Pompoenen van de Zeeuwse klei Pinot blanc! Thuis m m Loverendale in nieuw jasje, peren smaken als vanouds f -jmÊhfiSSsr'ks jP*CA MARGOT ZEELAND 11 DE WIJNTIP Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland Terwijl ik dit stukjes schrijf, zit ik thuis te werken. Nee, niet thuis bij Man, maar thuis bij mijn ouders. Dat is wel eens verwarrend, twee plaatsen die je thuis noemt. Als ik daar zit, zeg ik dat ik thuis ben maar ook dat ik weer naar huis ga wanneer ik naar Man vertrek. Nu verandert er bij mijn ouders nogal veel op dit moment. Dat doet iets met het thuisgevoel constateer ik. Langzaam maar zeker komt er een mate van af stand om de hoek kijken. Wellicht om mezelf te beschermen. Mijn vader sliep de afgelopen maan den in de woonkamer beneden. Dat was voor mijn ouders een aderlating. We hebben inmiddels wat spullen die al jaren in hun huis een eigen plek had den, verhuisd naar het verpleeghuis. Die zien in er in een andere hoedanigheid ineens vreemd uit. Zijn stoel en leeslamp die ik bij hem in zijn nieuwe kamer zette, zijn me zeer vertrouwd alleen deze context is me onbekend. Dat geldt ook voor de rest van de spulletjes. Ze staan er allemaal wat onwen- nig bij, zoals mijn vader er onwennig bij zit. Meer dan vijftig jaar woonde hij in zijn huis waar hij al tijd erg trots op was. Ik kan me zijn ontreddering goed voorstellen, maar ik weet ook dat zijn thuis niet meer past bij zijn huidige noden. Hij mag ge lukkig gewoon naar huis. Op de koffie Voor die gelegenheid bakten we taart met appels en peren uit de tuin. Snij 160 gram boter in stukjes, meng dit met 300 gram zelfrijzend bakmeel, 150 gram bruine basterdsuiker, een losgeklopt ei en wat vanillesuiker. Rol het deeg uit en bedek een bakvorm hiermee. Maak een crumble van 200 gram kristalsuiker, 200 gram tarwebloem, 2 thee lepels kaneel en 120 gram boter. Bewaar koel. Schil 3 appels en 3 peren in stukjes. Bedek de taartbo dem hier mee en verdeel de crumble er over. Bak in 70 minuten af op 175 graden. Laat even afkoe len. Zo ging mijn vader bij zichzelf op de koffie. Ze staan er allemaal wat onwennig bij, zoals mijn vader er onwennig bij zit ,,Nu zijn we volop bezig om de boerderij in een nieuw jasje te steken en onszelf zo voor te be reiden op de toekomst waarbij lokale beleving voorop staat", zegt Moerman. ,,De biologische winkel verhuist naar een nieuwe schuur en we gaan weer brood bakken. We worden een ge mengd bedrijf met, naast het fruit, ook varkens, kippen en koeien, een tuinderij en bloe menteelt. Ook de boerderijcam ping draait weer volop en de Na- tuurspeeltuin is klaar." Conference Nu zijn ze erg druk met de oogst van de peren, de Conference. Zeeland is bij uitstek geschikt voor de kweek van deze peer door het milde klimaat. Een frac tie van deze biologische peren blijft in Nederland, de rest wordt door heel Europa verkocht al richten ze zich steeds meer op lokale Zeeuwse biologische winkels; de korte keten. ,,Het suikergehalte in de Conference peren is dit jaar hoog, doordat er veel zon is geweest. Toch hebben ze wat schuur-schade opgelopen vanwege de zomerstorm." In to taal staat hier 10 hectare aan pe ren. ,,We hebben een sorteerlijn waar we zes miljoen kilo biofruit kunnen sorteren. Ook fruit van bedrijven uit de buurt. Daar naast streven we er naar om het hele jaar door appelen te kunnen leven, daarom kweken we appel rassen die elkaar opvolgen. De Elstar komt er nu aan vervolgens de Topaz. Maar