10 ZEELAND
De zomer pakte
boven
verwachting
goed uit voor de
Kwalitaria in
Kamperland.
Johan Sandee liet
zelfs nog snel
even een tweede
keuken bouwen.
,,Wij zijn klaar voor
de toekomst."
ETEN OP EEN ANDERE TOER
Als mensen onze hamburgers
lekkerder vinden dan die van de
wereldberoemde zaak met de
gele M, ben ik trots", zegt Johan
Sandee. ,,Onze hamburgers zijn
drie keer zo dik en je proeft écht
rundvlees. En, we bakken onze
patat zelf."
In Nederland zijn meer dan honderd Kwalitaria
snackbars. Franchisenemer Johan Sandee opende
zes jaar geleden Kwalitaria Kamperland. Twee
jaar terug kwam daar Kwalitaria Vrouwenpolder
bij. Toch zijn deze Zeeuwse zaken anders dan alle
andere in het land. Johan werkt zoveel mogelijk
met verse ingrediënten uit de buurt. Hij koopt
piepers en groenten bij zijn broer, eigenaar van
het Verscentrum op het dorp.
Dat de lijntjes kort zijn, heeft zo zijn voordelen.
,,Onze friet bakken we zelf. Op dit moment ge
bruiken we Frieslanders, een vroege aardappel.
Door het bewaren neemt het suikergehalte toe.
De patat bakt daardoor steeds bruiner. Omdat
klanten liever een goudbruin frietje willen, moe
ten we op een gegeven moment overstappen op
een ander ras, bijvoorbeeld Agria. Omdat we die
ook bij mijn familie inkopen, kunnen we snel
schakelen."
Dit voorjaar treft de coronacrisis de horeca be
hoorlijk. De omzet van de Kwalitaria maakte een
vrije val. ,,Na de lockdown zat ik even met mijn
handen in het haar", zegt Johan. „Gelukkig moch
ten we al snel weer open voor de afhaal. We zijn
meteen met het personeel om tafel gegaan om te
zien of we een bezorgdienst konden starten. Dat
liep uitstekend. Tot het pinksterweekend, toen
liep het spaak. Klanten moesten te lang wachten
op hun eten. Daarom heb ik er in twee weken tijd
een keuken bij laten bouwen. Met de opbrengst
van de bezorgdienst en de inkomsten van ons
goed draaiende terras, pakt de zomer boven ver
wachting goed uit."
Kwalitaria Kamperland zit in het winkelcen
trum, een perfecte locatie volgens Johan. ,,We
hebben hier een supermarkt, een kledingzaak,
een drogist, een opticien, een viszaak, kortom al
les bij elkaar. Daar past onze zaak goed tussen. Ik
heb veel vaste klanten die even op het terras een
kop koffie komen drinken nadat ze boodschap
pen hebben gedaan."
Patat kapsalon
Naast het wisselende Kwalitaria hamburgerassorti
ment, heeft Johan een eigen kaart. Uiteraard staan
alle snacks er op die j e bij elke patatzaak kunt kopen,
maar ook serveert zijn Kwalitaria ontbijt, lunch,
maaltij dsalades, wraps en soep. Favoriet is de Pulled
Sparerib Special (10,50 euro). ,,Die heb ik met mijn
vleesleverancier uit Goes bedacht. Is een soort patat
kapsalon. Boven op de krokante friet komt sparerib-
vlees, zonder botjes met gebakken rode ui, knof
looksaus en barbecuesaus. Eet heel lekker weg.''
Voor de desserts bedacht Johan ludieke Zeeuwse
namen die soms voor hilariteit zorgen. ,,Als je een
verlegen puberjongen aan een van de serveersters
hoort vragen om 'een lekkere boerenmeid', begrijp
je wel dat hij de lachers op zijn hand heeft."
p v
'Pi - ■BHBw"';n -
vrijdag 18 september 2020
Elian van 't Westeinde
Spareribschotel is het vlees
zonder de botjes.
Kwalitaria Kamperland serveert
ook ontbijt, lunch, maaltijdsalades,
wraps en soep.
Johan Sandee
van fastfood res
taurant Kwalitaria
Kamperland.
FOTO'S MARCELLE DAVIDSE