Hartverscheurend m De platte Zeeuwse oester is erg smaakvol en hip Zeeuwse Vlegel komt met speculaasmix Niet te strak wit! MARGOT ZEELAND 11 YiitaSol Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland m ^andaag zijn mijn ouders 63 jaar getrouwd. U Op hun trouwfoto zie ik twee mensen met het leven nog voor zich. Mijn vader was de drummer van de band en op een feestavond be sloten alle aanwezige dames om de bandleden een kus te geven tijdens een rondedans. Mijn moeder bleef dat als enige ook bij de drummer doen. Ik snap het want hij was knap. Zij ook trouwens. Tijdens hun trouwdag is mijn moeder drie maanden zwanger van mijn oudste zus die pre cies zes maanden later geboren wordt. Een jaar la ter volgt mijn tweede zus en zeven jaar later ko men mijn broer en ik ruim een jaar na elkaar ter wereld. Qua gezondheid zit het ze niet mee. Eerst ligt mijn vader een jaar voor een open raam omdat hij tbc heeft. De jaren daarna krijgt mijn moeder een hartkwaal waar ze lang last van zou blijven houden. Zij, en wij, aten daarom zoveel mogelijk zoutloos en reisdagen planden we in rondom de plaspillen. Ze kopen een bijzonder huis in Goes waar ze erg trots op zijn. Wij als kin deren niet minder. Het is een heerlijk verstop huis met een flinke tuin. Ook de acht kleinkinde ren zijn er thuis. Mijn vader vertrok er drie weken geleden samen met de heer Parkinson, tegen zijn zin, maar het gaat best goed met hem. Nu is mijn moeder erg ziek en vorige week belandde ze in het ziekenhuis. Ze kan en mag niet meer terug naar huis. Dat is hartverscheurend, ook omdat ze er op dit moment niets van begrijpt. Geen feest dus zondag, iets waar iedereen, zij vooral, erg naar uit keek. Vandaag een recept met kastanjes. Die bomen staan bij mijn ouders voor de deur en het is er tijd voor, maar om te poffen moeten ze wel tam zijn. Pof ze op de barbecue en meng ze eens door een salade. Volgende week maken we er een chocola detaart mee. Toch een beetje feest. Mijn vader vertrok er drie weken geleden samen met de heer Parkinson, maar het gaat best goed met hem YERSEKE Jean Dhooghe uit Yerseke is in de oesterwereld geen onbekende. Hoe kan het ook anders wanneer je uit een familie komt die al meer dan honderd jaar actief is in de kweek van schaal- en schelp dieren. De familie Dhooghe heeft eigen kweekgronden in de Oosterschelde, het Grevelin- genmeer en in de de Wadden zee, daarnaast hebben ze met de Oesterij een wel heel bijzon dere plek aan de Havendijk van Yerseke, waar je niet alleen kunt eten maar je tevens als het ware op de historische oester putten zit. Uniek ,,De kwaliteit van de oesters is prima in orde", zegt hij. „Alleen de houdbaarheid is nog wat kwetsbaar en iets om in de ga ten te houden. Maar de smaak is meer dan goed. Ik had dat niet verwacht door de warmte." De platte Zeeuwse oesters, want daar draait het om bij het begin van het oesterseizoen, is uniek in zijn soort. Dhooghe begint te stralen wanneer hij het over de oesters heeft. ,,Die smaak en de structuur van deze oester zijn uniek. We hebben oesters die op de tafels worden gekweekt en op de bodem. De schelp van de bodem-oesters is ruwer van structuur. Met de oesterboor- der, een wormpje dat zich door de schelp heen naar binnen eet, gaat het wat beter al wordt er nog steeds veel geëxperimen teerd met hoe de oester het be ste gekweekt kan worden." De platte Zeeuwse oester is sinds kort weer