zomer
Hoe verzeker je
jezelf als zzp'er
voor een periode
van ziekte?
i
Oogsten&eten Vers van het land
HOE DAN?
2a.
CC
Wat oogsten en eten we deze zomer? We gaan
langs bij bijzondere boerderijen, kijken wat er
nu van het land komt en vragen een chef hoe
we het lekker kunnen bereiden. Deze week Het
Aardbeienterras in Rijsbergen.
WERK(OMGEVING)
'Hoe hoger
het risico,
hoe hoger de
premie'
Arjen Vrolijk, directeur
verzekeringen bij ZZP
Nederland: ,,Je hebt als
zzp'er verschillende
opties om jezelf te verze
keren tegen arbeidson
geschiktheid. Voor een
verzekering geldt: hoe
hoger het risico, hoe
hoger de premie. Die is
afhankelijk van leeftijd,
beroep en looptijd en
kan duur zijn. Veel
mensen schatten de
AOV-premie twee tot
drie keer hoger in dan-ie feitelijk is. Online kun
je dat goed berekenen.
Je kunt je ook aanmelden voor een broodfonds
of schenkkring waaraan je maandelijks bij
draagt. Val je uit, dan krijg je iedere maand geld
van de groep, meestal voor twee tot vijf jaar. Als
je al lijfrente voor je pensioen spaart, kun je die
soms opnemen voor langdurige arbeidson
geschiktheid. Dat gaat wel van je oude dag af.''
Arnoud Wennekus van
aov-zzp.nl: „Jezelf verze
keren tegen arbeidson
geschiktheid lijkt mis
schien geen prioriteit als
je partner veel verdient
of wanneer je net begint.
Maar als je nu al moeite
hebt rond te komen, hoe
doe je dat dan als je
langdurig ziek wordt?
Hoeveel maanden kun je
overbruggen als 'eigen
risico'? Regel je niks, dan
ben je aangewezen op de
bijstand, het verkopen
van je woning of spaar
geld. Prima als je daar bewust voor kiest, zolang
je de risico's kent.
Wie uit loondienst gaat en zelfstandig wordt,
kan bij het UWV een vrijwillige WIA-verzeke-
ring afsluiten, ongeacht de medische voor
geschiedenis. Dat kan alléén binnen dertien
weken. Starters met gezondheidsproblemen
raad ik aan dit te doen. Daarna kun je alsnog
onderzoeken of overstappen mogelijk is. De
meesten regelen arbeidsongeschiktheid één
keer, maar je situatie verandert. Overstappen
kan veel besparen.''
'Regel je
niks, ben je
aangewezen
op bijstand'
LU
O
m
LU
lil
ZORAN BOGDANOVIC
e mag de aardbei helemaal rond
draaien.'' De 6-jarige Thiana
Hooning luistert aandachtig naar
Thijs Bastiaansen (13). De twee
staan aan het begin van de met
folie bedekte kas, waar tientallen bakken
aardbeienplanten naast elkaar staan uit
gestald. ,,Is die mooi rood? Dan mag je 'm
afknippen! En dan door tot je bakje vol
is!''
Vader Edward Bastiaansen (48) kijkt
met een glimlach toe. De aardbeienteelt
wordt in de familie Bastiaansen van
generatie op generatie doorgegeven. ,,Al
voor de oorlog, mijn opa deed het ook.''
Maar zoals de naam suggereert, kunnen
bezoekers bij Het Aardbeienterras ook
terecht voor een drankje of een hapje.
Het terras ruikt naar zonnebrandolie.
Meisjes serveren koffie met een aardbei
aan de bezoekers, van wie de kinderen in
de grote speeltuin dartelen. Naast het
grasveld met kabelbaan, schommels en
picknicktafels staat een omheind deel
waar schapen, kippen en geiten lopen.
De schuur is omgetoverd tot winkel met
een groot aanbod aan aardbeienproduc
ten: van jam en chocola tot likeur.
Hoe dit allemaal tot stand is gekomen,
vragen we Bastiaansen op het terras. Hij
heeft een lichte blouse aan, om zijn mid
del een walkietalkie. ,,We zitten hier
naast natuurgebied de Pannenhoef, waar
veel wandelaars en fietsers komen. Vroe
ger kwamen ze hier op het erf om te
vragen of ze mochten kijken naar de
aardbeienteelt, want daar staat het
gebied om bekend. Mijn vader liet ze dan
even kijken en vaak kochten ze een bakje
aardbeien.''
Hij wijst naar de schuur. ,,Hier stond
dan een bankje en de aardbeien werden
daar opgegeten als het lekker weer was.
'Een bakje koffie erbij zou lekker zijn',
zeiden bezoekers vaak. Zo is in 1998 het
idee geboren een terras te beginnen.''
In de eerste jaren moest Bastiaansen
dikwijls bezoekers uit de kassen halen
die zonder toestemming aardbeien pluk
ten. ,,Tsja, die dingen hangen er en zien
er natuurlijk lekker uit. Dus dacht ik: als
mensen dat zo leuk vinden, dan gaan we
het regelen! Het is allemaal heel natuur
lijk gegaan.''
Knippen, niet plukken
We lopen terug naar de kassen, waar
zoontje Thijs inmiddels andere kinderen
helpt om hun aardbeienplukdiploma te
behalen. Hierna mogen ze zichzelf
'Super Aardbei Plukker' noemen. ,,Maar
eigenlijk plukken we hier niet, we knip
pen de vrucht'', legt vader Bastiaansen
uit. ,,Om de steel niet te beschadigen.''
'Vroeger kwamen
fietsers hier het erf
op om te vragen of ze
bij de aardbeienteelt
mochten kijken'
Een voor een worden de bakjes gevuld
met dieprode aardbeien, die bij een
proefbeurt net zo zoet smaken als hun
kleur verraadt. Groot zijn ze niet, maar
dat komt volgens Bastiaansen door de
milieubewuste manier waarop ze
verbouwd worden. ,,Niet overdreven veel
water geven, zodat de vruchten niet
opzwellen. Als ik dat wel deed, kon ik
meer kilo's verkopen. Maar dat gaat ten
koste van de smaak.''
Het ongedierte wordt niet bestreden
Klusjes die maar bleven liggen pak je nü aan.
Arjen Vrolijk en Arnoud Wennekus over jezelf
verzekeren als zzp'er.
-HARRIOT VONCKEN
MORGEN: Hoe krijg ik in het hele huis muziek?
DONDERDAG 27 AUGUSTUS 2020 GO
lil
Zoet, rood
en koning
van het land
J
WEET JE ZEKER DAT
ER 'RODELBAAN' STOND,
HENK?
ZIE JE DIE
KEREL ACHTER ME?
ZE ZEGGEN DAT
HIJ LOSSE HANDJES
HEEFT.
r HEB JE HET
AL GEHOORD VAN
INGRID? SCHIJNT DAT
ZE VREEMDGEGAAN
HE, PSSST.
r KOOS VERTELDE
ME DAT DIE VROUW DAAR
NIET TE VERTROUWEN IS.
LIEGT ALLES BIJ ELKAAR.
EVERTKWOK.NL