ZOMERHIT CADEAU Maf ze! Recept Fryske dumkes Voor minder dan €60 Voor meer dan €1000 Onderwaterscooter 25 HERINNERINGEN VAN LEZERS VOOR JEZELF OF EEN ANDER Wilde wadoesters september en oktober zijn de besjes rijp. „Ze zijn zuur en een beetje bitter, maar met een beetje suiker heel erg lekker.'' en stroop, maar ze zijn ook lekker in een hartige taart. Waldbeantsjes groeien in de Friese Wouden, in het oosten van Friesland.'' woekeren, doen de Japanse oesters dat Waldbeantsjes Cranberry's in de Waddenzee. ,,Ze vormen eigenlijk een plaag. Via de Oosterschelde zijn de Japanse oesters na een kweekexperi- ment in de Waddenzee gekomen. Ze hebben er oesterbanken gevormd met misschien wel miljarden oesters. Bij het droogvallen van het wad liggen ze er voor het oprapen. Je kunt ze zo uit het slik trekken.'' De wilde wadoesters zien er iets anders uit dan de exemplaren uit de Oosterschelde. ,,Het zijn eigenlijk best lelijke oesters, met pokken. Ze zijn vaak best groot, maar niet normaal lekker.'' Zomerhit: Jij bent de Zon van Jop PC ZATERDAG 22 AUGUSTUS 2020 Fryske dumkes van bakkerij Tromp in Leeuwarden Toen Marit Jansen van Galen (22) uit Middel burg jonger was, ging zij met haar familie - ou ders en broertje Milan - met de auto op vakantie naar het buitenland. ,,We draaiden nog cd'tjes in de auto. Mijn vader had een zwarte map waar alle 'vakantie-cd's' in zaten. Jij bent de Zon stond op een cd met een lichtblauwe dubbele hoes, waar dus twee van die plaatjes in zaten. Zodra de cd in de gleuf werd geduwd, hoorde je als eerste dit nummer. Voor mij een teken: nu gaan we écht op vakantie, iets waar ik al weken naar uitkeek. Nog steeds word ik blij en zing ik keihard mee als Jop door mijn speakers dreunt. Mijn ultieme vakantiehit!'' Met deze kekke Yamaha Seascooter 350Li kom je tijdens het snorkelen en duiken comfor tabel tot 40 meter diepte. Met een snelheid van 6 kilometer per uur ben je snel op je favoriete duikplek. Ook leuk om te weten: de batterij is na 75 minuten leeg. Gezien voor 1267,50 euro. Slapen onder een broodje-frikandel-dekbed? Als een zweterig vleesstaafje in een zacht ka detje? Geen porem tijdens een hittegolf, maar lekker hot in de winter. De geur van curry en uitjes moet je er zelf bij dromen. Heerlijk. Gezien voor 59,95 euro. Ingrediënten 30 g noten (bij bakkerij Tromp gebruiken ze half-om-half amande len en hazelnoten) 90 g gezouten roomboter 80 g witte basterdsui ker 160 g tarwebloem 10 g heel anijszaad 1 g natriumbicarbonaat (baking soda) ei Fryske dumkes, FOTO SHUTTERSTOCK STAP 1 Hak de noten fijn. Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Doe de noten met de rest van de ingrediënten in een kom. Voeg de gesmolten boter toe. Kneed in circa 5 minuten met je handen tot een sa menhangende bal. Zet afgedekt met vershoudfolie 1 uur in de koelkast. STAP 2 Verwarm de oven tot 210 graden. Bestuif het werkblad met wat bloem. Vorm met behulp van een deegroller en je handen het deeg tot een rechthoekige lap van ongeveer 20 cm lang, 10 cm breed en 12 mm dik. STAP 3 Snijd met een scherp koks mes rechthoekige koekjes uit het deeg ter grootte van je eigen duim, bijvoorbeeld 5 cm lang en 1,5 cm breed. Hoe groot ze worden, mag je zelf bepalen. Van klein duimpje tot lange vinger, alles mag. Maar: hoe dikker en groter, hoe langer je ze moet bakken. STAP 4 Leg de duimpjes op mini maal 2 cm van elkaar af op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze een beetje plat met je duim. Bak in het midden van de oven in circa 16-17 minuten. Draai de w bakplaat halverwege. BEWAARTIP Je kunt deze koekjes in een goed afgesloten trommel circa vier weken bewaren. Laura de Grave: ,,De Friezen houden wel van iets zoets bij de koffie.'' FOTO JEAN-PIERRE JANS Terwijl de cranberry's op Terschelling ,,Dit vind ik nu echt een leuk streek product." De Grave zegt het met een twinkeling in haar ogen. ,,In Nederland groeien misschien wel vijftig soorten bonen. In allerlei kleuren. Veel mensen weten dat niet.'' Een pot met bonen komt op de keukentafel. Even grabbe len. ,,Kijk dit zijn 'giele waldbeantsjes'." Ze toont een strogeel, levervormig boontje met een wit-paarse navel. ,,Als je de boon kookt, kleurt deze grijs. Hij is heel voedzaam, bevat veel proteïnen en is daardoor een goede vleesvervanger. 135 gram gare bonen kun je vergelijken met 100 gram vlees. Traditioneel wor den ze gegeten met uitgebakken spek Een streekproduct dat je eigenlijk niet in Nederland en al helemaal niet op Terschelling zou verwachten. De cranberry. Tegenwoordig woekert het plantje op het eiland. ,,Dat is een fantas tisch verhaal. De cranberry is natuurlijk een uitheemse plantensoort die oor spronkelijk uit Amerika komt. Het ver haal gaat dat strandjutter Pieter Sipkes Cupido rond 1845 een aangespoeld vat vond en dacht een schat te hebben gevonden. Het bleek vol te zitten met zure, rode besjes. Hij schopte het vat daarom de duinen in.'' Sindsdien bloeien in juni en juli prachtige paarse en roze bloemetjes op het eiland. In Laura de Grave is culinair journalist en schreef het Nederland Kookboek. In sep tember verschijnt haar kookboek Lekker Lokaal.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 73