0)
O
O
lil
18 ECONOMIE
Kort
VANAF 1 OKTOBER
Siemons naar Havenbedrijf
als operationeel directeur
Boudewijn Siemons wordt de nieuwe ope
rationeel directeur van Havenbedrijf Rotter
dam. Hij begint op 1 oktober. Siemons was
tot voor kort werkzaam bij tankopslag-
bedrijf Vopak, waar hij de leiding had over
de Amerikaanse activiteiten. Siemons be
kleedde daarvoor managementfuncties bij
VolkerWessels, maar begon zijn carrière bij
de Koninklijke Marine. Siemons wordt ver
antwoordelijk voor de verbetering van de
infrastructuur, technologische innovaties
en digitalisering.
Verzekering omhoog voor
arbeidsongeschiktheid
Ondernemers met een arbeidsongeschikt
heidsverzekering kunnen een flinke pre
mieverhoging verwachten. Zij gaan een paar
tientjes tot honderden euro's per maand
meer betalen voor dezelfde polis. Zes grote
arbeidsongeschiktheidsverzekeraars - Avero
Achmea, Aegon, Centraal Beheer, De
Goudse, Interpolis en Movir - hebben on
langs premieverhogingen doorgevoerd of
aangekondigd, constateert AOVcentrum.nl.
Volgens het onderzoek van de prijsvergelij-
ker stijgen de premies tussen de 3,75 en 5
procent.
Baas van Airbus ziet hoop
op snel herstel vervliegen
De situatie in de luchtvaartsector door de
coronacrisis is nog nijpender dan eerder
werd aangenomen. Airbus-baas Guillaume
Faury vreest dat er bij de vliegtuigmaker
nog meer banen zullen verdwijnen dan de
15.000 ontslagen die al aangekondigd waren
eerder dit jaar. Elders in de vliegtuigbranche
vreest hij soortgelijke stappen. In een inter
view op de Franse radio zei de Airbus-baas
dat de situatie alleen maar verergert.
„Luchtvaartmaatschappijen bevinden zich
na de vakantie in een moeilijkere positie
dan we hoopten.''
URW
ING
Galapagos
Air France-
KLM
Rob Hermans, directeur van
Fletcher Hotels, sleepte zijn bedrijf
door de coronacrisis en kan nu zelfs
op overnamepad. ,,Als corona dan
toch moest komen, had het voor ons
niet op een beter moment gekund.''
Op zijn werkkamer op
het hoofdkantoor in
Nieuwegein staat een
hele rij champagne
flessen uitgestald, in
alle soorten en maten. Een beeld
scherm aan de wand verduidelijkt
al gauw waar die feeststemming
bij directeur en mede-eigenaar
Rob Hermans (52) van Fletcher
Hotels vandaan komt.
Op de monitor prijkt precies
naast een landkaartje met plekken
waar de hotels in Nederland zijn
gevestigd een staafdiagram met de
maandelijkse (verwachte) omzet
ten van dit jaar afgezet tegen vorig
jaar. Rob Hermans - een wit over
hemd en een flinke bos donkere
krullen - kijkt met een brede
grijns naar de positieve cijfers.
Waar veel hotels te lijden hebben
onder corona en ook Fletcher 50
miljoen euro zag verdampen, no
teerde de keten in de zomermaan
den het hoogste aantal boekingen
online, een hogere bezettings
graad en een hogere omzet dan vo
rig jaar. ,,Het verzacht de pijn maar
maakt het verlies niet goed.''
,,De regering zei vanaf het begin
dat gezonde bedrijven corona zou
den overleven. Die gedachte stelde
mij gerust. Ik dacht: als dat zo is,
dan overleven wij zeker. Maar
overleven was eigenlijk nooit mijn
grootste zorg.''
,,De zorg zat 'm er in hoe we dit
moesten aanpakken. Ik wist met
een: we zullen anders moeten
gaan denken. Op zo'n moment sta
je voor vraagstukken waar je nooit
eerder voor gestaan hebt. 24 uur
per dag ging het alleen nog maar
over corona. Dan is de vraag: wat
ga je doen?''
,,Eind februari was ik op winter
sport toen een hotel op Tenerife in
quarantaine ging. Daar schrok ik
van. Als een hotel op Tenerife in
quarantaine kan, kan dat ook in
Nederland. Vanaf mijn vakantie
adres heb ik een crisisteam samen
gesteld met mensen die ik goed
ken en die allemaal een andere
discipline hebben. Op 1 maart zijn
we aan de slag gegaan en na 15
maart zijn onze hotels gefaseerd
dichtgegaan. Wij hoefden in te
genstelling tot cafés en restaurants
niet dicht, maar wij besloten zelf
om te sluiten.''
