zomer
Zo kun je wél
netwerken op
een borrel, ook
al ben je verlegen
i
Oogsten&eten Vers van het land
HOE DAN?
CC
Wat oogsten en eten we deze zomer? We gaan
langs bij bijzondere boerderijen, kijken wat er
nu van het land komt en vragen een chef hoe
we het lekker kunnen bereiden. Deze week
snijbiet van de Voedseltuin in Rotterdam.
WERK(OMGEVING)
I -<■ „Iedereen kan netwer-
t - r Ij ken leren; je moet het
leuk maken voor jezelf.
Bereid je ten eerste goed
\y voor. Veel evenementen
hebben een app met een
deelnemerslijst. Stuur
van tevoren een
berichtje naar interes
sante deelnemers, via
LinkedIn of de app. Dan
heb je een haakje om ze
die dag aan te spreken.''
Is de dag van het evene
ment aangebroken, stap
dan vol energie binnen, zegt Smits. ,,Als je je
goed voelt en er zin in hebt, straal je dat uit.
Hoe maak je zin? Zet de muziek keihard aan
onderweg en zing lekker mee. Een biertje of
wijntje helpt misschien tegen de zenuwen,
maar drink nooit te veel. Zo blijf je helder en
kun je snel schakelen in een gesprek. Netwerk
niet alleen voor jezelf, maar probeer ook
anderen te helpen, bijvoorbeeld door ze met
elkaar te verbinden. Dat komt altijd bij je terug.''
'Netwerk
niet alleen
voor jezelf,
help ook
anderen'
'Let op:
breek niet
zomaar in bij
een groepje
van twee'
LU
O
m
LU
lil
evertkwok.nl
De Voedseltuin werd tien jaar geleden
opgezet op initiatief van de Rotterdamse
Voedselbank, de allereerste van Neder
land, die hier nog altijd in de buurt is
gevestigd. Lorier: ,,Dit terrein lag in die
tijd braak, 7000 vierkante meter in de
stad. De oprichter van de Voedselbank,
Sjaak Sies, liep hier altijd met zijn hondje
en op een dag kwam hij met het idee:
waarom gaan we niet ons eigen voedsel
verbouwen? Ik weet niet of je
weleens een Voedselbankpakket hebt
gezien, maar dat zit vol spullen die men
sen niet nodig hebben, veel voorverpakt.
Terwijl ze eigenlijk behoefte hebben aan
verse groenten en fruit, gezond eten.''
Sindsdien levert de tuin aan mensen
die het nodig hebben: aan maatschappe
lijke welzijnsorganisaties. ,,De eerste
jaren rechtstreeks aan de Voedselbank,
maar tegenwoordig moeten ze aan aller
lei regels voldoen ten aanzien van voed
selveiligheid. En bij ons zit er weleens
Beruchtste tippelzone
'De voormalige
tippelzone is de laatste
tien jaar enorm verhipt,
met de tuin als centraal
ontmoetingspunt'
Onkruid
Klusjes die maar bleven liggen pak je nü aan.
Judith Smits en Bertine Blom over slim
netwerken.
Judith Smits, netwerk
expert en schrijver van
het boek De FUNfactor:
Bertine Blom, oprichter
van de Happy Business
Academy: „Persoonlijk
contact blijft belangrijk
voor succes. Stel jezelf bij
elk zakelijk evenement
een specifiek doel,
bijvoorbeeld het leggen
van vijf nieuwe contac
ten. Oefen het jezelf
voorstellen in dertig
seconden en een langere
versie met een anekdote.
Inbreken in een
gesprek mag best, als je
vraagt: 'Vinden jullie het
goed dat ik er even bij
kom staan?' Stel jezelf
voor en herhaal de namen van de anderen, dat
helpt om ze beter te onthouden. Let op: breek
niet zomaar in bij een groepje van twee, zij voe
ren mogelijk een persoonlijk gesprek. Pas ook op
de zwaan-kleef-aan; iemand die de hele dag niet
van je zijde wijkt. Dat levert niets extra's op.''
-HARRIOT VONCKEN
MORGEN: Hoe schoon je je telefoon op?
DONDERDAG 20 AUGUSTUS 2020 GO
lil
NEE HE...
PAARSEILAND
Voedseltuin
die alles
weggeeft
MACHTELD VAN HULTEN
Alle courgettes, sperziebonen,
kroppen sla en snijbiet die in
de Voedseltuin in Rotterdam
worden geteeld, zijn gratis.
,,We verkopen niets, we heb
ben geen winkel'', zegt Tom Lorier, coör
dinator van de tuin. ,,We geven het
gewoon - ja zo simpel is het eigenlijk -
we geven alles weg.''
een slak in de sla. Sinds twee jaar werken
we daarom met strippenkaarten waar
mee mensen die afhankelijk zijn van de
Voedselbank, zelf oogst kunnen komen
halen'', aldus Lorier.
Trots geeft hij een rondleiding door wat
hij de mooiste en zeker de oudste perma-
cultuurtuin, een duurzame manier van
moestuinieren, van Rotterdam noemt.
De tuin vormt een oase tussen het
beton en de oude havenloodsen. Het is
moeilijk voor te stellen dat hier twintig
jaar terug Rotterdams beruchtste tippel
zone was, thuishaven van hoeren, dea
lers en junkies. Nu is het een bruisende
broedplaats voor de creatieve industrie,
start-ups, beginnende architecten en be
kende kunstenaars. Lorier: ,,Het gebied is
de laatste tien jaar enorm verhipt, met de
tuin als centraal ontmoetingspunt."
De tuin is opgedeeld in tien grote cirkels
en aangelegd volgens oeroude natuur
wetten. Geen rechte bedden en
monocultuur, maar alles door elkaar
heen, inclusief onkruid, net als in de
natuur. Lorier wijst op een bed waar
mais, pompoenen en bonen door elkaar
staan. ,,Dat deden ze in de tijd van de
Indianen ook al zo. De Drie Zusters noe
men ze die gewassen samen.''
Plagen worden met natuurlijke vijanden
bestreden in plaats van met pesticiden.
Onkruid heeft een functie als bodembe
dekker. ,,Het beschermt het bodemleven
en zorgt dat de grond niet uitdroogt'',
legt de tuinder uit. „Uiteindelijk is het