j, O B VSS»
Iedereen kan een
ketel bijvullen
Klusvrouw
Hieke Grootendorst
25
Recept
Yoghurt van De
Knapenvelder
Rauwe melk
„Misschien niet echt een streek
product, maar Overijssel is wel de
provincie met veel weilanden en de
meeste melkveebedrijven van ons
land. Wist je dat je op veel plekken
bij een boer zelf melk kunt tappen?
Als ik onderweg een bordje met
melktap zie, trap ik altijd op de rem.
Verse melk is zo veel lekkerder dan
melk uit de supermarkt. Die melk is
altijd gepasteuriseerd of gesterili
seerd om bacteriën te doden. Door
dat de melk is verhit, gaat ook veel
smaak verloren."
Het vetpercentage van verse, rauwe
melk is ook niet vrijwel altijd 3,5 pro
cent zoals bij volle melk uit de super
markt. ,,Het vetpercentage verschilt
gewoon. Dat is afhankelijk van de
koe, het seizoen en het voer."
Ontluchten
Een voor een
Waterdruk controleren
Vullen
Fluitje van een cent
Hieke Grootendorst geeft klustips
en een inkijkje in haar leven als
klusvrouw. Vandaag: onderhoud
aan de centrale verwarming.
GO ZATERDAG 5 SEPTEMBER 2020
De redactie van Zo werkt samen met de specialisten van AutoTrack,
HardwareInfo, Independer, Intermediair, Koken&Eten, Nationale
Vacaturebank, New Scientist en Tweakers.
Ingrediënten voor ruim 1 liter
1 liter volle rauwe melk of volle (biologische/
boerderij)melk 2 el verse volle boerenyog-
hurt of volle biologische yoghurt
DAG 1
Als je rauwe melk gebruikt, verwarm die
dan in een pan op laag vuur tot 75 °C. Houd
de temperatuur nauwkeurig in de gaten met
de thermometer. Neem van het vuur als de
juiste temperatuur is bereikt. Koel de melk
terug tot 37 °C. Roer de yoghurt erdoor.
Gebruik je melk uit de supermarkt, dan kun je
die gelijk verwarmen tot 37 °C. Deze melk is
in de fabriek al gepasteuriseerd.
Verpak de pan met de deksel erop in een
(oud) dekbed of slaapzak, of in een hand
doek in een oude koelbox. Laat 12 tot 16 uur
op een warme plek staan, waar het mengsel
de warmte goed vasthoudt. De bacteriën krij
gen hierdoor de tijd om de melk en de
yoghurt te fermenteren en om te zetten in
yoghurt.
DAG 2
Roer de yoghurt met een garde door. Zet in
de koelkast tot gebruik.
TIP
Liever dikkere yoghurt? Maak dan hangop.
Doe de yoghurt in een schone theedoek in
een vergiet en zet er een diep bord onder,
zodat het vocht eruit kan lekken. Hoe langer
je hem laat staan, hoe dikker de hangop
wordt. Het handigst is om het 's avonds te
maken voor de ochtend erna.
Laura
de Grave:
,,Krenten-
wegge is
onmeunig
lekker.''
FOTO JEAN-
PIERRE JANS
Laura de Grave is culinair journalist en
schreef het 'Nederland Kookboek'.
Op 23 september verschijnt haar
kookboek 'Lekker lokaal'.
Terwijl ik met mijn handen vol
spullen op een werktrap sta,
gaat mijn mobiel. Ik ben te laat
met opnemen, maar gelukkig:
een voicemailbericht. Een vrou
wenstem: ,,Ik zoek een klusjes
man, kunt u mij terugbellen?''
Dat doe ik en zeg: ,,Ik kan u niet
helpen aan een klusjesman, wel
aan een klusvrouw.''
Aan de andere kant van de lijn
blijft het stil. Als je maar om je
eigen grappen kan lachen, toch?
Ik red mezelf snel door dieper in
te gaan op de klus. Ze zoekt ie
mand die zo nu en dan eens wat
onderhoud aan haar woning wil
plegen. Haar vaste 'mannetje' is
ermee gestopt.
De eerste klus na de zomer:
het jaarlijks terugkerende onder
houd aan de centrale verwar
ming. Ontluchten en
bijvullen. Daar gaan we!
Geluiden uit je radiatoren duiden op
lucht in het systeem waardoor de ver
warming minder warm wordt. Ontluchten
dus. Zet de thermostaat op zijn laagst.
Laat het systeem afkoelen. Draai alle
radiatorkranen dicht. Begin op de onder
ste etage met ontluchten en werk door
naar boven. Warme lucht stijgt op.
Het ontluchtingsventiel vind je boven aan
de zijkant van de radiator. Gebruik een
ontluchtingssleuteltje om het ventiel
open te draaien. Zodra er water uit het
ventiel komt, is de lucht eruit en draai je
de sleutel weer om. Door naar de vol
gende radiator, tot je ze allemaal hebt
gehad.
Controleer nu de waarde op jouw ketel.
De waterdruk moet tussen de 1,5 en 2,0
bar liggen. Daaronder is het tijd om bij te
vullen. Sluit de vulslang aan op een
koudwaterkraan. Draai de waterkraan
open en sluit hem zodra er water uit
komt. Zo komt er bij de volgende stap
geen lucht in het systeem.
Sluit nu de vulslang aan op de vulkraan
van je cv. Draai eerst de koudwaterkraan
langzaam open en vervolgens de vul
kraan. Als de druk 1,8 bar is draai je de
vulkraan dicht. Daarna de koudwater
kraan. Koppel de vulslang af. Houd er
een emmer onder voor het restwater.
Nu ben je klaar en kun je de thermostaat
weer hoger zetten. Dit was een klus
waar je misschien even tegenop zag.
Gebruik desnoods online instructie
video's of print een stappenplan. Als je
het eenmaal hebt gedaan, vraag je je af
waar je je nou zo druk om maakte.
ILLUSTRATIES TJITSKE SLUIS