Albert Heijn moet nóg nieuwer en groter
II
SCHOUWEN-DUIVELAND 5
FOODFOTOGRAAF SOCIAL MEDIA
Wie op vakantie is in
Renesse en ergens
een hapje wil eten,
zoekt niet langer via
Google naar websites
van eetgelegenheden,
maar checkt #renesse
op Instagram en scrolt
zelf even langs de
restaurants. En dus is
het belangrijk
geworden om mooie
foto's te delen. Nikki
Ruyssenaars gooide
het roer om en werd
fulltime foodfotograaf.
Dat kan nergens beter
dan op haar eigen
horeca-eiland
Schouwen-Duiveland.
Toegegeven: ze had een
voorsprongetje. Als
partner van Jimmy
Verboom, eigenaar van
drie restaurants in Re
nesse, kent Nikki (26) de plaatse
lijke horeca goed. ,,Ik doe de ad
ministratie en zie de laatste jaren
hoe sociale media steeds belang
rijker worden. Eerst plaatsten res
taurants wat fotootjes die de kok
met zijn iPhone van zijn gerech
ten had gemaakt, maar steeds va
ker zijn het professionele foto's.
Met name in de Randstad, maar
in Zeeland ook steeds meer."
Renesse mocht niet achterblij
ven, vond Nikki. Ze zorgde er
voor dat de accounts van Jimmy's
restaurants De Wig, The Italian
Cuisine en Pintx er piekfijn bij
stonden en zag de zaken vollo
pen. Het afgelopen jaar vroegen
zoveel andere restauranthouders
in en rond Renesse of ze dat ook
niet voor hen wilde doen dat
Nikki besloot het roer om te
gooien: ze zegde haar baan bij
Emergis op en werd fulltime
foodfotograaf.
Abonnement
,,Ik doe losse shoots, maar werk
ook met een soort abonnement
waarbij ik één, twee of vier keer
per jaar langskom om een serie
nieuwe foto's te maken", vertelt
Nikki. „Seizoenen wisselen, kaar
ten wisselen en tegenwoordig
verandert het interieur ook vaak,
dus restaurants willen graag up-
to-date blijven. In de zomer trek
je mensen met cocktails, maar in
het najaar willen gasten warme
chocomel en een haardvuurtje,
dus dan moet je die laten zien."
Gerechten mooier maken dan
ze zijn, doet Nikki niet. Geen tak
jes tijm of gepruts met haarlak.
,,Je moet niet hebben dat gasten
zich beklagen over het feit dat
hun gerecht er anders uitziet dan
op de foto. Ik maak foto's van de
gerechten en de sfeer zoals die op
dat moment zijn. Een social me
dia-expert schrijft er pakkende
teksten bij. Je kunt tegenwoordig
je eigen, ideale publiek creëren
en ervoor zorgen dat die mensen
bij jou binnen zitten."
Instagrammable
En de schattige ouderwetse
strandpaviljoentjes met roodwit-
geblokte gordijntjes dan, zonder
Instgramaccount? ,,Die hebben
hun vaste gasten of ze blijven
achter. Dat is jammer, maar het
In de zomer trek je
mensen met
cocktails, maar in het
najaar willen gasten
warme chocomel
is wel de tijd waarin we leven: al
les gaat snel. Iedereen doet zijn
best instagrammable te zijn. Zelfs
hier, op Schouwen-Duiveland."
Niet dat de nieuwe Albert Heijn
daar moet komen. Die is 'ergens bij
het parkeerterrein Kriekemeet'
voorzien. Het pand van de Spar is
dan ook een strategische aankoop,
legt de eigenaar van Albert Heijn in
Burgh-Haamstede, Roberto van
Veldhuizen, uit. ,,Zoals de ge
meente Schouwen-Duiveland daar
Als iets goed is voor
het dorp, dan heb ik
daar ook belang bij
ook voorkeursrechten op woonhui
zen heeft gelegd. Een hoekhuis is
zelfs al aangekocht."
Het grote idee is dat de gemeente
de Burghseweg autoluw wil maken
en de locatie van de huidige Albert
Heijn graag vrijmaakt voor huizen
bouw en een gezondheidscentrum.
En de nieuwe regioschool, voegt
Van Veldhuizen er vol goede moed
aan toe. Winkels en horeca kunnen
volgens de dorpsvisie beter bij el-
kaar zitten. Volgens Van Veldhui
zen zal de Albert Heijn aan de an
dere kant van het dorp ook meer
klanten trekken. ,,We zijn dan nog
beter bereikbaar voor mensen uit
omliggende kernen als Burghsluis."
De Spar blijft voorlopig gewoon
de Spar. ,,We hebben daar op de
korte termijn nog geen bedoelin
gen mee. We kijken wel wat goed is
voor het dorp. En de rest zijn ook al
lemaal plannen voor over vijf of
tien jaar. We staan pas aan het be
gin van dit project."
Van Veldhuizen is supermarkt
ondernemer, maar doet niet onder
voor een projectontwikkelaar.
,,Haha, nee hoor, ik blijf gewoon su
permarktondernemer. Maar als iets
goed is voor het dorp, dan heb ik
daar ook belang bij."
maandag 17 augustus 2020
SD
Instagrammable dankzij Nikki's foto's
Wendy Wagenmakers
Renesse
-Nikki Ruyssenaars
De vernieuwde Albert Heijn in
Burgh-Haamstede is pas net
open, maar eigenaar Roberto
van Veldhuizen zinspeelt nu al
weer op een nóg grotere winkel,
aan de andere kant van het
dorp. Daarvoor heeft hij alvast
het pand van de Spar gekocht.
Wendy Wagenmakers
Burgh-Haamstede
- Roberto van Veldhuizen
Parkeerplaats Kriekemaat, achter de Spar in Burgh-Haamstede.
FOTO MARIEKE MANDEMAKER
Foodfotograaf Nikki Ruyssenaars in actie. Nikki besloot het roer om te gooien: ze zegde haar baan bij Emergis op en werd fulltime food
fotograaf. foto Marieke mandemaker