Schelp Het is behoorlijk aanpoten op Catharina Maria Hof Al jaren een van onze favorieten Bij Mieras smaakt Zeeuws spek puur MARGOT ZEELAND 11 zaterdag 29 augustus 2020 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland Afgelopen dagen lagen er door de storm grote bergen schelpen op het strand. Niet bepaald een fijn gevoel aan je blote voeten die schelpen, maar onder mijn hardloopschoenen knisperden ze lekker weg. Na een zuidwester storm kun je het beste fossiele schelpen zoeken, las ik ergens. Door de wind worden deze losge woeld uit de onderlagen. Eigenlijk best een ingenieus ding, een schelp. Ze zijn gemaakt van kalk en ze groeien tijdens het leven mee met het weekdier waar ze omheen zitten. Ze beschermen tegen uitdroging, bescha diging en tegen het oppeuzelen door vogels, al zijn sommige vogels er heer en meester in om een weekdier uit zijn schelp te krijgen. Ik bedacht me laatst dat er van iedere schelp nog een andere helft moet zijn, ergens. Vroeger was ik als kind uren bezig met het vin den van mooie schelpen. Die nam ik dan graag mee naar huis. Na verloop van tijd ging dat stin ken en gooide mijn moeder de vondsten weg. Dat deed ik ook met de schelpen die mijn Mannen meenamen van het strand. Alleen heel bijzon dere exemplaren kookte ik in gewoon water uit en bewaarde ik. Inmiddels in een plastic zak in de kelder ben ik bang, al hangt er een mooi exem plaar aan een ketting die de jongste Man voor mijn moeder maakte als cadeau. Voor schaal- en schelpdieren kun je me 's nachts wakker maken en ze zijn goed thuis te be reiden. Maak een mooie schaal op met gekookte krabpoten, mesheften, mosselen, vongole, kreu kels, oesters. Een zelfgemaakte mayonaise past hier goed bij. Klop 3 eierdooiers goed door elkaar en giet er 500 ml olijfolie in kleine beetjes bij en wat citroensap. Klop totdat de mayonaise de juiste dikte heeft en maak af met zout en peper. Bewaar de mooiste schelpen. Vroeger was ik als kind uren bezig met het vinden van mooie schelpen KAMPERLAND De Catharina Maria Hof in Kamperland ligt aan een prachtige dijk, vlak bij het Veerse Meer. Twee zussen zwaaien er sinds 1999 de scepter: Rianne Leendertse en Wilna van Gilst. ,,Er is hier altijd wel wat te doen", lacht Rianne. ,,We hebben een akkerbouw bedrijf met tarwe, luzerne, sui kerbieten en mais. Daarnaast hebben wen een zorgboerderij met een biologische groente- en kruidentuin en een boerderij camping. Daar kunnen onze mensen met een beperking die hier voor dagbesteding met an dere mensen in contact komen", legt ze tussen de bedrijven door uit. ,,De producten die we telen verkopen we in onze boerderij winkel en in een stalletje langs de kant van de weg. Dat loopt steeds beter", legt Rianne uit. Nu liggen er onder andere aardappe len, courgettes, patissons, prei, andijvie en verschillende soor ten jams. ,,Die maken mijn zus en ik ook", lacht Leendertse. ,,Zoete courgette jam en rozenbottel jam en ik maak ook graag likeur van onze mispels en kweeperen. De oogst van 2019 zit nu in de li keur die we verkopen. Op de boerderijcamping staan struiken met sleedoorn bessen. Daar ma ken we ook jam en slowgin van. Daar staan ook zelf gekweekte appelbomen. Van de vruchten ga ik appellikeur maken." Walnotenbomen Je vraagt je af of de zussen nog wel eens tijd over hebben. ,,Het is altijd aanpoten hier", zegt Ri- anne desgevraagd. ,,En dan heb ik het nog niet eens over onze walnotenbomen en hazelaars gehad." Vul eens een patisson. Hol een patisson uit en vul met een mengsel van een gebakken ui, courgette, een Spaanse peper, een teen knoflook, wat walnoten en zachte geitenkaas. Zet 15 mi nuten in de oven op 200 graden en serveer met een salade. DE WIJNTIP GO Bij het buikspek van Eduard Mieras is eenvoudig een lekkere wijn te kie zen, omdat de Wemeldingse slager weinig kruiden gebruikt. We kiezen dit keer een rode wijn uit de Rhöne, een uitgestrekt wijngebied in het zuiden van Frankrijk waar de verhouding tus sen prijs en drinkplezier nog prettig is. Voor rond de 12, 13 euro haal je met de La Fermade van Domaine Maby heel veel wijn in huis. Deze rode wijn uit de appelation Lirac, een composi tie van de druiven grenache, mourvè- dre en syrah, is al jaren één van onze favorieten. Weliswaar 14,5 procent al cohol, maar die is verpakt in delicate tannines en wagonladingen rood fruit. Reken ook op intense aroma's van vi ooltjes, zoethout en menthol. Spekkie voor ons bekkie, deze gespierde doch elegante Rhönewijn. Eduard Mieras met zijn Zeeuws spek. foto johan van der heijden Hoewel we met zijn allen minder vlees eten, van een goed stuk Zeeuws spek gaat menig hart sneller kloppen. Bij slager Edu ard Mieras in Wemeldinge lopen ze er de deur voor plat. Daar smaakt vlees nog gewoon naar vlees. Meer en meer willen we weten waar ons eten vandaan komt. We gaan naar de landwinkel voor vers fruit en groente. En het vlees kopen we bij de slagerij op de hoek. Streekproducten zijn in. Voor Eduard Mieras is werken met wat de streek te bieden heeft de gewoonste zaak van de we reld. Al jarenlang verkoopt hij uit sluitend vlees van varkens, runde ren en lammeren van boeren uit de buurt. Als een van de weinige slagers slacht hij zelf, beent de dieren uit en verwerkt het vlees in eigen slagerij. Maakt er biefstuk, lamsrack, worst, ham, of knabbel stukjes van. Of Zeeuws spek, fa voriet bij zijn klanten. ,,Ik denk dat bij ons elke week 25 kilo Zeeuws spek over de toonbank gaat'', zegt de slager die al sinds zijn 16e aan hetzelfde hakblok in de We meldingse slagerij staat. Eerst als medewerker. Later als eigenaar. ,,Ons Zeeuws spek smaakt puur. Heel eenvoudig. We nemen een mooi stuk buikspek, zouten het en grillen het in de oven. We gebrui ken geen gekruide marinades zoals andere slagers tegenwoor dig vaak wel doen.'' Het spek waar mensen van heinde en verre op afkomen, is vlees van scharrel varkens van Stoutjesdijk uit Nieu- werkerk. Deze dieren krijgen geen antibiotica en lopen in de buiten lucht. ,,Ze hebben een goed leven gehad. Dat kan ik zien aan het buikstuk. Het zwoerd is zacht. Er zit echt lekker spek aan.'' Door aangescherpte regels en de daarbij behorende investeringen slacht Eduard zelf geen varkens meer. Dat doet Theo Slager in Sint-Annaland voor hem. Toch is de drukte in de slagerij er niet minder om. „Corona zorgt ervoor dat ik meer klanten heb. De ho reca begint ook weer wat meer vlees af te nemen. Bedrijven daar entegen houden geen grote bar becue-party's. Al met al draaien we een prima omzet.'' Rianne (l) en Wilna zwaaien de scepter bij Catharina Maria Hof. FOTO ERNESTA VERBURG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 39