j, O B VSS» Iedereen kan een ketel bijvullen Klusvrouw Hieke Grootendorst 25 Recept Yoghurt van De Knapenvelder Rauwe melk „Misschien niet echt een streek product, maar Overijssel is wel de provincie met veel weilanden en de meeste melkveebedrijven van ons land. Wist je dat je op veel plekken bij een boer zelf melk kunt tappen? Als ik onderweg een bordje met melktap zie, trap ik altijd op de rem. Verse melk is zo veel lekkerder dan melk uit de supermarkt. Die melk is altijd gepasteuriseerd of gesterili seerd om bacteriën te doden. Door dat de melk is verhit, gaat ook veel smaak verloren." Het vetpercentage van verse, rauwe melk is ook niet vrijwel altijd 3,5 pro cent zoals bij volle melk uit de super markt. ,,Het vetpercentage verschilt gewoon. Dat is afhankelijk van de koe, het seizoen en het voer." Ontluchten Een voor een Waterdruk controleren Vullen Fluitje van een cent Hieke Grootendorst geeft klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Vandaag: onderhoud aan de centrale verwarming. GO ZATERDAG 5 SEPTEMBER 2020 De redactie van Zo werkt samen met de specialisten van AutoTrack, HardwareInfo, Independer, Intermediair, Koken&Eten, Nationale Vacaturebank, New Scientist en Tweakers. Ingrediënten voor ruim 1 liter 1 liter volle rauwe melk of volle (biologische/ boerderij)melk 2 el verse volle boerenyog- hurt of volle biologische yoghurt DAG 1 Als je rauwe melk gebruikt, verwarm die dan in een pan op laag vuur tot 75 °C. Houd de temperatuur nauwkeurig in de gaten met de thermometer. Neem van het vuur als de juiste temperatuur is bereikt. Koel de melk terug tot 37 °C. Roer de yoghurt erdoor. Gebruik je melk uit de supermarkt, dan kun je die gelijk verwarmen tot 37 °C. Deze melk is in de fabriek al gepasteuriseerd. Verpak de pan met de deksel erop in een (oud) dekbed of slaapzak, of in een hand doek in een oude koelbox. Laat 12 tot 16 uur op een warme plek staan, waar het mengsel de warmte goed vasthoudt. De bacteriën krij gen hierdoor de tijd om de melk en de yoghurt te fermenteren en om te zetten in yoghurt. DAG 2 Roer de yoghurt met een garde door. Zet in de koelkast tot gebruik. TIP Liever dikkere yoghurt? Maak dan hangop. Doe de yoghurt in een schone theedoek in een vergiet en zet er een diep bord onder, zodat het vocht eruit kan lekken. Hoe langer je hem laat staan, hoe dikker de hangop wordt. Het handigst is om het 's avonds te maken voor de ochtend erna. Laura de Grave: ,,Krenten- wegge is onmeunig lekker.'' FOTO JEAN- PIERRE JANS Laura de Grave is culinair journalist en schreef het 'Nederland Kookboek'. Op 23 september verschijnt haar kookboek 'Lekker lokaal'. Terwijl ik met mijn handen vol spullen op een werktrap sta, gaat mijn mobiel. Ik ben te laat met opnemen, maar gelukkig: een voicemailbericht. Een vrou wenstem: ,,Ik zoek een klusjes man, kunt u mij terugbellen?'' Dat doe ik en zeg: ,,Ik kan u niet helpen aan een klusjesman, wel aan een klusvrouw.'' Aan de andere kant van de lijn blijft het stil. Als je maar om je eigen grappen kan lachen, toch? Ik red mezelf snel door dieper in te gaan op de klus. Ze zoekt ie mand die zo nu en dan eens wat onderhoud aan haar woning wil plegen. Haar vaste 'mannetje' is ermee gestopt. De eerste klus na de zomer: het jaarlijks terugkerende onder houd aan de centrale verwar ming. Ontluchten en bijvullen. Daar gaan we! Geluiden uit je radiatoren duiden op lucht in het systeem waardoor de ver warming minder warm wordt. Ontluchten dus. Zet de thermostaat op zijn laagst. Laat het systeem afkoelen. Draai alle radiatorkranen dicht. Begin op de onder ste etage met ontluchten en werk door naar boven. Warme lucht stijgt op. Het ontluchtingsventiel vind je boven aan de zijkant van de radiator. Gebruik een ontluchtingssleuteltje om het ventiel open te draaien. Zodra er water uit het ventiel komt, is de lucht eruit en draai je de sleutel weer om. Door naar de vol gende radiator, tot je ze allemaal hebt gehad. Controleer nu de waarde op jouw ketel. De waterdruk moet tussen de 1,5 en 2,0 bar liggen. Daaronder is het tijd om bij te vullen. Sluit de vulslang aan op een koudwaterkraan. Draai de waterkraan open en sluit hem zodra er water uit komt. Zo komt er bij de volgende stap geen lucht in het systeem. Sluit nu de vulslang aan op de vulkraan van je cv. Draai eerst de koudwaterkraan langzaam open en vervolgens de vul kraan. Als de druk 1,8 bar is draai je de vulkraan dicht. Daarna de koudwater kraan. Koppel de vulslang af. Houd er een emmer onder voor het restwater. Nu ben je klaar en kun je de thermostaat weer hoger zetten. Dit was een klus waar je misschien even tegenop zag. Gebruik desnoods online instructie video's of print een stappenplan. Als je het eenmaal hebt gedaan, vraag je je af waar je je nou zo druk om maakte. ILLUSTRATIES TJITSKE SLUIS

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 73