Geleidelijkheid Appels die naar het nieuwe seizoen smaken Eric Pollet kweekt pepers in zijn kas Lichtzoete witte of een biertje MARGOT ZEELAND 11 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland Door geleidelijkheid van de dingen in het leven kun je sommige gebeurtenissen niet meer helder zien. Buitenstaanders of ver anderingen zijn nodig om zaken weer in perspec tief te zien. Zo is het ook met de situatie van mijn ouders. Vergelijk het met een pand dat ze tegen over je aan het bouwen zijn. Eerst denk je dat je niet aan het nieuwe uitzicht kunt wennen en verzet je je, vervolgens hou je per week de vorde ringen bij en dan ineens is het klaar en lijkt het net of het er nooit niet heeft gestaan. Gewenning is in dat geval fijn, maar het kan ook zijn dat dit het zicht vertroebelt. Zo raakten wij als kinderen gewend aan de menage a trois van mijn ouders en de heer Parkinson. Zijn aanwezigheid was onont koombaar en steeds vaker onthulde hij zijn ware aard van achterdocht, lichamelijke ongemakken en andere ellendigheid. Mijn vader en moeder, door wilskracht gedre- ven, konden hem tot voor kort nog best het hoofd bieden. Parkinson is nu aan de winnende hand wat betekent dat mijn vader naar een verpleeg huis moet. Als ik dit opschrijf huilt mijn hart, want dan gaan mijn ouders - hopelijk voor tijde lijk - uit elkaar na meer dan zestig jaar getrouwd te zijn. Dit weekend vieren we in heel kleine kring mijn vaders verjaardag in de tuin met een lunch. Alleen wij als kinderen mogen bij hem in de buurt komen, met mondkapjes en handschoe nen vanwege de thuisquarantaine. Ook daar raak je geleidelijk aan gewend. Mijn vader is dol op pa tat. Terwijl wij nu om beurten voor mijn ouders zorgen, bakte ik ouderwets patat die krokant van buiten en zacht van binnen is. Schil i kg. Zeeuwse aardappelen en snij ze in frietjes. Bak ze 5 min. voor op 140C en daarna af op 180C. Van appels uit hun tuin maakte ik appelmoes en ik bakte er een tartaartje bij. Dat smaakte prima. Als ik dit opschrijf huilt mijn hart, want dan gaan mijn ouders - hopelijk voor tijdelijk - uit elkaar na meer dan zestig jaar getrouwd te zijn HENGSTDIJK ,,Ieder appelras heeft zo zijn eigen smaak; de Delcorf en de Sissired smaken naar het nieuwe seizoen," lacht Caroline van Assche van Land- winkel de Oude Stoof uit Hengstdijk. Delcorf en de Sisired zijn de vroegste appels. ,,Ze zijn niet alleen fris zuur van smaak, ze zien er ook sprookjesachtig uit. Net alsof Sneeuwwitje er zo een hap uit kan nemen. De klan ten zijn dol op deze appels om dat ze zo sappig zijn en door die blos die ze hebben. Dat sappige geldt ook voor onze Sissired ap pels," zegt Van Assche. Appel-allergie ,,Volgende week gaan we Elstar- appels plukken. Samen met de Junami appels zijn dat onze hoofdrassen, naast de Cox's, Goudreinette en de Santana's. Die laatste zijn appels speciaal voor mensen met een appel-al lergie," legt Van Assche uit. Sa men met haar man Jos heeft ze appel- en perenboomgaarden en drijft ze een winkel aan huis. Het is nu hoogseizoen; het fruit moet de komende weken van de bo men. ,,De appels en peren zijn dit jaar wel wat vroeger rijp, mede doordat het zo warm was vorige week, maar de smaak heeft er niet onder geleden hoor." Appelsalade Naast een vaste klantenkring zijn er ook veel toeristen die hun winkel in het Zeeuws-Vlaamse land weten te vinden. Het is een goede tijd voor een frisse aardappelsalade met stuk- jes appel en spek. Bak een ons ge rookt Zeeuws spek uit (voor de vegetariërs, laat dit weg) Kook 500 gr. aardappels gaar en snij in stukjes. Meng wat mayonaise, ci troensap en Zeeuwse mosterd, snipper een uitje, snij een paar augurken en 2 Delcorf appels in stukjes. Meng alles door elkaar en eet deze seizoenssalade als lunch. Pollet maakt diverse sambals en sauzen, droogt de pepers voor chiliflakes of poeder en legt pe pers in. „Mensen vinden het ge weldig. Als ze op het etiket lezen dat de carolina reaper in de saus zit, willen ze het allemaal hebben. Ongekend. Zelf houd ik niet van zó dramatisch pittig." De carolina reaper is de heetste peper ter wereld. De minst pit tige in Pollets assortiment heeft een gradatie van 2500 op de schaal van Scoville (die meet de mate van pittigheid). ,,De caro lina reaper zit op 2,2 miljoen." Uit de hand gelopen Pollet begon vijf jaar geleden met pepers kweken. ,,De kas stond er al twintig jaar. Ik kweekte vooral tomaten en pa prika's, maar na een tijd kwamen daar ziektes in. Mijn familie houdt van pepers, dus zijn we die gaan telen. Het is een beetje uit de hand gelopen." Pollet verkoopt zijn producten vooral op streek- markten en vanuit huis. In zijn bereidingen mixt hij zoete en hete pepers voor de beste combinaties. ,,De pitjes laat ik al tijd zitten. Ik gooi alles erin." Pol let proef alle pepers, al wordt hij er niet altijd gelukkig van. „Neem de birds eye, een kleine maar heel smerige jongen." DE WIJNTIP zaterdag 22 augustus 2020 GO Eric Pollet met een ghost pepper. foto peter nic Eric Pollet van De Pepertempel bereidt zijn sambals en peper sauzen vooral in zijn tuin in Hei kant. Zo voorkomt hij dat de rest van de familie met tranen in de ogen op de bank zit, als hij met een van zijn 21 soorten peper werkt. „Hier, deze gele kun je best eten. Die is citrusachtig en niet overdreven pittig", zegt Pollet wanneer hij in de kas in zijn tuin een peper plukt en aanreikt. „Sommige pepers zijn zoet en kun je zo eten, maar de meeste niet. Er is geen lol aan om in een ghost pepper te bijten." Vlammende gerechten uit Indo nesië laten zich lastig combi neren met wijn. Alcohol en pe pers zijn water en vuur. Ook de specerijen en verschillende kruiden bederven doorgaans een huwelijk met wijn. Wat drink je bijvoorbeeld bij nasi goreng met veel rode sam bal? Blijf in elk geval weg van strak, droog en een hoog alco holpercentage. Kies eerder een lichtzoete witte wijn met weinig al cohol. Die verzacht de pittige smaak van het gerecht. Dan kom je al gauw uit bij een klassieke Moe zel-wijn. Je kunt ook die moeilijke exercitie omzeilen door een biertje erbij te schenken. Bij voorkeur een witbier. Caroline van Assche met Delcorf-appels. foto peter nicolai

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 39