Knapperig
als een
loempia
pi
W#M
Culiweetje
Ik moestuinier, jij moestuiniert,
wij moestuinieren. Behalve de
Hamersmaatjes dan.
Mijn opa en oma hadden
een volkstuintje. 'Omdat we
anders van de honger geen
ontlasting hadden', vatte opa
Sjakie ooit eens kernachtig
samen toen hij vertelde over
het plintje groen dat hij vlak
langs het spoor bestierde. Uien,
kool en kroten ontworstelde hij
aan de niet al te toeschietelijke
aarde. Sierplanten kweekte hij
daar niet.
Nu is het anders. Volkstuin
tjes kennen wachtlijsten. Per
ceeltjes worden gedeeld met
vrienden die op parttimebasis
terug naar de natuur willen.
Lekker met de iPadhanden in
de potaarde. De kinderen laten
zien dat doperwtjes niet in de
diepvries groeien.
Mevrouw Hamersma meldde
dat de kookboekenschrijvers
deze markt ook hebben ont-
dekt. In kort tijdsbestek voegde
zij titels als Kookboek voor de
onstuimige moestuinier, Chefs en
hun moestuin en, speciaal voor
kinderen, Het geheim van de
tuin toe aan haar assortiment.
Welbeschouwd hoort ook het
nieuwe Restaurant De Kas
Amsterdam, van het land op
het bord, daarin thuis. Al is het
de opvolger van het boek De
Kas dat al in 2001 uitkwam.
Aan de from farm to table-
filosofie van initiatiefnemer
en chef-kok Gert Jan Hageman
is in de tussenliggende twee
decennia niets veranderd; de
witte brigade is dat daaren
tegen wel. Terwijl Hageman
een en ander inmiddels op af
stand volgt, bepalen chefs Jos
Timmer en Wim de Beer nu
wat er van het land op het bord
komt. Ook hebben ze het kook-
/oJA
boek voor hun rekening geno
men. Mevrouw Hamersma
maakte er een lekker fris voor
gerechtje uit met ingrediënten
die overigens niet afkomstig
waren van ons recent aangeleg
de dakterras. Onze enige toma
tenplant was binnen twee da
gen sowieso al gerampokt door
de vogels.
Onlangs moest ook ik aan
een verslaggever van NPO Ra
dio 1 bekennen die een item
over Nederlandse wijnen
maakte dat ik totaal niet ambi-
Eten drinken
Mevrouw Hamersma runt een kookboek
winkel, meneer Hamersma weet alles
over wijn: een gouden combinatie.
Kaviaar ligt voor de
hand. De oester is
een gedoodverfde
favoriet. De cham
pagneliefhebber die
wat te eten wil bij
zijn favoriete drank
noemt ze in één
adem. In Reims
wordt nu ook de
groentetroef uitge
speeld. Wellicht
om de door het
coronavirus tanen
de verkoop een
impuls te geven
(100 miljoen flessen
minder, een derde
van de jaarlijkse
hoeveelheid), wordt
de nederige radijs
als tafelgenoot
getipt. Puur of met
een beetje zout
schijnt er een mooi
een-tweetje te ont
staan, omdat zowel
radijs als champag
ne zich piquant
presenteren.
Proberen bij een
spring roll is ook
een optie.
r,
iff/.
j'
if
36