nu eerst de pe ren." PINOT BLANC vrijdag 4 september 2020 GO Paul van der Zweep oogst eetbare pompoenen. foto cynthia cats De pompoen is razend popu lair. Dat komt zeker niet alleen door Halloween. Steeds meer mensen ontdekken hoe lekker en gezond pompoen is. Ook restaurants koken veelvuldig met deze herfstgroente. De pompoenenoogst is in volle gang. Paul van der Zweep die met zijn eega Annelies en zonen Kees Jan en Menno de Pompoenenwin kel op 't Hof Geersdijk drijft, is er druk mee. Samen met een team Poolse medewerkers halen ze de pompoenen van het land. Dat is noeste handarbeid. Paul: ,,We hebben zo'n 3,5 hectare aan pompoenen staan. Die zijn on derdeel van het bouwplan van het akkerbouwbedrijf. Het is een leuk nevengewas waar wel veel werk aan zit. Wieden kun je dan wel me chanisch doen, het nawieden moet met de hand gebeuren. En dat geldt ook voor de oogst. Elke pompoen moet je optillen en met een snoeischaartje afknippen." 't Hof Geersdijk is één van de 37 Zeeuwse bedrijven die pompoe nen teelt. Er staat in Zeeland zo'n 85 hectare aan pompoenen aan geplant. Vooral op lichtere zeeklei gedijt de groente goed. Overigens is slecht één op de vijf pompoe nen die Paul teelt, ook eetbaar. ,,We telen overwegend sierpom- poenen. Verreweg het grootste deel neemt Albert Heijn af." In de Pompoenwinkel treffen klan ten dus zowel sier- als eetbare pompoenen aan. Een deel van de Voor de wijntip gaan we uit van pom poensoep zonder een overdaad aan rode pepers. De lichtzoete smaak van pompoen vraagt om een witte wijn met niet te veel zuren. Een pinot blanc har monieert meestal goed. Deze druif is misschien niet zo'n popiejopie als sau- vignon blanc, maar hij doet braaf zijn werk in de Elzas, maar zeker ook in Duitsland. Deze keurige pinot blanc van Karl Kaspar komt uit de Nahe, een wijn regio aan de Rijn die stiekem boven maats presteert. Hij is voor weinig te koop bij een bekend warenhuis dat mo menteel zware tijden beleeft. culinaire pompoenen verkoopt Paul aan restaurants en groente handels. Hardloper is de oranje ki lopompoen ofwel de Hokkaido- pompoen. Die kent een nootach tige, milde smaak en bezit een eetbare schil. ,,Je kunt er uitste kend pompoensoep van maken, maar hij doet het ook voortreffelijk in ragout, risotto en stoofpotten of als aardappelvervanger. Chefs ge bruiken zelfs pompoen in des serts." Spaghettipompoen Door zijn smaak van tamme kas tanje is de groene Kabocha-pom- poen bij lekkerbekken misschien wel het populairst. Paul teelt die ook. Ook van de grijze pompoen met zijn oranje vruchtvlees wor den keukenprinsen euforisch. De flespompoen is evenmin te ver smaden. ,,De meeste bijzondere soort is toch wel de spaghetti- pompoen, met zijn vermicelli-ach- tige vruchtvlees." Pompoenen passen in elk dieet: weinig calorieën en veel vezels. Daar is het darmstelsel maar wat blij mee. Ook is de groente rijk aan calcium, ijzer, vitamine C en E. Vooral de oranje pompoen zit boordvol bètacaroteen. Het li chaam zet dat om in vitamine A. Tot eind december kun je van de Nederlandse oogst genieten. OOSTKAPELLE Tim Moer man is mede-eigenaar van Loverendale en eigenaar van boomgaard van Ter Linde in Oostkapelle. ,,Dit is de eerste biologisch-dynamische boer derij van Nederland. Loveren dale bestaat al 95 jaar en is van oudsher een broedplaats voor nieuwe ideeën." QUALlTATSWtm Perenpluk in Oostkapelle. foto dirkjan gjeltema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 39