zomer Jamie Oliver maakt kookboek voor coronatijd VANDAAG WAT TE DOEN? 21 1. Eten in het donker 2. Een akoestisch concert zien 3. Een theaterspel spelen 4. De bedenker van nijntje eren De Britse tv-chef Jamie Oliver (45) komt met een op de lockdown geïnspireerd kookboek. Met daarin simpele gerechten met een beperkt aantal ingrediënten, dat je vaak al in huis hebt. MARIE-LOUISE HOOGENDOORN Jamie Oliver heeft zes uitdagende maanden achter de rug, vanwege de lockdown. ,,Het was bizar. Ik had schreeuwende, halfnaakte kinderen die op mijn schoot kro pen, terwijl ik een videovergadering had. Mijn tieners die normaal nooit thuis zijn, waren dat nu wel. Bovendien zag ik mijn vrouw veel. En ja, we zijn nog steeds samen, dus het gaat goed.'' ,,Sinds het coronavirus onder ons is zijn meer mensen gaan koken en bakken. Doordat ze aan huis gekluisterd zijn, maar ook omdat ze een voedzame maal tijd op tafel willen zetten. De behoefte aan controle over de eigen gezondheid is groter.'' ,,Dit is mijn eerste boek dat ik baseer op data. Mijn team en ik deden maanden lang onderzoek: wat koopt iedereen? Wat eet iedereen? Het blijkt dat mensen over de hele wereld dezelfde ingrediënten kopen: zoals broccoli, kip, paddenstoelen en paprika. Maar ze koken vervolgens niet, omdat er toch benodigdheden ont breken en ze geen zin hebben die te halen. Ik wilde een boek schrijven met de ingrediënten die steeds terugkomen en recepten bedenken met wat je al in huis hebt. Terug naar de basis en variëren met dezelfde ingrediënten; dat past in deze coronatijd.'' ,,Tomaten, die smaken momenteel zo goed. Voor ontbijt en lunch schraap ik groene, gele of rode tomaten over een stuk toast. Daarna een beetje zout en pe per en klaar. En een beetje knoflook. Ove- 'De behoefte aan controle over de eigen gezondheid is groter, dus zijn meer mensen thuis aan het koken' rigens heel belangrijk: die snijd je niet, maar schraap je er kort overheen.'' ,,Genoeg. Soms vind ik dingen per onge luk, of omdat mensen tegen me zeggen dat ik het juist niet moet doen. De avo cado bij voorbeeld, de meeste mensen in Engeland en Nederland eten die rauw, maar ik wilde ermee spelen. Avocado is vet, dus ik dacht: waarom maak ik geen pastei van avocado? Of een hollandaise- saus op basis van avocado met witvis. Het publiek is verdeeld: sommigen vinden verhitte avocado heerlijk, anderen niet.'' ,,Ik ben geen expert, maar volgens mij verschillen die niet zo sterk. We hebben een gedeelde geschiedenis, gebruiken vaak dezelfde ingrediënten en volgens mij houden we allebei van vet. Nederlan ders houden van een worst en gehaktbal en de Britten houden van fish-and-chips. Britten houden van Marmite, een krui denpasta die in Holland geen beste reputatie heeft. Andersom proefde ik bij jullie eens een rare kaas. Een soort ge kookte saus in een tube, of bakje. Smeer kaas geloof ik. Die vind ik niet lekker.'' ,,Mijn ideeën raken nooit op en ik ben constant op zoek naar iets nieuws. Bo vendien ben ik opgegroeid in een res taurant, dus dingen ondernemen met betrekking tot eten is me met de paple pel ingegoten. Vroeger kreeg ik inspira tie door veel te reizen en goed te luiste ren naar chefs, klanten en foodies. Nu gebruik ik sociale media. Mijn team en ik lezen alle online reacties, om te weten wat er speelt. In deze tijd is dat de be hoefte aan simpele gerechten met ingre diënten die we al kennen.'' GO ZATERDAG 22 AUGUSTUS 2020 WAT Een blind diner WAAROM Hoe smaakt eten wanneer je het niet kunt zien en hoe goed is een gesprek zonder zichtbare gesprekspartner? Bij restaurant Ctaste kun je het ontdekken. Personeel met zichtsafwij- kingen bedient je in het duister, zodat je een heel bijzondere voedselervaring krijgt. WAAR Reserveer bij Ctaste in Amsterdam voor een maaltijd of bierproeverij. Je kunt ook online meedoen met de bierproeverij, op ctaste.nl. WAT The Kik zonder elektrische gitaren WAAROM Wanneer The Kik muziek maakt, verwacht je wat snelle elektrische gitaren. Die blijven vanavond thuis, want de band speelt vanwege corona een kleinere, akoestische show. Op het programma staat een mix van eigen werk en covers, die laatste naar het Nederlands vertaald. WAAR Vanavond speelt The Kik in theater De Vest in Alkmaar. WAT De voorstelling Forest WAAROM Wat is het verschil tussen theater en een escaperoom? Niet veel, als het aan theater maker Emke Idema ligt. In haar voorstelling Forest ga je met negen andere deelnemers op avontuur in een wereld waar bomen heilig zijn verklaard. Een wandeltocht, een hoorspel en puzzels brengen je langzaam naar het einde van het verhaal. WAAR Het Amsterdamse Bostheater, De Duizendmeterweg 7, Amstelveen WAT De verjaardag van Dick Bruna WAAROM Dick Bruna overleed drie jaar geleden, maar zijn werk leeft voort in wereldbekende figuren zoals nijntje. Morgen was de illustrator en kinder boekenschrijver 93 jaar geworden. De perfecte gelegenheid om het nijntje museum in Utrecht te bezoeken, dat helemaal vol staat met Bruna's werk. WAAR Je vindt het nijntje museum aan de Agnietenstraat 2 in Utrecht. Doe wat anders met die tomaat Welke manier van koken past in de huidige tijd, waarin we veel thuis zijn? Je nieuwe kookboek gaat over koken met de ingrediënten die je al in huis hebt. Hoe dat zo? Wat is jouw favoriete ingrediënt van het moment? Heb je nieuwe bereidingen ontdekt met een van je favorieten? Jamie Oliver leert ons variëren met ingrediënten die we al goed kennen. FOTO SAM RORINSON Hoe verschilt de Britse van de Neder landse keuken? Hoe lukt het jou om telkens op de tijd geest in te spelen? JAMIE OLIVER ■x ANflFRS 7 x anders is versche nen bij Kosmos 30). De tv-serie die hij daarbij maakte, Keep Cooking and Carry On, is online te zien op channel4.com

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 69