10 ZEELAND
Een lommerrijk
terras,
scharrelende
kippen, vrolijk
rondfladderende
vlinders. Een
idyllischere plek
dan Uitspanning
de Houtzaagwerf
bestaat bijna niet.
De menukaart is
overzichtelijk, de
gerechten
eenvoudig. En dat
willen de uitbaters
vooral zo houden.
ken we met wat er in het seizoen verkrijgbaar is.
En op is op. Dan komt er wat anders voor in de
plaats.''
De keukenbrigade weet goed raad met de in
grediënten die voorhanden zijn. Met het grootste
plezier bereiden ze ceviche van harder of picanha
van staartstuk van een rund. Volgens Maria zijn
de dunne vleesplakjes 'niet te versmaden'. Ook
hoofdgerechten als diamanthaas en rogvleugel
vallen meestal goed in de smaak. Bij de visgerech
ten kijken de gasten soms verbaasd op. ,,Vaak ser
veren we hele vis van het bbq-ei. Bijvoorbeeld
zeebaars. De graten geven extra smaak aan het
visvlees. Mensen schrikken weleens van zo'n
beest op hun bord. Ik vind het leuk om ze te laten
zien dat zo'n vis heel eenvoudig te fileren is.''
Vooral jongeren houden van de ambiance bij
De Houtzaagwerf. Ongecompliceerd en re
laxed. Ze vallen voor de snuisterijen
in het pas geopende winkeltje
op het erf en de bijzon
dere aperitiefdrankjes
met smaakjes als
bergamot en
blauwe thee.
„Laatst kwam
er een vrouw
uit Tilburg bij
ons eten.",
vertelt Maria
„Ze vroeg of
we personeel
zochten. Nu staat
ze een paar weken
met haar camper op
het terrein en helpt ze
ons in de bediening. Dat
vind ik echt een compliment."
ten moet vooral lekker zijn'', zegt
Maria Wesdorp die samen met
vriend Chris Lenaerts De Hout
zaagwerf in Kortgene runt. Zij in
de bediening. Hij achter het for-
I nuis samen met Claudia, Youra en
I Marc. ,,Niet te moeilijk of te inge
wikkeld. Gewoon smakelijk en voedzaam.''
Ruim twee maanden was de voordeur van de
Houtzaagwerf op slot in verband met corona. De
eerste dag van de heropening was het voor Maria
éven spannend om weer eters te ontvangen. ,,Ge-
lukkig was dat na een uurtje over. Maar ik maak
me wel zorgen over die nieuwe piek in coronabe
smettingen. Ik hoop echt dat we niet weer moe
ten sluiten."
De tuin achter de dijk is ruim genoeg voor zo'n
8o gasten. Toch zorgen Maria en Chris ervoor dat
de boel overzichtelijk blijft. „We willen er geen
vreetschuur van maken." Binnen was altijd plek
voor ongeveer 55 eters. In verband met de ander-
halvemetermaatregel is dat nu de helft. Dat be
valt. „De afgelopen jaren schoof ik steeds meer
tafeltjes naar binnen, om mensen niet teleur te
stellen", zegt Maria. „Nu zit iedereen verder
uit elkaar en toch blijft de sfeer goed. Dat is
eigenlijk wel zo prettig. Ook onze gasten vin
den de ruimere opzet fijn."
Nieuw is dat de dinergerechten van de
voortdurend wisselende kaart ook voor de
lunch te bestellen zijn. „We doen niet aan uit
smijters en tosti's", zegt Maria. „Die kan je overal
krijgen. Bij ons is er keuze tussen twee vleesge
rechten, twee visgerechten of een vegetarisch ge
recht. En alles is vers. Zo maken we friet van de
aardappels van Verhulst in Geersdijk. Verder wer-
zaterdag 8 augustus 2020
GO
Maria Wesdorp van Uitspan
ning de Houtzaagwerf ser-
..r.
veert gewoon de hele vis:
'De graten geven extra
smaak aan het visvlees.'
'Mensen schrikken weleens
van zo'n beest op hun bord'
Elian van 't Westeinde
Een kip loopt tussen de gasten.
Op het menu van de Houtzaag
werf staat onder meer zeebaars
van de barbecue.
FOTO'S JOHAN VAN DER HEIJDEN