Ofze 's nachts
een kaasje wilde
bezorgen
GOEIE ZAAK
van 1 kilo. ,,Mijn recept
geef ik niet prijs, maar
het moet smeuïg en fris
smaken.''
In haar winkeltje legt
ze vaak uit hoe kaas
wordt gemaakt en haar
klanten vertelt ze en
thousiast over alle lekke
re streekproducten uit
haar buurt. ,,Ik verkoop er
steeds meer van, zoals de
zuivel van een bevriende
boer en het sap van een
fruitbedrijf. Toch komen
de meeste mensen echt
voor de kaas.''
Zo stond er vorig jaar
een Canadese klant in de
winkel die maar bleef be
stellen. ,,Hoe krijgt u dat
allemaal mee naar huis,
vroeg ik hem. Hij vertel
de me dat hij hier ooit
tijdens een reis door
Nederland kaas had ge
kocht. Die vond hij zo
lekker, dat hij nu speciaal
een lege koffer had mee
genomen. Die mocht ik
vullen. Als kaasmaker
kun je geen groter com
pliment krijgen.''
Ze zijn er nog, de kleine, eigenzinnige midden
standers die dapper overleven te midden van
grote ketens en onlineshops. Zoals José van
Rossum met haar kaasboerderij. ,,Ik heb er
mijn baan als analist voor opgezegd.''
Een tijdje terug werd
haar dochter Esther rond
middernacht gebeld door
wat vrienden. Ze zaten te
borrelen aan de oever van
de Lek, maar er ontbrak
iets. ,,Of ze even een
mosterd-peperkaasje
wilde bezorgen. Daarin
had ze niet zo'n zin, maar
ik vond het de volgende
dag toch erg leuk om te
horen'', zegt José van
Rossum (55).
Zij is namelijk degene
die de kazen maakt en ze
sinds 23 jaar vanuit huis
verkoopt. ,,Mijn man Ad
nam deze boerderij van
zijn ouders over. Zijn
moeder leerde me kaas
maken. Het hele proces,
van kalf tot koe en van
melk tot kaas, vond ik zo
leuk dat ik besloot om
mijn baan als analist in
een laboratorium op te
zeggen. Sindsdien maak
ik ongeveer 700 kilo per
week.''
Van die door de lokale
jongeren zo geliefde mos
terd-peperkaas tot boe
renkaas naturel, met
fenegriek of Italiaanse
kruiden. Haar specialiteit
blijven de babykaasjes
Kaasboerderij Van
Rossum, Helsdingse
Achterweg 20, Vianen.
TEKST RIANNE VAN DER MOLEN
FOTO JOOST HOVING