MENEER MEVROUW HAMERSMA Garnalen met knoflook en Sichuan-chiliolie Online ken om vullingen zonder tand artshulp te verwijderen. Maar er zijn steeds meer uitstekend gemaakte versies die van zich zelf een klein bruisje hebben. In dit geval zorgde dat voor een licht verkoelend effect. Bovendien nam de gekozen uitvoering het zoetje mee van peer en suikermeloen. Rijp heid, rondingen en bloemig- heid - zoals aanwezig in alle drie de wijnen - combineren nu eenmaal beter bij spicy gerechten dan strak, streng en zurig wit. „Zullen we nog even nablussen?'' opperde ik. Just a French Guy Cooking Alexis Gabriel Aïnous (Quadrille, €22,95) Filipa de Lencastre 2019, Loureiro, Vinho Verde, Portugal. €9 (wit) delogie.nl Supermarkt Riesling 2019, Hochgewachs, Pfalz, Duitsland. €3,99 (wit) Aldi Wijnspeciaalzaak Vavasour 2019, Pinot Gris, Awatere Valley, Marlborough, Nieuw-Zeeland. €9,95 (wit) Verkoopadressen: Wijnkoperij Henri Bloem (Voorgerecht 2-4 personen) Voor de chiliolie (maak deze een dag van tevoren) 225 ml zonnebloemolie 2,5 cm gember, geschild, in plakjes 4 lente-uitjes (het wit), in plakjes 1 laurierblad 1 kaneelstokje 6 hele kruidnagels 6 el rode chilivlokken 1 el sesamzaadjes 3-4 Sichuan-peperkorrels Voor de garnalen 1 knoflookteen, gepeld 25 g boter halve tl zout 2 el gehakte peterselieblaadjes 225 g gekookte, gepelde garnalen 1 el zonnebloemolie Bereiding Voor de chiliolie: verwarm de zonne bloemolie in een sauspan op half vuur met de gember, de lente-uitjes, de laurier, het kaneelstokje en de kruid nagels, 5 minuten tot de uitjes bruin worden. Zeef de olie, doe deze terug in de pan en laat 'm even op half vuur staan. Doe 5 eetlepels chilivlokken in een hittebestendige kom. Als de olie begint te roken, giet dan de helft over de chilivlokken in de kom. Wacht even tot de olie niet meer bubbelt. Voeg de sesamzaadjes hieraan toe, met een eetlepel chilivlokken en de peperkorrels. Giet de overgebleven olie erover en zet 24 uur weg. De olie kun je weken buiten de ijskast bewaren. Erin nog veel langer. Voor de garnalen: rasp de knoflook teen, meng deze met het zout door de boter. Doe er de peterselie door heen en meng het goed. Verhit de zonnebloemolie op half vuur en bak de garnalen tot ze lichtbruin zijn. Voeg er de knoflook-peterselie- boter aan toe, roer alles goed door en serveer direct. Druppel er, afhan kelijk van de hittebestendigheid van je tong, Sichuan-chiliolie over. ZATERDAG 5 SEPTEMBER 2020 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 117