In de sfeer
van herfst en
Zuid-Europa
Wijnweetje
De 'Flavours' van Yotam
Ottolenghi gaan als warme
broodjes over mevrouw
Hamersma's toonbank.
,,Het ontbrak er nog maar
aan dat ze in slaapzakken voor
de deur lagen, maar het was
een gekkenhuis'', antwoordde
mevrouw Hamersma toen ik
vroeg hoe Yotam Ottolenghi's
Flavour het op de eerste dag van
uitkomen had gedaan. De voor
tekenen dat het nieuwe boek
van de man die Nederland de
diepere betekenis van aubergi
ne had laten zien weer een
succes zou worden, waren dan
ook legio. Janny 'Heel Holland
Bakt Vaart van der Heijden
had in De Vooravond, het nieu
we televisieprogramma van
Fidan Ekiz en Renze Klamer,
het boek mogen lanceren door
een recept voor te lezen onder
keyboardbegeleiding van haar
gastheer. Ottolenghi was door
Delicious tot gasthoofdredac-
teur benoemd.
Flavour werd besproken in
een literair radioprogramma,
overigens onder gemopper van
een aantal recensenten van
echte boeken. Ook op Twitter
werd al dagen flink voorge-
kwetterd. Met name zijn 'twin
tig essentiële ingrediënten'
ontpopten zich tot trending
topic. ,,Nou, ze hadden echt de
smaak te pakken'', concludeer
de mevrouw Hamersma. ,,Ik
heb de hele dag Flavours staan
afrekenen. Mijn laatste exem
plaar verkocht ik vijf minuten
voor ik dichtging.''
Ik wist dat ik haar niet vrolij
ker kon maken dan door een
fles open te trekken. Om een
beetje in Ottolenghi-sferen te
blijven had ik een orange wine
kunnen kiezen, maar deze
thans zo populaire wijnsoort
geeft bij voorkeur kleur aan
zijn salades. Om alvast een
beetje in de herfstsferen te ko
men, had mevrouw Hamersma
gekozen voor een gerecht met
paddenstoelen. En ter gerust
stelling: ze had ervoor gezorgd
dat de hiervoor verlangde in
grediënten er niet toe noopten
eerst een dagtocht te moeten
maken langs specerijenspeci
aalzaken. Op mijn beurt diende
ik wel een specialist aan te
doen. Een Nederlandse die in
Coteaux du Languedoc biolo
gisch rood produceert van sy-
rah, grenache en carignan. Het
was een wijn die zich al eens
had bewezen naast lamsschou
der en cassoulet met confit de
canard. Beide gerechten maak
te mevrouw Hamersma overi
gens regelmatig als we zelf in
Zuid-Frankrijk verbleven, maar
het plan om daar binnenkort
weer naartoe te gaan hebben
we op de lange baan moeten
schuiven. Op ons vaste adres is
36
Eten drinken
Nog even opleggen
tot 1 januari, maar
dan mag de 2021-
oogst open. Sander
de Vaan maakte de
Wijnen Wijnen
scheurkalender met
elke dag een wijn
weetje. Van natio
nale en internatio
nale wijnschrijvers
en wijnproducenten,
als ook van wijnlief
hebbers als Youp
van 't Hek en Henk
Spaan. Vanzelf
sprekend kan
de kalender in het
toilet opgehangen
worden, maar ik
geef 'm een plekje
in mijn wijnkelder.
Daar kom ik ook
dagelijks. Edicola
Publishing €14,95
Mevrouw Hamersma runt een kookboek
winkel, meneer Hamersma weet alles
over wijn: een gouden combinatie.