Geleidelijkheid
Appels die naar het
nieuwe seizoen smaken
Eric Pollet kweekt
pepers in zijn kas
Lichtzoete witte
of een biertje
MARGOT
ZEELAND 11
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
Door geleidelijkheid van de dingen in het
leven kun je sommige gebeurtenissen niet
meer helder zien. Buitenstaanders of ver
anderingen zijn nodig om zaken weer in perspec
tief te zien. Zo is het ook met de situatie van mijn
ouders. Vergelijk het met een pand dat ze tegen
over je aan het bouwen zijn. Eerst denk je dat je
niet aan het nieuwe uitzicht kunt wennen en
verzet je je, vervolgens hou je per week de vorde
ringen bij en dan ineens is het klaar en lijkt het
net of het er nooit niet heeft gestaan. Gewenning
is in dat geval fijn, maar het kan ook zijn dat dit
het zicht vertroebelt. Zo raakten wij als kinderen
gewend aan de menage a trois van mijn ouders en
de heer Parkinson. Zijn aanwezigheid was onont
koombaar en steeds vaker onthulde hij zijn ware
aard van achterdocht, lichamelijke ongemakken
en andere ellendigheid.
Mijn vader en moeder, door wilskracht gedre-
ven, konden hem tot voor kort nog best het hoofd
bieden. Parkinson is nu aan de winnende hand
wat betekent dat mijn vader naar een verpleeg
huis moet. Als ik dit opschrijf huilt mijn hart,
want dan gaan mijn ouders - hopelijk voor tijde
lijk - uit elkaar na meer dan zestig jaar getrouwd
te zijn. Dit weekend vieren we in heel kleine
kring mijn vaders verjaardag in de tuin met een
lunch. Alleen wij als kinderen mogen bij hem in
de buurt komen, met mondkapjes en handschoe
nen vanwege de thuisquarantaine. Ook daar raak
je geleidelijk aan gewend. Mijn vader is dol op pa
tat. Terwijl wij nu om beurten voor mijn ouders
zorgen, bakte ik ouderwets patat die krokant van
buiten en zacht van binnen is. Schil i kg. Zeeuwse
aardappelen en snij ze in frietjes. Bak ze 5 min.
voor op 140C en daarna af op 180C. Van appels uit
hun tuin maakte ik appelmoes en ik bakte er een
tartaartje bij. Dat smaakte prima.
Als ik dit opschrijf huilt mijn hart, want dan gaan mijn
ouders - hopelijk voor tijdelijk - uit elkaar na meer dan
zestig jaar getrouwd te zijn
HENGSTDIJK ,,Ieder appelras
heeft zo zijn eigen smaak; de
Delcorf en de Sissired smaken
naar het nieuwe seizoen," lacht
Caroline van Assche van Land-
winkel de Oude Stoof uit
Hengstdijk. Delcorf en de Sisired
zijn de vroegste appels. ,,Ze zijn
niet alleen fris zuur van smaak,
ze zien er ook sprookjesachtig
uit. Net alsof Sneeuwwitje er zo
een hap uit kan nemen. De klan
ten zijn dol op deze appels om
dat ze zo sappig zijn en door die
blos die ze hebben. Dat sappige
geldt ook voor onze Sissired ap
pels," zegt Van Assche.
Appel-allergie
,,Volgende week gaan we Elstar-
appels plukken. Samen met de
Junami appels zijn dat onze
hoofdrassen, naast de Cox's,
Goudreinette en de Santana's.
Die laatste zijn appels speciaal
voor mensen met een appel-al
lergie," legt Van Assche uit. Sa
men met haar man Jos heeft ze
appel- en perenboomgaarden en
drijft ze een winkel aan huis. Het
is nu hoogseizoen; het fruit moet
de komende weken van de bo
men. ,,De appels en peren zijn
dit jaar wel wat vroeger rijp,
mede doordat het zo warm was
vorige week, maar de smaak
heeft er niet onder geleden
hoor."
Appelsalade
Naast een vaste klantenkring
zijn er ook veel toeristen die hun
winkel in het Zeeuws-Vlaamse
land weten te vinden.
Het is een goede tijd voor een
frisse aardappelsalade met stuk-
jes appel en spek. Bak een ons ge
rookt Zeeuws spek uit (voor de
vegetariërs, laat dit weg) Kook
500 gr. aardappels gaar en snij in
stukjes. Meng wat mayonaise, ci
troensap en Zeeuwse mosterd,
snipper een uitje, snij een paar
augurken en 2 Delcorf appels in
stukjes. Meng alles door elkaar
en eet deze seizoenssalade als
lunch.
Pollet maakt diverse sambals en
sauzen, droogt de pepers voor
chiliflakes of poeder en legt pe
pers in. „Mensen vinden het ge
weldig. Als ze op het etiket lezen
dat de carolina reaper in de
saus zit, willen ze het allemaal
hebben. Ongekend. Zelf houd ik
niet van zó dramatisch pittig."
De carolina reaper is de heetste
peper ter wereld. De minst pit
tige in Pollets assortiment heeft
een gradatie van 2500 op de
schaal van Scoville (die meet de
mate van pittigheid). ,,De caro
lina reaper zit op 2,2 miljoen."
Uit de hand gelopen
Pollet begon vijf jaar geleden
met pepers kweken. ,,De kas
stond er al twintig jaar. Ik
kweekte vooral tomaten en pa
prika's, maar na een tijd kwamen
daar ziektes in. Mijn familie houdt
van pepers, dus zijn we die gaan
telen. Het is een beetje uit de
hand gelopen." Pollet verkoopt
zijn producten vooral op streek-
markten en vanuit huis.
In zijn bereidingen mixt hij zoete
en hete pepers voor de beste
combinaties. ,,De pitjes laat ik al
tijd zitten. Ik gooi alles erin." Pol
let proef alle pepers, al wordt hij
er niet altijd gelukkig van. „Neem
de birds eye, een kleine maar
heel smerige jongen."
DE WIJNTIP
zaterdag 22 augustus 2020
GO
Eric Pollet met een ghost pepper. foto peter nic
Eric Pollet van De Pepertempel
bereidt zijn sambals en peper
sauzen vooral in zijn tuin in Hei
kant. Zo voorkomt hij dat de
rest van de familie met tranen
in de ogen op de bank zit, als
hij met een van zijn 21 soorten
peper werkt.
„Hier, deze gele kun je best
eten. Die is citrusachtig en niet
overdreven pittig", zegt Pollet
wanneer hij in de kas in zijn tuin
een peper plukt en aanreikt.
„Sommige pepers zijn zoet en
kun je zo eten, maar de meeste
niet. Er is geen lol aan om in een
ghost pepper te bijten."
Vlammende gerechten uit Indo
nesië laten zich lastig combi
neren met wijn. Alcohol en pe
pers zijn water en vuur. Ook de
specerijen en verschillende
kruiden bederven doorgaans
een huwelijk met wijn. Wat
drink je bijvoorbeeld bij nasi
goreng met veel rode sam
bal? Blijf in elk geval weg van
strak, droog en een hoog alco
holpercentage. Kies eerder een
lichtzoete witte wijn met weinig al
cohol. Die verzacht de pittige
smaak van het gerecht. Dan kom je
al gauw uit bij een klassieke Moe
zel-wijn. Je kunt ook die moeilijke
exercitie omzeilen door een biertje
erbij te schenken. Bij voorkeur
een witbier.
Caroline van Assche met Delcorf-appels. foto peter nicolai