Hartverscheurend
m
De platte Zeeuwse oester
is erg smaakvol en hip
Zeeuwse Vlegel komt
met speculaasmix
Niet te strak wit!
MARGOT
ZEELAND 11
YiitaSol
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
m ^andaag zijn mijn ouders 63 jaar getrouwd.
U Op hun trouwfoto zie ik twee mensen met
het leven nog voor zich. Mijn vader was de
drummer van de band en op een feestavond be
sloten alle aanwezige dames om de bandleden een
kus te geven tijdens een rondedans. Mijn moeder
bleef dat als enige ook bij de drummer doen. Ik
snap het want hij was knap. Zij ook trouwens.
Tijdens hun trouwdag is mijn moeder drie
maanden zwanger van mijn oudste zus die pre
cies zes maanden later geboren wordt. Een jaar la
ter volgt mijn tweede zus en zeven jaar later ko
men mijn broer en ik ruim een jaar na elkaar ter
wereld. Qua gezondheid zit het ze niet mee. Eerst
ligt mijn vader een jaar voor een open raam
omdat hij tbc heeft. De jaren daarna krijgt mijn
moeder een hartkwaal waar ze lang last van zou
blijven houden. Zij, en wij, aten daarom zoveel
mogelijk zoutloos en reisdagen planden we in
rondom de plaspillen. Ze kopen een bijzonder
huis in Goes waar ze erg trots op zijn. Wij als kin
deren niet minder. Het is een heerlijk verstop
huis met een flinke tuin. Ook de acht kleinkinde
ren zijn er thuis. Mijn vader vertrok er drie weken
geleden samen met de heer Parkinson, tegen zijn
zin, maar het gaat best goed met hem. Nu is mijn
moeder erg ziek en vorige week belandde ze in het
ziekenhuis. Ze kan en mag niet meer terug naar
huis. Dat is hartverscheurend, ook omdat ze er op
dit moment niets van begrijpt. Geen feest dus
zondag, iets waar iedereen, zij vooral, erg naar uit
keek.
Vandaag een recept met kastanjes. Die bomen
staan bij mijn ouders voor de deur en het is er tijd
voor, maar om te poffen moeten ze wel tam zijn.
Pof ze op de barbecue en meng ze eens door een
salade. Volgende week maken we er een chocola
detaart mee. Toch een beetje feest.
Mijn vader vertrok er drie weken geleden samen met
de heer Parkinson, maar het gaat best goed met hem
YERSEKE Jean Dhooghe uit
Yerseke is in de oesterwereld
geen onbekende. Hoe kan het
ook anders wanneer je uit een
familie komt die al meer dan
honderd jaar actief is in de
kweek van schaal- en schelp
dieren. De familie Dhooghe
heeft eigen kweekgronden in
de Oosterschelde, het Grevelin-
genmeer en in de de Wadden
zee, daarnaast hebben ze met
de Oesterij een wel heel bijzon
dere plek aan de Havendijk van
Yerseke, waar je niet alleen
kunt eten maar je tevens als het
ware op de historische oester
putten zit.
Uniek
,,De kwaliteit van de oesters is
prima in orde", zegt hij. „Alleen
de houdbaarheid is nog wat
kwetsbaar en iets om in de ga
ten te houden. Maar de smaak is
meer dan goed. Ik had dat niet
verwacht door de warmte." De
platte Zeeuwse oesters, want
daar draait het om bij het begin
van het oesterseizoen, is uniek
in zijn soort. Dhooghe begint te
stralen wanneer hij het over de
oesters heeft. ,,Die smaak en de
structuur van deze oester zijn
uniek. We hebben oesters die
op de tafels worden gekweekt
en op de bodem. De schelp van
de bodem-oesters is ruwer van
structuur. Met de oesterboor-
der, een wormpje dat zich door
de schelp heen naar binnen eet,
gaat het wat beter al wordt er
nog steeds veel geëxperimen
teerd met hoe de oester het be
ste gekweekt kan worden."
De platte Zeeuwse oester is
sinds kort weer overal te koop.
,,We hebben niet alleen veel
chefkoks als klant maar steeds
meer consumenten weten hun
weg naar de oester te vinden.
