j, O B VSS» - Zorg goed voor je gereedschap Klusvrouw Hieke Grootendorst Recept Poffert van Bakkerij Jager 25 Smeren Opladen Slijpen Droog Geweldloos m 'De Groninger poffert eet je met gesmolten roomboter en bruine basterdsuiker. Mmm' W ze destijds nog geen oven hadden." En hoe eet je zo'n Groninger poffert? „Met lekker veel gesmolten roomboter en bruine basterdsuiker. Mmm." Laura de Grave is culinair journalist en schreef het Nederland Kookboek. 23 september verscheen haar kookboek Lekker lokaal Hieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Vandaag: je werktuig onderhouden. GO ZATERDAG 26 SEPTEMBER 2020 De redactie van Zo werkt samen met de specialisten van AutoTrack, HardwareInfo, Independer, Intermediair, Koken&Eten, Nationale Vacaturebank, New Scientist en Tweakers. Mijn vader is overleden. We heb ben nooit veel contact gehad, maar ik weet dat hij trots op mij was als klusvrouw. Tijdens het leeghalen van zijn woning kwam ik een knipsel tegen van een van mijn columns. Hij mailde me weleens alsof hij een klant was, Bob de Bouwer, en schreef dan: 'Ik weet precies uit wat voor hout jij gesneden bent!' Ik heb mijn handigheid inderdaad niet van een vreemde. Mijn vader was werktuigbouwkundige en hield zich vooral bezig met elek trotechniek. Hij laat ontzettend veel gereedschap na, heel specialistisch ook. Of dit allemaal nog bruikbaar is, hangt vooral af van hoe hij het altijd heeft onderhouden. Alles zit nog in de originele koffertjes, dus ik denk dat mijn vader nog lang zal voortleven. Als de machine schoon is, dien je zo nu en dan de bewegende delen te smeren. Hierover staat altijd iets omschreven in de handleiding. Soms zijn er zelfs olie en een reinigingsdoek bij geleverd. Goed onderhoud zorgt er ook voor dat je veilig met je machines kunt blijven werken. Accu's blijven langer goed als je ze zo'n drie keer per jaar leegtrekt en volledig oplaadt. Als je een lithium-ion-accu lang niet gebruikt, kun je die het beste ongeladen opbergen, op een donkere en koele plek. Dan verliest de accu het minst van zijn capaciteit. Ook handgereedschap heeft onderhoud nodig. Slijp je gereedschap goed, bijvoorbeeld je verfkrabber, beitel, zaag of tuingereedschap. Als je zelf niet de middelen of de kunde hebt, dan zijn er tal van bedrijven die dat voor je kunnen doen. Smeer metalen handgereedschap in met vet zodat het niet roest. Ingrediënten Voor circa 4 personen 200 g rozijnen 50 g krenten 500 g tarwe bloem 12,5 g citroen rasp met suiker 10 g zout 1 ei 25 g verse gist (of 8 g gedroogde gist) 450 ml volle melk 250 g ongezouten roomboter, plus extra om in te vetten 15 g paneermeel 100 g bruine basterdsuiker STAP 1 Wel de rozijnen en krenten in lauwwarm water. Zeef de bloem boven een beslagkom. Voeg de citroenrasp met suiker en het zout toe en meng erdoor. Maak een kuiltje in het midden. Doe het ei in het kuiltje. Brokkel de verse gist in het ei en meng met je handen door het bloemmengsel. STAP 2 Voeg geleidelijk de helft van de melk toe. Meng nog 3 minuten. Voeg de rest van de melk toe en meng tot een slap deeg met de dikte van oliebollen- beslag. Laat de rozijnen en krenten uitlekken in een vergiet. Meng door het deeg. STAP 3 Vet de poffert- of tul- bandvorm in en bestrooi met een klein laagje paneermeel. Verwijder overtollig paneermeel door de bakvorm op de kop te houden. Doe het deeg in de bakvorm. Laat 30 minuten rijzen op een warme, tocht vrije plaats. Verwarm ondertussen de oven tot 210 graden. STAP 4 Zet een ovenschaal met een laagje van 2 cm water onder in de oven, zodat er stoom ontstaat. Bak de poffert (zonder deksel) circa 1 uur in de oven op het rooster. STAP 5 Smelt de boter. Snijd de poffert in stukken en serveer met de gesmol ten boter en basterdsui ker. Bewaar je gereedschap op een droge plek. Vocht en temperatuurverschillen zijn vooral funest voor accu's. Maak machines na gebruik schoon met een (tanden)borstel of luchtcompressor om stof en vuil te verwijderen uit de bewe gende delen. Stof zorgt voor slijtage. Met een zachte doek doe je de rest. ILLUSTRATIES TJITSKE SLUIS En last but not least: gebruik gereed schap alleen waar het voor is gemaakt en zonder grof geweld. Laat het gereed schap het werk doen. Lukt dat niet, dan gebruik je waarschijnlijk de verkeerde tool. Je kunt het daardoor beschadigen of kapotmaken. Laura de Grave: „Ongepelde garnalen of machinaal gepelde garnalen zijn het lekkerst.'' foto jean-pierre jans LAa vv:* pgï? -

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 73