De smaak van heimwee en van syrah 13 Waarin de Hamersma's kennismaken met Mo, een razendsnelle Palestijnse spijsbereider. Uitje Het fornuis in de kook boekwinkel staat momenteel vooral uit, hooguit op een waakvlammetje. Mevrouw Ha- mersma test er nog wel recep ten uit de haar omringende kookboeken, maar van kook cursussen of privédiners kan nog geen sprake zijn. En toen dook daar ineens Mo hammed op, 'Mo' voor vrien den. Zo mogen wij hem inmid dels ook noemen. Mo is onze tijdelijke postcodegenoot. Als Palestijnse vluchteling is hij verderop in de straat neerge streken in een onlangs geopen de opvang voor 'ongedocu menteerde' mannen. In Palestina was Mo kok. Samen met zijn broer runde hij er drie restaurants. Onder het motto 'integreren maar' had het wijkcentrum het plan op gevat nieuwe buurtbewoners tijdens activiteiten met elkaar te laten kennismaken. Zo zou een Cubaanse paspoortloze salsalessen verzorgen. En bij Mo lag het voor de hand dat hij voor de buurtgenoten zou koken. Of iemand nog een pro fessionele keuken wist? Daar kwam mevrouw Hamersma in beeld. Niet veel later keek deze vol bewondering hoe Mo in een sneltreinvaart voor twintig personen shakshuka, een chop ped salad Midden-Oostenstijl en een aardappel-gehaktscho tel met tahina klaarmaakte. En daar ging Mo weer. Maar hij mocht niet weg voordat ik hem een krat met wijnen had meegegeven. Mij is bekend dat de consumptie van rood, wit en rosé de integratie buitenge woon kan bevorderen. ,,Laat je ook nog wat voor ons over'', informeerde mevrouw Ha mersma enigszins bezorgd toen zij mij er nóg een paar flessen in zag leggen. Er bleef meer dan voldoende over. Bovendien precies het soort dat zich helemaal thuis zou voelen bij het gerecht dat mevrouw Hamersma voor de gelegenheid (en in eigen tem po) had gekookt uit Taste of Home, de smaak van heimwee, een bundel met recepten van voormalige vluchtelingen. Bij de aubergine-ovenschotel met gehakt die zij eruit maakte passen vooral stevige rode wij nen, bij voorkeur soorten waar in syrah een rol heeft gespeeld. Zodoende kwam in dit geval een sappige, licht peperige Cötes du Rhone in beeld. Nu is gehakt in zijn vele gedaanten sowieso een groot liefhebber van wijnen waarin de syrahdruif een nadrukkelij- 36 Eten drinken i Weliswaar zijn de meesten van ons net terug van vakantie, maar dit weekend is er een mooie aanleiding om nog even lekker weg te gaan in eigen land. Tot eind deze maand hou den Nederlandse wijngaarden open dagen. En daarbij gaan ook zeker de flessen open. Google 'Open Dag Nederlandse Wijngaarden' en de deelnemende do meinen verschijnen. Mevrouw Hamersma runt een kookboek winkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 116