©NDERNEMER
r
1
Mkb'ers
bestaan niet
Won Yip geeft drie
zakelijke overlevingstips
'We denken na over een
tweede versie, die ook
geluid kan maken'
I
deondernemer.nl
'Ik heb mijn sleutel wel eens drie keer achter elkaar in een verkeerde Swapfiets gedaan'
Waar had je je fiets ook alweer neergezet? Youri van Vilsteren (21Luuk Toonstra (25)
en Gijs Koopmans (23) bedachten een oplossing voor dat probleem: de 'flitsbel'. Grote
bedrijven melden zich nu om samen te werken met de Student Company van het Jaar.
Het is iedereen weleens over
komen: na een afspraak
wil je je fiets ophalen bij
de openbare stalling, maar
ineens weet je niet meer waar je die
had neergezet. ,,Zeker als je een deel-
fiets gebruikt is dat een probleem,''
zegt mede-oprichter van Flitsbel Luuk
Toonstra. ,,Ik woon in Groningen en
daar heb je heel veel Swapfietsen, die
tegenwoordig allemaal grijs zijn. Ik heb
mijn sleutel weleens drie keer achter
elkaar in de verkeerde fiets gedaan.''
Toonstra studeert aan de Hanzehoge
school in Groningen en deed via zijn
opleiding mee aan het ondernemer
schapsprogramma Student Company
van stichting Jong Ondernemen.
Fel flikkerend lampje
Toen hij en zijn studiegenoten de
opdracht kregen een probleem op
te lossen waar ze zelf vaak tegen
aanliepen, hoefden ze niet lang na
te denken. Ze bedachten een fietsbel
met ledverlichting die door middel
van een sleutel op honderd meter
afstand te bedienen is. Door het fel
flikkerend lampje kun je je fiets dan
van verre zien staan. ,,Het leek ons iets
waar een grote markt voor is. Daarom
zijn we meteen op zoek gegaan naar
partners. We hadden voor het winnen
van de prijs ook al afspraken met een
Nederlandse fabrikant van fietsbellen.
Ik denk dat we hier-door opvielen bij
de jury van de Student Company van
het Jaarverkiezing.'' Die was inderdaad
onder de indruk van het ondernemer
schap achter Flitsbel, zo bleek uit het
juryrapport bij de online uitreiking op
15 juni, die werd georganiseerd door
stichting Jong Ondernemen. Sinds het
winnen van de prijs heeft Flitsbel niet
te klagen over aandacht. ,,Meteen de
volgende ochtend werden we gebeld
door een aantal kranten en we zijn
inmiddels ook in de uitzending van
RTV Noord en op Qmusic geweest.
Ook werden we al benaderd door
meerdere bedrijven die interesse heb
ben in een samenwerking, waaronder
bedrijven die zich bezighouden met
sharing bikes en fietsaccessoires. Daar
zit ook een aantal grote namen tussen.''
5000 bellen
Toonstra en zijn studiegenoten maken
van deze ongewone zomervakantie
gebruik om nog verder te bouwen aan
hun onderneming. ,,We willen nu kijken
met welke partners we samen kunnen
werken en verschillende samples van
de Flitsbel laten produceren. We kijken
ook naar andere producten en denken
na over een tweede versie, die geluid
kan maken en werkt met bluetooth.
We zijn bovendien op zoek naar meer
partners. Hopelijk liggen we over een
jaar dan overal in de winkels en hebben
we in ieder geval 5000 bellen verkocht.''
1. 'Ik neem elke maatregel, ook als later
blijkt dat het om schijnveiligheid gaat'
2. 'Prioriteit is het managen van de
dagelijkse cashflow'
3. 'Gebruik je gezonde verstand bij het
aansturen en motiveren van je mede
werkers'
Laatst nog kreeg ik de vraag:
'Hoeveel mkb'ers zijn er
eigenlijk in Nederland?'
Geen, antwoordde ik.
'Géén?' was de verbaasde
reactie.
In al die jaren dat ik in Onder
nemersland rondloop, ben ik
nog nooit iemand tegengekomen
die zei dat-ie mkb'er was. Nog
nooit. Los van het taalkundige -
kan iemand überhaupt een
midden- en kleinbedrijf'er zijn -
heeft het ook iets lulligs door
de woorden 'midden' en 'klein'.
Terwijl er bedrijven zijn die tot
deze categorie behoren met
honderden medewerkers en
vele tientallen miljoenen omzet.
Wat nou midden en klein?
Ondernemers, die zijn er wel,
ontzettend veel in Nederland.
