10 ZEELAND Een lommerrijk terras, scharrelende kippen, vrolijk rondfladderende vlinders. Een idyllischere plek dan Uitspanning de Houtzaagwerf bestaat bijna niet. De menukaart is overzichtelijk, de gerechten eenvoudig. En dat willen de uitbaters vooral zo houden. ken we met wat er in het seizoen verkrijgbaar is. En op is op. Dan komt er wat anders voor in de plaats.'' De keukenbrigade weet goed raad met de in grediënten die voorhanden zijn. Met het grootste plezier bereiden ze ceviche van harder of picanha van staartstuk van een rund. Volgens Maria zijn de dunne vleesplakjes 'niet te versmaden'. Ook hoofdgerechten als diamanthaas en rogvleugel vallen meestal goed in de smaak. Bij de visgerech ten kijken de gasten soms verbaasd op. ,,Vaak ser veren we hele vis van het bbq-ei. Bijvoorbeeld zeebaars. De graten geven extra smaak aan het visvlees. Mensen schrikken weleens van zo'n beest op hun bord. Ik vind het leuk om ze te laten zien dat zo'n vis heel eenvoudig te fileren is.'' Vooral jongeren houden van de ambiance bij De Houtzaagwerf. Ongecompliceerd en re laxed. Ze vallen voor de snuisterijen in het pas geopende winkeltje op het erf en de bijzon dere aperitiefdrankjes met smaakjes als bergamot en blauwe thee. „Laatst kwam er een vrouw uit Tilburg bij ons eten.", vertelt Maria „Ze vroeg of we personeel zochten. Nu staat ze een paar weken met haar camper op het terrein en helpt ze ons in de bediening. Dat vind ik echt een compliment." ten moet vooral lekker zijn'', zegt Maria Wesdorp die samen met vriend Chris Lenaerts De Hout zaagwerf in Kortgene runt. Zij in de bediening. Hij achter het for- I nuis samen met Claudia, Youra en I Marc. ,,Niet te moeilijk of te inge wikkeld. Gewoon smakelijk en voedzaam.'' Ruim twee maanden was de voordeur van de Houtzaagwerf op slot in verband met corona. De eerste dag van de heropening was het voor Maria éven spannend om weer eters te ontvangen. ,,Ge- lukkig was dat na een uurtje over. Maar ik maak me wel zorgen over die nieuwe piek in coronabe smettingen. Ik hoop echt dat we niet weer moe ten sluiten." De tuin achter de dijk is ruim genoeg voor zo'n 8o gasten. Toch zorgen Maria en Chris ervoor dat de boel overzichtelijk blijft. „We willen er geen vreetschuur van maken." Binnen was altijd plek voor ongeveer 55 eters. In verband met de ander- halvemetermaatregel is dat nu de helft. Dat be valt. „De afgelopen jaren schoof ik steeds meer tafeltjes naar binnen, om mensen niet teleur te stellen", zegt Maria. „Nu zit iedereen verder uit elkaar en toch blijft de sfeer goed. Dat is eigenlijk wel zo prettig. Ook onze gasten vin den de ruimere opzet fijn." Nieuw is dat de dinergerechten van de voortdurend wisselende kaart ook voor de lunch te bestellen zijn. „We doen niet aan uit smijters en tosti's", zegt Maria. „Die kan je overal krijgen. Bij ons is er keuze tussen twee vleesge rechten, twee visgerechten of een vegetarisch ge recht. En alles is vers. Zo maken we friet van de aardappels van Verhulst in Geersdijk. Verder wer- zaterdag 8 augustus 2020 GO Maria Wesdorp van Uitspan ning de Houtzaagwerf ser- ..r. veert gewoon de hele vis: 'De graten geven extra smaak aan het visvlees.' 'Mensen schrikken weleens van zo'n beest op hun bord' Elian van 't Westeinde Een kip loopt tussen de gasten. Op het menu van de Houtzaag werf staat onder meer zeebaars van de barbecue. FOTO'S JOHAN VAN DER HEIJDEN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 38