MENEER MEVROUW HAMERSMA
Portobellosteaks
met bonenpuree
nu ook sprake van orange, code
oranje welteverstaan.
Enfin, niet getreurd. Te meer
omdat we nog meer in Zuid
Franse sferen kwamen dankzij
een biologische Corbières, nota
bene ook met een Nederlandse
signatuur. En met een net afge
prijsde Saint-Chinian die ons
voor zijn normale prijs al eer
der was bevallen. Weliswaar
moesten wij het vervolgens
doen met uitzicht op onze ach
terburen in plaats van op de
Middellandse Zee, maar herfst
in Nederland heeft toch ook
zijn charmes.
Online
Terre des Dames
2017, 'La Dame',
CONNEMAIU
(hoofdgerecht; 4 personen)
8 middelgrote tot grote porto-
bello's, stelen verwijderd
10 tenen knoflook, gepeld
1 ui, gepeld, in 6 parten
1% el chipotle-chilivlokken
(of: tl chilivlokken tl
gerookte paprikapoeder)
1 rode chilipeper
4 tl komijnzaad, grof gekneusd
1 el korianderzaad, grof gekneusd
2 el tomatenpuree
400 ml olijfolie
Puree van limabonen
1 pot van 700 g limabonen,
uitgelekt
1% el citroensap
1 el olijfolie
zeezoutvlokken
Bereiding
Verhit de oven tot 150 graden. Doe
voor de steaks alle ingrediënten met 1
eetlepel zeezoutvlokken in een oven
vaste pan. Leg de paddenstoelen erin
met de bolle kant boven, leg er een vel
bakpapier overheen en druk iets aan,
zodat alle ingrediënten bedekt zijn.
Doe het deksel op de pan en zet 1 uur
in de oven. Haal eruit, keer de padden
stoelen om, doe papier en deksel terug
en zet de pan nog 20 minuten in de
oven. Schep de paddenstoelen op een
snijplank, halveer ze en zet opzij.
Schep met een eetlepel de ui, knoflook
en chilipeper (verwijder steeltje) uit de
pan. Doe dit in een kleine kom van een
keukenmachine en pureer glad. Doe
terug in de pan, voeg paddenstoelen
weer toe en zet op halfhoog vuur. Laat
circa 5 minuten smoren.
Maak terwijl de paddenstoelen garen
de puree. Doe de bonen in de keuken
machine met het citroensap, de olijf
olie, een halve theelepel zeezoutvlok
ken en 2 eetlepels water. Pureer alles
helemaal glad, schep de puree in een
middelgrote pan en warm op.
Verdeel de puree over vier borden, leg
op elk bord vier halve paddenstoelen
en schep er een flinke lepel van het
oliemengsel uit de pan over. Bewaar de
resterende olie in de koelkast.
Flavour
Yotam Ottolenghi
(Fontaine Uitgevers, €32)
Coteaux du
Languedoc, Frank
rijk. €11,95 (rood;
biologisch)
Wijnkoperij
Okhuysen
Supermarkt
Chateau de l'Horte
2017, Réserve
Spéciale,
Corbières, Frank
rijk. €8,99 (rood;
biologisch)
Plus
Wijnspeciaalzaken
Laurent Miquel
2016, l'Artisan
'Connemara',
Saint-Chinian,
Frankrijk. Tijdelijk
€8,99 i.p.v. €10,99
(rood) Verkoop
adressen:
wijnkring.nl
ZATERDAG 26 SEPTEMBER 2020 37