Sjeeswiel voor je fiets
ZOMERHIT
CADEAU
Recept
Urker Koolmoes
Voor meer dan €1000
25
op smaak met peper en zout. Schep
in diepe borden. Leg de snoekbaars
er met de velkant bovenop. Garneer
eventueel met kervel.
HERINNERINGEN VAN LEZERS
VOOR JEZELF OF EEN ANDER
Voor minder dan €60
Polderkip en Oranjehoen
Polderknoflook
Sinds ik weet dat er verse knoflook uit
Flevoland komt, kook ik alleen daar nog
mee. Van onze polderknoflook gaat 80
procent naar het buitenland, terwijl
wij hier koken met maanden oude,
gedroogde bolletjes uit China. Raar
toch? Verse knoflook is zo veel lekker
der dan zo'n gedroogd bolletje. Als ik
vanuit het noorden van Nederland
naar huis rij, stop ik in Lelystad even
bij boerin Karin. Ik haal een flinke zak
verse knoflook, breek thuis de tenen los
en vries ze in. Dat gaat heel goed. Als ik
ze nodig heb, haal ik ze uit de vriezer.
Veel lekkerder dan zo'n gedroogd, oud
bolletje.''
,,Dat vind ik mooi aan Flevoland. De
boeren zijn veel bezig met innovaties
en duurzaamheid. Boerin Karin werkt
bijvoorbeeld met circulaire landbouw.
De mest van haar polderkippen rijdt ze
uit over haar land. Op dat land groeien
allerlei producten, waaronder tarwe.
Deze tarwe wordt opgeslagen in de silo
en gaat weer als voer naar de kippen en
dan is het cirkeltje rond. Wist je trou
wens dat op Flevoland ook het Oranje
hoen rondloopt? Het vlees van deze kip
is oranjegekleurd. Het dier krijgt geen
sojavoer, maar vooral restproducten
zoals bieten, wortel, kurkuma en knof
look. De kleurstoffen in deze groenten
en kruiden geven het vlees de oranje
kleur.''
PC ZATERDAG 29 AUGUSTUS 2020
Laura de Grave: „Traditioneel wordt
vis in Urk met een soort zoete rijst-
pap gegeten.'' foto's jean-pierre jans
Ingrediënten
800 g witte kool 1 ui 25 g
ongezouten roomboter 200 g
spekreepjes 400 ml groente
bouillon 200 ml koksroom 4 el
zonnebloemolie 4 snoekbaarsfilets
van circa 70 g per stuk (met vel,
graten verwijderd, geschubd)
4 takjes verse kervel (optioneel)
1. SNIJD DE KOOL FIJN. Snipper de
ui. Verhit de boter in een soeppan
op middelhoog vuur. Voeg de ui en
spekjes toe en bak 3 minuten. Voeg
de kool toe en bak al roerend 3
minuten mee. Schenk de bouillon en
room erbij en breng aan de kook.
Houd circa 15-20 minuten tegen de
kook. De Urker Koolmoes is klaar
als de kool gaar is.
2. KERF DE SNOEKBAARSFILETS
op de velkant iedere 1 cm in met
een scherp mes. Bestrooi met wat
zout. Verhit in een koekenpan de
olie op hoog vuur. Bak de snoek
baars circa 3 minuten op de velkant.
Beweeg de vis niet, zo wordt de
huid knapperig en krokant. Draai de
filets en bak nog 1,5 minuut op de
vleeskant. Haal de vis uit de pan.
3. BRENG DE URKER KOOLMOES
Zomerhit:
Cruel Summer
van Bananarama
(1983)
Chris Schouten (49) uit Rotterdam hoorde dit
nummer voor het eerst halverwege de jaren 80,
toen ze een jaar of 16 was. ,,In die tijd hing ik in
de zomer vaak rond op de kermis in Rotterdam
Zuid. Ik ging ook voor het eerst uit. Dit nummer
kwam voorbij. Het heeft sowieso van zichzelf iets
nostalgisch, maar dankzij dit nummer krijg ik een
soort heimwee naar die zomermaanden. Niet dat
ik graag terug zou willen, maar ik herinner me
nog precies hoe ik me destijds voelde. Het waren
lange zomeravonden, op zoek naar avontuur en
rondhangend op pleintjes met vrienden. We
droegen roze lippenstift en blauwe oogschaduw
van Miss Sporty, rookten pakjes goedkope
sigaretten en kwamen te laat thuis.''
Denk goed na voordat je deze pers aanschaft
die blikjes en petflessen in elkaar drukt, want
hij berooft je van dat lekkere moment waarop
je dat lege blik of die plastic fles in elkaar
stampt. Maar goed, zo blijven de flessen en
blikjes niet om je hak gevouwen zitten. Ook
fijn. Gezien voor 58 euro.
Wat nou een dure e-bike kopen als je eigen
fiets nog prima is. Met een ander voorwiel, een
zogeheten geoOrbital Wheel, kom je er ook.
Dat verandert je fijne fiets in een kilometer
vreter. Op dit moment is het geoOrbital Wheel
alleen in het buitenland verkrijgbaar.
Gezien voor 1000 euro.
Urker Koolmoes met snoekbaars
van restaurant De Boet.
,,Eet jij weleens verse knoflook?
Laura de Grave is culinair journalist en
schreef onder andere het Nederland
Kookboek. In september verschijnt haar
kookboek Lekker Lokaal.