Lekkers uit Overijssel m v., 24 Nu we onze smaakpapillen niet meer en masse in warme oorden kunnen verwennen, gaan we op culinaire reis door Nederland. Deze week zijn we met culinair journalist Laura de Grave in de provincie waar de IJssel als leidraad doorheen slingert. 0 r 'Toegegeven, ik was best sceptisch over de buffel- mozzarella, maar ik ben helemaal om' X V 9| k i verijssel is een bijzon dere provincie'', vindt De Grave. ,,In het noor den, de kop van Over ijssel, is veel water en dus is er zoetwatervis. In het midden heb je de Sallandse heuvels, zeg maar de 'bergen van Nederland' en in het oosten heb je de Twentestreek met veel bossen, wild en paddenstoelen.'' Koolzaadolie „Traditioneel gebruiken veel men sen olijfolie in de keuken, maar wist je dat je daar ook een Nederlands product voor kunt gebruiken? Kool zaadolie. Het is in bijna alle super markten gewoon verkrijgbaar.'' Dat is nog niet zo gek lang het ge val. ,,In 2006 begon de coöperatie vanuit Overijssel. Inmiddels zijn er zo'n 45 koolzaadtelers bij aangeslo ten. Koolzaadolie is heel duurzaam. Alles van de plant wordt gebruikt. De gele koolzaadbloemen bloeien vanaf het vroege voorjaar. Dat is goed voor de bijen. Als ze in juli zijn uitge bloeid, worden de zaadjes geoogst en geschild. De kern van het zaadje wordt koud geperst tot een zachte, milde koolzaadolie. Het schilletje is vervolgens bruikbaar als biobrand stof.'' Wat overblijft is een koek van de kern en de schil. ,,En dat wordt weer gebruikt als veevoer. Het stro dat van de plant afkomt, kan in stallen wor den gebruikt.'' Koolzaadolie is volgens de culinair journalist ook nog eens heel gezond. ,,Het heeft een lager percentage ver zadigde vetten dan olijfolie en bevat meer omega 3. Bovendien is de ver houding omega 3/omega 6 heel goed.'' De Grave zweert inmiddels bij dit oer-Hollandse product. ,,Er zijn te genwoordig drie varianten verkrijg baar die je kunt gebruiken in salades en waarmee je kunt bakken en zelfs frituren. ,,De variant met botersmaak is fantastisch voor in een cake.'' 9$ iMJE Markel0 -.«ent pm&4SKBi Paling Het blijft een jaarlijks natuurwon der: „Volwassen palingen trekken in het najaar vanuit Nederlandse wate ren naar de Sargassozee bij de Ber mudadriehoek, ten westen van Flo rida en Cuba. Maar liefst zesduizend kilometer. Daar leggen ze eitjes in het wier en sterven ze.'' De kleintjes komen vervolgens met de stromingen weer richting Eu ropa. ,,Bij IJmuiden komen ze ons land binnen en dan zwemmen de glasaaltjes onder meer naar de kop van Overijssel.'' Veel wateren zijn echter afgesloten met dijken. „Daarom is het belang rijk om duurzame paling te kopen. Stichting Dupan koopt bijvoorbeeld glasaal in en zet geslachtsrijpe paling over de dijk, zodat ze naar de Sargas- sozee kunnen zwemmen om zich te vermenigvuldigen.'' Twentse krentenwegge ,,Het is een soort krentenbrood van een meter lang. ,,Van oudsher wordt het als geboortegeschenk gegeven aan kraamvrouwen. Het ijzer in de krenten zou ervoor zorgen dat vrou wen sneller herstellen na de beval ling. Het is een zwaar brood, maar onmeunig (Twents voor heel erg'. red.) lekker met een dikke laag roomboter'', zegt De Grave. ,,Ik haal het brood meestal in Olst bij de Bök- kers Mölle. Daar zijn ze niet krente rig, hoor. Op 1 kilo meel gaat 2,1 kilo krenten.'' Buffelmozzarella Prachtig gezicht, de grazende buf fels met hun prachtige hoorns in het Twentse landschap. De dieren leve ren melk voor Hollandse buffelmoz zarella. „Toegegeven, ik was best sceptisch. Maar na de eerste hap was ik om. De mozzarella is zo romig en vol van smaak. In de zomer maken ze van de melk zelfs ijs.'' De buffels hebben een drieledig doel op de Buffalofarm in Twente. ,,Ze geven niet alleen melk, maar ook het vlees wordt verkocht en de huid is prima geschikt om leer van te ma ken.'' Deventer koek Wie Overijssel zegt, zegt Deventer koek. Je kunt er niet omheen. ,,Het is een soort kruidkoek en bestaat al zo'n zeshonderd jaar. ,,Het recept is geheim, maar we weten wel wat er in gaat: roggebloem, water, specerijen, honing en gekonfijte sinaasappel schil.'' Overigens kun je deze koek enkel in een soort museumwinkeltje in Deventer eten. ,,Andere bakkers maken het niet, voor zover ik weet. Helaas.'' ZATERDAG 5 SEPTEMBER 2020 GO Gezonde olie en een traditioneel geboortegeschenk MAARTJE HUIJBEN Kop van Overijssel Paling V Rauwe kdo\ie O Deventer koek Deventer LM Denekamp Buffel- --t-t mozzarella melk VCteï*enV - y A ,,Dit is niet zomaar een brood'', zegt de culinair journalist lachend. Voor goede buffelmozza- rella, een plak krentenwegge en paling moet in je in Overijs sel zijn. foto's SHUTTERSTOCK.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 72