^^^Lekkers uit Brabant 24 Brabant, de provincie van de zachte g, gezellig tafelen en carnaval, maar ook de regio waar jaarlijks miljoenen worstenbroodjes over de toonbank vliegen. Brabants worstenbrood „Brabant." De culinair journalist zegt het met een twinkeling in de ogen. ,,In Brabant moet je natuurlijk zijn voor de worstenbroodjes. Super lekker. Wist je dat er in Nederland jaarlijks 25 miljoen worstenbroodjes worden gegeten? Veel hè. En de meeste in Brabant.'' Het recept voor worstenbrood is al heel wat jaren oud. Begin twintigste eeuw begon de lekkernij aan een op mars in vooral het Nederland 'onder de rivieren'. ,,Iedere bakker hier ver koopt deze broodjes wel, maar in Eindhoven zit bakker Houben en daar worden zelfs alleen maar wor stenbroodjes gemaakt. Per week vlie gen er daar zo'n twintigduizend over de toonbank.'' Het maken van een worsten broodje is een kunst. Het is belang rijk om met twee handen te rollen, anders krijg je een hondenbot: een worstenbroodje dat in het midden dunner is dan aan de zijkant. ,,Dat wil je niet. Weet je waarom je bij de eerste hap nooit de worst proeft? Het brooddeeg rijst en het vlees krimpt bij het bakken.'' uitgebreide broodmaaltijd en veel lekkernijen. Op tafel liggen dan, naast worstenbrood, diverse versna peringen zoals licht roggebrood - in mige slagroom en een omhulsel met pure chocolade.'' Hoe oud het recept voor de lekker nij precies is, weet niemand. ,,Het wordt al in de bisschoppelijke archie ven van 1845 genoemd. In de jaren dertig verzon de toenmalige burge meester de huidige naam voor de chocoladebol. Hij wilde dat het pro duct met de stad werd geassocieerd. En dat is gelukt.'' Hamvraag blijft wel: hoe eet je een Bossche Bol een beetje schappelijk? ,,Zoals je ook een appel eet, en ge woon met je vingers. Je pakt hem aan de bovenkant en draait hem om. Vanaf de randen begin je de bol te eten.'' Een welbekend fenomeen in het uiterste westen van de provincie is het AAA-menu. ,,In het seizoen - mei en juni - moet je dat absoluut in dit gebied een keer eten: asperges, Nu we onze smaakpapillen niet meer en masse in warme oorden kunnen verwennen, gaan we op culinaire reis door Nederland. Deze week zijn we met i AAA.menu culinair journalist Laura de Grave in de provincie waar ^Bergen op Zoom ze wel houden van een Bourgondische levensstijl: Noord-Brabant. het noorden is het roggebrood don kerder - zure zult en witte eierkoe ken. De koffietafel is een gebruik dat je vaak bij begrafenissen ziet, maar ook bij feesten en partijen komt de tafel vol met lekkernijen tevoor schijn. Gewoon gezellig met mensen onder elkaar.'' Wie Den Bosch zegt, zegt Bossche bol. Mensen staan ervoor in de rij. ,,Sterker nog. Zodra je van en naar het station in Den Bosch loopt, bots je letterlijk tegen de rij bij banketbak kerij Jan de Groot aan'', zegt De Grave lachend. ,,De Bossche Bol is de per fecte combi van een zoete soes, ro- 'Dat vind ik tof: kijken wat het seizoen je geeft en dat zo combineren dat mensen het ook willen' ansjovis en aardbeien. De asperges en de aardbeien worden op de Bergse Wal geteeld. Deze loopt pakweg vanaf de grote markt in Ant werpen tot Steenbergen. Vaak wor den de Brabantse Wal-asperges bij het voorgerecht geserveerd. De an sjovis komt daarna als hoofdgerecht en als toetje volgen de aardbeien. Een heel lekkere combinatie, als je het mij vraagt.'' Het AAA-menu werd in de jaren 70 bedacht door Stij Bosters. Hij combi neerde de Bergse ansjovis in een menu met nog twee lokale seizoens producten. ,,Dat vind ik dus echt tof: kijken wat het seizoen te bieden heeft en die ingrediënten zo combi neren dat de mensen het ook willen hebben.'' De Bergse ansjovis wordt gevangen in de Oosterschelde. ,,De lichte zand grond en het zuivere grondwater op de Brabantse Wal geven de aardbeien en de asperges hun unieke smaak.'' ZATERDAG 19 SEPTEMBER 2020 GC Alïccr Den Bosch Bossche Bol Berkel Enschot Trappist *®hbrood Brabantse koffietafel „Brabant associeer ik met gezellig heid en dat samenzijn doen Bra banders aan de koffietafel, met een Bossche Bol AAA-menu Bourgondisch tafelen en de perfecte soes MAARTJE HUIJBEN FOTO JFAN-PIFRRF JANS Een bijzonder menu uit west-Brabant: vooraf asperges, ansjovis als hoofdge recht, en aardbeien om het af te maken. FOTO'S SHUTTFRSTOCK Laura de Grave: ,,In Bra bant moet je natuurlijk zijn voor de worstenbroodjes."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 72