ZOMERHIT
CADEAU
Maf ze!
Recept
Fryske dumkes
Voor minder dan €60
Voor meer dan €1000
Onderwaterscooter
25
HERINNERINGEN VAN LEZERS
VOOR JEZELF OF EEN ANDER
Wilde wadoesters
september en oktober zijn
de besjes rijp. „Ze zijn zuur en
een beetje bitter, maar met een
beetje suiker heel erg lekker.''
en stroop, maar ze zijn ook
lekker in een hartige taart.
Waldbeantsjes groeien in de
Friese Wouden, in het oosten
van Friesland.''
woekeren, doen de Japanse oesters dat
Waldbeantsjes
Cranberry's
in de Waddenzee. ,,Ze vormen eigenlijk
een plaag. Via de Oosterschelde zijn de
Japanse oesters na een kweekexperi-
ment in de Waddenzee gekomen. Ze
hebben er oesterbanken gevormd met
misschien wel miljarden oesters. Bij het
droogvallen van het wad liggen ze er
voor het oprapen. Je kunt ze zo uit het
slik trekken.''
De wilde wadoesters zien er iets
anders uit dan de exemplaren uit de
Oosterschelde. ,,Het zijn eigenlijk best
lelijke oesters, met pokken. Ze zijn vaak
best groot, maar niet normaal lekker.''
Zomerhit:
Jij bent de Zon
van Jop
PC ZATERDAG 22 AUGUSTUS 2020
Fryske dumkes van bakkerij
Tromp in Leeuwarden
Toen Marit Jansen van Galen (22) uit Middel
burg jonger was, ging zij met haar familie - ou
ders en broertje Milan - met de auto op vakantie
naar het buitenland. ,,We draaiden nog cd'tjes in
de auto. Mijn vader had een zwarte map waar
alle 'vakantie-cd's' in zaten. Jij bent de Zon stond
op een cd met een lichtblauwe dubbele hoes,
waar dus twee van die plaatjes in zaten. Zodra
de cd in de gleuf werd geduwd, hoorde je als
eerste dit nummer. Voor mij een teken: nu gaan
we écht op vakantie, iets waar ik al weken naar
uitkeek. Nog steeds word ik blij en zing ik keihard
mee als Jop door mijn speakers dreunt. Mijn
ultieme vakantiehit!''
Met deze kekke Yamaha Seascooter 350Li
kom je tijdens het snorkelen en duiken comfor
tabel tot 40 meter diepte. Met een snelheid van
6 kilometer per uur ben je snel op je favoriete
duikplek. Ook leuk om te weten: de batterij is
na 75 minuten leeg. Gezien voor 1267,50 euro.
Slapen onder een broodje-frikandel-dekbed?
Als een zweterig vleesstaafje in een zacht ka
detje? Geen porem tijdens een hittegolf, maar
lekker hot in de winter. De geur van curry en
uitjes moet je er zelf bij dromen. Heerlijk.
Gezien voor 59,95 euro.
Ingrediënten
30 g noten (bij bakkerij Tromp
gebruiken ze half-om-half amande
len en hazelnoten) 90 g gezouten
roomboter 80 g witte basterdsui
ker 160 g tarwebloem 10 g heel
anijszaad 1 g natriumbicarbonaat
(baking soda) ei
Fryske dumkes,
FOTO SHUTTERSTOCK
STAP 1 Hak de noten fijn. Smelt de
boter in een steelpan op laag vuur.
Doe de noten met de rest van de
ingrediënten in een kom. Voeg de
gesmolten boter toe. Kneed in circa
5 minuten met je handen tot een sa
menhangende bal. Zet afgedekt met
vershoudfolie 1 uur in de koelkast.
STAP 2 Verwarm de oven tot 210
graden. Bestuif het werkblad met
wat bloem. Vorm met behulp van
een deegroller en je handen het
deeg tot een rechthoekige lap van
ongeveer 20 cm lang, 10 cm breed
en 12 mm dik.
STAP 3 Snijd met een scherp koks
mes rechthoekige koekjes uit het
deeg ter grootte van je eigen duim,
bijvoorbeeld 5 cm lang en 1,5 cm
breed. Hoe groot ze worden, mag je
zelf bepalen. Van klein duimpje tot
lange vinger, alles mag. Maar: hoe
dikker en groter, hoe langer je ze
moet bakken.
STAP 4 Leg de duimpjes op mini
maal 2 cm van elkaar af op een met
bakpapier beklede bakplaat. Druk
ze een beetje plat met je duim. Bak
in het midden van de oven in
circa 16-17 minuten. Draai de
w bakplaat halverwege.
BEWAARTIP Je kunt
deze koekjes in een
goed afgesloten
trommel circa vier
weken bewaren.
Laura de Grave: ,,De
Friezen houden wel van
iets zoets bij de koffie.''
FOTO JEAN-PIERRE JANS
Terwijl de cranberry's op Terschelling
,,Dit vind ik nu echt een leuk streek
product." De Grave zegt het met een
twinkeling in haar ogen. ,,In Nederland
groeien misschien wel vijftig soorten
bonen. In allerlei kleuren. Veel mensen
weten dat niet.'' Een pot met bonen
komt op de keukentafel. Even grabbe
len. ,,Kijk dit zijn 'giele waldbeantsjes'."
Ze toont een strogeel, levervormig
boontje met een wit-paarse navel. ,,Als
je de boon kookt, kleurt deze grijs. Hij is
heel voedzaam, bevat veel proteïnen en
is daardoor een goede vleesvervanger.
135 gram gare bonen kun je vergelijken
met 100 gram vlees. Traditioneel wor
den ze gegeten met uitgebakken spek
Een streekproduct dat je eigenlijk
niet in Nederland en al helemaal niet
op Terschelling zou verwachten. De
cranberry. Tegenwoordig woekert het
plantje op het eiland. ,,Dat is een fantas
tisch verhaal. De cranberry is natuurlijk
een uitheemse plantensoort die oor
spronkelijk uit Amerika komt. Het ver
haal gaat dat strandjutter Pieter Sipkes
Cupido rond 1845 een aangespoeld vat
vond en dacht een schat te hebben
gevonden. Het bleek vol te zitten met
zure, rode besjes. Hij schopte het vat
daarom de duinen in.'' Sindsdien
bloeien in juni en juli prachtige paarse
en roze bloemetjes op het eiland. In
Laura de Grave is culinair journalist en
schreef het Nederland Kookboek. In sep
tember verschijnt haar kookboek Lekker
Lokaal.