MENEER MEVROUW HAMERSMA
Garnalen met
knoflook en
Sichuan-chiliolie
Online
ken om vullingen zonder tand
artshulp te verwijderen. Maar
er zijn steeds meer uitstekend
gemaakte versies die van zich
zelf een klein bruisje hebben.
In dit geval zorgde dat voor
een licht verkoelend effect.
Bovendien nam de gekozen
uitvoering het zoetje mee van
peer en suikermeloen. Rijp
heid, rondingen en bloemig-
heid - zoals aanwezig in alle
drie de wijnen - combineren
nu eenmaal beter bij spicy
gerechten dan strak, streng en
zurig wit. „Zullen we nog even
nablussen?'' opperde ik.
Just a French Guy
Cooking
Alexis Gabriel Aïnous
(Quadrille, €22,95)
Filipa de Lencastre
2019, Loureiro,
Vinho Verde,
Portugal. €9 (wit)
delogie.nl
Supermarkt
Riesling 2019,
Hochgewachs,
Pfalz, Duitsland.
€3,99 (wit)
Aldi
Wijnspeciaalzaak
Vavasour 2019,
Pinot Gris, Awatere
Valley,
Marlborough,
Nieuw-Zeeland.
€9,95 (wit)
Verkoopadressen:
Wijnkoperij
Henri Bloem
(Voorgerecht 2-4 personen)
Voor de chiliolie (maak deze een
dag van tevoren)
225 ml zonnebloemolie
2,5 cm gember, geschild, in plakjes
4 lente-uitjes (het wit), in plakjes
1 laurierblad
1 kaneelstokje
6 hele kruidnagels
6 el rode chilivlokken
1 el sesamzaadjes
3-4 Sichuan-peperkorrels
Voor de garnalen
1 knoflookteen, gepeld
25 g boter
halve tl zout
2 el gehakte peterselieblaadjes
225 g gekookte, gepelde garnalen
1 el zonnebloemolie
Bereiding
Voor de chiliolie: verwarm de zonne
bloemolie in een sauspan op half vuur
met de gember, de lente-uitjes, de
laurier, het kaneelstokje en de kruid
nagels, 5 minuten tot de uitjes bruin
worden.
Zeef de olie, doe deze terug in de pan
en laat 'm even op half vuur staan.
Doe 5 eetlepels chilivlokken in een
hittebestendige kom. Als de olie
begint te roken, giet dan de helft over
de chilivlokken in de kom. Wacht even
tot de olie niet meer bubbelt.
Voeg de sesamzaadjes hieraan toe,
met een eetlepel chilivlokken en de
peperkorrels. Giet de overgebleven
olie erover en zet 24 uur weg. De
olie kun je weken buiten de ijskast
bewaren. Erin nog veel langer.
Voor de garnalen: rasp de knoflook
teen, meng deze met het zout door
de boter. Doe er de peterselie door
heen en meng het goed.
Verhit de zonnebloemolie op half vuur
en bak de garnalen tot ze lichtbruin
zijn. Voeg er de knoflook-peterselie-
boter aan toe, roer alles goed door
en serveer direct. Druppel er, afhan
kelijk van de hittebestendigheid van
je tong, Sichuan-chiliolie over.
ZATERDAG 5 SEPTEMBER 2020 37