Al je wasgoed op één plek Klusvrouw Hieke Grootendorst ik ook van jou .nl SB j„ O B Q 25 Recept Worstenbrood van Houben Hieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Vandaag:een washok inrichten. Anders is het elke dag wasdag. Shoppen De hoogte in Leeg In en uit Trappist zegt De Grave met een grijns. „De trappist die gebrouwen is bij de Koningshoeve in Berkel-Enschot is in elk geval erg lekker. En het is een prachtige plek voor een tus senstop. Je kunt er heerlijk zitten en verschillende bier tjes proeven. Ik zou er zeker een paar mee naar huis ne men, voor in de keuken. Trappist in hachee is bij voorbeeld erg smakelijk. De dubbel is wat zoeter en dat geeft het gerecht net dat beetje extra" [TRAPPIST Puur Q GO ZATERDAG 19 SEPTEMBER 2020 Ingrediënten voor 10 stuks 220 g tarwebloem, plus extra om te bestuiven tl kristalsuiker 4 g gedroogde gist (zakje 7 g, Dr. Oetker) 100 ml volle melk 40 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur) 1 tl zout 400 g varkensgehakt of half-om- halfgehakt 1 el paneermeel 2 middel grote eieren tl nootmuskaat tl peper Mijn neefje Luca zegt bij elke vlek die hij in zijn kleren maakt: 'Geeft niet, moet toch in de was!' Al heeft hij het net schoon aan getrokken. Als het binnenkort buiten weer wat frisser en natter wordt, verplaats ik het natte wasgoed weer naar binnen. Overal heb ik wasrekjes hangen waar ik onderdoor moet kruipen. Beddengoed is binnen meestal niet op tijd droog. En helaas moet ik soms mijn vuile natte handdoek omruilen voor een schone maar nog wel natte handdoek. Mijn systeem werkt ineens niet meer. Wasdag duurt op deze manier dagen. Liever koop ik geen droger. Ik heb er geen plek voor en ik vind het zonde van de energie en het textiel. Even wat orde in deze ontploffing aanbrengen dus. Men neme wat slimmigheidjes en een dosis discipline. Wat heb je nodig, behalve een was machine? Wasmanden, droogrek- ken, een strijkplank en strijkijzer, ruimte om was te vouwen, een rekje om kleding hangend te laten dro gen, iets waarin je wasmiddelen op bergt, knijpers en wat al niet meer. Daarnaast veel haken voor aan de muur. Leg op de wasmachine een werkplank, gezaagd uit keukenblad. Als het kan, creëer je in huis een aparte ruimte voor de was. Liefst een plek waar je de hoogte kunt in gaan met rekken, haken en planken. Kun je er dan niet meer bij omdat je klein van stuk bent? Geen probleem, zet een inklapbaar opstapje neer. Op het werkblad sorteer je de was, behandel je kledingstukken voor en vouw je het wasgoed. Wees gedis ciplineerd: zet niks op het werkblad, houd de werkruimte lekker leeg. De wand gaan we gebruiken voor slimmigheidjes. Gebruik een uitschuif- bare waslijn en ver schillende maten Doe de bloem, suiker, gist en melk in een kom. Kneed het deeg met de hand 3 minuten door. Voeg de boter in stukjes en een tl zout toe. Kneed het deeg nog 7 minuten door. Verdeel het deeg in tien porties en rol het tot balletjes. Leg ze op een met bloem bestoven bakplaat en dek af met vershoudfolie. Laat 25 minuten rijzen. Meng het gehakt, paneermeel, 1 ei, nootmuskaat, peper en de rest van het zout. Verdeel het gehaktmengsel in tien porties en rol tien worstjes van 10-15 cm. Rol elk deegballetje uit tot een ovaal lapje dat iets groter is dan de worstjes. Leg een worstje in het midden van het deeg. Vouw de korte kanten naar binnen en vouw de onder- en bovenkant dicht. Laat iets overlappen en knijp het deeg met je duim en wijsvinger dicht. Leg de broodjes met de naad naar beneden bakplaat met bakpapier. Dek af met vershoudfolie en laat het een uur op een warme plek rijzen. Verwarm na 30 minuten de oven tot 230 °C. Bestrijk de bovenkant van de broodjes met ei. Bak ze in het midden van de oven in circa 12 minuten goudbruin en gaar. „Monniken in Brabant weten wel wat lekker is'', Laura de Grave is culi nair journalist en schreef het Nederland Kookboek. 23 september verschijnt haar kookboek Lekker lokaal. TRAPPIST OSV, .JConinys/ïoeueti droogrekken. Die kun je inklappen en dus slim opbergen. Bij was drogen komt discipline kijken. Ruim de was ook daadwerkelijk op en gebruik je waslijn niet als garderobekast. ILLUSTRATIES TJITSKE SLUIS De redactie van Zo werkt samen met de specialisten van AutoTrack, HardwareInfo, Independer, Intermediair, Koken&Eten, Nationale Vacaturebank, New Scientist en Tweakers.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 73