Heel veel
smaken
op elkaar
Wijnweetje
Een mysterieuze run op een
kookboek inspireert mevrouw
Hamersma tot het bereiden van
paddenstoelenlasagne.
,,Het lijkt erop dat ik ben
gehackt'', zei mevrouw Ha
mersma een tijdje terug. Ze
tikte op het scherm van haar
laptop en wees mij op een
bijzonder en vrij kostbaar boek
dat binnen een paar minuten
vier keer in haar webwinkel
was besteld. In al die jaren was
dat nooit eerder voorgekomen.
Niet veel later bleek het ver
langde kookboek toch niet
bestemd voor een Russische
trol: onder elke bestelling stond
een ander adres in Nederland.
Na een belletje met een van
de bestellers was snel duidelijk
waar de acute koopgolf van
daan kwam. Jaren terug was
mevrouw Hamersma op tv
geweest toen Pluijms eetbare
wereld haar kookboekwinkel
aandeed. In haar winkel had zij
staan koken uit Culture Cuisine
Cooking. Die aflevering werd
onlangs herhaald. Mysterie
opgelost.
Vorige week verbaasde ze
zich weer. Geen hack, maar wel
het hek van de dam: in de fy
sieke winkel was er dagenlang
een run op de kookboeken van
Nigel Slater. Tot op heden zon
der verklaarbare reden.
Aldus was mevrouw Ha
mersma's belangstelling ook
weer gewekt. Uit zijn Greenfeast
besloot zij de paddenstoelen-
lasagne met pestosaus te
maken. De belofte '50X snel
vega' op de omslag sprak haar
aan. Na een hele dag in de keu
ken van de winkel te hebben
gestaan, wil ze 's avonds wel-
eens wat makkelijks maken.
In eerste instantie meende ik
ook een makkie te hebben.
Pasta met paddenstoelen blieft
vele soorten rood. Nebbiolo,
barbera, dolcetto, pinot noir en
tannat. Maar het was de pesto
die tot vinologische vraagstuk
ken leidde. Zo vraagt het klas
sieke een-tweetje pasta met
pesto om wit én rood. Toch
vond ik dat ik de smaakpapillen
richting de paddenstoelen
moest dirigeren, het meest
«SP*
nadrukkelijke ingrediënt.
Zo kwamen barbera en dol-
cetto wederom in beeld. Van
die laatste proefde ik uit Alba
een bio-editie met een gewel
dige prijs-waardeverhouding.
En uit Langhe, eveneens in het
hoge Italiaanse noorden, liet
ook een niet al te noeste neb-
biolo zich smaken. Toch stal
een ongecompliceerde blend
van drie locals de show. Daarin
bleek het aardse, dierlijke van
de nebbiolo het prima te kun
nen vinden met het vrolijke,
36
Eten drinken
Mevrouw Hamersma runt een kookboek
winkel, meneer Hamersma weet alles
over wijn: een gouden combinatie.
Lege wijnflessen
kunnen binnenkort
misschien in de
papierbak. In Enge
land is de Frugal
Bottle gelanceerd.
Volgens verpak
kingsproducent
Frugalpac bestaat
deze fles voor 94
procent uit gerecy
cled papier, is deze
vijf keer lichter dan
eentje van glas en
ligt de carbon foot
print zelfs zes keer
lager. En die overige
6 procent? De bin
nenkant is gemaakt
van plastic. Ook
gerecycled.