9
LOBBY VAN TELERS NATUURMONUMENTEN NIET ENTHOUSIAST^
Om de oesterboorder te ontlopen, experimenteren
oesterkwekers in de Oosterschelde met kweek op tafels.
Het proefgebied werd vorig jaar uitgebreid van 10 naar 50
hectare. Maar voor een rendabele oesterteelt is minstens
400 tot 500 hectare nodig, zegt voorzitter Kees van Beve-
ren van de Nederlandse Oestervereniging. Natuurmonu
menten ziet dat echter niet zitten.
Al een paar jaar richten
het herpesvirus en de
oesterboorder op de
bodem van de Oos
terschelde een ware
slachting aan onder kromme oes
ters. De oesterboorder is aartsvij
and nummer één. Om te ontsnap
pen aan de roofslak experimente
ren bedrijven met kweek op tafels
en in hangmandjes. Van Beveren:
,,Het is arbeids- en kapitaalinten
sief, maar je kunt wel het hele jaar
door oesters kweken. De resultaten
zijn wel wisselend per locatie. De
ene plek is gevoeliger voor storm
dan de andere, mede omdat de bo
dem dan te zacht is. Bij storm val
len tafels dan om."
Zekerheid
Waar de oestersector vooral be
hoefte aan heeft, is meer ruimte
voor de zogeheten off bottom
Een enorme
opschaling
van de
oesterkweek
op tafels lijkt
me vooralsnog
onwenselijk
kweek, zegt Van Beveren. „We heb
ben nu een proefgebied van 50 hec
tare voor 35 kwekers. Dat is per be
drijf erg weinig. Bovendien investe
ren bedrijven fors, terwijl hun
vergunningen voor
slechts enkele jaren -*4^
zeker zijn. Voor >/«g
offbottom <rT'*' Jjr?
kweek is
toch zo'n
400 tot 500
hectare
nodig, waarbij het noodzakelijk is
vergunningen voor langere termij
nen af te geven. Dat geeft zekerheid."
Opening seizoen
De oestervereniging lobbyt er inten
sief voor. Vooruitlopend op de ope
ning van het oesterseizoen (17 sep
tember) nam de vereniging dinsdag
een groep belanghebbenden mee
naar een proefgebied op de Prinsen
plaat bij Wemeldinge. Daar waadden
mensen van het ministerie van Land
bouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
kennisinstituten als de WUR en HZ
als ook natuurbeschermers van Na
tuurmonumenten en de Zeeuwse
Milieufederatie naar de plaat waar
oesters in zakken op tafels liggen.
Voedsel voor de schelpdieren
brengt het getij mee.
Off bottom kweek vormt een al
ternatief voor het kweken van oes
ters op de bodem, waar veel oesters
worden opgepeuzeld door de oes-
terboorder. Zes, zeven jaar geleden
produceerde de sector nog 40 mil
joen kromme oesters per jaar. Nu
zijn dat er nog maximaal 15 mil
joen. Veel bedrijven zijn marginaal
bezig. Volgens Van Beveren wordt
de oesterkweek een hybride vorm:
deels op de bodem, deels van de
grond.
Natuur onder druk
De vereniging wil alle belangheb
benden bij deze ontwikkeling be
trekken. Op zich prima, vindt Frans
van Zijderveld van Natuurmonu
menten. „Maar 400 tot 500 hectare
voor kweek op tafels in de Ooster
schelde? Dat lijkt me een te
zware belasting van het eco
systeem, nog even los van het
visuele aspect, want zo fraai
zijn die rijen tafels ook niet.
De Oosterschelde blijft pri
mair een natuurgebied. We
moeten eerst eens weten
welke effecten de huidige
proeflocaties hebben op de na
tuur, want de natuurwaarden in de
Oosterschelde staan nu al zwaar
onder druk. We zien elk jaar vogel
populaties afnemen. We moeten
nu al heel veel moeite doen om
broedlocaties te beschermen. Een
enorme opschaling van de oester
kweek op tafels lijkt me vooralsnog
onwenselijk."
»r.v- 'i-
donderdag 27 augustus 2020
GO
De oesterkweker wil er
nog flink wat tafels bij
Frank Balkenende
Wemeldinge
- Frans van Zijderveld,
Natuurmonumenten
Kweker Aart Corne-
lissen bij de oesterta
fels. FOTO'S MARCELLE DAVIDSE
tmmm
&rr*r3 G"V2 -i&ÏSSS
- 'V
W, t.
Kijk op de site bij /video
Hoe oesters op tafel
worden gekweekt
-iwAX A-OA
aKeSSSsèïïsiViï&i <-1 --
t\.V. v >1 >1