Pompoenen van
de Zeeuwse klei
Pinot blanc!
Thuis
m
m
Loverendale in nieuw jasje,
peren smaken als vanouds
f -jmÊhfiSSsr'ks jP*CA
MARGOT
ZEELAND 11
DE WIJNTIP
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
Terwijl ik dit stukjes schrijf, zit ik thuis te
werken. Nee, niet thuis bij Man, maar thuis
bij mijn ouders. Dat is wel eens verwarrend,
twee plaatsen die je thuis noemt. Als ik daar zit,
zeg ik dat ik thuis ben maar ook dat ik weer naar
huis ga wanneer ik naar Man vertrek. Nu verandert
er bij mijn ouders nogal veel op dit moment. Dat
doet iets met het thuisgevoel constateer ik.
Langzaam maar zeker komt er een mate van af
stand om de hoek kijken. Wellicht om mezelf te
beschermen. Mijn vader sliep de afgelopen maan
den in de woonkamer beneden. Dat was voor mijn
ouders een aderlating. We hebben inmiddels wat
spullen die al jaren in hun huis een eigen plek had
den, verhuisd naar het verpleeghuis. Die zien in er
in een andere hoedanigheid ineens vreemd uit.
Zijn stoel en leeslamp die ik bij hem in zijn nieuwe
kamer zette, zijn me zeer vertrouwd alleen deze
context is me onbekend. Dat geldt ook voor de rest
van de spulletjes. Ze staan er allemaal wat onwen-
nig bij, zoals mijn vader er onwennig bij zit. Meer
dan vijftig jaar woonde hij in zijn huis waar hij al
tijd erg trots op was. Ik kan me zijn ontreddering
goed voorstellen, maar ik weet ook dat zijn thuis
niet meer past bij zijn huidige noden. Hij mag ge
lukkig gewoon naar huis.
Op de koffie
Voor die gelegenheid bakten we taart met appels
en peren uit de tuin. Snij 160 gram boter in stukjes,
meng dit met 300 gram zelfrijzend bakmeel, 150
gram bruine basterdsuiker, een losgeklopt ei en
wat vanillesuiker. Rol het deeg uit en bedek een
bakvorm hiermee. Maak een crumble van 200
gram kristalsuiker, 200 gram tarwebloem, 2 thee
lepels kaneel en 120 gram boter. Bewaar koel. Schil
3 appels en 3 peren in stukjes. Bedek de taartbo
dem hier mee en verdeel de crumble er over. Bak
in 70 minuten af op 175 graden. Laat even afkoe
len. Zo ging mijn vader bij zichzelf op de koffie.
Ze staan er allemaal wat onwennig bij,
zoals mijn vader er onwennig bij zit
,,Nu zijn we volop bezig om de
boerderij in een nieuw jasje te
steken en onszelf zo voor te be
reiden op de toekomst waarbij
lokale beleving voorop staat",
zegt Moerman. ,,De biologische
winkel verhuist naar een nieuwe
schuur en we gaan weer brood
bakken. We worden een ge
mengd bedrijf met, naast het
fruit, ook varkens, kippen en
koeien, een tuinderij en bloe
menteelt. Ook de boerderijcam
ping draait weer volop en de Na-
tuurspeeltuin is klaar."
Conference
Nu zijn ze erg druk met de oogst
van de peren, de Conference.
Zeeland is bij uitstek geschikt
voor de kweek van deze peer
door het milde klimaat. Een frac
tie van deze biologische peren
blijft in Nederland, de rest wordt
door heel Europa verkocht al
richten ze zich steeds meer op
lokale Zeeuwse biologische
winkels; de korte keten. ,,Het
suikergehalte in de Conference
peren is dit jaar hoog, doordat er
veel zon is geweest. Toch hebben
ze wat schuur-schade opgelopen
vanwege de zomerstorm." In to
taal staat hier 10 hectare aan pe
ren. ,,We hebben een sorteerlijn
waar we zes miljoen kilo biofruit
kunnen sorteren. Ook fruit van
bedrijven uit de buurt. Daar
naast streven we er naar om het
hele jaar door appelen te kunnen
leven, daarom kweken we appel
rassen die elkaar opvolgen. De
Elstar komt er nu aan vervolgens
de Topaz. Maar nu eerst de pe
ren."
