De historie van Zeeland wordt verbeeld met bier, meel, zeep en lekkernijen voor bij de borrel. Voor bij de borrel 9 ERFGOED EET EN DRINK HET ZEEUWSE VERLEDEN 1 Gruitbier 2 Meel Omarm de Zeeuwse ge schiedenis, doe er wat mee. Dat was de boodschap vorig jaar september toen het project Zeeuwse erfgoedlijnen werd gepresenteerd. Digna Kosse en Lucas Mullié hebben in op dracht van de provincie de hand schoen opgepakt. Onder de vlag van hun in Middelburg gevestigde bureau Foodcurators hebben ze voorlopig vier van de negen 'erf goedlijnen' tastbaar gemaakt. Met bier, meel, zeep en lekkernijen voor bij de borrel. De erfgoedlijnen omvatten ne gen thema's waarin de geschiede nis van Zeeland is verwerkt. Van 'Schorren, slikken en polders - Land van overkanten' tot 'Zwarte schuren en stoere paarden - leven en werken op het platteland' en 'Zilt en zoet - Smaken van Zeeuwse bodem'. Erfgoedadviseur Marc Kocken kwam met het idee om het Zeeuwse verleden en erf goed als commercieel wapen in te gaan zetten. Binnen Erfgoed Zee land is hij sectorhoofd van de afde ling Erfgoed en Publiek. In Dren the was hij eerder de bedenker en M Lucas Mullié 3 en Digna Kosse met hun Zeep Zeeuwse attri buten. foto Het thema 'Zeeuws licht' krijgt een ruben oreel verbeelding op het strand van Domburg. Daar is een mini-well- ness geplaatst. Voor wie wil is er een speciaal natuurvriendelijk zeepje te koop, bruikbaar in zee of onder de stranddouche. 'De Zeeuwse Badparel', zo heet de eco logische kuurzeep die in samen werking met Hogeschool Zeeland is ontwikkeld. Er is onder meer een viltwier uit de Oosterschelde in verwerkt. De link met het verleden van Domburg als gevierd kuuroord rond 1900 ligt voor de hand. De Foodcurators kijken ook naar het heden: ,,De aanhoudende populari teit van Domburg maakt een duur zaam beheer van het strand steeds relevanter. Er ontstaan aldoor nieuwe inzichten over de effecten van grootschalig badtoerisme. Zo blijkt dat chemische filters in zon nebrandcrème in het zeewater te rechtkomen en schade aanrichten aan het ecosysteem. Shampoo en douchegel die onder de stranddou- ches worden gebruikt komen ook in de zee terecht." Vandaar dus de ecologisch verantwoorde 'badpa- rel'. trekker van een project rond erf- goedlijnen. Verhaallijn Het ontwerpersechtpaar Digna Kosse en Lucas Mullié is door de provincie gevraagd elke verhaallijn 'tastbaar' te maken. Ze zijn actief onder de naam Foodcurators en hebben voor onder meer het Zui derzeemuseum gewerkt. Ze wil len erfgoed aan 'food' - voedsel - linken. In hun project 'Zeeland Souvenirs Placemarkers' spelen ze met de vraag wat 'echt' - au thentiek - Zeeuws is. Digna: ,,Kaas in de vorm van een Zeeuwse knop, mag je dat nog authentiek Zeeuws noemen? Waar ligt de grens?" Concreet zijn ze bij de volgende producten vier uitgekomen: De Zeeuwse Badparel, ecolo gisch verantwoorde zeep. Voor het thema 'Heren en kerken' kwamen Digna en Lucas in de Wandelkerk in Middel burg terecht. Daar staat het praalgraf van de broers Johan en Cornelis Evertsen, Zeeuwse zeehelden uit de ze- w ventiende eeuw. Omdat er vaak bor rels in de Wandel- kerk worden gege ven, is het grafmo nument ongewild achtergrond gewor den van met alcohol besprenkelde bij eenkomsten. Digna en Lucas hebben naast het praalgraf een 'praalpallet' met chutney en snackwafeltjes gezet. Ze lich ten toe: ,,De ironie dat twee admiraals die eerst als helden werden vereerd nu de decora tieve achtergrond van vele borrels zijn gewor den is omgedraaid: de Evertsens zijn nu een merk geworden. Evertsen Evertsen eist het praalgraf van de gebroeders Evertsen terug op. Het merk verkoopt borrelproducten en een deel van de opbrengst wordt bewaard voor onderhoud en restauratie van het praalgraf." De producten worden vandaag gepresen teerd in de Wandelkerk in Middelburg. Voor het thema 'Strijd tegen het water' is er bij de Plompe Toren op de rand van Schouwen een stand met 'gruitbier' neergezet. De Foodcu rators noe men het een 'fris, fruitig biertje' dat in plaats van met hop met een kruiden mengsel - gruit - is ge brouwen. De band met het verleden wordt uitge legd: ,,De to ren is als kerktoren gebouwd in opdracht van de heer van Koudekerke: Lodewijk van Gruut- huse. Hij kocht het ambacht Haamstede waartoe ook Glas voor het gruitbier van de Plompe Toren. Koudekerke behoorde. Gruut- huse dankte zijn rijkdom aan het gruitrecht dat zijn familie was toegekend in Brugge. Dit recht was een monopo lie op de verkoop van gruit aan bier brouwers. Gruit- bier is het oor spronkelijke bier van de Lage Lan den, maar wordt bijna niet meer gebrouwen sinds de introductie van hop in bier. Om Koudekerke en haar heer te ge denken serveren we nu in Zeeland het Koudekerke gruitbier: een streekproduct van een verdronken 'streek'." Als ex traatje worden er ook glazen gepre senteerd waarop het silhouet van de Plompe Toren is te zien. Voor het thema 'Poort naar de wereld' vroegen Digna en Lucas zich af hoe Zeeuws de bolus eigenlijk is. Het oorspronkelijke re cept is waarschijnlijk geïn troduceerd door in Zeeland neergestreken Se fardische Jo den. In Zie rikzee heb ben de Foodcu- rators een dis play ge plaatst bij De Man Die Bakt. Daarop wordt de Joodse achtergrond van de bolus belicht. Er is een speciale bakmix te koop, waarmee je zowel een bolus als een Iraans broodje kunt bakken. De band met het verleden: ,,Vandaag de dag zijn er nog Bakmix voor bolus en een Iraans broodje. steeds groepen die hun toe vlucht zoeken tot Zeeland. In het asielzoekerscentrum in Middelburg wachten mensen uit verschillende landen hun procedure af. Onder hen zijn veel Ira- niërs. Als zij nieuwe Zeeu wen worden, brengen ook zij weer nieuwe invloe den mee. Mis schien le ren we via hen nieuwe gerechten en smaken ken nen. Iraniërs kennen een an der zoet brood: nan-e-shirmal, een brood dat met melk, suiker en kar demom wordt gebakken. Misschien is dit wel de nieuwe bolus?" donderdag 20 augustus 2020 Proost, neem een gruitbiertje Jan van Damme Middelburg T Evertsen borrel producten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 37