^^O^Lekkers uit Groningen Ksin £"vaun' 'ii 24 Nu we onze smaakpapillen niet meer en masse in warme oorden kunnen verwennen, gaan we op culinaire reis door Nederland. In deze laatste aflevering zijn we met culinair journalist Laura de Grave in de meest noordelijke provincie van ons land: Groningen. Eierbal lacht De Grave. ,,Dat is toch wel een lekker snackie. Perfect voor na het stappen. Het is een ei omhuld met stevige ragout, gepaneerd en vervol gens gefrituurd. Hij is ontstaan uit naoorlogse zuinigheid en werd gemaakt met ingrediënten die voor handen waren. Van oorsprong is de eierbal vegetarisch, maar tegenwoor dig heb je allerlei varianten. Er is zelfs een garnaleneierbal en een pittigefeierbal. Studenten hebben ooit zelfs een eierbal van een struis vogelei gemaakt.'' Bij vrijwel elke snackbar is de lek kernij te koop. ,,Als je in Groningen bent, moet je deze gewoon een keertje halen. Overigens is het wel een ambacht hoor. Het duurt een paar dagen om ze te maken. De ragout moet een nacht opstijven en de eierballen na het vormen ook. Ook moet je best wat boetseren om de ragout gelijkmatig om het ei te krijgen.'' Groninger mosterd Zeg je Groningen, dan zeg je Groninger mosterd. In Nederland wordt al sinds de 13de eeuw mosterd verbouwd. Elke streek had wel een eigen mosterdvariant. Ook Gronin gen. Deze versie kenmerkte zich door de grove maling. ,,Mosterd was vroeger de smaakmaker van de ar men'', weet De Grave. Mosterdzaad kon gewoon in de eigen streek worden verbouwd, in tegenstelling tot de dure specerijen uit het oosten. En als een gewas mislukte, zaaide de boer nog snel het zwarte mosterd zaad in om zo toch een beetje op brengst te hebben. Mosterdzaad kun je ook in augustus nog zaaien om in november te oogsten. ,,Daar komt de uitdrukking 'op zwart zaad zitten' vandaan. Grappig hè?'' De mosterdteelt was lange tijd 'Als je in Groningen bent, dan moet je de eierbal gewoon een keertje halen' verdwenen uit Groningen, maar in 2017 begon boer Ale Havenga in Kloosterburen weer met mosterd zaadproductie. ,,Bij Abrahams Mos terdmakerij kun je nu weer echte Groninger mosterd halen, gemaakt van mosterdzaad uit Groningen.'' Uitgestrekte velden, wuivend graan. Zodra je in Groningen rich ting de Duitse grens rijdt, rijd je door een idyllisch landschap. „Groningen werd vroeger niet voor niets de graanrepubliek van Nederland genoemd'', weet De Grave. ,,Nog steeds wordt hier het meeste graan van Nederland verbouwd. Veel is bestemd voor het veevoer, maar in Bad Nieuweschans zetten ze oude graansoorten weer voor de mensen op de kaart. En ook nog eens op een fantastische plek: in een 19de- eeuwse stoomlocomotievenloods. Verschillende bedrijfjes, zoals een brouwerij, bakker en mueslimaker zitten daar bij elkaar. Je kunt zelf zien hoe alles werkt. Echt heel tof om daar eens een kijkje te nemen. En je kunt er heerlijk buiten zitten.'' Hollandse garnalen Het dorpje Zoutkamp doet haast Scandinavisch aan met kleurige, houten huisjes. Tot de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 was dit dorpje een belangrijke vissersplaats voor de garnalenvangst. ,,Hollandse garnalen worden gevangen met een garnalen- kotter. Aan weerszijden van het schip hangen grote 'vleugels' van netten waaraan zwarte ronde ballen zitten. Die ballen rollen over de zeebodem, waardoor de garnalen opgeschrikt worden en in de netten komen. Als de garnalen opgevist zijn, worden ze direct aan boord al gekookt, waardoor ze van grijs naar roze kleuren.'' Tegenwoordig ligt de Zoutkamper vloot op Lauwersoog. ,,Maar in Zout kamp kun je nog altijd Hollandse garnalen kopen. Tip: koop geen garnalen die gepeld zijn in Marokko, maar vraag om ongepelde garnalen of machinaal gepelde garnalen. Die zijn het lekkerst.'' Groninger noffert Net zoals pannenkoeken en olie bollen eten ze in Groningen de poffert geregeld als avondeten. ,,In de basis is de poffert net als oliebol- lenbeslag een deeg van bloem, melk, ei, gist, rozijnen en krenten'', zegt De Grave. ,,Het gerecht is een broodcake in een soort tulbandvorm, maar het wordt ook wel in een weckpot gekookt. Welke variant er eerder was, is de vraag. Waarschijnlijk maakten de bakkers het eerst in een tulband in de oven en zijn huisvrouwen het gaan namaken in weckpotten omdat ZATERDAG 26 SEPTEMBER 2020 GO Groninger Mosterd Eenrum Hollandse Garnalen Zoutkamp Poffert „Eierbal -- GToninge Graan Nieuweschans lekkere poffert MAARTJE HUIJBEN Er gaat niets boven Groningen. ,,En boven de Groningse eierbal'', Graan I OJUL ■BW*xafuun/A, GSe,n'uun Vi C Wu •aftamA/ »*j K ff e d jt i '"ïu tiinq Cl mi<jI e v; vi. nta&teyuiy. 250. yt G Perfecte bal voor 's nachts en een

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 72