10 ZEELAND
Huisgemaakte
kaaskroketten
voor 5,50 euro.
Het klinkt als iets
uit een ver
verleden, maar in
Bistro Zeelandia
in Colijnsplaat is
het heel normaal.
,,Uit eten gaan,
hoeft helemaal
niet duur te zijn."
ETEN OP EEN ANDERE TOER
- o
iwee rasechte horecatijgers zijn
het, Kristel en Igor Douw. De uit
baters van het restaurant in de
Voorstraat kregen de liefde voor
het vak van huis uit mee. ,,Opa
had een restaurant in België, ik
liep met mijn moeder mee in de
bediening", vertelt Kristel. ,,Mijn man werkte ook
al lang in de keuken. Toen we elkaar ontmoeten,
was ons verhaal direct geschreven." Het koppel
baatte een jaar lang Petit Bistro in de Hoofdstraat
in Colijnsplaat uit, waar het furore maakte met
een menu voor een tientje. In maart 2010 trokken
Kristel en Igor in het voormalige Le Bras de Mer.
Kristel: ,,Lang geleden was dat café-restaurant
Zeelandia. We kregen de vraag de oude naam te
rug te brengen. We hebben er 'Bistro' voor ge
plakt, want zo kenden de gasten ons."
Zelfgemaakte kroketten
Vaste eters hebben Bistro Zeelandia daarna leren
kennen vanwege de goede prijs-kwaliteitsver-
houding, aldus Kristel. ,,Je kunt hier eten voor ie
ders budget. Uit eten gaan, hoeft helemaal niet
duur te zijn. Het is leuker als je niet te diep in je
portemonnee moet zoeken." Kaaskroketten gaan
het bord op voor een haast vooroorlogse prijs van
5,50 euro. ,,Daar komen de mensen echt voor te
rug. Behalve de rundvleeskroketten, maken we
alle kroketten zelf. We hebben ze met kaas, gar
nalen, scampi's en kipsaté."
De blikvanger is ongetwijfeld de carpaccio van,
jawel, 45 centimeter doorsnede. Kristel: ,,Som-
mige gasten bestellen die als voorgerecht en pak
ken daarna nog een T-bone. Dan waarschuw ik
dat die carpaccio best groot is. 'Zal wel meeval
len', zeggen ze dan. Wanneer we de carpaccio ser
veren, zie je hun kaken naar beneden vallen." Het
vlees wordt vergezeld door kaaskroketten, pijn
boompitten en een dressing van balsamico. ,,Dat
gerecht is begonnen als een uitdaging. Een gast
wilde een luxe carpaccio voor twee personen,
omdat zijn vrouw jarig was. Ik vroeg hoe groot
het moest zijn. 'Je grootste bord!'. De carpaccio
staat nog steeds op de kaart. Leuk om te delen,
maar tachtig procent eet hem alleen op."
De drie menu's zijn eveneens een hardloper.
Voor een schappelijke 19,50, 24,50 of 29,50. ,,Ik
kook naar het aanbod", zegt chef Igor. ,,In de win
ter, als het rustig is in het dorp, hebben we een
viergangenmenu voor een tientje. Dat doen we
met leerling-koks. Gasten zijn er dol op. Bij een
menu voor 10 euro bestellen sommigen gewoon
een fles champagne."
zaterdag 22 augustus 2020
GO
Kristel Douw met de carpaccio van 45 centimeter doorsnede. foto'sjohan van der heijden
Reuzencarpaccio laat de
kaken naar beneden vallen
Bob Maes
Bistro Zeelandia heeft binnen
zestig zitplaatsen, op het terras
achterin kunnen 22 gasten eten,
vooraan 26.
Het terras.