Het zijn er inmiddels ruim 1.7
miljoen die voor eigen rekening
en risico ondernemen. Daarvan
zijn er ruim 1,3 miljoen zzp'er.
Die kom ik overigens wel veel
tegen, mensen die zichzelf
zzp'er noemen. Dan moet ik
altijd vragen wat ze nou precies
doen. Waarom zeggen ze dat
niet gewoon?
Pech-professional
Waarom noemt iemand zichzelf
zzp'er? Dan presenteer je jezelf
met iets dat je niet hebt: perso
neel. Dan kun je je net zo goed
zzb'er noemen als je geen buren
hebt, een vrijstaande professio
nal. Of een zzd'er als je niet echt
een doel hebt, een beetje een
zoekende professional zeg maar,
of een zzg'er als je weinig geluk
hebt; een pech-professional.
Laten we de regels maar eens
herschrijven voor deze onder
nemers, voor eens en voor
altijd. Dat zijn ze in de basis
allemaal: ondernemers en dan
het liefst geschreven met een
hoofdletter O. Heel eenvoudig:
zonder klanten geen inkomen,
als ze hun rekeningen niet
betalen gaan ze failliet en als
ze failliet zijn, is er geen finan
cieel vangnet voor ze. Binnen
die groep zijn zo'n 400.000
mensen eigenaar van een
bedrijf. 'Ik ben eigenaar van
accountantskantoor, schilders
bedrijf, restaurant' - enzovoorts.
DGA rekenen we in dit geval ook
nog goed. Dan weten we ook
dat ze de baas zijn van die hut.
Stel je voor met je passie
Ik stel voor dat de 1,3 miljoen
ondernemers die geen mensen
in dienst hebben, zich voorstel
len met hun professie: 'Ik ben
accountant, schilder, kok'. Gaat
toch net iets meer trots en pas
sie van uit dan van zzp'er, laat
staan mkb'er. Het kan trouwens
nog veel erger. Ik kom nog heel
vaak mensen tegen die zeggen
'ik sta voor de klas' of 'ik zit bij
de gemeente'. Passielozer kun
je een beroep niet beschrijven.
Je zet je wekker toch niet vijf
dagen in de week om ergens
te gaan staan of zitten?
volg ons op nraoQfi)
Fel flikkerend lampje om
je fiets terug te vinden
Scan de QR-code
om Won Yips tips
volledig te lezen,
plus zijn tien
belangrijkste
aandachts
gebieden voor
ondernemers op
deondernemer.nl
Horecaondernemer Won Yip voerde
naar éigen inzicht per 1 augustus een
mondkapjesplicht in voor zijn 460 per
soneelsleden. Nu deelt hij drie 'zakelijke
overlevingstips' voor ondernemers.
Dit moet Won Yip eerst van het hart: ,,Er is over
duidelijk sprake van willekeur. De horeca krijgt
traditiegetrouw te maken met verscherpte regels
die voor andere branches klaarblijkelijk niet
gelden. Drie horecabedrijven worden met naam
genoemd in de media. Ik begrijp dat dit gebeurt,
maar het is de GGD bekend dat er ook besmettin
gen zijn bij onder meer supermarkten en daar
hoor je totaal niets over." Dan Won Yips drie tips:
,,Één besmette medewerker kan leiden tot
sluiting van verschillende zaken voor tenminste
veertien dagen en dit moet ik te allen tijde zien
te voorkomen. Het gaat er niet om wat ik vind,
we hebben nu te maken met protocollen en nood
verordeningen die voor deze situatie gelden."
,,Kijk kritisch naar de kostenstructuur en werk
verschillende opstartscenario's uit, waarbij je
rekening houdt met de huidige en steeds veran
derende regelgeving."
,,Bij de 'herstart' ligt de primaire focus op
hygiëne, uitstraling naar de gast en de multi-
inzetbaarheid van het personeel. Om met teams
vooruit te kijken is expertise, ervaring, creativi
teit en, belangrijk, gezond verstand nodig. Zo
kunnen de uitdagingen, spanningen en angsten
worden gemanaged met als resultaat focus op het
herstellen van de business."
Gerard van den Broek is directeur
van De Ondernemer (DPG Media)
en roept op ondernemers te
supporten, juist nu!
GERARD VAN DEN BROEK
OVER ONDERNEMEN
Dit is een wekelijkse uitgave van De Ondernemer De artikelen worden geschreven door de redactie van De Ondernemer, deels in samenwerking met betalende partners. Meer praktische tips en inspirerende verhalen? Ga naar deondernemer.nl