zomer Lekkers uit Friesland Onze knappe zomertortel dreigt te verdwijnen F MAAR NATUURLIJK! HANNE TERSMETTE Wie aan duiven denkt, denkt al gauw aan die massa's wit-grijze vogels op drukke pleinen in steden, bedelend om eten. De stadsduiven. Maar er zijn meer soorten en een aantal is helaas lang niet zo talrijk als het beruchte exemplaar uit de stad. Neem de zomertortel. Onze enige, eigen trekduif. Ze broedt bij ons in Nederland, maar overwintert in Afrika. Je ziet haar alleen op het platteland en ze is te herkennen aan de zwart met lichtblauwe tekening in de nek en de brede rood bruine randen van de veren, waardoor het lijkt alsof het dier schubben heeft. Je hebt geluk als je er een ziet. Het is een schuw beest, maar als je haar roep herkent, wordt je zoektocht makkelijker. De kleinste duif van ons land koert dromerig. Ondanks dat ik weet waar ik op moet letten, zie ik ze zel den. Ooit waren er duizen den hier, in Nederland. Nu zijn er nog amper duizend paartjes over. De zomertortel dreigt binnen vijftien jaar te verdwijnen uit ons land en waarschijnlijk ook uit andere Europese landen. Zonde. De reden? Een gebrek aan onkruidzaden zorgt voor te weinig voedsel. En alsof het dier het nog niet zwaar genoeg heeft, wordt deze dappere langeafstandstrekker in Frankrijk gewoon uit de lucht geschoten. Daarom probeer ik met mijn werkgever de Vogelbescherming de Franse over heid op andere gedachten te brengen. Ze ervan te overtuigen dat 18.000 (ja, echt zo veel) van deze knappe duiven afschieten een aderlating is voor de nog overgebleven zomertortels. Tegelijkertijd werken we aan voedselvelden in Nederland. Zo dat de zomertortel weer genoeg eten kan vinden om haar jongen groot te brengen. Zo kunnen we allemaal leren wat het verschil is tussen een gewone stadsduif en dit knappe exemplaar. 'Dit dier wordt in Frankrijk geschoten' Oranjekoek Fries roggebrood Oranjekoek, een vreemde naam voor een heerlijke lekkernij die helemaal niet oranje is. ,,Ja, die kleur zou je eigen lijk wel verwachten", lacht de culinair journalist. ,,Maar Oranjekoek is een soort dubbele kruidkoek met daartus sen een laag amandelspijs. Hij wordt afgetopt met glazuur, botercrème of slagroom en gegarneerd met chocolade of fruit. Het oranje in de naam verwijst naar de gekonfijte sinaasappelschil die in het deeg is verwerkt. Oranjekoek is echt heel oud. Het oudst bekende recept stamt uit 1753. Destijds werd de koek nog zonder amandelspijs gebak ken. Die is er later bij gekomen." De smaak is zacht, zoet en kleverig. ,,Als je een hap neemt, vermengen al die verschillende smaken zich in je mond. Heel erg lekker. Als je in Fries land bent, moet je hem gewoon eens proeven. Net als de Fryske dümkes." Fryske dumkes Nog zo'n zoete lekkernij uit Friesland: Fryske dümkes, oftewel Friese duim pjes. Kleine koekjes ter grootte van een duim. ,,Het is misschien qua smaak wel het meest uitgesproken koekje van Ne derland", meent De Grave. ,,Het is knapperig met nootjes en anijszaad. Vroeger werd het deeg met een duim platgeduwd. Daarmee zette de bakker zijn handtekening in het koekje. Tegen woordig worden de koekjes meestal machinaal gemaakt, maar de smaak is onveranderd lekker. Ik rij altijd een blokje om voor de dümkes van bakkerij Tromp in Leeuwarden." f I riezen zijn echte zoetekau wen'', meent De Grave. ,,Met name bij de koffie komt er iets zoets op tafel. Mijn oma komt uit Friesland. Bij een bezoek kregen we standaard Oranje koek. Als wij daarna terugreden naar Limburg, kregen we suikerbrood mee voor onderweg. Heerlijk, maar als kind aten we natuurlijk veel te veel zoetig heid aan het begin van de autorit.'' Nu we onze smaakpapillen niet meer en masse in warme oorden kunnen verwennen, gaan we op Wi|de culinaire reis door wad°esters Nederland. Deze week zijn we met culinair journalist Laura de Grave in misschien wel de zoetste provincie van Nederland: Friesland. 'Een fantastisch verhaal. Een strandjutter dacht een schat te hebben gevonden' ,,Dit is hét superfood van Friesland: Fries roggebrood'', vindt De Grave. ,,Het is ook nog eens hartstikke duurzaam, want het wordt op de restwarmte van de oven gebakken. Als de bakker klaar is met het bakken van het andere brood, gaat het roggebrood de oven in, maar die gaat niet meer aan. Langzaam wordt het roggebrood gegaard." Van oorsprong is roggebrood vooral het brood van de armen. ,,De rijken aten het veel duurdere, witte tarwe brood. De armen moesten het met het goedkopere, maar voedzame donkere roggebrood doen." In Friesland wordt het roggebrood van gebroken rogge en tarwezemelen gemaakt. „Daarnaast worden bij elke nieuwe batch de snijresten van de oude batch gedaan. Daardoor ontwikkelt de smaak zich nog beter. Bovendien vonden de bakkers het vroeger zonde van de snijresten, dus werden die in het nieuwe roggebrood opgewerkt. Ik eet het graag met een plak kaas.'' Op stap met boswachter Hanne Tersmette zie je meer in de natuur. ZATERDAG 22 AUGUSTUS 2020 PC Duimpjes omhoog voor de zoetekauw T SAMEN MET "GEMOKTE FOREL PERFECT IN Ij EEN SALADE 1 RUK MORIHI RECEPT OPOE ACHIEUUK feMMM Fries rogge- brood' Wald- beantsjes f Friese Fryske Wouden Dumkes Oranje' koek MAARTJE HUIJBEN r k Waddenzee

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 72