PINOT BLANC
vrijdag 4 september 2020
GO
Paul van der Zweep oogst eetbare pompoenen. foto cynthia cats
De pompoen is razend popu
lair. Dat komt zeker niet alleen
door Halloween. Steeds meer
mensen ontdekken hoe lekker
en gezond pompoen is. Ook
restaurants koken veelvuldig
met deze herfstgroente.
De pompoenenoogst is in volle
gang. Paul van der Zweep die met
zijn eega Annelies en zonen Kees
Jan en Menno de Pompoenenwin
kel op 't Hof Geersdijk drijft, is er
druk mee. Samen met een team
Poolse medewerkers halen ze de
pompoenen van het land. Dat is
noeste handarbeid.
Paul: ,,We hebben zo'n 3,5 hectare
aan pompoenen staan. Die zijn on
derdeel van het bouwplan van het
akkerbouwbedrijf. Het is een leuk
nevengewas waar wel veel werk
aan zit. Wieden kun je dan wel me
chanisch doen, het nawieden
moet met de hand gebeuren. En
dat geldt ook voor de oogst. Elke
pompoen moet je optillen en met
een snoeischaartje afknippen."
't Hof Geersdijk is één van de 37
Zeeuwse bedrijven die pompoe
nen teelt. Er staat in Zeeland zo'n
85 hectare aan pompoenen aan
geplant. Vooral op lichtere zeeklei
gedijt de groente goed. Overigens
is slecht één op de vijf pompoe
nen die Paul teelt, ook eetbaar.
,,We telen overwegend sierpom-
poenen. Verreweg het grootste
deel neemt Albert Heijn af."
In de Pompoenwinkel treffen klan
ten dus zowel sier- als eetbare
pompoenen aan. Een deel van de
Voor de wijntip gaan we uit van pom
poensoep zonder een overdaad aan
rode pepers. De lichtzoete smaak van
pompoen vraagt om een witte wijn met
niet te veel zuren. Een pinot blanc har
monieert meestal goed. Deze druif is
misschien niet zo'n popiejopie als sau-
vignon blanc, maar hij doet braaf zijn
werk in de Elzas, maar zeker ook in
Duitsland. Deze keurige pinot blanc van
Karl Kaspar komt uit de Nahe, een wijn
regio aan de Rijn die stiekem boven
maats presteert. Hij is voor weinig te
koop bij een bekend warenhuis dat mo
menteel zware tijden beleeft.
culinaire pompoenen verkoopt
Paul aan restaurants en groente
handels. Hardloper is de oranje ki
lopompoen ofwel de Hokkaido-
pompoen. Die kent een nootach
tige, milde smaak en bezit een
eetbare schil. ,,Je kunt er uitste
kend pompoensoep van maken,
maar hij doet het ook voortreffelijk
in ragout, risotto en stoofpotten of
als aardappelvervanger. Chefs ge
bruiken zelfs pompoen in des
serts."
Spaghettipompoen
Door zijn smaak van tamme kas
tanje is de groene Kabocha-pom-
poen bij lekkerbekken misschien
wel het populairst. Paul teelt die
ook. Ook van de grijze pompoen
met zijn oranje vruchtvlees wor
den keukenprinsen euforisch. De
flespompoen is evenmin te ver
smaden. ,,De meeste bijzondere
soort is toch wel de spaghetti-
pompoen, met zijn vermicelli-ach-
tige vruchtvlees."
Pompoenen passen in elk dieet:
weinig calorieën en veel vezels.
Daar is het darmstelsel maar wat
blij mee. Ook is de groente rijk aan
calcium, ijzer, vitamine C en E.
Vooral de oranje pompoen zit
boordvol bètacaroteen. Het li
chaam zet dat om in vitamine A.
Tot eind december kun je van de
Nederlandse oogst genieten.
OOSTKAPELLE Tim Moer
man is mede-eigenaar van
Loverendale en eigenaar van
boomgaard van Ter Linde in
Oostkapelle. ,,Dit is de eerste
biologisch-dynamische boer
derij van Nederland. Loveren
dale bestaat al 95 jaar en is
van oudsher een broedplaats
voor nieuwe ideeën."
QUALlTATSWtm
Perenpluk in Oostkapelle. foto dirkjan gjeltema