zomer Zo kun je wél netwerken op een borrel, ook al ben je verlegen i Oogsten&eten Vers van het land HOE DAN? CC Wat oogsten en eten we deze zomer? We gaan langs bij bijzondere boerderijen, kijken wat er nu van het land komt en vragen een chef hoe we het lekker kunnen bereiden. Deze week snijbiet van de Voedseltuin in Rotterdam. WERK(OMGEVING) I -<■ „Iedereen kan netwer- t - r Ij ken leren; je moet het leuk maken voor jezelf. Bereid je ten eerste goed \y voor. Veel evenementen hebben een app met een deelnemerslijst. Stuur van tevoren een berichtje naar interes sante deelnemers, via LinkedIn of de app. Dan heb je een haakje om ze die dag aan te spreken.'' Is de dag van het evene ment aangebroken, stap dan vol energie binnen, zegt Smits. ,,Als je je goed voelt en er zin in hebt, straal je dat uit. Hoe maak je zin? Zet de muziek keihard aan onderweg en zing lekker mee. Een biertje of wijntje helpt misschien tegen de zenuwen, maar drink nooit te veel. Zo blijf je helder en kun je snel schakelen in een gesprek. Netwerk niet alleen voor jezelf, maar probeer ook anderen te helpen, bijvoorbeeld door ze met elkaar te verbinden. Dat komt altijd bij je terug.'' 'Netwerk niet alleen voor jezelf, help ook anderen' 'Let op: breek niet zomaar in bij een groepje van twee' LU O m LU lil evertkwok.nl De Voedseltuin werd tien jaar geleden opgezet op initiatief van de Rotterdamse Voedselbank, de allereerste van Neder land, die hier nog altijd in de buurt is gevestigd. Lorier: ,,Dit terrein lag in die tijd braak, 7000 vierkante meter in de stad. De oprichter van de Voedselbank, Sjaak Sies, liep hier altijd met zijn hondje en op een dag kwam hij met het idee: waarom gaan we niet ons eigen voedsel verbouwen? Ik weet niet of je weleens een Voedselbankpakket hebt gezien, maar dat zit vol spullen die men sen niet nodig hebben, veel voorverpakt. Terwijl ze eigenlijk behoefte hebben aan verse groenten en fruit, gezond eten.'' Sindsdien levert de tuin aan mensen die het nodig hebben: aan maatschappe lijke welzijnsorganisaties. ,,De eerste jaren rechtstreeks aan de Voedselbank, maar tegenwoordig moeten ze aan aller lei regels voldoen ten aanzien van voed selveiligheid. En bij ons zit er weleens Beruchtste tippelzone 'De voormalige tippelzone is de laatste tien jaar enorm verhipt, met de tuin als centraal ontmoetingspunt' Onkruid Klusjes die maar bleven liggen pak je nü aan. Judith Smits en Bertine Blom over slim netwerken. Judith Smits, netwerk expert en schrijver van het boek De FUNfactor: Bertine Blom, oprichter van de Happy Business Academy: „Persoonlijk contact blijft belangrijk voor succes. Stel jezelf bij elk zakelijk evenement een specifiek doel, bijvoorbeeld het leggen van vijf nieuwe contac ten. Oefen het jezelf voorstellen in dertig seconden en een langere versie met een anekdote. Inbreken in een gesprek mag best, als je vraagt: 'Vinden jullie het goed dat ik er even bij kom staan?' Stel jezelf voor en herhaal de namen van de anderen, dat helpt om ze beter te onthouden. Let op: breek niet zomaar in bij een groepje van twee, zij voe ren mogelijk een persoonlijk gesprek. Pas ook op de zwaan-kleef-aan; iemand die de hele dag niet van je zijde wijkt. Dat levert niets extra's op.'' -HARRIOT VONCKEN MORGEN: Hoe schoon je je telefoon op? DONDERDAG 20 AUGUSTUS 2020 GO lil NEE HE... PAARSEILAND Voedseltuin die alles weggeeft MACHTELD VAN HULTEN Alle courgettes, sperziebonen, kroppen sla en snijbiet die in de Voedseltuin in Rotterdam worden geteeld, zijn gratis. ,,We verkopen niets, we heb ben geen winkel'', zegt Tom Lorier, coör dinator van de tuin. ,,We geven het gewoon - ja zo simpel is het eigenlijk - we geven alles weg.'' een slak in de sla. Sinds twee jaar werken we daarom met strippenkaarten waar mee mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank, zelf oogst kunnen komen halen'', aldus Lorier. Trots geeft hij een rondleiding door wat hij de mooiste en zeker de oudste perma- cultuurtuin, een duurzame manier van moestuinieren, van Rotterdam noemt. De tuin vormt een oase tussen het beton en de oude havenloodsen. Het is moeilijk voor te stellen dat hier twintig jaar terug Rotterdams beruchtste tippel zone was, thuishaven van hoeren, dea lers en junkies. Nu is het een bruisende broedplaats voor de creatieve industrie, start-ups, beginnende architecten en be kende kunstenaars. Lorier: ,,Het gebied is de laatste tien jaar enorm verhipt, met de tuin als centraal ontmoetingspunt." De tuin is opgedeeld in tien grote cirkels en aangelegd volgens oeroude natuur wetten. Geen rechte bedden en monocultuur, maar alles door elkaar heen, inclusief onkruid, net als in de natuur. Lorier wijst op een bed waar mais, pompoenen en bonen door elkaar staan. ,,Dat deden ze in de tijd van de Indianen ook al zo. De Drie Zusters noe men ze die gewassen samen.'' Plagen worden met natuurlijke vijanden bestreden in plaats van met pesticiden. Onkruid heeft een functie als bodembe dekker. ,,Het beschermt het bodemleven en zorgt dat de grond niet uitdroogt'', legt de tuinder uit. „Uiteindelijk is het

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 42