zomer Hoe verzeker je jezelf als zzp'er voor een periode van ziekte? i Oogsten&eten Vers van het land HOE DAN? 2a. CC Wat oogsten en eten we deze zomer? We gaan langs bij bijzondere boerderijen, kijken wat er nu van het land komt en vragen een chef hoe we het lekker kunnen bereiden. Deze week Het Aardbeienterras in Rijsbergen. WERK(OMGEVING) 'Hoe hoger het risico, hoe hoger de premie' Arjen Vrolijk, directeur verzekeringen bij ZZP Nederland: ,,Je hebt als zzp'er verschillende opties om jezelf te verze keren tegen arbeidson geschiktheid. Voor een verzekering geldt: hoe hoger het risico, hoe hoger de premie. Die is afhankelijk van leeftijd, beroep en looptijd en kan duur zijn. Veel mensen schatten de AOV-premie twee tot drie keer hoger in dan-ie feitelijk is. Online kun je dat goed berekenen. Je kunt je ook aanmelden voor een broodfonds of schenkkring waaraan je maandelijks bij draagt. Val je uit, dan krijg je iedere maand geld van de groep, meestal voor twee tot vijf jaar. Als je al lijfrente voor je pensioen spaart, kun je die soms opnemen voor langdurige arbeidson geschiktheid. Dat gaat wel van je oude dag af.'' Arnoud Wennekus van aov-zzp.nl: „Jezelf verze keren tegen arbeidson geschiktheid lijkt mis schien geen prioriteit als je partner veel verdient of wanneer je net begint. Maar als je nu al moeite hebt rond te komen, hoe doe je dat dan als je langdurig ziek wordt? Hoeveel maanden kun je overbruggen als 'eigen risico'? Regel je niks, dan ben je aangewezen op de bijstand, het verkopen van je woning of spaar geld. Prima als je daar bewust voor kiest, zolang je de risico's kent. Wie uit loondienst gaat en zelfstandig wordt, kan bij het UWV een vrijwillige WIA-verzeke- ring afsluiten, ongeacht de medische voor geschiedenis. Dat kan alléén binnen dertien weken. Starters met gezondheidsproblemen raad ik aan dit te doen. Daarna kun je alsnog onderzoeken of overstappen mogelijk is. De meesten regelen arbeidsongeschiktheid één keer, maar je situatie verandert. Overstappen kan veel besparen.'' 'Regel je niks, ben je aangewezen op bijstand' LU O m LU lil ZORAN BOGDANOVIC e mag de aardbei helemaal rond draaien.'' De 6-jarige Thiana Hooning luistert aandachtig naar Thijs Bastiaansen (13). De twee staan aan het begin van de met folie bedekte kas, waar tientallen bakken aardbeienplanten naast elkaar staan uit gestald. ,,Is die mooi rood? Dan mag je 'm afknippen! En dan door tot je bakje vol is!'' Vader Edward Bastiaansen (48) kijkt met een glimlach toe. De aardbeienteelt wordt in de familie Bastiaansen van generatie op generatie doorgegeven. ,,Al voor de oorlog, mijn opa deed het ook.'' Maar zoals de naam suggereert, kunnen bezoekers bij Het Aardbeienterras ook terecht voor een drankje of een hapje. Het terras ruikt naar zonnebrandolie. Meisjes serveren koffie met een aardbei aan de bezoekers, van wie de kinderen in de grote speeltuin dartelen. Naast het grasveld met kabelbaan, schommels en picknicktafels staat een omheind deel waar schapen, kippen en geiten lopen. De schuur is omgetoverd tot winkel met een groot aanbod aan aardbeienproduc ten: van jam en chocola tot likeur. Hoe dit allemaal tot stand is gekomen, vragen we Bastiaansen op het terras. Hij heeft een lichte blouse aan, om zijn mid del een walkietalkie. ,,We zitten hier naast natuurgebied de Pannenhoef, waar veel wandelaars en fietsers komen. Vroe ger kwamen ze hier op het erf om te vragen of ze mochten kijken naar de aardbeienteelt, want daar staat het gebied om bekend. Mijn vader liet ze dan even kijken en vaak kochten ze een bakje aardbeien.'' Hij wijst naar de schuur. ,,Hier stond dan een bankje en de aardbeien werden daar opgegeten als het lekker weer was. 'Een bakje koffie erbij zou lekker zijn', zeiden bezoekers vaak. Zo is in 1998 het idee geboren een terras te beginnen.'' In de eerste jaren moest Bastiaansen dikwijls bezoekers uit de kassen halen die zonder toestemming aardbeien pluk ten. ,,Tsja, die dingen hangen er en zien er natuurlijk lekker uit. Dus dacht ik: als mensen dat zo leuk vinden, dan gaan we het regelen! Het is allemaal heel natuur lijk gegaan.'' Knippen, niet plukken We lopen terug naar de kassen, waar zoontje Thijs inmiddels andere kinderen helpt om hun aardbeienplukdiploma te behalen. Hierna mogen ze zichzelf 'Super Aardbei Plukker' noemen. ,,Maar eigenlijk plukken we hier niet, we knip pen de vrucht'', legt vader Bastiaansen uit. ,,Om de steel niet te beschadigen.'' 'Vroeger kwamen fietsers hier het erf op om te vragen of ze bij de aardbeienteelt mochten kijken' Een voor een worden de bakjes gevuld met dieprode aardbeien, die bij een proefbeurt net zo zoet smaken als hun kleur verraadt. Groot zijn ze niet, maar dat komt volgens Bastiaansen door de milieubewuste manier waarop ze verbouwd worden. ,,Niet overdreven veel water geven, zodat de vruchten niet opzwellen. Als ik dat wel deed, kon ik meer kilo's verkopen. Maar dat gaat ten koste van de smaak.'' Het ongedierte wordt niet bestreden Klusjes die maar bleven liggen pak je nü aan. Arjen Vrolijk en Arnoud Wennekus over jezelf verzekeren als zzp'er. -HARRIOT VONCKEN MORGEN: Hoe krijg ik in het hele huis muziek? DONDERDAG 27 AUGUSTUS 2020 GO lil Zoet, rood en koning van het land J WEET JE ZEKER DAT ER 'RODELBAAN' STOND, HENK? ZIE JE DIE KEREL ACHTER ME? ZE ZEGGEN DAT HIJ LOSSE HANDJES HEEFT. r HEB JE HET AL GEHOORD VAN INGRID? SCHIJNT DAT ZE VREEMDGEGAAN HE, PSSST. r KOOS VERTELDE ME DAT DIE VROUW DAAR NIET TE VERTROUWEN IS. LIEGT ALLES BIJ ELKAAR. EVERTKWOK.NL

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 42