Van een bol sneeuw naar luxe lekkernij Jij CC I NO Café Procope dat in 1686 in hartje Parijs werd gevestigd, draait nog altijd als een tierelier. Waren het de Chinezen, de Arabieren of toch gewoon de Italianen? Over de precieze bedenker van ons geliefde ijsje - aanvankelijk een karige men gelmoes van sneeuw, honing en wat fruit - woedt al tijden een verhitte discussie. Wat we zeker weten: jonge, ijverige mannen uit Noord-Italië verhieven hun gelato tot kunst vorm. Zij introduceerden het am bachtelijk gemaakte ijs bij de rest van Europa, met de be roemde Florentijnse ijsmaker Bernardo Buontalenti (1531 1608) als onbetwiste pionier. Al in de 16de eeuw biedt hij zijn huisgemaakte gelato aan op de bruiloft van Catharina de Medici en de Franse kroonprins Hendrik II. Daarmee is het hek van de dam, het ijsje raakt in Italië volop in trek. In de eeuwen die volgen, geven Italiaanse ijsbereiders hun ambacht door van vader op zoon. Het gebrek aan toekomst perspectief drijft veel jonge gelukszoekers in de 19de en 20ste eeuw weg uit de Italiaan se Alpen, de wijde wereld in, met het familierecept voor heer lijk ijs op zak. Zo verschijnen Italiaanse ijssalons in heel Europa, dus ook in Nederland. De eerste salon ter wereld, k TALAMINI k BRINK 103, DEVENTER k GEOPEND IN 1965 Wie binnenstapt in de riante ijssalon van Pietro, Gianna, Lucy en Manuela Talamini kan niet om hun trotse vader heen. Aan de muren pronken tientallen krantenknipsels en ingelijste onder scheidingen, achter de toonbank staat een onbescheiden collectie trofeeën. Elio Talamini (93) heeft zijn leven lang hard gewerkt en dat mogen bezoekers weten ook. ,,Mijn vader stalt die spullen hier zelf uit'', glimlacht Pietro, die in 1995 samen met zijn drie zussen de langste ijssalon ter wereld overnam. In de verste zithoek waakt een stand beeld van de Italiaanse ijsmeester over zijn familiebedrijf. ,,'Is dat niet een beetje overdreven?' vroeg ik mijn vader toen hij het beeld van oud werknemers ontving. 'Een standbeeld krijg je toch alleen als je de wereld verandert of iets heel belangrijks doet?' Zijn antwoord: 'Ik maak heerlijk ijs voor de mensen. Dat is toch heel belangrijk?''' Passie voor ijs stroomt volgens Pietro al ruim anderhalve eeuw door de aderen van zijn familie uit Vodo di Cadore. ,,Mijn overgrootvader Giovanni, toevallig ook de uitvinder van slag room, verkocht in 1860 al zijn beroemde citroenijs aan keizerin Sisi van Oostenrijk. Alleen op zondag, want op andere dagen mocht zijn ijskarretje niet voor haar paleis staan.'' Ruim honderd jaar later, in 1965, opende Giovanni's kleinzoon Elio de huidige salon in Deventer. De Talamini- teller staat inmiddels op acht vestigin gen in verschillende steden, alle gerund door Elio's (klein)kinderen. ,,Mijn vader mag dan wel 93 zijn, wij krijgen nog steeds advies van hem. Tijdens onze familievergaderingen op zaterdag middag is hij nog steeds messcherp.'' I^CHIKBAR1 ZATERDAG 8 AUGUSTUS 2020 17

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 97