10 ZEELAND De zomer pakte boven verwachting goed uit voor de Kwalitaria in Kamperland. Johan Sandee liet zelfs nog snel even een tweede keuken bouwen. ,,Wij zijn klaar voor de toekomst." ETEN OP EEN ANDERE TOER Als mensen onze hamburgers lekkerder vinden dan die van de wereldberoemde zaak met de gele M, ben ik trots", zegt Johan Sandee. ,,Onze hamburgers zijn drie keer zo dik en je proeft écht rundvlees. En, we bakken onze patat zelf." In Nederland zijn meer dan honderd Kwalitaria snackbars. Franchisenemer Johan Sandee opende zes jaar geleden Kwalitaria Kamperland. Twee jaar terug kwam daar Kwalitaria Vrouwenpolder bij. Toch zijn deze Zeeuwse zaken anders dan alle andere in het land. Johan werkt zoveel mogelijk met verse ingrediënten uit de buurt. Hij koopt piepers en groenten bij zijn broer, eigenaar van het Verscentrum op het dorp. Dat de lijntjes kort zijn, heeft zo zijn voordelen. ,,Onze friet bakken we zelf. Op dit moment ge bruiken we Frieslanders, een vroege aardappel. Door het bewaren neemt het suikergehalte toe. De patat bakt daardoor steeds bruiner. Omdat klanten liever een goudbruin frietje willen, moe ten we op een gegeven moment overstappen op een ander ras, bijvoorbeeld Agria. Omdat we die ook bij mijn familie inkopen, kunnen we snel schakelen." Dit voorjaar treft de coronacrisis de horeca be hoorlijk. De omzet van de Kwalitaria maakte een vrije val. ,,Na de lockdown zat ik even met mijn handen in het haar", zegt Johan. „Gelukkig moch ten we al snel weer open voor de afhaal. We zijn meteen met het personeel om tafel gegaan om te zien of we een bezorgdienst konden starten. Dat liep uitstekend. Tot het pinksterweekend, toen liep het spaak. Klanten moesten te lang wachten op hun eten. Daarom heb ik er in twee weken tijd een keuken bij laten bouwen. Met de opbrengst van de bezorgdienst en de inkomsten van ons goed draaiende terras, pakt de zomer boven ver wachting goed uit." Kwalitaria Kamperland zit in het winkelcen trum, een perfecte locatie volgens Johan. ,,We hebben hier een supermarkt, een kledingzaak, een drogist, een opticien, een viszaak, kortom al les bij elkaar. Daar past onze zaak goed tussen. Ik heb veel vaste klanten die even op het terras een kop koffie komen drinken nadat ze boodschap pen hebben gedaan." Patat kapsalon Naast het wisselende Kwalitaria hamburgerassorti ment, heeft Johan een eigen kaart. Uiteraard staan alle snacks er op die j e bij elke patatzaak kunt kopen, maar ook serveert zijn Kwalitaria ontbijt, lunch, maaltij dsalades, wraps en soep. Favoriet is de Pulled Sparerib Special (10,50 euro). ,,Die heb ik met mijn vleesleverancier uit Goes bedacht. Is een soort patat kapsalon. Boven op de krokante friet komt sparerib- vlees, zonder botjes met gebakken rode ui, knof looksaus en barbecuesaus. Eet heel lekker weg.'' Voor de desserts bedacht Johan ludieke Zeeuwse namen die soms voor hilariteit zorgen. ,,Als je een verlegen puberjongen aan een van de serveersters hoort vragen om 'een lekkere boerenmeid', begrijp je wel dat hij de lachers op zijn hand heeft." p v 'Pi - ■BHBw"';n - vrijdag 18 september 2020 Elian van 't Westeinde Spareribschotel is het vlees zonder de botjes. Kwalitaria Kamperland serveert ook ontbijt, lunch, maaltijdsalades, wraps en soep. Johan Sandee van fastfood res taurant Kwalitaria Kamperland. FOTO'S MARCELLE DAVIDSE

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 38