Lekkers uit Utrecht I oJSL U,e°n^W.„ns„,j|^. 24 Nu we onze smaakpapillen niet meer en masse in warme oorden kunnen verwennen, gaan we op culinaire reis door Nederland. Deze week zijn we met culinair journalist Laura de Grave in de meest centrale provincie van ons land: Utrecht. n de Domstad komen al eeuwen lang wegen en sporen uit heel Nederland bij elkaar. En daarmee dus ook mensen. „Daarom is het ook niet zo verwonderlijk dat je maar weinig echt Utrechtse streek producten hebt'', meent culinair journalist Laura de Grave. ,,Van bui tenaf wordt er van alles meegenomen naar Utrecht en dat heeft invloed op de eetcultuur en producten.'' Utrechtse spritsen Niet bedacht in Utrecht, maar sinds 1888 is de sprits wel omarmd door de Utrechters. Bakker Pieter Bergman introduceerde destijds het van oorsprong Duitse koekje in de stad. ,,Het is een heel typisch koekje met weinig roomboter, veel bloem en een beetje zout'', zegt De Grave. ,,Daardoor smaakt de sprits een beetje hartig. Echt fantastisch. En door het zout wil je ervan blijven eten.'' Het koekje is nog steeds verkrijg baar. ,,Bij banketbakkerij Theo Blom staan de mensen ervoor in de rij. Het wordt daar nog ouderwets gemaakt. Het koekjesdeeg wordt met een spuitzak op een bakplaat gespoten en gaat dan de oven in. Ze verkopen hele staven, maar je kunt ook kleine sprit sen krijgen. Superlekker. En als je daar dan toch bent, neem dan ook een Domtorentje mee. Dat is een groot uitgevallen chocoladebonbon met daarop een afbeelding van de Domtoren. Die heeft een lekkere, romige vulling. Heerlijk.'' 4 Sint-iansui Een scherp uitje dat al sinds jaar en dag in de Utrechtse stadstuinen wordt geteeld. Later namen de telers het uitje mee naar het Koningsdal aan de zuidoostelijke stadsrand. De sint-jansui wordt ook wel het Utrechts uitje genoemd. ,,Het groene loof kun je ook eten'', zegt De Grave. „Uiterlijk 24 juni wordt deze ui ge rooid. Dan is het Sint-Tan. Het is heel 'Als je daar dan toch bent, neem ook een Domtorentje mee. Dat is een groot uitgevallen bonbon' scherp van smaak en kan echt in je ogen prikken.'' De Grave heeft nog wel een leuk weetje. ,,Het schijnt dat prins Bern- hard dol was op sint-jansui en ook het loof bij zijn ontbijt at. Het verhaal gaat dat hij de ui zelfs een keer heeft laten invliegen toen hij in het buiten land was.'' een oer-Hollandse kaas. Per ongeluk ontdekt, dat wel. ,,Op een boerderij in het Groene Hart maakte de familie Vlooswijk Goudse kaas. De familie ging op vakantie, maar de zoon was vergeten om de kazen dagelijks te keren. Bij thuiskomst roken ze gelijk dat er iets mis was. Ze ontdekten dat de goedaardige roodbacterie in de kaas terecht was gekomen.'' In basis is het een Goudse kaas. ,,Maar dan supersmeuïg en meer in elkaar gezakt. Heerlijk als dessert kaas. De smaak is zacht en romig.'' De kneusjes, mislukten, de te grote of juist te kromme. Iets anders wil len de dames van Twisted niet heb ben. „Twisted is een nieuw streek product in Utrecht. Groente en fruit die niet goed genoeg zijn voor de verkoop worden verwerkt in sappen en jams. Het is natuurlijk ook zonde om weg te gooien. De dames van Twisted gebruiken honderd procent biologische groente en fruit en geven er bovendien ook nog een bijzondere draai aan. Aan de kersenjam voegen ze bijvoorbeeld basilicum toe, of ze maken perenjam met een vleugje vanille. Erg lekker.'' De Soesterknol was namelijk het lie velingsgerecht van koning Willem I. ,,Hij at hem graag met schapenbout en rode wijn'', zegt De Grave. ,,Lange ZATERDAG 12 SEPTEMBER 2020 GC Knollen met een koninklijk tintje en heerlijke spritsen MAARTJE HUIJBEN Montfoort Montfoorl Le Petit Doruvael Het klinkt als een Frans kaasje, maar niets is minder waar. Het is Twisted Prins Bernhard was naar verluidt een lief hebber van de sint- jansui, inclusief het loof ervan. FHTH IPAM-PIPRRP IAM.Q I Soesterknollen Een knol met een koninklijk tintje.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 72