuten in de oven op 180 graden. Van iets lekkers kun je toch weer een beetje blij worden. Angst is een slechte raadgever en van angst krijg je stress WATERLANDKERKJE Oktober wijnmaand. En aangezien er di verse wijngaarden in Zeeland zijn die op professionele manier wijn maken, besteden we daar komende maand extra aandacht aan. Om te beginnen met de wij nen van de Catharinahoeve uit Waterlandkerkje die onder de naam 'Elmare' wijnen op Duitse wijze maken. ,,Elmare was een zeearm van de Schelde in Zeeuws-Vlaande- ren. Aan de voormalige oevers is nu de Catharinahoeve gevestigd, en een zijarm van de Elmare slin gert nog over ons land", zegt Rina Oosterling. Samen met Edwin Kleijn vertelt ze graag over hun wijnen. ,,We hebben 1,5 hectare wijnstokken staan, naast dat we hier een gemengd bedrijfhebben en een zorgboerderij." Aandacht voor mens en dier staan hier cen traal en dat blijkt wel uit hun ver haal. ,,We hebben nu driedui zend wijnstokken. Daar maken we we vier- a vijfduizend flessen mee", zegt Oosterling. ,,Het was een grote hobby van mijn man en ik deed mee. We begonnen klein en nadat hij overleed kon ik, doordat ik ook de kennis had op gedaan, hiermee doorgaan." Ze namen een wijnmaker in dienst en maakten een plan zodat ook de zorgboerderij kon aanslui ten. ,,Ze plukken bijvoorbeeld de druiven en etiketteren de fles sen", vult Kleijn aan. Winkeltje ,,In het Slijkstraatje te Groede hebben we een winkeltje waar we onze producten als jams, chutneys en wijnen verkopen. We hebben Dornfelder, Johanni- ter, Regent, Rondo, Sauvigner Gris en Salomédruiven. Deze zijn meeldauwbestendig en we ma ken hier wijn van onder de na men Zonne en Sterre, beide witte wijnen; Wolke, een rosé en Ma- one en Rondo Regent zijn de rode wijnen. Ons uitgangspunt is als we dan toch wijn maken, dan willen we goede wijn maken. We weten nu dat dit zo is, maar of ie dereen die lekker vindt, dat moet je maar afwachten", lacht Oos terling. DE WIJNTIP vrijdag 2 oktober 2020 GO Kom bij Silvan Claassens niet aan met de Hollandse water- bom. Alleen échte producten komen zijn Italiaanse traiteur en delicatessenzaak Da Sil vano binnen. ,,Ik gebruik toma ten uit Sicilië. Klanten willen kwaliteit en niet genept wor den." Claassens verhuisde in juni naar een grotere stek aan de Lange Noordstraat in Middelburg. Daar bestiert hij een trattoria en maakt hij lunches en diners voor thuis. Broodjes, pasta's en com plete menu's zijn te bestellen. ,,Ik gebruik alleen pure producten van kleine producenten en boe ren uit Italië. Je kunt wel iets bij de groothandel halen, maar dan zie je niet hoe het verbouwd is. Ook werk ik met de seizoenen mee. Alleen zo proef je het ware Italië." Nu de bladeren van de bomen vallen, liggen bijvoor beeld bospaddenstoelen vaker in de pan. Italiaans is een van de populair ste keukens ter wereld. Wie maakt er niet iedere week pasta thuis? En toch raken we allesbe halve verzadigd. ,,Er is altijd iets nieuws te vinden in de Italiaanse keuken", zegt Claassens. ,,Daar ben ik ook altijd naar op zoek. Binnenkort krijg ik een truffel product binnen, ga ik daar iets mee doen." Hij moet zich ook al snel bezighouden met panet- tone, het kerstbrood uit Pie- monte. Klanten moeten die nu al bestellen. ,,Het duurt twee maanden om ze te maken. Ik heb ze met vulling van koffie, peer, chocolade en pistache." Ook het kerstmenu is al rond. Daarin zit onder meer antipasto als voor gerecht, pasta gevuld met gei tenkaas en citroen en kalfsfilet in marsalasaus. De menu's zijn een publiekstrek ker, net als de panino Da Silvano. Met parmaham, mozzarella, truf fel en basilicum. ,,Dat is echt de nummer één." Rina Oosterling en Edwin Kleijn tussen de druiven in hun wijngaard in Waterlandkerkje. foto peter nicolai Silvan Claassens van traiteur en delicatessenwinkel Da Sil vano in Middelburg. foto boaz timmermans Pinot Kom Wit en rood, het kan allebei bij een broodje met parmaham, mozza rella, basilicum en crema tartufo. De zwarte truffel in de crème met paddenstoelen is leidend. De aardse smaak vraagt om gerijpt wit, zoals een op eikenhout opgevoede witte Bourgogne of een stevigere wijn van de Falanghina-druif uit Campanië, de prachtige streek rond Napels. Maar een aardse rode wijn past misschien nog beter. Dan kom je al gauw uit op pinot noir. Rode Bourgognes zijn nauwelijks nog te betalen, dus zoe ken we er eentje in Chili. De Right Wave Pinot Noir uit Leyda Valley zit boordevol rood fruit - cassis, kers, frambozen - gevolgd door vanille, mokka en eikenhout. Ook wat rokerig en aards, wat mooi combineert met de truffel. Panino en pinot, dat wordt een gelukkig huwelijk!

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 39