van Sanne Donders r v WEEKOPDRACHT4 Stilleven/eten PIM RAS INZENDEN WEEKOPDRACHTEN 18 juli Joost Hoving V. Met uitzondering van de instagrammers die hun kookkunsten maar al te graag online zetten, fotograferen we bijna nooit het eten dat thuis op tafel komt. Hierbij een paar tips om fijne foto's te maken van gerechten en ander lekkers. Als je een mooi opgemaakt bord aantrekkelijk wilt fotograferen, doe je dat bij voorkeur niet bij tl-licht. Lelijk licht kan een prachtig opgemaakt bord erg onsmakelijk laten ogen. TIP 1 Zoek mooi licht uit TIP 2 Maak eerst een ruim shot TIP 3 Let op je omgeving TIP 4 Niet alles hoeft scherp TIP 5 Glimmende voorwerpen TIP 6 Smakelijk! GO ZATERDAG 1 AUGUSTUS 2020 PROJECT Je ziet niet waar deze schilders naar kijken, en toch denk je het te weten. Ik denk dat ze een project hebben afgerond, dat nu vieren met een ijsje, en trots kijken naar het resultaat. Het is een fraai straatbeeld met rustige kleuren. Waarschijnlijk heeft de fotograaf intuïtief veel ruimte rechts in beeld gelaten in de kijkrichting van de schilders. Foto Skip van de Reijt, Breda RUST Wauw, wat een beeld. Margriet werd wakker en zag haar man en zoon samen zo liggen. Meteen maakte zij met haar telefoon deze foto. Het is een rustig, zacht beeld, niet alleen doordat zij slapen, maar ook door de dekens, de rustige kleuren en achtergrond en het zachte licht. Alles versterkt elkaar. Dat het kussensloop van het kussen is gegleden, maakt het echter. Foto Margriet Wolters, Breda Foto's van de weekopdracht (maximaal 2 per inzender) kun je uploaden tot dinsdag 4 augustus 12.00 uur via de website van de krant /fotoacademie Resolutie minimaal 1 MB. De weekdocent kiest circa zes foto's uit die hij/zij voorziet van commentaar. Deze foto's worden zaterdag 8 augustus in de krant afgedrukt. 1. Actie/beweging 11 juli Pim Ras 2. Portret 3. Alledaags leven 25 juli Sanne Donders 4. Stilleven/eten 1 augustus Pim Ras 5. Natuur/landschap 8 augustus Joost Hoving 6. Nacht/donker 15 augustus Sanne Donders 7. 1,5 meter 22 augustus Pim/Joost/Sanne 8. Finale 29 augustus Pim/Joost/Sanne Bekijk ook de introductie video van Jelle Akerboom op de site van deze krant /fotoacademie. JOOST HOVING PIM RAS SANNE DONDERS Zoek mooi licht uit waar je je gerecht wilt fotogra feren. Dat is vaak het invallende licht dat gewoon door het raam van de huiskamer komt. Hoewel we niet graag met zonlicht fotograferen, zorgt dit wel voor structuur en schaduw en lichtwerking op je gerecht. Zeker als je van een wat hoger stand punt fotografeert, komen deze accenten mooi uit. Je kunt het gerecht natuurlijk in zijn geheel foto graferen, maar diverse ingrediënten lenen zich juist voor close-up fotografie. Maak eerst een ruim shot van een mooi bord waarop alles te zien is, maar daag jezelf ook eens uit om in te zoomen op een specifiek deel van het bord. Je kunt natuurlijk ook de omgeving mooi meenemen in je foto. Als je partner een mooie cocktail serveert of je beste vriend stijlvol een mooie cappuccino schenkt, kan dat je foto juist sterker maken. Let op je omgeving en benut alle ingrediënten die er zijn om de foto aantrekkelijker te maken. Als je een close-up maakt zul je zien dat je met de scherpte kunt spelen. Als het hoofdgerecht wordt geserveerd, is er altijd iets dat de eyecatcher is. Dat kunnen ook een paar bonbons zijn die er heerlijk uitzien en erop wachten om te worden ge fotografeerd. Als je dan scherpstelt op de voorste bonbon, is het beeld spannender dan wanneer alle bonbons scherp zijn. Niet alles hoeft scherp te zijn op de foto. Stel scherp op de eyecatcher en de foto wordt aan trekkelijker om naar te kijken. Om meer diepte in je foto te brengen, kun je zeker bij het fotografe ren van eten gebruikmaken van glimmende voor werpen op de voorgrond. Denk aan een schaal of deksel die onscherp op de voorgrond diepte geven aan de foto en alle aandacht doen uitgaan naar het gerecht. Hou een lepel met één hand schuin voor de lens. De glinstering die je dan onscherp op de voor grond ziet, maakt het beeld spannender. Gebruik glimmende voorwerpen om, onscherp op de voorgrond, de foto diepte te geven en het oog naar het gerecht laten gaan. En na de shoot lekker genieten van wat er op het bord ligt. Fotograferen en eten, een heerlijke combinatie! Lichtval Close-up Interessante omgeving Scherpte/onscherpte Glimmende voorwerpen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 71