10 ZEELAND Aan de kust beleefde de horeca toch een mooie zomer. Maar hoe lopen restaurants in het achterland? „We hebben geen strand voor de deur. We moeten daardoor nog beter ons best doen", zegt Hans Ulijn van Delau- sanne in IJzendijke. ETEN OP EEN ANDERE TOER Ulijn heeft al één ding mee. Delau- sanne huist in het mooiste pand van IJzendijke. Bijna vierhon derd jaar oud is het. ,,De plafonds zijn nog authentiek. Ja dit is een bijzonder monument." Binnen heeft de eigenaar het vijftien jaar terug ingericht als een Britse herenclub: lambrise ringen en comfortabel meubilair. ,,Destijds richtte iedereen zijn zaak modern in. Ik wilde iets tijdloos. Ik heb er wat aan veranderd, onder meer met een bar waar je vlees ziet rijpen. Ik doe daar ook work shops. Dan laat ik zien hoe je uitbeent en vlees be werkt." Ondanks de pandemie is er niet gek veel veran derd aan de Markt in IJzendijke. ,,Nou ja, wel wat hoor. Toen we i juni na de verplichte sluiting weer mochten heropenen, heb ik meteen het terras ver bouwd. Ik heb tafels gescheiden door plexiglazen schermen. Daartussen staan bakken met klim- bloemen. Met 22 stoelen konden we buiten onge veer evenveel gasten bedienen als voor corona." Het terrasseizoen loopt ten einde. Ulijn moet zijn gasten nu binnen ontvangen. ,,Door tafels te herschikken, kan ik voldoen aan de 1,5 meterregel. Het belangrijkste is natuurlijke ventilatie in het restaurant. Ik heb gelukkig vloerverwarming, waardoor ik twee deuren kan laten openstaan, zo dat er continu frisse lucht binnenkomt. Ja, ik ben er serieus mee bezig." Boven de toog van Delausanne - vernoemd naar Elza de Lozanne die er bijna een eeuw woonde - hangt een spreuk die precies weergeeft welk vlees je als gast in de kuip hebt. 'To be a vegetarian is a big missed steak'I Vlees is Ulijns grote passie. Niet vreemd, want hij stamt uit een geslacht van slagers die winkels dreven in Terneuzen, Groede en Sluis. Zelf ging hij ook naar de slagersvakschool. Ulijn: „Kwalitatief hoogstaand en smaakvol vlees is mijn ziel en zaligheid. Kijk, ik snap het de bat over vlees en de Co2-uitstoot en ook over de ki loknallers in de supermarkt. Mensen zijn omnivo ren, ze hoeven niet elke dag vlees te eten. Maar als je dat een keer wel doet, geef er dan iets meer aan uit. Eet een mooi stukje vlees van dieren die duur zaam zijn opgevoed en een goed leven hebben ge had. Ik ken de herkomst van al mijn vlees exact." ,,Mijn vlees heeft tijd gehad om te rijpen. Het vee is ook altijd in de wei geweest. En de beesten heb ben goed voer gehad, waaronder bruine bonen en mais." Vaandeldrager is Ulijns steak tartare van het Witblauwrund. ,,Dat hak ik vers met een mes. Het is supermals." Ook voor de gemarineerde carpac cio rijden gasten naar IJzendijke. Voor vegetariërs en visliefhebbers heeft Ulijn ook een reeks gerechten op de kaart. ,,Maar eerlijk is eerlijk, we onderscheiden ons met superkwali teit vlees." En daarom kwam onlangs een film ploeg van de Vlaamse tv-zender VTM opnames bij hem maken voor de Belgische versie van Boer zoekt Vrouw. ,,Die boer wilde lekker vlees eten. De aflevering wordt uitgezonden in november. Ik hoop dat ons dat nieuwe Vlaamse klanten ople vert." vrijdag 4 september 2020 GO A Chef Hans Ulijn en dochter Marieke met entrecote van Wit blauw. FOTO'S CAMILE SCHELSTRAETE In IJzendijke eet je een duurzame topsteak Frank Balkenende Het interieur van Delausanne oogt als een Britse herenclub. Vleesplank met snijvlees.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 38