Stefanie Houterman-van der Maas, foodblogger Little Spoon 16 Als influencer deelt Stefanie 'Little Spoon' Houterman-van der Maas veel van haar privéleven. Wat ze eet, wat ze drinkt, de eerste lachjes van haar baby. Eén ding heeft de Vlissingse echter steeds stilgehouden: de ontdekking dat ze tweehonderd halfbroers en -zussen heeft. even weken oud is-ie, de kleine Sam. Prachtig ventje, met de oogjes van zijn vader en het mondje van zijn moeder. Beweeglijk, nieuws- I gierig en helemaal gezond. Maar slapen, ho maar. Stefanie is blij dat ze tussen twee voedingen door even naar buiten mag. Al leen. Even niet meer mama, maar gewoon Ste fanie zijn. Haar cappuccino is amper geserveerd of papa Ruben stuurt een appje. ,,Kijk nou, wat lief!" Ze lacht. ,,En zo zit ik toch weer filmpjes van Sam te kijken." Stefanie Houterman-van der Maas (36) is foodblogger. Of influencer, zoals dat tegen woordig heet. Op sociale media als Instagram en Facebook publiceert ze onder de naam Little Spoon recepten en deelt ze haar favoriete cafés en restaurants. De foto's zijn vrolijk, de teksten uitnodigend. Veel mensen die op vakantie gaan in Zeeland volgen Stefanie om te weten waar ze moeten zijn. ,,Haha, nee. Daar wil ik voor waken. Mensen volgen mij vanwege lekker eten, niet om mijn baby. Al ontplofte mijn telefoon wel toen ik de eerste foto van Sam deelde. Ik heb nog nooit zoveel likes gehad." ,,Vijf jaar geleden zat ik in de ziektewet. Ik werkte als accountmanager bij een ict-bedrijf in Goes, maar ik was daar zo ongelukkig dat ik thuis kwam te zitten. Ik speelde er een rol in een wereld die niet de mijne was. Echt, het was een goede werkgever, maar de sfeer was zake lijk. Ik met mijn bloemetjesjurken tussen die ict'ers. Elke dag om half negen op kantoor, met de auto het land door. Vanaf dag één wist ik dat het niets voor mij was, maar ik bleef zeggen dat het wél zo was. Tot ik op een gegeven moment alleen nog maar moe was, in mijn vrije tijd al leen nog maar op de bank lag en mijn man zei: dit kan zo niet langer. Toen wist ik: dit is een burn-out." ,,Alles stond stil, maar ik nam me direct voor: ik ga iets doen wat ik écht leuk vind. En wat vond ik het leukst? Eten. En schrijven, daar hield ik ook van. Ik dacht, ik begin een blog. Daarmee was ik in die tijd de zoveelste, dus niet iedereen in mijn omgeving reageerde en thousiast. Ik moest het anders gaan doen dan anderen. Ik besloot me te richten op Zeeland. Omdat je hier ook leuke plekken hebt, alleen moet je die wel weten te vinden. En ik wist die plekken. Op een zeker moment ben ik gewoon begonnen. Naam bedenken, account aanmaken en gSSn." ,,Ik kreeg wel volgers en opdrachten, maar van een receptje in De Faam kan ik geen hypotheek betalen. Dus op een gegeven moment ben ik zelf de boer op gegaan. Ik ben de sociale media gaan beheren van bedrijven als een grote cam ping en ontwikkelde recepten voor Prins Dingemanse. Ook zat ik bij een influencerbu- reau - ja, die dingen bestaan echt - om produc ten aan te prijzen. Hero, HelloFresh, de brood bakmachine van AEG. Hartstikke leuk en ik kreeg er vaak ook wel geld voor, maar het voelde alsof ik toch weer in dienst was. En ik bleef het kleintje in de grote blogwereld." ,,Dat is de buitenkant. Echt, ik deed leuke din gen, ik werd uitgenodigd door goede restau rants en ik kwam op plekken waar ik anders nooit zou komen, maar soms kwam ik ook twee, drie dagen de deur niet uit. Dan zat ik als een gek op Instagram. Posten, kijken wie re- ageert, daar weer op reageren. Zorgen dat iedereen je ziet. Maar eigenlijk was ik een kluizenaar." ,,Ik heb het gedaan hoor, eerlijk delen dat het even niet zo lekker gaat. Daar was ik ook fel voor stander van. Het is goed om je kwetsbare kant te laten zien. Maar ik merkte dat er dan een andere energie ontstond. Het paste niet bij Little Spoon. Dus besloot ik op die momenten maar niets meer te delen." ,,Anderhalf jaar geleden heb ik een miskraam ge had. Nadat we hadden besloten om kinderen te krijgen, was ik heel snel zwanger en het ging ook heel snel mis. Ik was volledig uit het veld geslagen. Ik dacht: dit was mijn enige kans, het komt nooit meer goed. Ik heb daar destijds een stukje over ge schreven, maar ik heb het nooit gedeeld. Ik deed toen sowieso niet veel met Little Spoon. Ik voelde me zó kwetsbaar." ,,Ik ben een kind van twee moeders. Een heel lief- ZATERDAG 29 AUGUSTUS 2020 GO 'Eigenlijk was ik een kluizenaar' WENDY WAGENMAKERS En nu, ga je babyhapjes delen? Hoe ben je foodblogger geworden? Slaat dat aan, een Zeeuws foodblog? Terwijl al je volgers dachten dat je het ideale leven leidde: altijd lekker eten, zowel thuis als in restaurants. Altijd goedlachs, altijd vrolijke verhalen. Dus als je niets plaatst, gaat het niet goed. Niet veel later stond je leven weer volledig op zijn kop. Stefanie 'Little Spoon' Houter man-van der Maas: ,,Ik was al tijd een beetje zweverig, maar nu sta ik op twee benen." FOTO RUBEN OREEL

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 64