FUN SPUL
4Cowboys hebben
dit mes ook'
'Voordeliger dan
Calvin Klein'
'Onverwoestbare
karperhengel'
'Meer rendement
uitje koffie'
'Stijlvol en toch
functioneel'
De favoriete hebbedingen
van buitenman en culinair
journalist Jacques Hermus
(61), auteur van Het wilde eten.
Onlangs verscheen zijn boek
Beet! Over vissen vangen,
kopen, bereiden en eten.
TEKST JOLANDA VAN DER PLOEG
FOTO LODE GREVEN
,,Ik heb drie favoriete messen: een
multifunctioneel Zwitsers zakmes,
een inklapbaar handgemaakt keu
kenmes van Laguiole voor meer
delicate zaken en een gaucho-mes,
een echt werkmansmes. De Argen
tijnse cowboys gebruiken hem voor
van alles, van touwen doorsnijden
tot nagels schoonmaken. Ik gebruik
hem bij het vissen en in mijn moes
tuin. Hij is heel fijn en scherp."
Gaucho-mes Böker Arbolito
Herenshorts Hema
„Vroeger gaf ik de voorkeur aan de
onderbroeken van Calvin Klein, die
liet ik oversturen door mijn zus uit
Canada. Prachtig spul met pijpen
en een opvallende bovenband die
boven je broek uit moest komen.
Gaandeweg kwam ik erachter dat
Hema ook prima onderbroeken
heeft. Voordeliger, duurzamer, maar
het heeft ook met ouder worden te
maken: wie wil dan nog je onder
broek zien?''
Vishengel Hardy Richard Walker
Carp Rod 10 inch
,,Deze klassieke karperhengel uit
de jaren 60 heb ik gekregen van de
opa van mijn vrouw. Hij is onver
woestbaar. Als jochie viste ik da
genlang in de Noordoostpolder.
Toen ik in de stad ging studeren
werd dat minder. Als ik in het bui
tenland ben, probeer ik altijd de zee
op te gaan met locals. Barracuda
vangen op Aruba, haaien in
Nieuw-Zeeland, dat soort dingen."
Cafetière Bodum
,,De pet is een zogeheten game
keeper. Ik heb er ook leren hand
schoenen bij, aan de bovenkant
bedekt met Harris-tweed. Ik heb
een licht Engelse-Schotse-Ierse
tic; als ik in dat gebied ben, wil ik
altijd iets kopen in countrystijl.
Ze hebben daar waanzinnig mooi
spul, stijlvol en toch ook functio
neel, dat je in weer en wind kan
dragen.''
,,Dit ouderwetse systeem van kof
fiezetten met een cafetière vind ik
mooi. Koffie in de pot, net-niet
kokend water erop, even laten aro
matiseren en dan drukken; het is
een actieve, zen-achtige bezigheid.
Je haalt meer rendement uit je kof
fie - bij Nespresso wordt de koffie
erdoorheen gejaagd en blijven vet-
deeltjes in de capsule achter - en
het is duurzaam. De drab is voor de
composthoop.''
Pet Failsworth
ZATERDAG 19 SEPTEMBER 2020 15