9 LOBBY VAN TELERS NATUURMONUMENTEN NIET ENTHOUSIAST^ Om de oesterboorder te ontlopen, experimenteren oesterkwekers in de Oosterschelde met kweek op tafels. Het proefgebied werd vorig jaar uitgebreid van 10 naar 50 hectare. Maar voor een rendabele oesterteelt is minstens 400 tot 500 hectare nodig, zegt voorzitter Kees van Beve- ren van de Nederlandse Oestervereniging. Natuurmonu menten ziet dat echter niet zitten. Al een paar jaar richten het herpesvirus en de oesterboorder op de bodem van de Oos terschelde een ware slachting aan onder kromme oes ters. De oesterboorder is aartsvij and nummer één. Om te ontsnap pen aan de roofslak experimente ren bedrijven met kweek op tafels en in hangmandjes. Van Beveren: ,,Het is arbeids- en kapitaalinten sief, maar je kunt wel het hele jaar door oesters kweken. De resultaten zijn wel wisselend per locatie. De ene plek is gevoeliger voor storm dan de andere, mede omdat de bo dem dan te zacht is. Bij storm val len tafels dan om." Zekerheid Waar de oestersector vooral be hoefte aan heeft, is meer ruimte voor de zogeheten off bottom Een enorme opschaling van de oesterkweek op tafels lijkt me vooralsnog onwenselijk kweek, zegt Van Beveren. „We heb ben nu een proefgebied van 50 hec tare voor 35 kwekers. Dat is per be drijf erg weinig. Bovendien investe ren bedrijven fors, terwijl hun vergunningen voor slechts enkele jaren -*4^ zeker zijn. Voor >/«g offbottom <rT'*' Jjr? kweek is toch zo'n 400 tot 500 hectare nodig, waarbij het noodzakelijk is vergunningen voor langere termij nen af te geven. Dat geeft zekerheid." Opening seizoen De oestervereniging lobbyt er inten sief voor. Vooruitlopend op de ope ning van het oesterseizoen (17 sep tember) nam de vereniging dinsdag een groep belanghebbenden mee naar een proefgebied op de Prinsen plaat bij Wemeldinge. Daar waadden mensen van het ministerie van Land bouw, Natuur en Voedselkwaliteit, kennisinstituten als de WUR en HZ als ook natuurbeschermers van Na tuurmonumenten en de Zeeuwse Milieufederatie naar de plaat waar oesters in zakken op tafels liggen. Voedsel voor de schelpdieren brengt het getij mee. Off bottom kweek vormt een al ternatief voor het kweken van oes ters op de bodem, waar veel oesters worden opgepeuzeld door de oes- terboorder. Zes, zeven jaar geleden produceerde de sector nog 40 mil joen kromme oesters per jaar. Nu zijn dat er nog maximaal 15 mil joen. Veel bedrijven zijn marginaal bezig. Volgens Van Beveren wordt de oesterkweek een hybride vorm: deels op de bodem, deels van de grond. Natuur onder druk De vereniging wil alle belangheb benden bij deze ontwikkeling be trekken. Op zich prima, vindt Frans van Zijderveld van Natuurmonu menten. „Maar 400 tot 500 hectare voor kweek op tafels in de Ooster schelde? Dat lijkt me een te zware belasting van het eco systeem, nog even los van het visuele aspect, want zo fraai zijn die rijen tafels ook niet. De Oosterschelde blijft pri mair een natuurgebied. We moeten eerst eens weten welke effecten de huidige proeflocaties hebben op de na tuur, want de natuurwaarden in de Oosterschelde staan nu al zwaar onder druk. We zien elk jaar vogel populaties afnemen. We moeten nu al heel veel moeite doen om broedlocaties te beschermen. Een enorme opschaling van de oester kweek op tafels lijkt me vooralsnog onwenselijk." »r.v- 'i- donderdag 27 augustus 2020 GO De oesterkweker wil er nog flink wat tafels bij Frank Balkenende Wemeldinge - Frans van Zijderveld, Natuurmonumenten Kweker Aart Corne- lissen bij de oesterta fels. FOTO'S MARCELLE DAVIDSE tmmm &rr*r3 G"V2 -i&ÏSSS - 'V W, t. Kijk op de site bij /video Hoe oesters op tafel worden gekweekt -iwAX A-OA aKeSSSsèïïsiViï&i <-1 -- t\.V. v >1 >1

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 37