overal te koop. ,,We hebben niet alleen veel chefkoks als klant maar steeds meer consumenten weten hun weg naar de oester te vinden. De oester is hip en ondanks de coronacrisis hebben we meer oesters verkocht in Nederland en België met de gehele sector. Misschien ook wel omdat oes ters gezond zijn", lacht hij. DE WIJNTIP vrijdag 18 september 2020 GO Peter Simpelaar van Zeeuwse Vlegel bij molen de Blazekop bij Ovezande toont de pareltarwe. foto marcelle davidse Sinds het coronavirus en het vaker thuiszitten, bakken veel meer mensen hun eigen brood. Dat is goed nieuws voor Zeeuwse Vlegel. De bakmixen verkopen uitstekend. De co öperatie speelt in op deze thuisbaktrend en brengt een nieuwe koekjesmix op de markt. ,,Nee, Zeeuwse Vlegel is niet een of ander brutaal Zeeuws jongetje of meisje", zegt Peter Simpelaar, gedreven ambassa deur en coördinator voor de Zeeuwse tarwe. „Zeeuwse Vle gel is een streekproduct. Het is tarwe die op een milieuvriende lijke manier, zonder gewasbe schermingsmiddelen of gebruik van kunstmest is geteeld. Bo vendien krijgt de boer er een eerlijke prijs voor.'' Tegenwoordig weten de mees ten waar brood van is gemaakt en dat tarwe op het land groeit. Dat was zo'n dertig jaar geleden wel anders zegt Peter. ,,Een groep jonge boeren, maar vooral boerinnen, wilde daar aandacht voor. Bovendien bracht de tar weoogst te weinig op. Ze staken de koppen bij elkaar en stichtten een coöperatie met molenaars en bakkers. Gezamenlijk brach ten ze van milieuvriendelijk ge- teeld tarwe een brood op de markt, Zeeuwse Vlegel. Ze waren hun tijd ver vooruit." Zeeuwse Vlegel heeft drie broodmixen, een cakemix, een mix om koekjes mee te bakken en het populaire pannenkoeken meel. Maar er is meer. De boe ren werken met zomer- en win tertarwe van verschillende ras sen. ,,Zo is Sunnan een zomer- tarwe met een mooie gele kor rel", zegt Peter. ,,Onze molenaar in Koudekerke slijpt de korrels rond. Dat noemen we parel- tarwe. Is een beetje risotto-ach- tig, maar dan steviger en losser en snel gaar. Kleine verpakkin gen zijn te koop in verschillende landwinkels. Pure C en Blueness in Cadzand gebruiken dit voor hun sushi." Op volle toeren De Zeeuwse Vlegel-motor draait op volle toeren. ,,Er is op dit mo ment veel vraag naar lokale en duurzame producten. Ook vanuit de horeca, waarvoor we samen met een bakker uit Arnemuiden onlangs een fantastisch meerza- denbrood hebben bedacht. En voor onze thuisklanten komen we binnenkort komen met een nieuw product: een mix voor Zeeuws speculaas." Verschillende Zeeuwse chefs berei den met de pareltarwe van Zeeuwse Vlegel creatieve en gezonde gerech ten. Op de kaart van Cityhotel Wood in Middelburg prijkte in juli bijvoor beeld een bowl met pareltarwe, zoete aardappel, crème van eidooier, lente- ui, amandelen, komkommer, avocado, sumak, yoghurtvinaigrette en lams oren. Van die ingrediënten zijn de zoete aardappel, yoghurtvinaigrette en sumak (een zurige bes uit het Mid- denlandse Zeegebied) leidend. Niet te strak wit, maar ook een fruitige rosé is een goede keuze. De Vina Sol Ro- sado uit Catalonië van de vermaarde Spaanse producent Torres is een aanrader. Knallend rood fruit, vlezig, kruidig en een mooie droge finale. Ge klaard zonder gebruik van dierlijk eiwit, dus vegan-vriendelijk. Jean Dhooghe met een krat verse oesters. foto boaz timmermans

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 39