10 ZEELAND Huisgemaakte kaaskroketten voor 5,50 euro. Het klinkt als iets uit een ver verleden, maar in Bistro Zeelandia in Colijnsplaat is het heel normaal. ,,Uit eten gaan, hoeft helemaal niet duur te zijn." ETEN OP EEN ANDERE TOER - o iwee rasechte horecatijgers zijn het, Kristel en Igor Douw. De uit baters van het restaurant in de Voorstraat kregen de liefde voor het vak van huis uit mee. ,,Opa had een restaurant in België, ik liep met mijn moeder mee in de bediening", vertelt Kristel. ,,Mijn man werkte ook al lang in de keuken. Toen we elkaar ontmoeten, was ons verhaal direct geschreven." Het koppel baatte een jaar lang Petit Bistro in de Hoofdstraat in Colijnsplaat uit, waar het furore maakte met een menu voor een tientje. In maart 2010 trokken Kristel en Igor in het voormalige Le Bras de Mer. Kristel: ,,Lang geleden was dat café-restaurant Zeelandia. We kregen de vraag de oude naam te rug te brengen. We hebben er 'Bistro' voor ge plakt, want zo kenden de gasten ons." Zelfgemaakte kroketten Vaste eters hebben Bistro Zeelandia daarna leren kennen vanwege de goede prijs-kwaliteitsver- houding, aldus Kristel. ,,Je kunt hier eten voor ie ders budget. Uit eten gaan, hoeft helemaal niet duur te zijn. Het is leuker als je niet te diep in je portemonnee moet zoeken." Kaaskroketten gaan het bord op voor een haast vooroorlogse prijs van 5,50 euro. ,,Daar komen de mensen echt voor te rug. Behalve de rundvleeskroketten, maken we alle kroketten zelf. We hebben ze met kaas, gar nalen, scampi's en kipsaté." De blikvanger is ongetwijfeld de carpaccio van, jawel, 45 centimeter doorsnede. Kristel: ,,Som- mige gasten bestellen die als voorgerecht en pak ken daarna nog een T-bone. Dan waarschuw ik dat die carpaccio best groot is. 'Zal wel meeval len', zeggen ze dan. Wanneer we de carpaccio ser veren, zie je hun kaken naar beneden vallen." Het vlees wordt vergezeld door kaaskroketten, pijn boompitten en een dressing van balsamico. ,,Dat gerecht is begonnen als een uitdaging. Een gast wilde een luxe carpaccio voor twee personen, omdat zijn vrouw jarig was. Ik vroeg hoe groot het moest zijn. 'Je grootste bord!'. De carpaccio staat nog steeds op de kaart. Leuk om te delen, maar tachtig procent eet hem alleen op." De drie menu's zijn eveneens een hardloper. Voor een schappelijke 19,50, 24,50 of 29,50. ,,Ik kook naar het aanbod", zegt chef Igor. ,,In de win ter, als het rustig is in het dorp, hebben we een viergangenmenu voor een tientje. Dat doen we met leerling-koks. Gasten zijn er dol op. Bij een menu voor 10 euro bestellen sommigen gewoon een fles champagne." zaterdag 22 augustus 2020 GO Kristel Douw met de carpaccio van 45 centimeter doorsnede. foto'sjohan van der heijden Reuzencarpaccio laat de kaken naar beneden vallen Bob Maes Bistro Zeelandia heeft binnen zestig zitplaatsen, op het terras achterin kunnen 22 gasten eten, vooraan 26. Het terras.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 38