j, O B VSS»
-
Zorg goed voor
je gereedschap
Klusvrouw
Hieke Grootendorst
Recept
Poffert van Bakkerij Jager
25
Smeren
Opladen
Slijpen
Droog
Geweldloos
m 'De Groninger poffert
eet je met gesmolten
roomboter en bruine
basterdsuiker. Mmm'
W ze destijds nog geen oven hadden."
En hoe eet je zo'n Groninger
poffert? „Met lekker veel gesmolten
roomboter en bruine basterdsuiker.
Mmm."
Laura de Grave is culinair journalist en
schreef het Nederland Kookboek. 23
september verscheen haar kookboek
Lekker lokaal
Hieke Grootendorst geeft elke
week klustips en een inkijkje
in haar leven als klusvrouw.
Vandaag: je werktuig
onderhouden.
GO ZATERDAG 26 SEPTEMBER 2020
De redactie van Zo werkt samen met de specialisten van AutoTrack,
HardwareInfo, Independer, Intermediair, Koken&Eten, Nationale
Vacaturebank, New Scientist en Tweakers.
Mijn vader is overleden. We heb
ben nooit veel contact gehad,
maar ik weet dat hij trots op mij
was als klusvrouw. Tijdens het
leeghalen van zijn woning kwam
ik een knipsel tegen van een van
mijn columns. Hij mailde me
weleens alsof hij een klant was,
Bob de Bouwer, en schreef dan:
'Ik weet precies uit wat voor
hout jij gesneden bent!' Ik heb
mijn handigheid inderdaad niet
van een vreemde. Mijn vader
was werktuigbouwkundige en
hield zich vooral bezig met elek
trotechniek. Hij laat ontzettend
veel gereedschap na, heel
specialistisch ook. Of dit
allemaal nog bruikbaar is,
hangt vooral af van hoe hij het
altijd heeft onderhouden. Alles
zit nog in de originele koffertjes,
dus ik denk dat mijn vader nog
lang zal voortleven.
Als de machine schoon is, dien je zo nu
en dan de bewegende delen te smeren.
Hierover staat altijd iets omschreven in
de handleiding. Soms zijn er zelfs olie en
een reinigingsdoek bij geleverd. Goed
onderhoud zorgt er ook voor dat je veilig
met je machines kunt blijven werken.
Accu's blijven langer goed als je ze zo'n
drie keer per jaar leegtrekt en volledig
oplaadt. Als je een lithium-ion-accu lang
niet gebruikt, kun je die het beste
ongeladen opbergen, op een donkere
en koele plek. Dan verliest de accu het
minst van zijn capaciteit.
Ook handgereedschap heeft onderhoud
nodig. Slijp je gereedschap goed,
bijvoorbeeld je verfkrabber, beitel, zaag
of tuingereedschap. Als je zelf niet de
middelen of de kunde hebt, dan zijn er
tal van bedrijven die dat voor je kunnen
doen. Smeer metalen handgereedschap
in met vet zodat het niet roest.
Ingrediënten
Voor circa 4 personen
200 g rozijnen 50 g
krenten 500 g tarwe
bloem 12,5 g citroen
rasp met suiker 10 g
zout 1 ei 25 g verse
gist (of 8 g gedroogde
gist) 450 ml volle melk
250 g ongezouten
roomboter, plus extra
om in te vetten 15 g
paneermeel 100 g
bruine basterdsuiker
STAP 1
Wel de rozijnen en
krenten in lauwwarm
water. Zeef de bloem
boven een beslagkom.
Voeg de citroenrasp
met suiker en het zout
toe en meng erdoor.
Maak een kuiltje in het
midden. Doe het ei in
het kuiltje. Brokkel de
verse gist in het ei en
meng met je handen
door het bloemmengsel.
STAP 2
Voeg geleidelijk de
helft van de melk toe.
Meng nog 3 minuten.
Voeg de rest van de
melk toe en meng tot
een slap deeg met de
dikte van oliebollen-
beslag. Laat de rozijnen
en krenten uitlekken in
een vergiet. Meng door
het deeg.
STAP 3
Vet de poffert- of tul-
bandvorm in en bestrooi
met een klein laagje
paneermeel. Verwijder
overtollig paneermeel
door de bakvorm op de
kop te houden. Doe het
deeg in de bakvorm.
Laat 30 minuten rijzen
op een warme, tocht
vrije plaats. Verwarm
ondertussen de oven
tot 210 graden.
STAP 4
Zet een ovenschaal
met een laagje van 2
cm water onder in de
oven, zodat er stoom
ontstaat. Bak de poffert
(zonder deksel) circa 1
uur in de oven op het
rooster.
STAP 5
Smelt de boter. Snijd
de poffert in stukken en
serveer met de gesmol
ten boter en basterdsui
ker.
Bewaar je gereedschap op een droge
plek. Vocht en temperatuurverschillen
zijn vooral funest voor accu's. Maak
machines na gebruik schoon met een
(tanden)borstel of luchtcompressor om
stof en vuil te verwijderen uit de bewe
gende delen. Stof zorgt voor slijtage.
Met een zachte doek doe je de rest.
ILLUSTRATIES TJITSKE SLUIS
En last but not least: gebruik gereed
schap alleen waar het voor is gemaakt
en zonder grof geweld. Laat het gereed
schap het werk doen. Lukt dat niet, dan
gebruik je waarschijnlijk de verkeerde
tool. Je kunt het daardoor beschadigen
of kapotmaken.
Laura de Grave: „Ongepelde garnalen
of machinaal gepelde garnalen zijn het
lekkerst.'' foto jean-pierre jans
LAa vv:* pgï? -