Al je wasgoed
op één plek
Klusvrouw
Hieke Grootendorst
ik ook van jou .nl
SB
j„ O B Q
25
Recept
Worstenbrood
van Houben
Hieke Grootendorst geeft elke
week klustips en een inkijkje in
haar leven als klusvrouw.
Vandaag:een washok
inrichten.
Anders is het elke dag wasdag.
Shoppen
De hoogte in
Leeg
In en uit
Trappist
zegt De Grave met een grijns.
„De trappist die gebrouwen
is bij de Koningshoeve in
Berkel-Enschot is in elk geval
erg lekker. En het is een
prachtige plek voor een tus
senstop. Je kunt er heerlijk
zitten en verschillende bier
tjes proeven. Ik zou er zeker
een paar mee naar huis ne
men, voor in de keuken.
Trappist in hachee is bij
voorbeeld erg smakelijk.
De dubbel is wat zoeter
en dat geeft het gerecht
net dat beetje extra"
[TRAPPIST
Puur Q
GO ZATERDAG 19 SEPTEMBER 2020
Ingrediënten voor 10 stuks
220 g tarwebloem, plus extra om te
bestuiven tl kristalsuiker 4 g
gedroogde gist (zakje 7 g, Dr. Oetker)
100 ml volle melk 40 g ongezouten
roomboter (op kamertemperatuur) 1 tl
zout 400 g varkensgehakt of half-om-
halfgehakt 1 el paneermeel 2 middel
grote eieren tl nootmuskaat tl
peper
Mijn neefje Luca zegt bij elke
vlek die hij in zijn kleren maakt:
'Geeft niet, moet toch in de was!'
Al heeft hij het net schoon aan
getrokken. Als het binnenkort
buiten weer wat frisser en natter
wordt, verplaats ik het natte
wasgoed weer naar binnen.
Overal heb ik wasrekjes hangen
waar ik onderdoor moet kruipen.
Beddengoed is binnen meestal
niet op tijd droog. En helaas
moet ik soms mijn vuile natte
handdoek omruilen voor een
schone maar nog wel natte
handdoek. Mijn systeem werkt
ineens niet meer. Wasdag duurt
op deze manier dagen.
Liever koop ik geen droger. Ik
heb er geen plek voor en ik vind
het zonde van de energie en het
textiel. Even wat orde in deze
ontploffing aanbrengen dus.
Men neme wat slimmigheidjes
en een dosis discipline.
Wat heb je nodig, behalve een was
machine? Wasmanden, droogrek-
ken, een strijkplank en strijkijzer,
ruimte om was te vouwen, een rekje
om kleding hangend te laten dro
gen, iets waarin je wasmiddelen op
bergt, knijpers en wat al niet meer.
Daarnaast veel haken voor aan de
muur. Leg op de wasmachine een
werkplank, gezaagd uit keukenblad.
Als het kan, creëer je in huis een
aparte ruimte voor de was. Liefst
een plek waar je de hoogte kunt in
gaan met rekken, haken en planken.
Kun je er dan niet meer bij omdat je
klein van stuk bent?
Geen probleem, zet een inklapbaar
opstapje neer.
Op het werkblad sorteer je de was,
behandel je kledingstukken voor en
vouw je het wasgoed. Wees gedis
ciplineerd: zet niks op het werkblad,
houd de werkruimte lekker leeg.
De wand gaan we gebruiken voor
slimmigheidjes.
Gebruik een uitschuif-
bare waslijn en ver
schillende maten
Doe de bloem, suiker, gist en melk in
een kom. Kneed het deeg met de hand
3 minuten door. Voeg de boter in stukjes
en een tl zout toe. Kneed het deeg
nog 7 minuten door.
Verdeel het deeg in tien porties en rol
het tot balletjes. Leg ze op een met
bloem bestoven bakplaat en dek af met
vershoudfolie. Laat 25 minuten rijzen.
Meng het gehakt, paneermeel, 1 ei,
nootmuskaat, peper en de rest van het
zout. Verdeel het gehaktmengsel in tien
porties en rol tien worstjes van 10-15 cm.
Rol elk deegballetje uit tot een ovaal
lapje dat iets groter is dan de worstjes.
Leg een worstje in het midden van het
deeg. Vouw de korte kanten naar binnen
en vouw de onder- en bovenkant dicht.
Laat iets overlappen en knijp het deeg
met je duim en wijsvinger dicht.
Leg de broodjes met de naad naar
beneden bakplaat met bakpapier. Dek af
met vershoudfolie en laat het een uur op
een warme plek rijzen. Verwarm na 30
minuten de oven tot 230 °C.
Bestrijk de bovenkant van de broodjes
met ei. Bak ze in het midden van de oven
in circa 12 minuten goudbruin en gaar.
„Monniken in
Brabant weten wel wat lekker is'',
Laura de Grave is culi
nair journalist en schreef
het Nederland Kookboek.
23 september verschijnt
haar kookboek Lekker
lokaal.
TRAPPIST
OSV, .JConinys/ïoeueti
droogrekken. Die kun
je inklappen en dus
slim opbergen.
Bij was drogen komt
discipline kijken. Ruim de was ook
daadwerkelijk op en gebruik je waslijn
niet als garderobekast.
ILLUSTRATIES TJITSKE SLUIS
De redactie van Zo werkt samen met de specialisten van AutoTrack,
HardwareInfo, Independer, Intermediair, Koken&Eten, Nationale
Vacaturebank, New Scientist en Tweakers.