Knapperig als een loempia pi W#M Culiweetje Ik moestuinier, jij moestuiniert, wij moestuinieren. Behalve de Hamersmaatjes dan. Mijn opa en oma hadden een volkstuintje. 'Omdat we anders van de honger geen ontlasting hadden', vatte opa Sjakie ooit eens kernachtig samen toen hij vertelde over het plintje groen dat hij vlak langs het spoor bestierde. Uien, kool en kroten ontworstelde hij aan de niet al te toeschietelijke aarde. Sierplanten kweekte hij daar niet. Nu is het anders. Volkstuin tjes kennen wachtlijsten. Per ceeltjes worden gedeeld met vrienden die op parttimebasis terug naar de natuur willen. Lekker met de iPadhanden in de potaarde. De kinderen laten zien dat doperwtjes niet in de diepvries groeien. Mevrouw Hamersma meldde dat de kookboekenschrijvers deze markt ook hebben ont- dekt. In kort tijdsbestek voegde zij titels als Kookboek voor de onstuimige moestuinier, Chefs en hun moestuin en, speciaal voor kinderen, Het geheim van de tuin toe aan haar assortiment. Welbeschouwd hoort ook het nieuwe Restaurant De Kas Amsterdam, van het land op het bord, daarin thuis. Al is het de opvolger van het boek De Kas dat al in 2001 uitkwam. Aan de from farm to table- filosofie van initiatiefnemer en chef-kok Gert Jan Hageman is in de tussenliggende twee decennia niets veranderd; de witte brigade is dat daaren tegen wel. Terwijl Hageman een en ander inmiddels op af stand volgt, bepalen chefs Jos Timmer en Wim de Beer nu wat er van het land op het bord komt. Ook hebben ze het kook- /oJA boek voor hun rekening geno men. Mevrouw Hamersma maakte er een lekker fris voor gerechtje uit met ingrediënten die overigens niet afkomstig waren van ons recent aangeleg de dakterras. Onze enige toma tenplant was binnen twee da gen sowieso al gerampokt door de vogels. Onlangs moest ook ik aan een verslaggever van NPO Ra dio 1 bekennen die een item over Nederlandse wijnen maakte dat ik totaal niet ambi- Eten drinken Mevrouw Hamersma runt een kookboek winkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Kaviaar ligt voor de hand. De oester is een gedoodverfde favoriet. De cham pagneliefhebber die wat te eten wil bij zijn favoriete drank noemt ze in één adem. In Reims wordt nu ook de groentetroef uitge speeld. Wellicht om de door het coronavirus tanen de verkoop een impuls te geven (100 miljoen flessen minder, een derde van de jaarlijkse hoeveelheid), wordt de nederige radijs als tafelgenoot getipt. Puur of met een beetje zout schijnt er een mooi een-tweetje te ont staan, omdat zowel radijs als champag ne zich piquant presenteren. Proberen bij een spring roll is ook een optie. r, iff/. j' if 36

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 116