Handig borderpakket gratis Buitenkansje van de PZC! ZOMERHIT CADEAU 25 Recept Stroopwafels Voor meer dan €1000 Lopendebandwerk der voor zogeheten Boeren-Leidse kaas met sleutels. Deze kaas ontstond in de Gouden Eeuw als bijproduct in het proces van boter maken. ,,De Leidse boeren laten de melk rusten, waardoor er een laag dikke room op komt drij ven." Nadat van de room echte room boter en karnemelk is gemaakt, blijft er afgeroomde melk over. ,,Hieraan voegt de kaasmaker stremsel en zuursel toe en als laatste komijn. Dit geeft de kaas zijn typerende smaak. Vervolgens gaat het in kaasvaten. Op de rode korst van de kaas komt een reliëf van gekruiste sleutels, het wapen van Leiden." Jonge Leidse kaas is zacht en smeuïg, oude Leidse kaas juist kruidig en pittig. Tomasu Soy Sauce Sojabonen? Komen die niet uit verre oorden? ,,Nee, tegenwoordig wordt er soja geteeld in de Hoeksche Waard. In Rotterdam wordt er sojasaus van gemaakt. Échte Nederlandse sojasaus dus. De makers hebben een missie. ,,Zij telen sojabonen met respect voor de landbouwgrond. Ze zorgen ervoor dat de bodem weer van voedingsstoffen wordt voorzien." De productie van de sojasaus is een kwestie van jaren. ,,Dat is een indruk wekkend proces. Eerst worden de bonen gekookt. Vervolgens wordt het mengsel gedurende vier dagen regel matig aangeharkt op een tafel, samen met granen en een schimmel. Daarna gaat het in dertig jaar oude whiskey- vaten." Dagelijks wordt er de eerste weken in de vaten geroerd. Daarna mogen ze naar de ageing room. ,,Na vier jaar is deze sojasaus pas klaar, en dan is die ontzettend lekker. Niet te vergelijken met de sojasaus die je koopt in de supermarkt." HERINNERINGEN VAN LEZERS VOOR JEZELF OF EEN ANDER Voor minder dan €60 Wil je winnen? Doe dan mee! Wij verrassen je deze zomer met gratis kans op mooie prijzen, gratis kado's en zomerse artikelen! Vandaag maak je kans op een VVV Online Cadeaucode t.w.v. 10 euro. MAAK GRATIS KANS VIA PZC.NL/BUITENKANSJES PC ZATERDAG 8 AUGUSTUS 2020 In Leiden werd kaas in de Gouden Eeuw gemaakt als bijproduct van boter. Hutspot symboliseert er nog altijd de vrijheidsstrijd. FOTO SHUTTERSTOCK Culinair journalist Laura de Grave op de Markt van Gouda, met Goudse kaas die wél in Nederland wordt gemaakt. foto jean-pierre jans Goudse stroopwafels van siroop- wafelbakkerij Van Vliet Ingrediënten voor ongeveer 12 stuks van 8,5 cm doorsnede 100 g ongezouten roomboter 50 g margarine 25 g witte basterd suiker 1 ei 200 g tarwebloem 3 g bakpoeder 150 g schenk- stroop (Van Gilse) 50 g lichte bas terdsuiker 50 g donkere basterd suiker K tl gemalen kaneel Nodig: een wafelijzer, uitsteekring STAP 1 Smelt 50 gram boter en de margarine in een steelpan op laag vuur. Laat 2 minuten afkoelen. Doe intussen de witte basterdsuiker, 25 gram schenkstroop en het ei in een grote kom. Voeg het gesmolten botermengsel toe. Roer goed door. STAP 2 Voeg de bloem, het bakpoe der en wat zout toe en meng dit in circa 3 minuten tot een stevig deeg. Dek af met een schone theedoek en laat op kamertemperatuur 2 uur rusten. STAP 3 Breng intussen de rest van de schenkstroop in een steelpan aan de kook. Laat circa 1 minuut inkoken. Zet het vuur uit. Voeg de resterende boter, lichte en donkere basterdsuiker, kaneel en wat zout toe. Roer goed. Let op: warm de siroop hierna niet meer op. STAP 4 Vorm 12 bolletjes van het deeg. Laat het wafelijzer op stand 2 (of middelhoge temperatuur) heet worden. STAP 5 Druk een deegbolletje een beetje plat, leg in het midden van het wafelijzer en doe dicht. Bak de wafel in circa 1 minuut (gebruik een timer!) gaar en licht goudbruin. Leg de wafel direct op een snijplank, steek er een cirkel uit met de uitsteekring (bewaar de wafelsnip pers) en snijd de wafel met een scherp koksmes horizontaal door midden. Schep 1 el siroop op het midden van één binnenkant, leg beide helften weer op elkaar en druk zachtjes aan. Bak en vul de rest van de wafels op dezelfde wijze. LET OP: Het is een beetje uitprobe ren om te zien hoeveel siroop je nodig hebt. Te weinig siroop zorgt voor droge wafels. Te veel loopt uit aan de zijkanten. TIP Stroopwafelsnippers zijn super- lekker door je pindakaas, yoghurt of als crumble over fruit. Zomerhit: La Isla Bonita van Madonna Voor Dimitri van Iterson (22) uit Rijnsburg is er geen twijfel over mogelijk; dit is de allerbeste zomerhit. ,,Zelfs een regenachtige, kille winter dag voelt als zomer als dit liedje uit de speakers klinkt. Nadat ik in 2005 van mijn vader het eerste cd'tje van Madonna kreeg, draaide ik dat grijs. Later, toen streamingdiensten in Nederland beschikbaar waren, zocht ik al haar nummers op via Spotify. In mijn ogen is één nummer veel beter dan al haar andere muziek, namelijk La Isla Bonita. Het is vrolijk, heeft Spaanse invloeden en gaat vergezeld van een zomerse videoclip. An ders dan bij een nummer als Despacito - dat na honderd keer een beetje vervelend wordt - blijft dit nummer me interesseren. Nog steeds hoor ik dingen die me niet eerder waren opgevallen.'' V r. M 3flr IÉ!!», mi mm Hupsakee, in één keer klaar met dit borderpak ket vol planten. Of het nou een prairietuin moet worden of een groenstrook met alleen varens of planten in één kleur: het zit in één pakket. Gezien voor 54,95 euro Premier Boris Johnson, genezen van corona, snapt nu dat zijn overgewicht ziekte in de hand werkt. Hij wil dat meer mensen hun leefstijl aanpassen. Lopen dus! Voor wie niet van zon of water op zijn kop houdt: lekker in het koele deel van je huis binnen trainen. Gezien voor 4999 euro.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 73