Heel veel smaken op elkaar Wijnweetje Een mysterieuze run op een kookboek inspireert mevrouw Hamersma tot het bereiden van paddenstoelenlasagne. ,,Het lijkt erop dat ik ben gehackt'', zei mevrouw Ha mersma een tijdje terug. Ze tikte op het scherm van haar laptop en wees mij op een bijzonder en vrij kostbaar boek dat binnen een paar minuten vier keer in haar webwinkel was besteld. In al die jaren was dat nooit eerder voorgekomen. Niet veel later bleek het ver langde kookboek toch niet bestemd voor een Russische trol: onder elke bestelling stond een ander adres in Nederland. Na een belletje met een van de bestellers was snel duidelijk waar de acute koopgolf van daan kwam. Jaren terug was mevrouw Hamersma op tv geweest toen Pluijms eetbare wereld haar kookboekwinkel aandeed. In haar winkel had zij staan koken uit Culture Cuisine Cooking. Die aflevering werd onlangs herhaald. Mysterie opgelost. Vorige week verbaasde ze zich weer. Geen hack, maar wel het hek van de dam: in de fy sieke winkel was er dagenlang een run op de kookboeken van Nigel Slater. Tot op heden zon der verklaarbare reden. Aldus was mevrouw Ha mersma's belangstelling ook weer gewekt. Uit zijn Greenfeast besloot zij de paddenstoelen- lasagne met pestosaus te maken. De belofte '50X snel vega' op de omslag sprak haar aan. Na een hele dag in de keu ken van de winkel te hebben gestaan, wil ze 's avonds wel- eens wat makkelijks maken. In eerste instantie meende ik ook een makkie te hebben. Pasta met paddenstoelen blieft vele soorten rood. Nebbiolo, barbera, dolcetto, pinot noir en tannat. Maar het was de pesto die tot vinologische vraagstuk ken leidde. Zo vraagt het klas sieke een-tweetje pasta met pesto om wit én rood. Toch vond ik dat ik de smaakpapillen richting de paddenstoelen moest dirigeren, het meest «SP* nadrukkelijke ingrediënt. Zo kwamen barbera en dol- cetto wederom in beeld. Van die laatste proefde ik uit Alba een bio-editie met een gewel dige prijs-waardeverhouding. En uit Langhe, eveneens in het hoge Italiaanse noorden, liet ook een niet al te noeste neb- biolo zich smaken. Toch stal een ongecompliceerde blend van drie locals de show. Daarin bleek het aardse, dierlijke van de nebbiolo het prima te kun nen vinden met het vrolijke, 36 Eten drinken Mevrouw Hamersma runt een kookboek winkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Lege wijnflessen kunnen binnenkort misschien in de papierbak. In Enge land is de Frugal Bottle gelanceerd. Volgens verpak kingsproducent Frugalpac bestaat deze fles voor 94 procent uit gerecy cled papier, is deze vijf keer lichter dan eentje van glas en ligt de carbon foot print zelfs zes keer lager. En die overige 6 procent? De bin nenkant is gemaakt van plastic. Ook gerecycled.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 116