10 ZEELAND
ETEN OP EEN ANDERE TOER
In Baskenland heten tapas pintxos. Die kleine
gerechten uit Noord-Spanje vormen de
inspiratiebron voor het nieuwe restaurant Pintx Bar
Kitchen in Renesse. ,,Ook wij werken met kleinere
hapjes, maar we zijn geen tapasrestaurant hoor. Het
is meer het shared dining-concept, waarbij we koken
op niveau", zegt Jimmy Verboom, samen met chef
Danny Poortvliet de drijvende kracht achter Pintx.
intx is het derde res
taurant waarin de 26-
I jarige Jimmy Verboom
een vinger in de pap
heeft, naast De Wig,
waarin vader Jaap nog
meewerkt, en het in 2017 geopende
The Italian Cuisine op de bovenver
dieping van De Wig. The Italian
Cuisine runt hij samen met compag
non Bas van den Berg.
,,Kijk, Zeeland telt veel pizzeria's,
maar een echt Italiaans restaurant in
deze contreien ontbrak nog. Toen
hebben we spontaan het vliegtuig
naar Sicilië gepakt om ons goed te
informeren. Dus producten bekeken
op de markt in Palermo en natuur
lijk in verschillende restaurants ge
geten. Het concept werkt, mede om
dat we voor kwaliteit gaan en het
restaurant ruim hebben opgezet.
Van 95 naar 64 stoelen. Inmiddels
weten ook Belgische gasten ons te
vinden. Ja, die gaan tegenwoordig
een brugje verder...."
De familie was al eigenaar van het
belendende pand van discotheek
Trinity. Toen de exploitanten de
huur opzegden, besloot Jimmy er
zelf een restaurant in te vestigen.
,,De discotheek liep sinds de nieuwe
alcoholwetgeving niet meer goed. Je
weet nooit wat er daarna in komt.
Misschien iets wat niet past bij de
uitstraling van De Wig. Daarom
hebben we er nu zelf Pintx geopend.
We, want ik run dit restaurant sa
men met Danny Poortvliet, de oud
eigenaar van Boaz in Zierikzee. Hij
werkte al twee jaar bij De Wig toen
hij het aanbod kreeg om keukenchef
bij Hotel Mondragon in Zierikzee te
worden. Precies op het moment dat
Trinity vrij kwam, hahaha. Uitein
delijk heeft hij maar twee dagen bij
Mondragon gewerkt om daarna met
mij Pintx op te zetten."
Het duo dacht diep na wat het aan
het culinaire palet van Renesse kon
toevoegen. ,,We moesten voorkomen
dat Pintx commercieel gezien De
Wig en The Italian Cuisine zou bij
ten. Zo kwamen we op het idee van
een hippe club met gerechten die je
kunt delen. Een beetje stads met
leuke cocktails en een keuken die op
niveau kookt, dus geen schnitzel en
saté, maar beslist geen dure of elitaire
zaak. Je kunt hier je avond zelf inrich
ten. Twee gerechtjes eten kan, twaalf
ook."
Pintx zou eigenlijk 1 april openen,
maar door de coronacrisis en de ver
plichte sluiting van de horeca, werd
het 1 juni. Het concept slaat aan. Pintx
loopt als een trein, zegt Jimmy. „Gas
ten snappen het concept. Een voor
deel is dat de gemeente het plein hier
heeft heringericht. Daardoor kon het
terras worden uitgebreid van 50 naar
95 stoelen, waarbij we uiteraard de
anderhalve meter afstand bewaken.
Het zit vol vandaag. We trekken veel
jongeren van 25 jaar en ouder. Men
sen die houden van lekker eten en
wat te besteden hebben."
Carpaccio op een stokje
En wat schotelt chef Danny zijn gas
ten voor? Dat loopt van carpaccio op
een stokje, rundertataki met uien en
vinaigrette, via gegrilde scheermes
sen, gemarineerde tonijn tot vegeta
rische flammkuchen. Vooral de eer
ste twee gerechten zijn hardlopers.
Het personeel moet er ook de sokken
in zetten, want dit weekend wordt
het razend druk. Daarom staan er
drie man in de keuken en lopen er
dertien in de bediening. ,,Het is nu
echt pieken. We gaan lange dagen te
gemoet. Nee, natuurlijk maken we
het verloren voorjaar niet meer goed,
maar we kunnen de schade wel be
perken."
zaterdag 1 augustus 2020
GO
Het keuken
team van Pintx.
Vlnr: Jeal van
Broekhoven
(leerling-kok),
Jimmy Ver
boom (eigenaar
en chef-kok) en
Surya Raad
(souschef).
Chef-kok Danny
Poortvliet ont
breekt.
FOTO'S MARIEKE
MANDEMAKER
Pintx Bar Kitchen biedt
shared dining in hippe club
Frank Balkenende
Jimmy Verboom en
souschef Surya Raad.
M Drie typisch Pintx-
gerechten: carpaccio
on a stick, sweet po
tato fries en runderta-
taki.