Lekkers uit Utrecht
I
oJSL U,e°n^W.„ns„,j|^.
24
Nu we onze smaakpapillen niet meer en masse in
warme oorden kunnen verwennen, gaan we op
culinaire reis door Nederland. Deze week zijn we met
culinair journalist Laura de Grave in de meest centrale
provincie van ons land: Utrecht.
n de Domstad komen al eeuwen
lang wegen en sporen uit heel
Nederland bij elkaar. En daarmee
dus ook mensen. „Daarom is het
ook niet zo verwonderlijk dat je
maar weinig echt Utrechtse streek
producten hebt'', meent culinair
journalist Laura de Grave. ,,Van bui
tenaf wordt er van alles meegenomen
naar Utrecht en dat heeft invloed op
de eetcultuur en producten.''
Utrechtse spritsen
Niet bedacht in Utrecht, maar
sinds 1888 is de sprits wel omarmd
door de Utrechters. Bakker Pieter
Bergman introduceerde destijds het
van oorsprong Duitse koekje in de
stad. ,,Het is een heel typisch koekje
met weinig roomboter, veel bloem
en een beetje zout'', zegt De Grave.
,,Daardoor smaakt de sprits een
beetje hartig. Echt fantastisch. En
door het zout wil je ervan blijven
eten.''
Het koekje is nog steeds verkrijg
baar. ,,Bij banketbakkerij Theo Blom
staan de mensen ervoor in de rij. Het
wordt daar nog ouderwets gemaakt.
Het koekjesdeeg wordt met een
spuitzak op een bakplaat gespoten en
gaat dan de oven in. Ze verkopen hele
staven, maar je kunt ook kleine sprit
sen krijgen. Superlekker. En als je
daar dan toch bent, neem dan ook
een Domtorentje mee. Dat is een
groot uitgevallen chocoladebonbon
met daarop een afbeelding van de
Domtoren. Die heeft een lekkere,
romige vulling. Heerlijk.''
4
Sint-iansui
Een scherp uitje dat al sinds jaar
en dag in de Utrechtse stadstuinen
wordt geteeld. Later namen de telers
het uitje mee naar het Koningsdal
aan de zuidoostelijke stadsrand. De
sint-jansui wordt ook wel het
Utrechts uitje genoemd. ,,Het groene
loof kun je ook eten'', zegt De Grave.
„Uiterlijk 24 juni wordt deze ui ge
rooid. Dan is het Sint-Tan. Het is heel
'Als je daar dan toch
bent, neem ook een
Domtorentje mee.
Dat is een groot
uitgevallen bonbon'
scherp van smaak en kan echt in je
ogen prikken.''
De Grave heeft nog wel een leuk
weetje. ,,Het schijnt dat prins Bern-
hard dol was op sint-jansui en ook
het loof bij zijn ontbijt at. Het verhaal
gaat dat hij de ui zelfs een keer heeft
laten invliegen toen hij in het buiten
land was.''
een oer-Hollandse kaas. Per ongeluk
ontdekt, dat wel. ,,Op een boerderij
in het Groene Hart maakte de familie
Vlooswijk Goudse kaas. De familie
ging op vakantie, maar de zoon was
vergeten om de kazen dagelijks te
keren. Bij thuiskomst roken ze gelijk
dat er iets mis was. Ze ontdekten dat
de goedaardige roodbacterie in de
kaas terecht was gekomen.''
In basis is het een Goudse kaas.
,,Maar dan supersmeuïg en meer in
elkaar gezakt. Heerlijk als dessert
kaas. De smaak is zacht en romig.''
De kneusjes, mislukten, de te grote
of juist te kromme. Iets anders wil
len de dames van Twisted niet heb
ben. „Twisted is een nieuw streek
product in Utrecht. Groente en fruit
die niet goed genoeg zijn voor de
verkoop worden verwerkt in sappen
en jams. Het is natuurlijk ook zonde
om weg te gooien. De dames van
Twisted gebruiken honderd procent
biologische groente en fruit en geven
er bovendien ook nog een bijzondere
draai aan. Aan de kersenjam voegen
ze bijvoorbeeld basilicum toe, of ze
maken perenjam met een vleugje
vanille. Erg lekker.''
De Soesterknol was namelijk het lie
velingsgerecht van koning Willem I.
,,Hij at hem graag met schapenbout
en rode wijn'', zegt De Grave. ,,Lange
ZATERDAG 12 SEPTEMBER 2020 GC
Knollen met een
koninklijk tintje en
heerlijke spritsen
MAARTJE HUIJBEN
Montfoort
Montfoorl
Le Petit Doruvael
Het klinkt als een Frans kaasje,
maar niets is minder waar. Het is
Twisted
Prins Bernhard was
naar verluidt een lief
hebber van de sint-
jansui, inclusief het
loof ervan.
FHTH IPAM-PIPRRP IAM.Q
I Soesterknollen
Een knol met een koninklijk tintje.