^^^Lekkers uit Brabant
24
Brabant, de provincie van de
zachte g, gezellig tafelen en
carnaval, maar ook de regio
waar jaarlijks miljoenen
worstenbroodjes over de
toonbank vliegen.
Brabants worstenbrood
„Brabant." De culinair journalist
zegt het met een twinkeling in de
ogen. ,,In Brabant moet je natuurlijk
zijn voor de worstenbroodjes. Super
lekker. Wist je dat er in Nederland
jaarlijks 25 miljoen worstenbroodjes
worden gegeten? Veel hè. En de
meeste in Brabant.''
Het recept voor worstenbrood is al
heel wat jaren oud. Begin twintigste
eeuw begon de lekkernij aan een op
mars in vooral het Nederland 'onder
de rivieren'. ,,Iedere bakker hier ver
koopt deze broodjes wel, maar in
Eindhoven zit bakker Houben en
daar worden zelfs alleen maar wor
stenbroodjes gemaakt. Per week vlie
gen er daar zo'n twintigduizend over
de toonbank.''
Het maken van een worsten
broodje is een kunst. Het is belang
rijk om met twee handen te rollen,
anders krijg je een hondenbot: een
worstenbroodje dat in het midden
dunner is dan aan de zijkant. ,,Dat
wil je niet. Weet je waarom je bij de
eerste hap nooit de worst proeft? Het
brooddeeg rijst en het vlees krimpt
bij het bakken.''
uitgebreide broodmaaltijd en veel
lekkernijen. Op tafel liggen dan,
naast worstenbrood, diverse versna
peringen zoals licht roggebrood - in
mige slagroom en een omhulsel met
pure chocolade.''
Hoe oud het recept voor de lekker
nij precies is, weet niemand. ,,Het
wordt al in de bisschoppelijke archie
ven van 1845 genoemd. In de jaren
dertig verzon de toenmalige burge
meester de huidige naam voor de
chocoladebol. Hij wilde dat het pro
duct met de stad werd geassocieerd.
En dat is gelukt.''
Hamvraag blijft wel: hoe eet je een
Bossche Bol een beetje schappelijk?
,,Zoals je ook een appel eet, en ge
woon met je vingers. Je pakt hem aan
de bovenkant en draait hem om.
Vanaf de randen begin je de bol te
eten.''
Een welbekend fenomeen in het
uiterste westen van de provincie is
het AAA-menu. ,,In het seizoen -
mei en juni - moet je dat absoluut in
dit gebied een keer eten: asperges,
Nu we onze smaakpapillen niet meer en masse in
warme oorden kunnen verwennen, gaan we op
culinaire reis door Nederland. Deze week zijn we met i AAA.menu
culinair journalist Laura de Grave in de provincie waar ^Bergen op Zoom
ze wel houden van een Bourgondische levensstijl:
Noord-Brabant.
het noorden is het roggebrood don
kerder - zure zult en witte eierkoe
ken. De koffietafel is een gebruik dat
je vaak bij begrafenissen ziet, maar
ook bij feesten en partijen komt de
tafel vol met lekkernijen tevoor
schijn. Gewoon gezellig met mensen
onder elkaar.''
Wie Den Bosch zegt, zegt Bossche
bol. Mensen staan ervoor in de rij.
,,Sterker nog. Zodra je van en naar het
station in Den Bosch loopt, bots je
letterlijk tegen de rij bij banketbak
kerij Jan de Groot aan'', zegt De Grave
lachend. ,,De Bossche Bol is de per
fecte combi van een zoete soes, ro-
'Dat vind ik tof:
kijken wat het
seizoen je geeft en
dat zo combineren
dat mensen het
ook willen'
ansjovis en
aardbeien. De asperges
en de aardbeien worden op de
Bergse Wal geteeld. Deze loopt
pakweg vanaf de grote markt in Ant
werpen tot Steenbergen. Vaak wor
den de Brabantse Wal-asperges bij
het voorgerecht geserveerd. De an
sjovis komt daarna als hoofdgerecht
en als toetje volgen de aardbeien. Een
heel lekkere combinatie, als je het mij
vraagt.''
Het AAA-menu werd in de jaren 70
bedacht door Stij Bosters. Hij combi
neerde de Bergse ansjovis in een
menu met nog twee lokale seizoens
producten. ,,Dat vind ik dus echt tof:
kijken wat het seizoen te bieden
heeft en die ingrediënten zo combi
neren dat de mensen het ook willen
hebben.''
De Bergse ansjovis wordt gevangen
in de Oosterschelde. ,,De lichte zand
grond en het zuivere grondwater op
de Brabantse Wal geven de aardbeien
en de asperges hun unieke smaak.''
ZATERDAG 19 SEPTEMBER 2020 GC
Alïccr
Den Bosch
Bossche Bol
Berkel Enschot
Trappist
*®hbrood
Brabantse koffietafel
„Brabant associeer ik met gezellig
heid en dat samenzijn doen Bra
banders aan de koffietafel, met een
Bossche Bol
AAA-menu
Bourgondisch
tafelen en de
perfecte soes
MAARTJE HUIJBEN
FOTO JFAN-PIFRRF JANS
Een bijzonder menu
uit west-Brabant:
vooraf asperges,
ansjovis als hoofdge
recht, en aardbeien
om het af te maken.
FOTO'S SHUTTFRSTOCK
Laura de Grave: ,,In Bra
bant moet je natuurlijk zijn
voor de worstenbroodjes."