zomer Lekkers uit Flevoland Het strijdtoneel van burlende edelherten MAAR NATUURLIJK! HANNE TERSMETTE ws"* '1 Bij elk bezoek aan de Veluwe hoop ik ze tegen te komen. Edelherten. Vol trots stappen de mannetjes, herten genaamd, rond. Hun borst vooruit, hun loodzware gewei statig op de kop. Achter die grote geweien zit een verhaal. Elk jaar, aan het einde van de winter, gooit het edelhert zijn gewei af. Meteen begint een nieuw exemplaar te groeien. Binnen vijf maanden, aan het einde van de zomer, hebben de mannetjes een nieuw gewei. Dat is niet voor niks. De bronsttijd staat op het punt van beginnen. Dat betekent dat er gestreden moet worden om de vrouwtjes (hindes). Zijn gewei is het belangrijk ste wapen in de strijd om de liefde. gaan de sterkste en oudste herten de strijd met elkaar aan. De inzet is hoog. De winnaar mag een hele groep (roedel) hinden be slaan (bezwangeren). Voor dat ze op het strijdtoneel verschijnen, besproeien ze zichzelf met hun eigen urine. Stinkend en burlend bakenen ze hun territorium af. Dat burlen kun je van kilometers afstand horen! Met die oerkreten maken ze indruk op de hinden, maar ze waarschuwen er ook an dere herten mee. Als een ander hert te dichtbij komt, wordt er gevochten. Zo'n gevecht kan uren duren. De gevechten zijn zo uitputtend dat de herten na de bronsttijd, die tot oktober kan duren, sterk vermagerd en verzwakt hun wonden likken. Voor sommige herten heeft de bronst zelfs de dood tot gevolg. Dat geldt niet voor de winnaar. Wetend dat er in het voorjaar nageslacht van hem geboren zal worden, kroont hij zichzelf tot De Koning van het Bos. 'Met die oerkreten maken ze indruk op de hinden' Aardappelen, wortels, uien Flevoland zijn aardappelen, wortels en uien. ,,Daar worden echt enorme hoe veelheden van geteeld. Het is leuk om te zien dat sommige boeren juist de biodiversiteit opzoeken. Zo worden er in de Flevopolder bijvoorbeeld ook wortels in alle kleuren van de regen boog geteeld. Van wit tot roze en van geel tot paars." De meeste groenten die op Flevoland groeien, gaan naar het buitenland. Dat is zo'n 90 procent van alle producten. „Tegenwoordig proberen steeds meer boeren hun producten ook lokaal te verkopen. Zowel Lelystad als Almere hebben bijvoorbeeld hun eigen stadsboerderij." Urker tongetjes en schol Tegen de verwachting in bleef vissers dorp Urk na de komst van de Afsluitdijk bepalend in de wereldwijde vismarkt. ,,Vroeger was Urk een eiland en werd er op zoutwatervis gevist'', zegt de culi nair journalist. ,,Nu wordt er zoetwater en zoutwatervis gevangen. In de Noordzee wordt vooral op schol en tong gevist. De andere vissen zijn bijvangst. Nu we onze smaakpapillen niet meer en masse in warme oorden kunnen verwennen, gaan we op culinaire reis door Nederland. Deze week zijn we met culinair journalist Laura de Grave in de jongste provincie van Nederland: Flevoland. denkt dat Flevoland weinig streekproducten heeft, heeft het mis. Koekjes en gebakjes die al honderden jaren volgens traditioneel recept worden be reid, zijn er niet. Maar waar vijftig jaar geleden nog het water van de Zuiderzee stroomde, ligt nu de 'groentetuin van Europa', althans zo wordt het gebied genoemd. ,,De grond is in Flevoland erg vruchtbaar", weet De Grave. Snoekbaars De Urker vissers vertrekken maandag naar zee en komen vrijdag thuis met al dat lekkers. Traditioneel wordt de vis dan gebakken en gegeten met een soort zoete rijstpap.'' Witte rijst, suiker en roomboter wor den daarvoor langzaam gegaard en door elkaar gehusseld. ,,De vis wordt erbij geserveerd. Tong en schol worden niet alleen gebakken, maar vaak ook gefri tuurd. Als je in de buurt bent, moet je zeker eens Urker tongetjes proberen. Echt lekker.'' 'Onze verse knoflook gaat naar het buitenland en wij koken met vier maanden oude bolletjes' omarmd. Het voormalige eiland telt de enige zoetwatervisafslag van het IJssel- meergebied. ,,Er wordt onder andere snoekbaars gevangen. De meeste zoet watervissen hebben veel graten, bij de snoekbaars valt dat mee. Vissen op snoekbaars is eigenlijk heel passief. De netten worden in het water gegooid en de volgende dag halen ze deze met een katrol er weer uit.'' En hoe je die snoekbaars moet eten? ,,Zoals de Urkers dat zelf doen: met Urker Koolmoes. Een soep van witte kool, ui, spek en room. Stevige kost voor vissers en boeren. Vroeger werd er ook nog gort of havermout bij gedaan.'' Op stap met boswachter Hanne Tersmette zie je meer in de natuur. ■aft (f ZATERDAG 29 AUGUSTUS 2020 PC Vanaf begin september De meest verbouwde producten in Oranjehoen uit de polder en Urker tongetjes MAARTJE HUIJBEN Urker tongetjes Urker schol Urk Snoek- baars Oranjehoen Swifterband Lelystad Polder- knoflook (Wortelen, Polderkip aardappelen, ui Urk heeft ook het zoetwatervissen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 72