Waarom?
,,Er kwam niemand meer. We
hadden meer dan honderddui
zend annuleringen, waaronder
bruiloften en evenementen. Onze
centrale Fletcher-receptie, waar
twintig mensen werken, is die pe
riode alleen maar bezig geweest
met annuleren. Een enorme ope
ratie, maar het verliep goed.''
,,We hadden eind maart nog geen
zicht op hoe de mogelijke over
heidssteun eruit zou zien. We
hadden geen idee of de crisis drie
maanden of langer zou duren.
Onze prioriteit lag bij onze werk
nemers, kleine ondernemers en
Voor corona ging
het te veel op de
automatische
piloot bij ons
dat Fletcher Hotels overleeft. We
hebben onze ruim vierduizend
medewerkers en onze kleinere le
veranciers, zoals de bakker om de
hoek, betaald. Maar daarna hebben
we de geldkraan dichtgedraaid en
de betalingen aan grote bedrijven,
zoals de energieleveranciers en
verhuurders, uitgesteld en beta
lingsregelingen moeten treffen.''
,,Eén verhuurder wilde geen huur-
korting geven en vond het een on-
dernemersrisico. Van medewer
kers of kleine ondernemers kun je
niet verwachten dat ze meebewe
gen, maar van grote partijen ver
wacht ik dat ze hun steentje bij
dragen. Als crisisteam hebben we
daarop een stoplichtmethode in
gesteld. Met groene bedrijven gaan
we nog heel lang door, met oranje
bedrijven gaan we door maar in
hun reactie zijn we wat teleurge
steld en van rode bedrijven nemen
we zo snel mogelijk afscheid. Zoals
van die verhuurder.''
,,Waar niet mee?! We hebben ze
ven dagen in de week gebrain
stormd. We hebben uiteindelijk
een uitgebreid protocol opgesteld.
De helft van de tafels en stoelen
hebben we uit de hotels wegge
haald, het ontbijtbuffet is ge
schrapt, overal zijn looprichtingen
en pijlen aangebracht en scher
men opgehangen. We dachten: zo
dra mensen naar de hotels willen,
dan moeten we daar klaar voor
zijn. Daarvoor zijn we gaan kijken
bij supermarkten, bouwmarkten
en in de keuken van McDonald's.''
Ja toen kondigden we aan dat we
de restaurants en terrassen van
tien hotels openden voor hotelgas
ten en dat sloeg in als een bom.
Heel Nederland dacht dat alle ho
tels net als cafés en restaurants
verplicht dicht waren. Tijdens een
persconferentie zei premier Rutte
het asociaal te vinden dat mensen
een overnachting boekten bij Flet
cher om in een restaurant te kun
nen eten. De dag erop explodeerde
het internet bij ons. We boekten
een all time high record."
,,Ons vorige record wat betreft on
line boekingen werd verdrievou
digd. Dat behoeft wel uitleg: alle
hotels waren leeg dus er viel op dat
moment heel veel te boeken. Het
record was eigenlijk een druppel
op een gloeiende plaat, maar voor
ons was het een champagnemo
ment. Het volgende champagne-
PREMIES STIJGEN 3,75 TOT 5 PROCENT
'SITUATIE VERERGERT ALLEEN MAAR'
O
woensdag 23 september 2020
GO
Het winkelvast-
goedconcern
was de sterkste
stijger, na dagen
van flinke beurs-
verliezen.
De grootbank
eindigde vrijwel
vlak. Eergisteren
duikelde de bank
bijna 10 procent.
De biotechno-
loog sloot de rij
in de AEX.
Zorgen over op
lopende besmet
tingsaantallen
kunnen de reis
sector opnieuw
schaden.
'Meer champagne
ontkurkt bij
Fletcher dan ooit'
MN
TrANSITie
II
De coronapandemie dwingt
ondernemers de bakens te verzetten.
Natasja de Groot
Nieuwegein
Had u dit aan het begin van de
coronacrisis durven dromen?
Wat was wel uw zorg?
Wat bent u gaan doen?
Zat u niet enorm in de rats over
de financiën?
—Rob Hermans, Fletcher Hotels
Die gingen akkoord?
Waar is het crisisteam verder
mee bezig gegaan?
Eind april was het voor Fletcher
zover-
Wat wil dat record zeggen?
E
o
c