Stefanie Houterman-van der Maas, foodblogger Little Spoon
16
Als influencer deelt Stefanie 'Little Spoon'
Houterman-van der Maas veel van haar privéleven.
Wat ze eet, wat ze drinkt, de eerste lachjes van haar
baby. Eén ding heeft de Vlissingse echter steeds
stilgehouden: de ontdekking dat ze tweehonderd
halfbroers en -zussen heeft.
even weken oud is-ie, de kleine
Sam. Prachtig ventje, met de oogjes
van zijn vader en het mondje van
zijn moeder. Beweeglijk, nieuws-
I gierig en helemaal gezond. Maar
slapen, ho maar. Stefanie is blij dat ze tussen
twee voedingen door even naar buiten mag. Al
leen. Even niet meer mama, maar gewoon Ste
fanie zijn. Haar cappuccino is amper geserveerd
of papa Ruben stuurt een appje. ,,Kijk nou, wat
lief!" Ze lacht. ,,En zo zit ik toch weer filmpjes
van Sam te kijken."
Stefanie Houterman-van der Maas (36) is
foodblogger. Of influencer, zoals dat tegen
woordig heet. Op sociale media als Instagram
en Facebook publiceert ze onder de naam Little
Spoon recepten en deelt ze haar favoriete cafés
en restaurants. De foto's zijn vrolijk, de teksten
uitnodigend. Veel mensen die op vakantie gaan
in Zeeland volgen Stefanie om te weten waar
ze moeten zijn.
,,Haha, nee. Daar wil ik voor waken. Mensen
volgen mij vanwege lekker eten, niet om mijn
baby. Al ontplofte mijn telefoon wel toen ik de
eerste foto van Sam deelde. Ik heb nog nooit
zoveel likes gehad."
,,Vijf jaar geleden zat ik in de ziektewet. Ik
werkte als accountmanager bij een ict-bedrijf
in Goes, maar ik was daar zo ongelukkig dat ik
thuis kwam te zitten. Ik speelde er een rol in
een wereld die niet de mijne was. Echt, het was
een goede werkgever, maar de sfeer was zake
lijk. Ik met mijn bloemetjesjurken tussen die
ict'ers. Elke dag om half negen op kantoor, met
de auto het land door. Vanaf dag één wist ik dat
het niets voor mij was, maar ik bleef zeggen dat
het wél zo was. Tot ik op een gegeven moment
alleen nog maar moe was, in mijn vrije tijd al
leen nog maar op de bank lag en mijn man zei:
dit kan zo niet langer. Toen wist ik: dit is een
burn-out."
,,Alles stond stil, maar ik nam me direct voor:
ik ga iets doen wat ik écht leuk vind. En wat
vond ik het leukst? Eten. En schrijven, daar
hield ik ook van. Ik dacht, ik begin een blog.
Daarmee was ik in die tijd de zoveelste, dus
niet iedereen in mijn omgeving reageerde en
thousiast. Ik moest het anders gaan doen dan
anderen. Ik besloot me te richten op Zeeland.
Omdat je hier ook leuke plekken hebt, alleen
moet je die wel weten te vinden. En ik wist die
plekken. Op een zeker moment ben ik gewoon
begonnen. Naam bedenken, account aanmaken
en gSSn."
,,Ik kreeg wel volgers en opdrachten, maar van
een receptje in De Faam kan ik geen hypotheek
betalen. Dus op een gegeven moment ben ik
zelf de boer op gegaan. Ik ben de sociale media
gaan beheren van bedrijven als een grote cam
ping en ontwikkelde recepten voor Prins
Dingemanse. Ook zat ik bij een influencerbu-
reau - ja, die dingen bestaan echt - om produc
ten aan te prijzen. Hero, HelloFresh, de brood
bakmachine van AEG. Hartstikke leuk en ik
kreeg er vaak ook wel geld voor, maar het
voelde alsof ik toch weer in dienst was. En ik
bleef het kleintje in de grote blogwereld."
,,Dat is de buitenkant. Echt, ik deed leuke din
gen, ik werd uitgenodigd door goede restau
rants en ik kwam op plekken waar ik anders
nooit zou komen, maar soms kwam ik ook
twee, drie dagen de deur niet uit. Dan zat ik als
een gek op Instagram. Posten, kijken wie re-
ageert, daar weer op reageren. Zorgen dat iedereen
je ziet. Maar eigenlijk was ik een kluizenaar."
,,Ik heb het gedaan hoor, eerlijk delen dat het
even niet zo lekker gaat. Daar was ik ook fel voor
stander van. Het is goed om je kwetsbare kant te
laten zien. Maar ik merkte dat er dan een andere
energie ontstond. Het paste niet bij Little Spoon.
Dus besloot ik op die momenten maar niets meer
te delen."
,,Anderhalf jaar geleden heb ik een miskraam ge
had. Nadat we hadden besloten om kinderen te
krijgen, was ik heel snel zwanger en het ging ook
heel snel mis. Ik was volledig uit het veld geslagen.
Ik dacht: dit was mijn enige kans, het komt nooit
meer goed. Ik heb daar destijds een stukje over ge
schreven, maar ik heb het nooit gedeeld. Ik deed
toen sowieso niet veel met Little Spoon. Ik voelde
me zó kwetsbaar."
,,Ik ben een kind van twee moeders. Een heel lief-
ZATERDAG 29 AUGUSTUS 2020 GO
'Eigenlijk
was ik een
kluizenaar'
WENDY WAGENMAKERS
En nu, ga je babyhapjes delen?
Hoe ben je foodblogger geworden?
Slaat dat aan, een Zeeuws foodblog?
Terwijl al je volgers dachten dat je het ideale
leven leidde: altijd lekker eten, zowel thuis
als in restaurants. Altijd goedlachs, altijd
vrolijke verhalen.
Dus als je niets plaatst, gaat het niet goed.
Niet veel later stond je leven weer volledig op
zijn kop.
Stefanie 'Little
Spoon' Houter
man-van der
Maas: ,,Ik was al
tijd een beetje
zweverig, maar nu
sta ik op twee
benen."
FOTO RUBEN OREEL