De oester is hip en ondanks de
coronacrisis hebben we meer
oesters verkocht in Nederland
en België met de gehele sector.
Misschien ook wel omdat oes
ters gezond zijn", lacht hij.
DE WIJNTIP
vrijdag 18 september 2020
GO
Peter Simpelaar van Zeeuwse Vlegel bij molen de Blazekop
bij Ovezande toont de pareltarwe. foto marcelle davidse
Sinds het coronavirus en het
vaker thuiszitten, bakken veel
meer mensen hun eigen brood.
Dat is goed nieuws voor
Zeeuwse Vlegel. De bakmixen
verkopen uitstekend. De co
öperatie speelt in op deze
thuisbaktrend en brengt een
nieuwe koekjesmix op de
markt.
,,Nee, Zeeuwse Vlegel is niet
een of ander brutaal Zeeuws
jongetje of meisje", zegt Peter
Simpelaar, gedreven ambassa
deur en coördinator voor de
Zeeuwse tarwe. „Zeeuwse Vle
gel is een streekproduct. Het is
tarwe die op een milieuvriende
lijke manier, zonder gewasbe
schermingsmiddelen of gebruik
van kunstmest is geteeld. Bo
vendien krijgt de boer er een
eerlijke prijs voor.''
Tegenwoordig weten de mees
ten waar brood van is gemaakt
en dat tarwe op het land groeit.
Dat was zo'n dertig jaar geleden
wel anders zegt Peter. ,,Een
groep jonge boeren, maar vooral
boerinnen, wilde daar aandacht
voor. Bovendien bracht de tar
weoogst te weinig op. Ze staken
de koppen bij elkaar en stichtten
een coöperatie met molenaars
en bakkers. Gezamenlijk brach
ten ze van milieuvriendelijk ge-
teeld tarwe een brood op de
markt, Zeeuwse Vlegel. Ze
waren hun tijd ver vooruit."
Zeeuwse Vlegel heeft drie
broodmixen, een cakemix, een
mix om koekjes mee te bakken
en het populaire pannenkoeken
meel. Maar er is meer. De boe
ren werken met zomer- en win
tertarwe van verschillende ras
sen. ,,Zo is Sunnan een zomer-
tarwe met een mooie gele kor
rel", zegt Peter. ,,Onze molenaar
in Koudekerke slijpt de korrels
rond. Dat noemen we parel-
tarwe. Is een beetje risotto-ach-
tig, maar dan steviger en losser
en snel gaar. Kleine verpakkin
gen zijn te koop in verschillende
landwinkels. Pure C en Blueness
in Cadzand gebruiken dit voor
hun sushi."
Op volle toeren
De Zeeuwse Vlegel-motor draait
op volle toeren. ,,Er is op dit mo
ment veel vraag naar lokale en
duurzame producten. Ook vanuit
de horeca, waarvoor we samen
met een bakker uit Arnemuiden
onlangs een fantastisch meerza-
denbrood hebben bedacht. En
voor onze thuisklanten komen
we binnenkort komen met een
nieuw product: een mix voor
Zeeuws speculaas."
Verschillende Zeeuwse chefs berei
den met de pareltarwe van Zeeuwse
Vlegel creatieve en gezonde gerech
ten. Op de kaart van Cityhotel Wood
in Middelburg prijkte in juli bijvoor
beeld een bowl met pareltarwe, zoete
aardappel, crème van eidooier, lente-
ui, amandelen, komkommer, avocado,
sumak, yoghurtvinaigrette en lams
oren. Van die ingrediënten zijn de
zoete aardappel, yoghurtvinaigrette
en sumak (een zurige bes uit het Mid-
denlandse Zeegebied) leidend. Niet te
strak wit, maar ook een fruitige rosé
is een goede keuze. De Vina Sol Ro-
sado uit Catalonië van de vermaarde
Spaanse producent Torres is een
aanrader. Knallend rood fruit, vlezig,
kruidig en een mooie droge finale. Ge
klaard zonder gebruik van dierlijk
eiwit, dus vegan-vriendelijk.
Jean Dhooghe met een krat verse oesters. foto boaz timmermans