zomer Zonaanbidder die je ook in Nederland kunt spotten Lekkers uit Gelderland Alsjeblieft, een MAAR NATUURLIJK! HANNE TERSMETTE i -7jJfïSJ-;I u*,^y De warmere Nederlandse zomers doen je waarschijnlijk al denken aan de vakantie in zuidelijkere landen, en de hagedis maakt dat vakantiegevoel compleet. Je zult vast weleens een hagedis over een muurtje hebben zien rennen in Frankrijk, terwijl je nipte aan je roseetje. Je ziet ze in ons land minder, maar ook hier leven hagedis sen. Vier soorten zelfs: hazelworm, muurhagedis, levendbarende hagedis en zandhagedis. De zand- hagedis is mijn favoriet. De mannetjes kleuren in de paartijd prachtig groen. Om, hoe kan het ook anders, indruk te maken op de vrouwtjes. De zandhagedis doet zijn naam eer aan. Popu laire leefgebieden zijn de duinen van Noord- en Zuid-Holland, de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Los zand is een must, daarin leg gen de vrouwtjes hun eitjes. Vlak nadat de hagedissen uit hun winterslaap komen, wordt er gepaard. Zes weken later leggen de vrouwtjes hun eitjes in zelf gegraven holletjes tussen heide, aan zonnige, droge bosranden of in de duinen, tussen de duin doorns. Ze graven de eitjes in op zo'n 5 tot 10 centimeter diepte. Door de warmte van de zon gaat het zand broeien en komen de eitjes uit. De geboortepiek van de kleine hagedisjes ligt in de tweede helft van augustus. 'Ritselt er een jonge hagedis bij die pollen heide?' Naast de robuuste mannetjes en vrouwtjes (ze kunnen 21 centimeter lang worden) kun je bin nenkort dus kleintjes aantreffen. De meeste kans maak je 's ochtends. Zandhagedissen zijn koud bloedig, dus beginnen de dag met zonnebaden. Zo laadt hun batterij op en kunnen ze op jacht naar insecten. Kijk goed en luister naar geritsel. Is het bewolkt of regenachtig? Dan houden ze zich schuil onder boomwortels en in konijnen holen, wachtend op een zonnigere vakantiedag. Fruittuin van Nederland Gelderland, het land van de streken én van Flipje. Wie kent het fruitige frambozenventje van de jam niet. Hele volksstammen zijn ermee opgegroeid. ,,De Betuwe is fantastisch", lacht De Grave. „Overal waar je kijkt, is fruit. Boomgaarden met appels, peren en kersen, maar ook frambozen, bramen en rode bessen.'' Perfect voor een dagje uit. ,,In de lente is de bloesem prachtig, en in het seizoen zijn veel pluktuinen open om zelf je fruit te kunnen oogsten. De zomer is het seizoen van rood fruit. In september en oktober kun je appels plukken. Bij veel boomgaarden en fruit- boeren staat een kraampje langs de weg. Heel leuk om langs te rijden en al dat lekkers te proeven.'' Arnhemse meisjes In Nederland misschien niet zo heel bekend, hoewel schrijver Roald Dahl het koekje wereldberoemd maakte. „Tijdens een signeersessie in de jaren 80 kreeg hij een kopje koffie met het koekje en hij noemde dit 'het lekkerste koekje ter wereld''', weet De Grave. De beroemde Brit wist het tot dan geheime recept aan de bakker te ontfutselen en publiceerde het later in zijn boek Revolting Recipes. Een Arnhems meisje is een knapperig, ovaal koekje van gistdeeg. ,,Tegenwoor- dig maakt alleen Bakker Hilvers, de oudste bakker van Arnhem, dit be roemde koekje nog volgens het recept uit 1829 van bedenker Hagdorn. Hij kwam met dit koekje na de geboorte van zijn dochter. Het geheim van de lekkere smaak? Het koekje op een lage temperatuur in de oven garen, waar door hij knapperig wordt.'' Veluws wild ,,De Veluwe staat natuurlijk bekend om zijn wild. Er zijn voor- en tegen standers, maar als je een keer met een jager bent meegeweest dan zie je hoe belangrijk het is dat er wild wordt geschoten'', zegt de culinair journalist. ,,Jagers houden het wildbestand scherp in het oog. Wild veroorzaakt namelijk verkeersongelukken en schade aan gewassen van boeren. Schieten is dus noodzakelijk. Als je dan toch vlees eet, is wild misschien wel de meest duur zame manier." Lekker is het ook. ,,Het heeft een rij kere, meer kruidige smaak. Heel mooi bijvoorbeeld in een stoofpotje. Koop wel wild uit Nederland'', benadrukt De Grave. ,,Op wildopdekaart.nl kun je zien waar het vlees te koop is.'' Balkenbrij Balkenbrij, gemaakt van het 'slachtaf val' van het varken en kruiden: de een gruwelt bij de gedachte, de ander likt zijn vingers erbij af. ,,Het is mooi dat alles van het varken wordt gebruikt.'' Traditiegetrouw worden hiervoor de overgebleven snijresten gebruikt. De Nu we onze smaakpapillen niet meer en masse in warme oorden kunnen verwennen, gaan we op culinaire reis door Nederland. Deze week zijn we met Laura de Grave in Gelderland. De culinaire journalist schreef onder meer Nederland Kookboeken werkt aan het kookboek Lekker lokaal. Op stap met de boswachter zie je meer in de natuur. ZATERDAG 1 AUGUSTUS 2020 PC Arnhems meisje, wild en worst Wild Veluwe Arnhems meisje Arnhem Betuwe MAARTJE HUIJBEN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 72