In de sfeer van herfst en Zuid-Europa Wijnweetje De 'Flavours' van Yotam Ottolenghi gaan als warme broodjes over mevrouw Hamersma's toonbank. ,,Het ontbrak er nog maar aan dat ze in slaapzakken voor de deur lagen, maar het was een gekkenhuis'', antwoordde mevrouw Hamersma toen ik vroeg hoe Yotam Ottolenghi's Flavour het op de eerste dag van uitkomen had gedaan. De voor tekenen dat het nieuwe boek van de man die Nederland de diepere betekenis van aubergi ne had laten zien weer een succes zou worden, waren dan ook legio. Janny 'Heel Holland Bakt Vaart van der Heijden had in De Vooravond, het nieu we televisieprogramma van Fidan Ekiz en Renze Klamer, het boek mogen lanceren door een recept voor te lezen onder keyboardbegeleiding van haar gastheer. Ottolenghi was door Delicious tot gasthoofdredac- teur benoemd. Flavour werd besproken in een literair radioprogramma, overigens onder gemopper van een aantal recensenten van echte boeken. Ook op Twitter werd al dagen flink voorge- kwetterd. Met name zijn 'twin tig essentiële ingrediënten' ontpopten zich tot trending topic. ,,Nou, ze hadden echt de smaak te pakken'', concludeer de mevrouw Hamersma. ,,Ik heb de hele dag Flavours staan afrekenen. Mijn laatste exem plaar verkocht ik vijf minuten voor ik dichtging.'' Ik wist dat ik haar niet vrolij ker kon maken dan door een fles open te trekken. Om een beetje in Ottolenghi-sferen te blijven had ik een orange wine kunnen kiezen, maar deze thans zo populaire wijnsoort geeft bij voorkeur kleur aan zijn salades. Om alvast een beetje in de herfstsferen te ko men, had mevrouw Hamersma gekozen voor een gerecht met paddenstoelen. En ter gerust stelling: ze had ervoor gezorgd dat de hiervoor verlangde in grediënten er niet toe noopten eerst een dagtocht te moeten maken langs specerijenspeci aalzaken. Op mijn beurt diende ik wel een specialist aan te doen. Een Nederlandse die in Coteaux du Languedoc biolo gisch rood produceert van sy- rah, grenache en carignan. Het was een wijn die zich al eens had bewezen naast lamsschou der en cassoulet met confit de canard. Beide gerechten maak te mevrouw Hamersma overi gens regelmatig als we zelf in Zuid-Frankrijk verbleven, maar het plan om daar binnenkort weer naartoe te gaan hebben we op de lange baan moeten schuiven. Op ons vaste adres is 36 Eten drinken Nog even opleggen tot 1 januari, maar dan mag de 2021- oogst open. Sander de Vaan maakte de Wijnen Wijnen scheurkalender met elke dag een wijn weetje. Van natio nale en internatio nale wijnschrijvers en wijnproducenten, als ook van wijnlief hebbers als Youp van 't Hek en Henk Spaan. Vanzelf sprekend kan de kalender in het toilet opgehangen worden, maar ik geef 'm een plekje in mijn wijnkelder. Daar kom ik ook dagelijks. Edicola Publishing €14,95 Mevrouw Hamersma runt een kookboek winkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 116