10 ZEELAND ETEN OP EEN ANDERE TOER In Baskenland heten tapas pintxos. Die kleine gerechten uit Noord-Spanje vormen de inspiratiebron voor het nieuwe restaurant Pintx Bar Kitchen in Renesse. ,,Ook wij werken met kleinere hapjes, maar we zijn geen tapasrestaurant hoor. Het is meer het shared dining-concept, waarbij we koken op niveau", zegt Jimmy Verboom, samen met chef Danny Poortvliet de drijvende kracht achter Pintx. intx is het derde res taurant waarin de 26- I jarige Jimmy Verboom een vinger in de pap heeft, naast De Wig, waarin vader Jaap nog meewerkt, en het in 2017 geopende The Italian Cuisine op de bovenver dieping van De Wig. The Italian Cuisine runt hij samen met compag non Bas van den Berg. ,,Kijk, Zeeland telt veel pizzeria's, maar een echt Italiaans restaurant in deze contreien ontbrak nog. Toen hebben we spontaan het vliegtuig naar Sicilië gepakt om ons goed te informeren. Dus producten bekeken op de markt in Palermo en natuur lijk in verschillende restaurants ge geten. Het concept werkt, mede om dat we voor kwaliteit gaan en het restaurant ruim hebben opgezet. Van 95 naar 64 stoelen. Inmiddels weten ook Belgische gasten ons te vinden. Ja, die gaan tegenwoordig een brugje verder...." De familie was al eigenaar van het belendende pand van discotheek Trinity. Toen de exploitanten de huur opzegden, besloot Jimmy er zelf een restaurant in te vestigen. ,,De discotheek liep sinds de nieuwe alcoholwetgeving niet meer goed. Je weet nooit wat er daarna in komt. Misschien iets wat niet past bij de uitstraling van De Wig. Daarom hebben we er nu zelf Pintx geopend. We, want ik run dit restaurant sa men met Danny Poortvliet, de oud eigenaar van Boaz in Zierikzee. Hij werkte al twee jaar bij De Wig toen hij het aanbod kreeg om keukenchef bij Hotel Mondragon in Zierikzee te worden. Precies op het moment dat Trinity vrij kwam, hahaha. Uitein delijk heeft hij maar twee dagen bij Mondragon gewerkt om daarna met mij Pintx op te zetten." Het duo dacht diep na wat het aan het culinaire palet van Renesse kon toevoegen. ,,We moesten voorkomen dat Pintx commercieel gezien De Wig en The Italian Cuisine zou bij ten. Zo kwamen we op het idee van een hippe club met gerechten die je kunt delen. Een beetje stads met leuke cocktails en een keuken die op niveau kookt, dus geen schnitzel en saté, maar beslist geen dure of elitaire zaak. Je kunt hier je avond zelf inrich ten. Twee gerechtjes eten kan, twaalf ook." Pintx zou eigenlijk 1 april openen, maar door de coronacrisis en de ver plichte sluiting van de horeca, werd het 1 juni. Het concept slaat aan. Pintx loopt als een trein, zegt Jimmy. „Gas ten snappen het concept. Een voor deel is dat de gemeente het plein hier heeft heringericht. Daardoor kon het terras worden uitgebreid van 50 naar 95 stoelen, waarbij we uiteraard de anderhalve meter afstand bewaken. Het zit vol vandaag. We trekken veel jongeren van 25 jaar en ouder. Men sen die houden van lekker eten en wat te besteden hebben." Carpaccio op een stokje En wat schotelt chef Danny zijn gas ten voor? Dat loopt van carpaccio op een stokje, rundertataki met uien en vinaigrette, via gegrilde scheermes sen, gemarineerde tonijn tot vegeta rische flammkuchen. Vooral de eer ste twee gerechten zijn hardlopers. Het personeel moet er ook de sokken in zetten, want dit weekend wordt het razend druk. Daarom staan er drie man in de keuken en lopen er dertien in de bediening. ,,Het is nu echt pieken. We gaan lange dagen te gemoet. Nee, natuurlijk maken we het verloren voorjaar niet meer goed, maar we kunnen de schade wel be perken." zaterdag 1 augustus 2020 GO Het keuken team van Pintx. Vlnr: Jeal van Broekhoven (leerling-kok), Jimmy Ver boom (eigenaar en chef-kok) en Surya Raad (souschef). Chef-kok Danny Poortvliet ont breekt. FOTO'S MARIEKE MANDEMAKER Pintx Bar Kitchen biedt shared dining in hippe club Frank Balkenende Jimmy Verboom en souschef Surya Raad. M Drie typisch Pintx- gerechten: carpaccio on a stick, sweet po tato fries en runderta- taki.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 38