9 JÈife DUURZAME LANDBOUW LEZING OVER BOER TOT BORD-STRATEGIE Ons voedsel systeem moet op de schop want het belast het milieu en de natuur te veel. De boer moet daarom duurzamer en tegelijk veel meer voor de lokale markt telen. En hij moet dan ook een eerlijke prijs voor zijn producten krijgen, zegt onderzoeker Evelien de Olde van Wageningen University Research. - y - ÏM>. I velien de Olde spreekt morgen in Oostkapelle op de eerste van drie bijeen komsten van de Jean Mon- I net Chair Food Gover nance in de Europese Unie. Het motto luidt 'Van Brussel tot Brui- nisse: hoe Zeeland het meest uit de Boer tot Bord-strategie kan halen?' In mei van dit jaar lanceerde de Eu ropese Commissie deze 'van Boer tot Bord-strategie' als onderdeel van de Green Deal die van Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent wil maken. Die strategie bestaat uit vijf lijnen: gezond en betaalbaar voedsel voor Europeanen produceren, klimaatverandering aanpakken, mi lieu en biodiversiteit beschermen, meer biologische landbouw en de op brengst in de voedselketen eerlijk verdelen zodat de boer ook wat ver dient. In lijn hiermee schreef Evelien de Olde met collega Imke de Boer, hoogleraar dierlijke productiesyste men, een blauwdruk voor een ge zond en circulair voedselsysteem in 2050: van meer naar beter! Het duo deed dat samen met boeren, land bouw- en natuurorganisaties en we tenschappers. Hun visie haalde de fi nale van de Rockefeller Food System Vision Prize. De Olde kent Zeeland goed. Haar partner groeide op in Goes. Ze mag ook graag windsurfen op de Zeeuwse wateren. ■ia.m 3 1 V-- Mggmg ,,Er liggen volop kansen voor Zee land. De Delta blijft tenslotte een vruchtbaar gebied. Het is een enorme voedselschuur met aardappelen, uien, tarwe, suikerbieten, bruine bo nen en nog meer mooie gewassen. Het probleem van de Nederlandse akkerbouw is dat 40 procent van de gewassen als veevoer wordt geteeld. Dat is gewoon niet efficiënt. In Zee land is relatief weinig veehouderij en speelt dat minder. Zeeland teelt nu al vooral voor menselijke consumptie. Tegelijkertijd kampt Zeeland ook met klimaatverandering zoals perio den van droogte en hevige regenval. Ook verzilting van de bodem speelt boeren parten." aan zeegroenten zoals zeekraal, maar ook aan rassen die resistent zijn te gen zilt grondwater. Ook nieuwe ge wassen zoals quinoa zijn kansrijk. Net als lupines, haver en wortelen. Daarnaast zijn er lichtere machines nodig waarmee je na hevige regen toch het land op kunt. Met de inzet van drones en sensoren kunnen te lers nog beter met voedingsstoffen omgaan. En voor natuurlijke bemes ting zullen akkerbouwers en veehou ders nauw gaan samenwerken." Voedsel is nu erg goedkoop, waardoor boeren soms niks verdienen ,,De handel is dan wel enorm toege nomen, maar daarmee niet de voed selzekerheid. Landen zijn steeds meer afhankelijk geworden van im port, terwijl ze zouden moeten in vesteren in hun eigen voedselsys- teem. Waarom kan Afrika als grote cacaoleverancier geen eindproducten van chocola maken? Het gesleep met voedsel over de wereld is ook niet duurzaam. Voor Zeeland betekent dat misschien dat er bijvoorbeeld vooral voor de Europese markt uien worden geteeld. Dat kan een krimp van de uiensector inhouden, maar te gelijk ontstaan er kansen voor een palet aan nieuwe gewassen." ,,Als je wilt dat boeren hier internati onaal kunnen blijven concurreren, zal er op Europees niveau marktbescher- ming moeten worden geregeld." ,,Ten eerste moet de boer een eerlijke prijs krijgen voor zijn product waarin ook de kosten voor de zorg voor de natuur en het landschap zijn verre kend. Voedsel is nu erg goedkoop, waardoor boeren soms niks verdie nen. De consument moet overstap pen op een gezonder dieet met meer plantaardig voedsel en minder dier lijke producten. En eten wat er per seizoen uit eigen land komt, dus geen aardbeien met kerst." vrijdag 28 augustus 2020 GO 'Eten met de seizoenen. Dus geen aardbeien met kerst' Frank Balkenende Oostkapelle De hamvraag is natuurlijk welke kansen de strategie van Brussel Zeeuwse boeren biedt? Want dat - 1, - JE v"1 7 .y r urvjaU v Evelien de Olde: ,,De Zeeuwse Delta is een enorme voedsel- schuur met aardappe len, uien, tarwe, sui kerbieten, bruine bonen en nog meer mooie gewassen." FOTO HANNE DE WITTE is wel een landbouw zonder pesti ciden, terwijl akkerbouwers juist worstelen nu verschillende midde len verboden zijn. U stelt dat de landbouw nu ten koste gaat van het dieren- en plan tenleven. Hoe kunnen Zeeuwse boeren in harmonie met de natuur en gewapend tegen klimaatveran dering toch een boterham blijven verdienen? Of simpeler gezegd: hoe ziet een ideaal akkerbouwbe drijf er in 2050 uit? ,,Het boerenbedrijf zal anders moe ten worden ingericht. Denk aan stro ken- en mozaïekteelt met diverse ge wassen op één perceel. Die spreiden niet alleen de risico's voor de boer, maar zijn ook beter voor de bodem en de insectenstand. Daarnaast moet met name in Zeeland worden nage dacht over nieuwe gewassen. Denk - Evelien de Olde, Wageningen University Research In uw ideaalplaatje gaan Zeeuwse boeren vooral voor de Neder landse en Europese consument telen. Maar zo zit de markt niet el kaar. Zeeland exporteert grote vo lumes aardappelen en uien, onder meer naar Afrika. Als Zeeland daar mee zou stoppen, kost dat (han delsbedrijven de kop. En als supermarkten vervolgens minder duurzaam geproduceerde uien uit Verweggistan importeren? Dan is Leiden in last. U ziet niet alleen een verantwoor delijkheid voor de boer, maar ook voor de consument. Wat moet die veranderen? Aanmelden voor de bijeenkomst op boerderij Loverendale-Ter Linde in Oostkapelle kan op foodgov.eu.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 37