FUN SPUL 4Cowboys hebben dit mes ook' 'Voordeliger dan Calvin Klein' 'Onverwoestbare karperhengel' 'Meer rendement uitje koffie' 'Stijlvol en toch functioneel' De favoriete hebbedingen van buitenman en culinair journalist Jacques Hermus (61), auteur van Het wilde eten. Onlangs verscheen zijn boek Beet! Over vissen vangen, kopen, bereiden en eten. TEKST JOLANDA VAN DER PLOEG FOTO LODE GREVEN ,,Ik heb drie favoriete messen: een multifunctioneel Zwitsers zakmes, een inklapbaar handgemaakt keu kenmes van Laguiole voor meer delicate zaken en een gaucho-mes, een echt werkmansmes. De Argen tijnse cowboys gebruiken hem voor van alles, van touwen doorsnijden tot nagels schoonmaken. Ik gebruik hem bij het vissen en in mijn moes tuin. Hij is heel fijn en scherp." Gaucho-mes Böker Arbolito Herenshorts Hema „Vroeger gaf ik de voorkeur aan de onderbroeken van Calvin Klein, die liet ik oversturen door mijn zus uit Canada. Prachtig spul met pijpen en een opvallende bovenband die boven je broek uit moest komen. Gaandeweg kwam ik erachter dat Hema ook prima onderbroeken heeft. Voordeliger, duurzamer, maar het heeft ook met ouder worden te maken: wie wil dan nog je onder broek zien?'' Vishengel Hardy Richard Walker Carp Rod 10 inch ,,Deze klassieke karperhengel uit de jaren 60 heb ik gekregen van de opa van mijn vrouw. Hij is onver woestbaar. Als jochie viste ik da genlang in de Noordoostpolder. Toen ik in de stad ging studeren werd dat minder. Als ik in het bui tenland ben, probeer ik altijd de zee op te gaan met locals. Barracuda vangen op Aruba, haaien in Nieuw-Zeeland, dat soort dingen." Cafetière Bodum ,,De pet is een zogeheten game keeper. Ik heb er ook leren hand schoenen bij, aan de bovenkant bedekt met Harris-tweed. Ik heb een licht Engelse-Schotse-Ierse tic; als ik in dat gebied ben, wil ik altijd iets kopen in countrystijl. Ze hebben daar waanzinnig mooi spul, stijlvol en toch ook functio neel, dat je in weer en wind kan dragen.'' ,,Dit ouderwetse systeem van kof fiezetten met een cafetière vind ik mooi. Koffie in de pot, net-niet kokend water erop, even laten aro matiseren en dan drukken; het is een actieve, zen-achtige bezigheid. Je haalt meer rendement uit je kof fie - bij Nespresso wordt de koffie erdoorheen gejaagd en blijven vet- deeltjes in de capsule achter - en het is duurzaam. De drab is voor de composthoop.'' Pet Failsworth ZATERDAG 19 SEPTEMBER 2020 15

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 95