Verse gerechten vliegen de zaak uit Zomerse doordrinker Voorbij Platte oester is eigenwijs en nogal onvoorspelbaar MARGOT ZEELAND 11 M DE WIJNTIP Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland Op een of andere manier komen deze dagen de herinneringen aan vakanties met mijn ouders als vanzelf langs. Vaak waren dat actieve vakanties met lange wandelingen, fiets tochten en museumbezoek. Dat vond ik toen niet altijd even leuk, terwijl ik daar nu juist zelf erg van geniet. Begin jaren zeventig gingen we voor het eerst met het gezin naar Frankrijk, richting Etretat. De rit daarnaar toe duurde de hele dag en van airconditioning in de auto had niemand nog gehoord. We zaten met z'n vieren aan elkaar vast geplakt op de achterbank van skai. Mijn vader reed, mijn moeder las de kaart. We vonden het heel bijzonder dat mijn moeder in het Frans bij de bakker en de slager de boodschappen bestelde. Haché was daar gewoon gehakt. Alles smaakte anders dan thuis en voor het eerst aten we knof look. We lunchten met stukken stokbrood met een halve reep chocolade of verse aardbeien er- tussen en iedere dag kregen we een ijsje op de boulevard met smaken waar ik nog nooit van had gehoord. Ik probeerde ze allemaal uit. Mijn zus sen waren al hippe pubers en misten hun vriend jes. Grappig genoeg kwamen mijn ouders beken den tegen, die de dag erna al naar huis terug zou den rijden. Mijn zussen mochten met hen mee. Voor mijn broer en mij betekende dat meer ruimte op de achterbank op de terugweg. Mijn ouders hadden de smaak te pakken en gingen de jaren daarna steeds verder Frankrijk in. Vaak trokken we dan twee weken rond. Ze bezochten er graag markten en brocantes. Toen vond ik dat heel stom, nu doe ik dat zelf ook op vakantie als het even kan. Tsja, de appel valt niet ver van de boom. Per vakantie gingen we één keer uit eten, een hoogtepunt. 'Plat du jour' in een leuke au- berge waar mijn moeder haar oog op had laten vallen. Die twee weken waren altijd zo voorbij. De rit in de auto duurde de hele dag. We zaten met z'n vieren aan elkaar vastgeplakt op de achterbank van skai KAMPERLAND ,,Alles wat we hier doen, is voor de consument bedoeld", aldus Marco Dubbel dam van Stichting Zeeschelp aan de Jacobahaven te Kamperland. ,,We verrichten onderzoek op het gebied van aquacultuur." Dubbeldam nam dit proefsta tion 15 jaar geleden over en kweekt hier nu zeewier, schaal- en schelpdieren. Groot voordeel: Oosterscheldewater is hier in ruimte mate voorhanden. ,,We werken samen met partijen op het gebied van voortplanting, zoals we dat met de tarbot heb ben gedaan voor Seafarm. Nu hebben we tong in kweek." Hij laat bakken zien waar duizenden tongetjes rondzwemmen. Uitzet op zee Daarnaast is hij in samenwer king met diverse partijen, waar onder de onderzoeksinstituten NIOZ en HZ University of App lied Sciences bezig om de platte oester te kweken voor uitzet op zee en rondom de grote wind molenparken. In bakken drijven miljoenen larven rond waar de platte oesters uit moeten gaan groeien. ,,Dat is makkelijker ge zegd dan gedaan. Rond de wind molenparken zou uitzet kansrijk kunnen zijn omdat daar sprake is van steenstort. De platte oesters worden nu beperkt door Bona- mia en de Japanse oester. We willen ziektevrije larven kweken die oesterbroedjes worden. Deze laten we vervolgens keuren en certificeren alvorens ze uitgezet worden. Op zee zouden ze daarna tot volle wasdom kunnen komen rondom de windmolen parken. Hierdoor ontstaat dan uiteindelijk een zelfvoorzie- nende populatie. Daarom heen wordt niet gevist en zo bieden deze gebieden veel mogelijkhe den. Niet alleen voor natuurher- stel maar ook voor de mens doordat de oesters daar rustig kunnen gedijen. Natuurorgani saties betalen dit onderzoek." Of het gaat slagen weet Dubbeldam nog niet. ,,De platte oester is nogal eigenwijs", lacht hij ,,en qua voedsel nogal onvoorspel baar." zaterdag 1 augustus 2020 GO Groenteman Dirk van Buuren toont een zelf gesneden Itali aanse salade. foto Cynthia cats Groenteman, kun je daar nog je brood mee verdienen? Jazeker, zegt Dirk van Buuren van De Pieper uit Tholen. „Natuurlijk moet je niet op een uurtje kij ken. Tja, en dat ligt niet ieder een." Veel verszaken leggen het loodje omdat ze moeilijk kunnen opboksen tegen prijsvechtende supermarkten. De Pieper in Tho- len-stad houdt niettemin stand in het vrij nieuwe winkelcentrum aan het Terreplein. Onder de naam Vershof hebben zich daar verschillende speciaalzaken ge bundeld. ,,Het is een voordeel dat je als winkeliers bij elkaar zit. Er komt daardoor veel volk. Daar pluk je de vruchten van." In 2008 verhuisden Dirk en zijn vrouw Rianne van Buuren vanuit het midden van het land naar Oosterland, waar ze een groen tezaak konden overnemen. „Mijn vrouw komt uit het onderwijs, ik uit de branche. Een eigen zaak, ja dat leek ons wel wat." De nu jonge veertigers verzetten vrij snel de bakens. Ze stopten met de winkel in Oosterland, om in Tholen-stad een nieuwe te openen. ,,In Oosterland zaten we als groentezaak solo. Alleen met die winkel konden we het niet verdienen. We kozen voor een nieuwe winkel in Tholen-stad, gewoon omdat daar meer pu bliek komt. Twee winkels is or ganisatorisch niet te doen. Wel snijden we in Oosterland nog onze groentes, maken we verse soepen en bereiden we kant-en- klare maaltijden." Gezond gemaksvoedsel loopt goed, zegt Dirk. ,,Ik heb er veel klanten voor. Van oudere alleen staanden die zelf niet meer kun nen koken tot mensen die avonddienst hebben. Door de corona-crisis zie je ook dat men sen meer waarde gaan hechten aan gezond voedsel. Als het even kan, haalt Dirk zijn waar bij lokale telers. De eieren komen van een pluimveehouder in de buurt. Ook de zeekraal, tomaten, kommkommers, witlof en de Zeeuwse kleiaardappelen be trekt hij van telers in de regio. ,,Dat contact met telers is leuk en belangrijk." Bij de Italiaanse salade van De Pieper met pancetta, oude kaas, tomaatjes, mozzarella, geroos terde pijnboompitten en honing- mosterd-dressing past een niet te complexe witte wijn. Voor de variatie, want verandering van spijs doet eten, winkelen we deze keer niet in Italië, maar in buurland Slovenië. Deze blend van sauvignon blanc en pinot grigio van het betrouwbare wijnhuis Puklavec Friends is al jaren een bestseller. Een voor wit nogal gele wijn, met wit (peer) en ook wat tro pisch fruit (passievrucht) als ook frisse citrus. Deze Sloveen is een lekkere zomerse doordrinker zon der pretenties. En uitermate betaal baar. puklavec&friends sauvignon blanc pinot grigio ndpicked in slovenia 2012 Marco Dubbeldam in het proefstation. foto margot verhaagen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 39