zomer Hoe bouw je slim spaargeld op (ook met een klein budget)? i Oogsten&eten Vers van het land HOE DAN? Wat oogsten en eten we deze zomer? We gaan langs boeren en kwekers, kijken wat er van het land komt en vragen een chef hoe we dat lekker kunnen bereiden. Deze week de bijzondere tomaten van stadsboerin Ellen Willems. WERK(OMGEVING) lil LU René Oosterveer van budgetcoach.nl: „Cre ëer overzicht, dat is altijd de eerste stap. Wat komt erin, wat gaat eruit? Veel mensen schrikken als ze zien hoeveel ze uitgeven aan boodschappen. Mis schien kun je naar een andere winkel? Het zelfde geldt voor kleding; ik hou van de uitver koop! Het is een sport om korting te scoren. Ben je 150 euro per maand kwijt aan roken? Dat kan het laatste zetje zijn om te stoppen. Zorg voor een concreet spaardoel, dat geeft motivatie. Het Nibud raadt aan een aantal maandsalarissen apart te zetten als buffer. Veel mensen zien niet wat ze anders kunnen doen, daar kan een budgetcoach bij helpen. Dat is geen beschermd beroep, let er dus op dat iemand een diploma schuldhulpverlening heeft.'' 'Heb een concreet spaardoel, dat geeft motivatie' Wim Jansen van online netwerkplatform L1NDA: ,,Soms zijn er onvoorziene uitgaven, zoals een wasmachine die kapotgaat of een fiets die wordt gestolen. Daarvoor is het altijd verstandig wat te sparen. Je kunt ook plots te ma ken krijgen met onver wachte omstandigheden. Horecamedewerkers zul len door de crisis sneller door hun spaargeld heen zijn en minder verdie nen dan ze normaal in de zomer doen. Kijk niet alleen naar de hoogte van je loon, maar ook naar wat het in de praktijk oplevert. 15 euro per uur verdienen als zzp'er in de horeca klinkt leuk, maar wat blijft ervan over? Je moet potjes hebben voor btw, arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheidsverzekeringen, pensioen, ziektekosten, vakantiegeld en loonbelasting. Kies om geld over te houden weloverwogen je dienstverband.'' 'Heb altijd wat achter de hand voor onvoorziene uitgaven' LU O m LU SANDRA VAN MAANEN Puur geluk, dat vindt Ellen Willems in een tomatenkas, bij voorkeur op een vroege ochtend in de zomer, als de zon nog niet verzengend heet is en de stilte domineert. ,,Dan hoor je alleen het druppelen van het water en het zoemen van de bijen en hommels die in en uit vliegen. Die atmosfeer, die geur; het is een biotoopje op zich. Daar word ik blij van'', zegt Ellen Willems. In Doetinchem kent iedereen haar als 'De Stadsboerin'. Haar grootste liefde: to maten. Ze heeft wel 24 soorten. ,,Dat is bescheiden hoor, er zijn er meer dan honderd.'' Zij is de nuchterheid zelve, maar zo dra het over tomaten gaat, straalt Wil lems. Ze klinkt bijna verliefd over haar 'schatjes'. Het zijn ook geen doorde weekse exemplaren die onder haar zorg en aandacht groeien: Green Zebra, Le mon Tree, Pink Tiger, Indigo Rose, Black Rose en Big Daddy, maar ook wilde, gele tomaatjes. De grootste misdaad die je haar toma ten kunt aandoen, is ze rücksichtslos in een saus kieperen. ,,Het is geen bulkto- maat, elke soort heeft zijn smaak'', zegt ze, terwijl ze een zwarte tomaat in kwarten snijdt. We proeven. ,,Intens hè? Eigenlijk is-ie nog een tikkeltje te koud. Deze roze smaken peperig, ter wijl de Lemon Tree iets wegheeft van een citroen. Die staat voor het eerst in de kas. De plant doet het goed maar ik zie geen vruchten. Ik moet uitzoeken hoe dat komt.'' Op het terrein waar vroeger de tuin derij van penitentiaire inrichting De Kruisberg in Doetinchem lag, heeft ze sinds anderhalf jaar een enorme moes tuin met een kas. Er scharrelen varkens en kippen, er is een vlindertuin, een boerderijwinkel en een ruimte waar workshops en lunches worden aange boden - precies op de locatie van de vroegere werkplaats voor gedetineer den. Groene huiskamer Willems vindt het jammer dat veel mensen niet meer weten hoe je groente kweekt en verbouwt, dat de consument zich niet meer bewust is wat er moet al lemaal moet gebeuren voordat je groente kunt eten. ,,Ik heb zelf altijd van alles verbouwd, zelfs toen ik alleen een balkonnetje had. Hoe treurig is het, dat op de basisscholen wel een kweekbak staat, maar dat daar alleen munt in groeit?'' Uit idealisme startte ze een groene huiskamer, een plek waar je in en met de natuur werkt, leert, geniet en eet - met de pot mee uiteraard. ,,Zo ontdek je meteen hoeveel werk het is om groen ten te kweken. En hoe vaak er iets mis- gaat. Op momenten dat je denkt alles voor elkaar te hebben, kapen rupsen of roeken de oogst voor je neus weg.'' Met Marie van Gaal die kookt en kookworkshops geeft, is Willems - altijd in overall - samen met veertig vrijwilligers die schoffelen, onkruid trekken, vegen, verkopen en zelfs eten bezorgen, verantwoordelijk voor de transformatie van het voormalige gevangenisterrein. En dan nog klinkt geregeld die ene vraag: wat levert het op? In euro's? Zo'n vlindertuin van 7000 vierkante meter bijvoorbeeld? Willems lacht erom. ,,Dat zijn grappige gesprekken. Ik antwoord dat je ervan kunt genieten. Door te kijken, te erva ren, mee te doen en mee te eten. Wat dit bij je oproept, ervaar je niet in de Klusjes die maar bleven liggen pak je nü aan. René Oosterveer van budgetcoach.nl en Wim Jansen van L1NDA over sparen. -HARRIOT VONCKEN MORGEN: Hoe bewaar ik mijn digitale fotobestanden het best? DONDERDAG 6 AUGUSTUS 2020 GO HENK, JE HAD TOCH EEN COUCHETTE GEREGELD VOOR DE TREINREIS? 'Schatjes' van tomaten in alle kleuren Elk tomaatsoort heeft zijn eigen smaak.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 42