De smaak van
heimwee en
van syrah
13
Waarin de Hamersma's
kennismaken met Mo,
een razendsnelle Palestijnse
spijsbereider.
Uitje
Het fornuis in de kook
boekwinkel staat momenteel
vooral uit, hooguit op een
waakvlammetje. Mevrouw Ha-
mersma test er nog wel recep
ten uit de haar omringende
kookboeken, maar van kook
cursussen of privédiners kan
nog geen sprake zijn.
En toen dook daar ineens Mo
hammed op, 'Mo' voor vrien
den. Zo mogen wij hem inmid
dels ook noemen. Mo is onze
tijdelijke postcodegenoot. Als
Palestijnse vluchteling is hij
verderop in de straat neerge
streken in een onlangs geopen
de opvang voor 'ongedocu
menteerde' mannen.
In Palestina was Mo kok.
Samen met zijn broer runde hij
er drie restaurants. Onder het
motto 'integreren maar' had
het wijkcentrum het plan op
gevat nieuwe buurtbewoners
tijdens activiteiten met elkaar
te laten kennismaken. Zo zou
een Cubaanse paspoortloze
salsalessen verzorgen. En bij
Mo lag het voor de hand dat
hij voor de buurtgenoten zou
koken. Of iemand nog een pro
fessionele keuken wist? Daar
kwam mevrouw Hamersma in
beeld.
Niet veel later keek deze vol
bewondering hoe Mo in een
sneltreinvaart voor twintig
personen shakshuka, een chop
ped salad Midden-Oostenstijl
en een aardappel-gehaktscho
tel met tahina klaarmaakte.
En daar ging Mo weer. Maar
hij mocht niet weg voordat ik
hem een krat met wijnen had
meegegeven. Mij is bekend dat
de consumptie van rood, wit en
rosé de integratie buitenge
woon kan bevorderen. ,,Laat je
ook nog wat voor ons over'',
informeerde mevrouw Ha
mersma enigszins bezorgd
toen zij mij er nóg een paar
flessen in zag leggen.
Er bleef meer dan voldoende
over. Bovendien precies het
soort dat zich helemaal thuis
zou voelen bij het gerecht dat
mevrouw Hamersma voor de
gelegenheid (en in eigen tem
po) had gekookt uit Taste of
Home, de smaak van heimwee,
een bundel met recepten van
voormalige vluchtelingen.
Bij de aubergine-ovenschotel
met gehakt die zij eruit maakte
passen vooral stevige rode wij
nen, bij voorkeur soorten waar
in syrah een rol heeft gespeeld.
Zodoende kwam in dit geval
een sappige, licht peperige
Cötes du Rhone in beeld.
Nu is gehakt in zijn vele
gedaanten sowieso een groot
liefhebber van wijnen waarin
de syrahdruif een nadrukkelij-
36
Eten drinken
i
Weliswaar zijn de
meesten van ons
net terug van
vakantie, maar dit
weekend is er een
mooie aanleiding
om nog even lekker
weg te gaan in
eigen land. Tot eind
deze maand hou
den Nederlandse
wijngaarden open
dagen. En daarbij
gaan ook zeker
de flessen open.
Google 'Open
Dag Nederlandse
Wijngaarden' en de
deelnemende do
meinen verschijnen.
Mevrouw Hamersma runt een kookboek
winkel, meneer Hamersma weet alles
over wijn: een gouden combinatie.