zomer
Jamie Oliver maakt kookboek voor coronatijd
VANDAAG
WAT TE DOEN?
21
1. Eten in het donker
2. Een akoestisch concert zien
3. Een theaterspel spelen
4. De bedenker van nijntje eren
De Britse tv-chef Jamie Oliver
(45) komt met een op de
lockdown geïnspireerd
kookboek. Met daarin simpele
gerechten met een beperkt
aantal ingrediënten, dat je vaak al
in huis hebt.
MARIE-LOUISE HOOGENDOORN
Jamie Oliver heeft zes uitdagende
maanden achter de rug, vanwege
de lockdown. ,,Het was bizar. Ik
had schreeuwende, halfnaakte
kinderen die op mijn schoot kro
pen, terwijl ik een videovergadering had.
Mijn tieners die normaal nooit thuis zijn,
waren dat nu wel. Bovendien zag ik mijn
vrouw veel. En ja, we zijn nog steeds
samen, dus het gaat goed.''
,,Sinds het coronavirus onder ons is zijn
meer mensen gaan koken en bakken.
Doordat ze aan huis gekluisterd zijn,
maar ook omdat ze een voedzame maal
tijd op tafel willen zetten. De behoefte
aan controle over de eigen gezondheid is
groter.''
,,Dit is mijn eerste boek dat ik baseer op
data. Mijn team en ik deden maanden
lang onderzoek: wat koopt iedereen? Wat
eet iedereen? Het blijkt dat mensen over
de hele wereld dezelfde ingrediënten
kopen: zoals broccoli, kip, paddenstoelen
en paprika. Maar ze koken vervolgens
niet, omdat er toch benodigdheden ont
breken en ze geen zin hebben die te
halen. Ik wilde een boek schrijven met de
ingrediënten die steeds terugkomen en
recepten bedenken met wat je al in huis
hebt. Terug naar de basis en variëren met
dezelfde ingrediënten; dat past in deze
coronatijd.''
,,Tomaten, die smaken momenteel zo
goed. Voor ontbijt en lunch schraap ik
groene, gele of rode tomaten over een
stuk toast. Daarna een beetje zout en pe
per en klaar. En een beetje knoflook. Ove-
'De behoefte aan
controle over de eigen
gezondheid is groter,
dus zijn meer mensen
thuis aan het koken'
rigens heel belangrijk: die snijd je niet,
maar schraap je er kort overheen.''
,,Genoeg. Soms vind ik dingen per onge
luk, of omdat mensen tegen me zeggen
dat ik het juist niet moet doen. De avo
cado bij voorbeeld, de meeste mensen in
Engeland en Nederland eten die rauw,
maar ik wilde ermee spelen. Avocado is
vet, dus ik dacht: waarom maak ik geen
pastei van avocado? Of een hollandaise-
saus op basis van avocado met witvis. Het
publiek is verdeeld: sommigen vinden
verhitte avocado heerlijk, anderen niet.''
,,Ik ben geen expert, maar volgens mij
verschillen die niet zo sterk. We hebben
een gedeelde geschiedenis, gebruiken
vaak dezelfde ingrediënten en volgens
mij houden we allebei van vet. Nederlan
ders houden van een worst en gehaktbal
en de Britten houden van fish-and-chips.
Britten houden van Marmite, een krui
denpasta die in Holland geen beste
reputatie heeft. Andersom proefde ik bij
jullie eens een rare kaas. Een soort ge
kookte saus in een tube, of bakje. Smeer
kaas geloof ik. Die vind ik niet lekker.''
,,Mijn ideeën raken nooit op en ik ben
constant op zoek naar iets nieuws. Bo
vendien ben ik opgegroeid in een res
taurant, dus dingen ondernemen met
betrekking tot eten is me met de paple
pel ingegoten. Vroeger kreeg ik inspira
tie door veel te reizen en goed te luiste
ren naar chefs, klanten en foodies. Nu
gebruik ik sociale media. Mijn team en
ik lezen alle online reacties, om te weten
wat er speelt. In deze tijd is dat de be
hoefte aan simpele gerechten met ingre
diënten die we al kennen.''
GO ZATERDAG 22 AUGUSTUS 2020
WAT Een blind diner
WAAROM Hoe smaakt eten wanneer je het niet
kunt zien en hoe goed is een gesprek zonder
zichtbare gesprekspartner? Bij restaurant Ctaste
kun je het ontdekken. Personeel met zichtsafwij-
kingen bedient je in het duister, zodat je een heel
bijzondere voedselervaring krijgt.
WAAR Reserveer bij Ctaste in Amsterdam voor
een maaltijd of bierproeverij. Je kunt ook online
meedoen met de bierproeverij, op ctaste.nl.
WAT The Kik zonder elektrische gitaren
WAAROM Wanneer The Kik muziek maakt,
verwacht je wat snelle elektrische gitaren. Die
blijven vanavond thuis, want de band speelt
vanwege corona een kleinere, akoestische show.
Op het programma staat een mix van eigen
werk en covers, die laatste naar het Nederlands
vertaald.
WAAR Vanavond speelt The Kik in theater De
Vest in Alkmaar.
WAT De voorstelling Forest
WAAROM Wat is het verschil tussen theater en
een escaperoom? Niet veel, als het aan theater
maker Emke Idema ligt. In haar voorstelling
Forest ga je met negen andere deelnemers op
avontuur in een wereld waar bomen heilig zijn
verklaard. Een wandeltocht, een hoorspel en
puzzels brengen je langzaam naar het einde van
het verhaal.
WAAR Het Amsterdamse Bostheater, De
Duizendmeterweg 7, Amstelveen
WAT De verjaardag van
Dick Bruna
WAAROM Dick Bruna
overleed drie jaar geleden,
maar zijn werk leeft voort
in wereldbekende figuren
zoals nijntje. Morgen was
de illustrator en kinder
boekenschrijver 93
jaar geworden. De
perfecte gelegenheid
om het nijntje museum
in Utrecht te bezoeken,
dat helemaal vol staat
met Bruna's werk.
WAAR Je vindt het
nijntje museum aan
de Agnietenstraat 2 in
Utrecht.
Doe wat anders
met die tomaat
Welke manier van koken past in de
huidige tijd, waarin we veel thuis zijn?
Je nieuwe kookboek gaat over koken
met de ingrediënten die je al in huis
hebt. Hoe dat zo?
Wat is jouw favoriete ingrediënt van
het moment?
Heb je nieuwe bereidingen ontdekt
met een van je favorieten?
Jamie Oliver leert ons variëren met
ingrediënten die we al goed kennen.
FOTO SAM RORINSON
Hoe verschilt de Britse van de Neder
landse keuken?
Hoe lukt het jou om telkens op de tijd
geest in te spelen?
JAMIE OLIVER
■x ANflFRS
7 x anders is versche
nen bij Kosmos 30).
De tv-serie die hij daarbij
maakte, Keep Cooking
and Carry On, is online te
zien op channel4.com