Sjeeswiel voor je fiets ZOMERHIT CADEAU Recept Urker Koolmoes Voor meer dan €1000 25 op smaak met peper en zout. Schep in diepe borden. Leg de snoekbaars er met de velkant bovenop. Garneer eventueel met kervel. HERINNERINGEN VAN LEZERS VOOR JEZELF OF EEN ANDER Voor minder dan €60 Polderkip en Oranjehoen Polderknoflook Sinds ik weet dat er verse knoflook uit Flevoland komt, kook ik alleen daar nog mee. Van onze polderknoflook gaat 80 procent naar het buitenland, terwijl wij hier koken met maanden oude, gedroogde bolletjes uit China. Raar toch? Verse knoflook is zo veel lekker der dan zo'n gedroogd bolletje. Als ik vanuit het noorden van Nederland naar huis rij, stop ik in Lelystad even bij boerin Karin. Ik haal een flinke zak verse knoflook, breek thuis de tenen los en vries ze in. Dat gaat heel goed. Als ik ze nodig heb, haal ik ze uit de vriezer. Veel lekkerder dan zo'n gedroogd, oud bolletje.'' ,,Dat vind ik mooi aan Flevoland. De boeren zijn veel bezig met innovaties en duurzaamheid. Boerin Karin werkt bijvoorbeeld met circulaire landbouw. De mest van haar polderkippen rijdt ze uit over haar land. Op dat land groeien allerlei producten, waaronder tarwe. Deze tarwe wordt opgeslagen in de silo en gaat weer als voer naar de kippen en dan is het cirkeltje rond. Wist je trou wens dat op Flevoland ook het Oranje hoen rondloopt? Het vlees van deze kip is oranjegekleurd. Het dier krijgt geen sojavoer, maar vooral restproducten zoals bieten, wortel, kurkuma en knof look. De kleurstoffen in deze groenten en kruiden geven het vlees de oranje kleur.'' PC ZATERDAG 29 AUGUSTUS 2020 Laura de Grave: „Traditioneel wordt vis in Urk met een soort zoete rijst- pap gegeten.'' foto's jean-pierre jans Ingrediënten 800 g witte kool 1 ui 25 g ongezouten roomboter 200 g spekreepjes 400 ml groente bouillon 200 ml koksroom 4 el zonnebloemolie 4 snoekbaarsfilets van circa 70 g per stuk (met vel, graten verwijderd, geschubd) 4 takjes verse kervel (optioneel) 1. SNIJD DE KOOL FIJN. Snipper de ui. Verhit de boter in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui en spekjes toe en bak 3 minuten. Voeg de kool toe en bak al roerend 3 minuten mee. Schenk de bouillon en room erbij en breng aan de kook. Houd circa 15-20 minuten tegen de kook. De Urker Koolmoes is klaar als de kool gaar is. 2. KERF DE SNOEKBAARSFILETS op de velkant iedere 1 cm in met een scherp mes. Bestrooi met wat zout. Verhit in een koekenpan de olie op hoog vuur. Bak de snoek baars circa 3 minuten op de velkant. Beweeg de vis niet, zo wordt de huid knapperig en krokant. Draai de filets en bak nog 1,5 minuut op de vleeskant. Haal de vis uit de pan. 3. BRENG DE URKER KOOLMOES Zomerhit: Cruel Summer van Bananarama (1983) Chris Schouten (49) uit Rotterdam hoorde dit nummer voor het eerst halverwege de jaren 80, toen ze een jaar of 16 was. ,,In die tijd hing ik in de zomer vaak rond op de kermis in Rotterdam Zuid. Ik ging ook voor het eerst uit. Dit nummer kwam voorbij. Het heeft sowieso van zichzelf iets nostalgisch, maar dankzij dit nummer krijg ik een soort heimwee naar die zomermaanden. Niet dat ik graag terug zou willen, maar ik herinner me nog precies hoe ik me destijds voelde. Het waren lange zomeravonden, op zoek naar avontuur en rondhangend op pleintjes met vrienden. We droegen roze lippenstift en blauwe oogschaduw van Miss Sporty, rookten pakjes goedkope sigaretten en kwamen te laat thuis.'' Denk goed na voordat je deze pers aanschaft die blikjes en petflessen in elkaar drukt, want hij berooft je van dat lekkere moment waarop je dat lege blik of die plastic fles in elkaar stampt. Maar goed, zo blijven de flessen en blikjes niet om je hak gevouwen zitten. Ook fijn. Gezien voor 58 euro. Wat nou een dure e-bike kopen als je eigen fiets nog prima is. Met een ander voorwiel, een zogeheten geoOrbital Wheel, kom je er ook. Dat verandert je fijne fiets in een kilometer vreter. Op dit moment is het geoOrbital Wheel alleen in het buitenland verkrijgbaar. Gezien voor 1000 euro. Urker Koolmoes met snoekbaars van restaurant De Boet. ,,Eet jij weleens verse knoflook? Laura de Grave is culinair journalist en schreef onder andere het Nederland Kookboek. In september verschijnt haar kookboek Lekker Lokaal.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 73