Handig borderpakket
gratis Buitenkansje van de PZC!
ZOMERHIT
CADEAU
25
Recept
Stroopwafels
Voor meer dan €1000
Lopendebandwerk
der voor zogeheten Boeren-Leidse kaas
met sleutels. Deze kaas ontstond in de
Gouden Eeuw als bijproduct in het
proces van boter maken. ,,De Leidse
boeren laten de melk rusten, waardoor
er een laag dikke room op komt drij
ven." Nadat van de room echte room
boter en karnemelk is gemaakt, blijft er
afgeroomde melk over. ,,Hieraan voegt
de kaasmaker stremsel en zuursel toe
en als laatste komijn. Dit geeft de kaas
zijn typerende smaak. Vervolgens gaat
het in kaasvaten. Op de rode korst van
de kaas komt een reliëf van gekruiste
sleutels, het wapen van Leiden."
Jonge Leidse kaas is zacht en smeuïg,
oude Leidse kaas juist kruidig en pittig.
Tomasu Soy Sauce
Sojabonen? Komen die niet uit verre
oorden? ,,Nee, tegenwoordig wordt er
soja geteeld in de Hoeksche Waard. In
Rotterdam wordt er sojasaus van
gemaakt. Échte Nederlandse sojasaus
dus. De makers hebben een missie. ,,Zij
telen sojabonen met respect voor de
landbouwgrond. Ze zorgen ervoor dat
de bodem weer van voedingsstoffen
wordt voorzien."
De productie van de sojasaus is een
kwestie van jaren. ,,Dat is een indruk
wekkend proces. Eerst worden de
bonen gekookt. Vervolgens wordt het
mengsel gedurende vier dagen regel
matig aangeharkt op een tafel, samen
met granen en een schimmel. Daarna
gaat het in dertig jaar oude whiskey-
vaten."
Dagelijks wordt er de eerste weken
in de vaten geroerd. Daarna mogen ze
naar de ageing room. ,,Na vier jaar is
deze sojasaus pas klaar, en dan is die
ontzettend lekker. Niet te vergelijken
met de sojasaus die je koopt in de
supermarkt."
HERINNERINGEN VAN LEZERS
VOOR JEZELF OF EEN ANDER
Voor minder dan €60
Wil je winnen? Doe dan mee! Wij verrassen je deze zomer met gratis kans op
mooie prijzen, gratis kado's en zomerse artikelen! Vandaag maak je kans op een
VVV Online Cadeaucode t.w.v. 10 euro.
MAAK GRATIS KANS VIA PZC.NL/BUITENKANSJES
PC ZATERDAG 8 AUGUSTUS 2020
In Leiden
werd kaas in de
Gouden Eeuw
gemaakt als
bijproduct van
boter. Hutspot
symboliseert er
nog altijd de
vrijheidsstrijd.
FOTO SHUTTERSTOCK
Culinair journalist Laura de Grave op de Markt van Gouda, met Goudse
kaas die wél in Nederland wordt gemaakt. foto jean-pierre jans
Goudse stroopwafels van siroop-
wafelbakkerij Van Vliet
Ingrediënten voor ongeveer 12 stuks
van 8,5 cm doorsnede
100 g ongezouten roomboter 50
g margarine 25 g witte basterd
suiker 1 ei 200 g tarwebloem
3 g bakpoeder 150 g schenk-
stroop (Van Gilse) 50 g lichte bas
terdsuiker 50 g donkere basterd
suiker K tl gemalen kaneel
Nodig: een wafelijzer, uitsteekring
STAP 1 Smelt 50 gram boter en de
margarine in een steelpan op laag
vuur. Laat 2 minuten afkoelen. Doe
intussen de witte basterdsuiker, 25
gram schenkstroop en het ei in een
grote kom. Voeg het gesmolten
botermengsel toe. Roer goed door.
STAP 2 Voeg de bloem, het bakpoe
der en wat zout toe en meng dit in
circa 3 minuten tot een stevig deeg.
Dek af met een schone theedoek
en laat op kamertemperatuur 2 uur
rusten.
STAP 3 Breng intussen de rest van
de schenkstroop in een steelpan
aan de kook. Laat circa 1 minuut
inkoken. Zet het vuur uit. Voeg de
resterende boter, lichte en donkere
basterdsuiker, kaneel en wat zout
toe. Roer goed. Let op: warm de
siroop hierna niet meer op.
STAP 4 Vorm 12 bolletjes van het
deeg. Laat het wafelijzer op stand 2
(of middelhoge temperatuur) heet
worden.
STAP 5 Druk een deegbolletje een
beetje plat, leg in het midden van
het wafelijzer en doe dicht. Bak de
wafel in circa 1 minuut (gebruik een
timer!) gaar en licht goudbruin. Leg
de wafel direct op een snijplank,
steek er een cirkel uit met de
uitsteekring (bewaar de wafelsnip
pers) en snijd de wafel met een
scherp koksmes horizontaal door
midden. Schep 1 el siroop op het
midden van één binnenkant, leg
beide helften weer op elkaar en
druk zachtjes aan. Bak en vul de
rest van de wafels op dezelfde
wijze.
LET OP: Het is een beetje uitprobe
ren om te zien hoeveel siroop je
nodig hebt. Te weinig siroop zorgt
voor droge wafels. Te veel loopt uit
aan de zijkanten.
TIP Stroopwafelsnippers zijn super-
lekker door je pindakaas, yoghurt of
als crumble over fruit.
Zomerhit:
La Isla
Bonita van
Madonna
Voor Dimitri van Iterson (22) uit Rijnsburg is
er geen twijfel over mogelijk; dit is de allerbeste
zomerhit. ,,Zelfs een regenachtige, kille winter
dag voelt als zomer als dit liedje uit de speakers
klinkt. Nadat ik in 2005 van mijn vader het eerste
cd'tje van Madonna kreeg, draaide ik dat grijs.
Later, toen streamingdiensten in Nederland
beschikbaar waren, zocht ik al haar nummers
op via Spotify. In mijn ogen is één nummer veel
beter dan al haar andere muziek, namelijk La Isla
Bonita. Het is vrolijk, heeft Spaanse invloeden en
gaat vergezeld van een zomerse videoclip. An
ders dan bij een nummer als Despacito - dat na
honderd keer een beetje vervelend wordt - blijft
dit nummer me interesseren. Nog steeds hoor ik
dingen die me niet eerder waren opgevallen.''
V r.
M
3flr IÉ!!», mi mm
Hupsakee, in één keer klaar met dit borderpak
ket vol planten. Of het nou een prairietuin moet
worden of een groenstrook met alleen varens
of planten in één kleur: het zit in één pakket.
Gezien voor 54,95 euro
Premier Boris Johnson, genezen van corona,
snapt nu dat zijn overgewicht ziekte in de hand
werkt. Hij wil dat meer mensen hun leefstijl
aanpassen. Lopen dus! Voor
wie niet van zon of water
op zijn kop
houdt: lekker in
het koele deel
van je huis binnen
trainen.
Gezien voor 4999 euro.